Bangladeş arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Tue, 23 Mar 2021 13:44:16 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Bangladeş arşivleri | Yekvucut 32 32 Bangladeş’te, Arakanlı Müslümanların kaldığı mülteci kampında yangın https://yekvucut.com/video/bangladeste-arakanli-muslumanlarin-kaldigi-multeci-kampinda-yangin/ Tue, 23 Mar 2021 13:44:16 +0000 https://yekvucut.com/?p=48212 🔥Bangladeş'te, Arakanlı Müslümanların kaldığı mülteci kampında yangın: ⛺️Yüzlerce çadır ve kulübe küle döndü. ✖️70 binden fazla Arakanlı korunmasız kaldı. pic.twitter.com/8TgXijznXF...

Bangladeş’te, Arakanlı Müslümanların kaldığı mülteci kampında yangın yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>

🔥Bangladeş'te, Arakanlı Müslümanların kaldığı mülteci kampında yangın:

⛺Yüzlerce çadır ve kulübe küle döndü.

✖70 binden fazla Arakanlı korunmasız kaldı. pic.twitter.com/8TgXijznXF

— Yekvücut (@yekvucutcom) March 23, 2021

Bangladeş’te, Arakanlı Müslümanların kaldığı mülteci kampında yangın yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Arakanlı Müslümanların kaldığı mülteci kampında yangın https://yekvucut.com/video/arakanli-muslumanlarin-kaldigi-multeci-kampinda-yangin/ Sat, 16 Jan 2021 11:11:17 +0000 https://yekvucut.com/?p=37430 Arakanlı Müslümanların kaldığı mülteci kampında yangın yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Arakanlı Müslümanların kaldığı mülteci kampında yangın yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Arakanlı mülteciler Bangladeş’teki kamplarda koronavirüse karşı savunmasız https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/arakanli-multeciler-bangladesteki-kamplarda-koronaviruse-karsi-savunmasiz/ Thu, 26 Mar 2020 09:00:30 +0000 http://yekvucut.com/?p=28009 Bangladeş’te 600 binden fazla Arakanlı mültecinin kaldığı dünyanın en büyük mülteci kampında Covid-19 pandemisi nedeniyle panik yaşanıyor. 2017’de Myanmar’daki askeri...

Arakanlı mülteciler Bangladeş’teki kamplarda koronavirüse karşı savunmasız yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Bangladeş’te 600 binden fazla Arakanlı mültecinin kaldığı dünyanın en büyük mülteci kampında Covid-19 pandemisi nedeniyle panik yaşanıyor.

2017’de Myanmar’daki askeri baskı ve etnik şiddetten kaçan Arakanlı Müslümanların yaşadığı kamplar, uzmanlara göre yeni tip koronavirüsün hızla yayılması için elverişli bir ortam oluşturuyor.

Bangladeş Sınır Tanımayan Doktorlar Başkanı Paul Brockman, kamplarda sosyal mesafe kuralının uygulanması neredeyse imkansız olduğunda dikkat çekti.

Dünyada sağlık otoriteleri kişiler arasına 2 metre mesafe konmasını önerirken sokakların genişliğinin 2 metre olduğu bu kamplarda bu pek mümkün görünmüyor. Maskelere nadiren rastlanan kamplardaki insanlar, dezenfektanlardan habersiz.

Bangladeş hükümetinin geçtiğimiz yıl kamplardaki interneti kesmesi nedeniyle Arakanlı mülteciler Covid-19 salgını hakkında yeterince bilgi alamıyor.

Kamplardaki koronavirüs korkusuysa geçtiğimiz hafta Hindistan’dan gelen Arakanlı bir ailenin karantinaya alınmasıyla tırmanmış durumda. Kampın sakinleri, kampın yakınlarında Bangladeşli bir kadının koronavirüs test sonucunun pozitif çıkmasının paniği artırdığını söylüyor.

Arakan topluluk lideri Muhammed Jubayer, “Son derece endişeliyiz. Virüs buraya ulaşırsa orman yangını gibi yayılacak” şeklinde konuşuyor ve ekliyor: “Her gün çok sayıda görevli kampa girip çıkıyor. Son günlerde diasporadan da çok kişi döndü. Virüsü taşıyor olabilirler”.

Arakanlı mülteciler Bangladeş’teki kamplarda koronavirüse karşı savunmasız yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Myanmar’daki “Etnik Temizlik” Mağduru Müslümanlar https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/myanmardaki-etnik-temizlik-magduru-muslumanlar/ Thu, 12 Dec 2019 09:59:53 +0000 http://yekvucut.com/?p=26246 Myanmar lideri Aung San Suu Adalet Divanı’nda soykırım suçlamalarına karşı savunma yapmaya başlarken etnik temizlikten kaçan yüz binlerce Arakanlı Müslüman...

