ceza arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Thu, 27 Aug 2020 15:13:50 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png ceza arşivleri | Yekvucut 32 32 Myanmar’da 1675 Müslüman ağır çalışma cezasına çarptırıldı https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/myanmarda-1675-musluman-agir-calisma-cezasina-carptirildi/ Thu, 27 Aug 2020 15:13:50 +0000 http://yekvucut.com/?p=33421 Burma İnsan Hakları Ağı Direktörü Kyaw Win, “Yetkililer, ‘yasa dışı Bengalliler olarak şeytanlaştırdıkları’ Arakanlıları, bölgedeki ‘apartheid’ benzeri koşulları terk ettikleri...

Myanmar’da 1675 Müslüman ağır çalışma cezasına çarptırıldı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Burma İnsan Hakları Ağı Direktörü Kyaw Win, “Yetkililer, ‘yasa dışı Bengalliler olarak şeytanlaştırdıkları’ Arakanlıları, bölgedeki ‘apartheid’ benzeri koşulları terk ettikleri için cezalandırıyor” dedi.

Myanmar’da 1600’den fazla Arakanlı Müslüman’ın Rakhine eyaletinden ayrıldığı için ağır çalışma cezasına çarptırıldığı bildirildi.

Londra merkezli Burma İnsan Hakları Ağı (BHRN), “Burma’da Kaçacak Yer Yok: Bir Açık Hava Hapishanesi ile Hapishane Arasında Sıkışıp Kalan Rohingya” başlıklı rapor yayımladı.

Raporda, Arakanlıların vatandaşlıktan nasıl çıkarıldığı, kimlik haklarının nasıl reddedildiği ve nasıl ciddi seyahat kısıtlamalarına maruz bırakıldığı ele alındı.

Son 5 yılda aralarında çocukların da olduğu 1675 Arakanlı Müslüman’ın tutuklandığı belirtilen raporda, bu kişilerin daha iyi bir yaşam umuduyla evlerini terk ettikleri için 2 ile 5 yıl arasında “ağır çalışma” cezasına çarptırıldığı bildirildi.

Raporda, “Arakanlılar, seyahat özgürlüğü hakkını kullanmak istediklerinde ve kendileri için daha iyi bir yaşam arayışına girdiklerinde, kimlik belgeleri olmadan seyahat ettikleri veya elde edilmesi neredeyse imkansız olan seyahat izinleri olmadığı için suçlu sayılıyor.” ifadesine yer verildi.

“Hukuk sistemi, silah olarak kullanılıyor”

BHRN’nin Direktörü Kyaw Win, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu, Burma’nın hukuk sistemini, ülkede doğup nesillerdir orada yaşayan bir etnik-dini grubun tamamına karşı silah olarak kullandığının açık bir kanıtı.” değerlendirmesinde bulundu.

Win, yetkililerin Arakanlıları, “yasa dışı Bengalliler olarak şeytanlaştırdığını” ve onları Arakan’daki “apartheid” benzeri koşulları terk ettikleri için cezalandırdığını vurguladı.

“Ordu ve hükümet üzerindeki baskı artırılmalı”

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ve uluslararası baskı nedeniyle yüzlerce Müslüman mahkumun serbest bırakıldığını ama bu kişilere bir daha Rakhine eyaletinin dışına çıkmayacaklarına dair bir kağıt imzalatıldığını aktaran Win, “Seyahat özgürlüğü haklarını kullandıkları için zaten tutuklanmamaları gerekiyordu. Şartlı salıverilmeleri, ‘hapisten Arakan açık hapishanesine geri dönme’ anlamına geliyor. Burma’da kaçacak yerleri yok.” dedi.

Uluslararası toplumdan önemli bir baskı olmadığı sürece Myanmar’ın Arakanlılara zulmetmek için kullanılan adaletsiz yasaları ve politikaları değiştirmesinin mümkün olmayacağını vurgulayan Win, “Bu kritik noktada ordu ve hükümet üzerindeki baskının hafifletilmesi yerine artırılması hayati öneme sahip.” ifadesini kullandı.

Zulüm altındaki insanlar

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “dünyanın en çok zulüm gören halkı” olarak tanımlanan Arakanlılar, gittikçe artan saldırılarla karşı karşıya.

Uluslararası Af Örgütüne göre, 2012’den sonra çoğu kadın ve çocuk 750 binden fazla Arakanlı mülteci, Myanmar’dan kaçmak zorunda kaldı.

2017’deki yeni saldırı dalgasının ardından da komşu Bangladeş’e sığınanların sayısı 1,2 milyonu geçti.

Ontario Uluslararası Kalkınma Ajansının (OIDA) bir raporuna göre, 25 Ağustos 2017’den bu yana yaklaşık 24 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar devlet güçlerince öldürüldü. 34 binden fazla Müslüman ateşe atılırken, 114 binden fazla kişi de fiziksel şiddet gördü.

18 bin Arakanlı kadın ve kıza Myanmar askerleri ve polislerince tecavüz edilirken, 115 binden fazla ev yakılıp, 113 bin ev de tahrip edildi.

Myanmar’da 1675 Müslüman ağır çalışma cezasına çarptırıldı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Apple, AB ile girdiği vergi mücadelesini kazandı https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/apple-ab-ile-girdigi-vergi-mucadelesini-kazandi/ Fri, 17 Jul 2020 11:03:51 +0000 http://yekvucut.com/?p=31688 AB Komisyonu, Apple’ın İrlanda’da kurduğu şirketlerin vergilendirilmesine ilişkin üç yıl süren soruşturmasını Ağustos 2016’da tamamlamıştı. Soruşturmaya göre Apple’ın İrlanda vergi yasasıyla vergi...

Apple, AB ile girdiği vergi mücadelesini kazandı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>

AB Komisyonu, Apple’ın İrlanda’da kurduğu şirketlerin vergilendirilmesine ilişkin üç yıl süren soruşturmasını Ağustos 2016’da tamamlamıştı. Soruşturmaya göre Apple’ın İrlanda vergi yasasıyla vergi yükünü yirmi yılı aşkın bir süredir yapay olarak azalttığı, 2014’te yüzde 0.005’e kadar düşürdüğü ortaya çıkmıştı.

Davanın ilk duruşması ise geçtiğimiz yıl yapılmıştı. Avrupa operasyonlarına karşılık yeterli miktarda vergi ödemediği tespit edilen Apple’ın İrlanda’ya 14.5 milyar dolarlık ödeme yapması yönünde hüküm verilmişti.

Şirket, 1.4 milyar doları faizi olmak üzere toplam 15.3 milyar dolarlık ödeme gerçekleştirmişti. Ancak temyiz davası sürdüğü için İrlanda’nın bu paraya iki yıl boyunca dokunması yasaklanmıştı