Myanmar’daki “Etnik Temizlik” Mağduru Müslümanlar yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Myanmar lideri Aung San Suu Adalet Divanı’nda soykırım suçlamalarına karşı savunma yapmaya başlarken etnik temizlikten kaçan yüz binlerce Arakanlı Müslüman Bangladeş‘e hayata tutunmaya çalışıyor.

Naf Nehri’nin Burmese sahilinden Bangladeş‘e varanlar sadece birkaç metre genişliğindeki bir kara parçasının üzerinde mülteci kamplarına gidebilmek için bekliyor. Myanmar’lı azınlığın göçünün sonu yok. Bu Anjuman Para sınırına gelen 4. mülteci akını.

Müslümanlar adeta dehşeti yaşıyor

Buraya kaçanlar Myanmar’daki dehşeti şu ifadelerle anlatıyor:

“Askerler evimizi yaktılar. Ve bunu yaptıklarında annem ve babam evin içindeydi. Onları canlı canlı yaktılar. Askerler her şeyimizi aldı.”

“Her şeye yasak getirdiler. Akşam 6’dan sonra dışarı çıkamıyorduk. Çalışabilmek için izne ihtiyacımız vardı. İlk başta hayvanlarımızı ve her şeyimizi aldılar.”

“Son iki üç yılda işkencelerin şiddeti arttı. Hapishanede gibiydik. Hareket edemiyorduk. Kadınlara işkence ve tecavüz ediyor, çocukları öldürüyorlardı, kendi gözlerimle gördüm. Hiçbir özgürlüğüm yoktu. Bangladeş‘e gelme sebebim bu. Buraya huzur bulmak için geldim.”

Sivil toplum örgütleri, göç eden kalabalık gruplara en etkili şekilde yardım edebilmek için stratejilerini kusursuzlaştırıyor. Mülteci gruplarına Bangladeş hükumeti tarafından ülkeye giriş izninin verilmesi günler sürüyor. Bu süreçte temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için yardım ekipleri doktorlar, su ve yiyecek ile imdada yetişiyor.

Yeni gelenlerle kendiliğinden kamplar oluşuyor, var olan Kutupalong Kampı her geçen gün genişliyor. Bugün Kutupalong’da 460 bin mülteci yaşıyor. Kamp, adeta fazla kalabalık bir çamur, bambu ve muşamba kenti.

Avrupa Birliği İnsani Yardım Komiseri Christos Stylianides, duruma acil olarak siyasi bir çözüm bulunması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor:

“Myanmar hükümetini insan hakları üzerinde konuşmaya ikna etmeliyiz. Bu dini bir çatışma değil. Dini bir mesele değil. Bu insan hakları ile ilgili bir mesele. Her insanın sahip olduğu temel haklar… Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres’le hem fikirim: burada yaşanan şeyin tek bir tanımlaması var: etnik temizlik.”

Myanmar’daki “Etnik Temizlik” Mağduru Müslümanlar yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Bangladeş, Arakanlı Müslüman çocukların eğitimini engelliyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/banglades-arakanli-musluman-cocuklarin-egitimini-engelliyor/ Wed, 04 Dec 2019 11:44:15 +0000 http://yekvucut.com/?p=26127 HRW’nin 81 sayfalık “Biz İnsan Değil Miyiz? Bangladeş’te Arakanlı Müslüman Mülteci Çocukların Eğitilmesinin Reddedilmesi” başlıklı raporda, aralarında öğretmen, yardım çalışanı,...

Bangladeş, Arakanlı Müslüman çocukların eğitimini engelliyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
HRW’nin 81 sayfalık “Biz İnsan Değil Miyiz? Bangladeş’te Arakanlı Müslüman Mülteci Çocukların Eğitilmesinin Reddedilmesi” başlıklı raporda, aralarında öğretmen, yardım çalışanı, devlet memuru, Arakanlı Müslüman çocuk ve ailelerin bulunduğu 163 kişiyle yapılan görüşmelerde Bangladeş’teki Arakanlı Müslüman çocukların yerel okullara kayıt olmalarının engellendiği bilgisinin elde edildiği belirtildi.

Raporda, Bangladeş’te Arakanlı Müslüman çocuklar için orta eğitim kurumlarının bulunmadığı, bu çocukların, Bangladeş eğitim müfredatından faydalanmasına ve Bengalce öğrenmesine izin verilmediği ifade edildi.

Öğretmenlerin kurduğu okullar kapatıldı

BM öncülüğündeki insan hakları örgütlerinin, yeni bir gayriresmi eğitim müfredatı oluşturmak için devreye girdiği bildirilen raporda, Bangladeşli yetkililerin bu girişimi onaylamada yavaş kaldığı kaydedildi.

Raporda, geçen yıl sunulan, yalnızca ilk iki seviyesinin Bangladeş tarafından onaylanması bir sene süren programın beş seviyeden oluştuğu, Bangladeşli yetkililerin gayriresmi programı onaylasa bile çocukların ulusal sınavlara giremeyeceği ve eğitimlerine orta okuldan devam edemeyeceği aktarıldı.

Geçmişte öğretmenlik yapan kişilerin, kamp alanlarında özel okullar kurduğu ancak Bangladeşli yetkililer tarafından tespit edilen bu okulların kapatıldığının altı çizilen raporda, şubat ayında örgütün Ukhiya bölgesinde birkaç ilk ve orta okulu ziyaret ettiği, bu okullara Arakanlı Müslüman öğrencilerin alınmadığının öğrenildiği vurgulandı.

Raporda, HRW’nin görüştüğü Arakanlı Müslüman bir öğretmenin, “Üçüncü sınıfı bile bitirmeyen 200 veya 300 bin çocuk kamplarda yaşıyor. Uygun eğitim verilmediğinden gelecekleri yok olacak.” ifadelerine yer verildi.

Myanmar’ın da bu sorunda rol oynadığı değerlendirmesinde bulunulan raporda, Nepido yönetiminin Bangladeş eğitim müfredatını onaylamayı reddettiği ifade edildi.

Raporda, çok sayıda Arakanlı Müslüman çocuğun, Myanmar’dan kaçmadan önce de ayrımcılığa uğradığı, Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslüman öğretmenler üzerindeki baskı kurduğu veya hareket kısıtlamasına gittiği kaydedildi.

Arakanlı Müslüman çocuklara uygulanan eğitim engelinin, Bangladeş’in kendi çıkarlarına zarar verdiğine işaret edilen raporda, bu uygulamanın yeni nesli ve bir bütün olarak Arakanlı Müslüman topluluğun istikbalini tahrip ettiği belirtildi.

Raporda, ülkede yaşayan 400 bin Arakanlı Müslüman çocuğun eğitime erişimini engelleyen Bangladeş hükümetine, bu kısıtlamaları kaldırması çağrısında bulunuldu.

Raporda, örgütün çocuk hakları araştırmacısı Bill Van Esveld, Bangladeş hükümetinin sınırlarını Arakanlı Müslümanlara açarak sayısız hayat kurtardığının altını çizerek, “Çocukların eğitimden mahrum bırakılması sadece onlara verilen zararı artırıyor ve mültecilerin durumlarını çözmüyor. Hükümetin, Arakanlı Müslüman çocukların eğitilmesini engelleyen yanlış yönlendirilmiş politikasına son vermesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Esveld, iki yıl geçmesine rağmen çocukları okullara kayıt ettirecek bir planın hazırlanmadığını sözlerine ekledi.

Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.

Bangladeş, Arakanlı Müslüman çocukların eğitimini engelliyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
BM: “Bangladeş’e sığınan 500 bin Arakanlı kadın cinsel istismar tehlikesinde” https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/bm-bangladese-siginan-500-bin-arakanli-kadin-cinsel-istismar-tehlikesind/ Mon, 13 Nov 2017 15:11:39 +0000 http://yekvucut.com/?p=11890 Birleşmiş Milletler, Myanmar’dan kaçarak Bangladeş’e sığınan yarım milyon Arakanlı Müslümanın “cinsel istismar ve sömürü düzeniyle” karşı karşıya olduğunu söylüyor. Birleşmiş...

BM: “Bangladeş’e sığınan 500 bin Arakanlı kadın cinsel istismar tehlikesinde” yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Birleşmiş Milletler, Myanmar’dan kaçarak Bangladeş’e sığınan yarım milyon Arakanlı Müslümanın “cinsel istismar ve sömürü düzeniyle” karşı karşıya olduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletler bu açıklamaya rağmen Arakanlı Müslümanlar için henüz somut adım atamadı.

21 yaşındaki Arakanlı Müslüman Halime, Bangladeş’e geldikten sonra nasıl seks kölesi yapıldığını BBC’ye anlattı: “Bangladeş’e geldiğimizde bizi bir kampa yerleştirdiler. Burada Bangladeşli bir adam bize biraz yemek verdi. Bana eşini kaybettiğini, iki çocuğunun olduğunu söylüyordu. Benimle evlenmek istediğini de söyledi.” Halime, adama inandığını ve Cox’s Bazar’daki evine gittiğini anlatıyor. “Eve girdiğimde aynı benim gibi yedi ya da sekiz genç kadın gördüm. Dehşete düşmüştüm. O evde birçok erkekle ilişkiye girmeye zorlandım.” Halime, üç ay önce Arakan bölgesindeki şiddetten kaçarak Bangladeş’e gelmiş. Ailesinin nerede olduğunu hâlâ bilmiyor. Bangladeş’e komşularıyla birlikte kaçmış.

Arakanlı Müslüman mültecilerin yarısından çoğu çocuk yaşta. Myanmar ordusu ve Arakan’da yaşayan bazı Budistlerin uyguladığı şiddetten kaçmaya devam ediyorlar. Halime Bangladeş’te zorla tutulduğu evi bir kadının işlettiğini söylüyor. “Bana makyaj yapıp süsleyip püslüyorlardı. Bazen gecede üç hatta dört erkek getiriyorlardı. Çok zordu. Günlerce kanamam oluyordu.” Halime o evde kaldığı sürece kendisine hiç para verilmediğini de anlatıyor ve sadece üç öğün yemek aldıklarını söylüyor. Bir akşam eve gelen adamlardan birisi Halime’ye yardım etmeye karar vermiş. “Polis memuruydu. Seks için gelmişti. Ama hikayemi dinledikten sonra bana ‘bacım’ diye hitap etmeye başladı. Bütün gece kaldı ama bir şey yapmadık. Ardından bana telefon numarasını verip gitti.” Halime bir gün evin işletmecisi kadının saldırısına uğradığını ve yaralarının 15 gün iyileşmediğini söylüyor. Evden kaçmak için bir plan hazırlamaya başlamış ve kendisini ziyarete gelen bir adam uyuduğunda, adamın telefonuyla polis memurunu aramış. Polis memuru, yanında altı kişiyle birlikte gece yarısında gelmiş: “Beni ve altı kızı daha kurtardı. Bize ‘Artık özgürsünüz’ dedi.”

Kadınlar çaresizlik içinde Bangladeş’te kalıyor 

Ancak Halime Cox’s Bazar’ı terk edememiş. Bangladeş’te gidebileceği başka bir yer bilmediğini söylüyor. Parası da olmayan Halime, seks işçiliğinden başka çaresinin kalmadığını anlatıyor. Kendisi gibi seks işçiliği yapan bir kadınla birlikte yaşamaya başlamış. Tüm bunlar elbette ki genç Halime’nin hayalini kurduğu bir hayat değil: “Beş vakit namaz kıldığım günlere geri dönmek istiyorum. Ailemle birlikte yediğim yemekleri özlüyorum. Ailemle birlikte sahip olduğumuz Myanmar’daki hayatımıza geri dönmek istiyorum.”

Bangladeş hükümeti, yardım kuruluşlarının istismar ve taciz olaylarını engellemek için elinden geleni yaptığını söylüyor. Birleşmiş Milletler de, Bangladeş’e kaçan Arakanlı Müslümanların yaşam koşullarını iyileştirecek projelere kapılarının açık olduğunu ifade ediyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Fillip Grandi iki temel risk gördüğünü söylüyor ve bu riskleri şöyle sıralıyor: Hiçbir şeyini alamadan Bangladeş’e kaçanların cinsel anlamda istismara uğraması. Bu travmayı yaşayan insanların gelecekleri.

BM: “Bangladeş’e sığınan 500 bin Arakanlı kadın cinsel istismar tehlikesinde” yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Bangladeş, Myanmar’ın Arakanlı Müslümanları geri almasını istedi https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/banglades-myanmarin-arakanli-muslumanlari-geri-almasini-istedi/ Mon, 02 Oct 2017 12:12:18 +0000 http://yekvucut.com/?p=10039 Bangladeş yönetimi, Myanmar’ın Arakan’da ordu ve fanatik Budistlerin saldırılarından kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanları geri almasını istedi. Bangladeş basınında yer alan haberlere göre,...

Bangladeş, Myanmar’ın Arakanlı Müslümanları geri almasını istedi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Bangladeş yönetimi, Myanmar’ın Arakan’da ordu ve fanatik Budistlerin saldırılarından kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanları geri almasını istedi.

Bangladeş basınında yer alan haberlere göre, Dışişleri Bakanı Mahmud Ali ve beraberindeki heyet, başkent Dakka’da Myanmar Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri U Kyaw Tint Swe ile bir araya geldi.

Toplantıda Myanmar’a Arakanlı Müslümanların ülkelerine geri dönmesi ve Birleşmiş Milletlerin (BM) eski Genel Sekreteri Kofi Annan liderliğindeki Arakan Danışma Komisyonunun tavsiyelerinin uygulanması konusunda anlaşma taslağı sunuldu.

Bangladeş Dışişleri Bakanı Ali, görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında, yıllardır Arakanlı Müslümanlara yönelik etnik temizlik uygulayan Myanmar’a Bangladeş’teki Arakanlı Müslüman sığınmacıları geri almayı önerdiğini söyledi.

Öte yandan, toplantıya ilişkin Myanmar tarafından henüz açıklama yapılmadı.

Ayrıca yerel bir televizyon kanalı, Bangladeş İçişleri Bakanı Asaduzzaman Han Kemal’in de Arakanlı Müslümanlar konusunda Myanmar’ı ziyaret edeceğini duyurdu.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan’da sivillere düzenlediği saldırılarda 25 Ağustos’tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Bölgeye giriş çıkışlara izin verilmemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Son saldırılarda 200’den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edildi.

Bangladeş, Myanmar’ın Arakanlı Müslümanları geri almasını istedi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arakanlı Müslümanlara sahip çıkmaya devam ediyor https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/cumhurbaskani-erdogan-arakanli-muslumanlara-sahip-cikmaya-devam-ediyor/ Sun, 10 Sep 2017 06:43:10 +0000 http://yekvucut.com/?p=9189 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan’da İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “(Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlar) Bölgede yaşanan insani dramın...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arakanlı Müslümanlara sahip çıkmaya devam ediyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan’da İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “(Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlar) Bölgede yaşanan insani dramın önüne geçmek için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri ile çalışmak istiyoruz. Baskı ve katliamlardan kurtulmak için topraklarına sığınan Müslümanlara gerekli kolaylığın gösterilmesi beklentisi ve yardım teklifimizi Bangladeş makamlarına ilettik. Uluslararası kuruluşlar, bilhassa da İslam ülkeleri olarak bizler elimizden gelen tüm imkanlarla bu zulmün son bulması için birlikte mücadele etmeliyiz.” dedi.

“İlk kıblemiz Kudüs’ün kutsiyetinin ihlal edilmesine de asla izin veremeyiz.”

Erdoğan, “İlk kıblemiz Kudüs’ün ve Harem-i Şerif’in kutsiyetinin ihlal edilmesine de asla izin veremeyiz. Mescid-i Aksa’ya yönelik saygısızlıkların, tahriklerin ve provokasyonların önüne geçilmesi için çok daha kararlı bir tutum ortaya koymalıyız.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arakanlı Müslümanlara sahip çıkmaya devam ediyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Binlerce Arakanlı Müslüman, Bangladeş sınırında sıkıştı https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/binlerce-arakanli-musluman-banglades-sinirinda-sikisti/ Mon, 28 Aug 2017 06:30:10 +0000 http://yekvucut.com/?p=8848 Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’daki çatışmaların yeniden alevlenmesi üzerine, binlerce kişi kaçarak Bangladeş sınırına yığıldı. Bangladeş polisi...

Binlerce Arakanlı Müslüman, Bangladeş sınırında sıkıştı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’daki çatışmaların yeniden alevlenmesi üzerine, binlerce kişi kaçarak Bangladeş sınırına yığıldı.
Bangladeş polisi ise, sınırı geçmek isteyen Arakanlı Müslümanları (Rohingyalar) geri çeviriyor.

Myanmar’ın batısındaki eyalette çatışmalar, silahlı grupların Cuma günü 30 karakola saldırması sonrası yeniden alevlendi.

AFP haber ajansı, Cuma gününden bu yana 3 bin Arakanlı Müslümanın Bangladeş’e geçmeyi başardığını belirtti.

Öte yandan Arakan’da yaşayan yaklaşık 4 bin gayrimüslim, ordu tarafından bölgeden tahliye edildi.

Cumadan bu yana süren çatışmalarda 100’den fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Myanmar ordusu geçen Ekim ayında bölgede büyük bir operasyon başlatmış, onbinlerce Arakanlı Müslüman kaçarak Bangladeş’e sığınmaya çalışmıştı.

Arakan’da 1 milyondan fazla Rohingyalı Müslüman yaşıyor.

Nüfusun çoğunluğunun Budist olduğu Myanmar’daki Müslümanlar, vatandaşlık da dahil olmak üzere birçok temel hakka sahip değil.

Binlerce Arakanlı Müslüman, Bangladeş sınırında sıkıştı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>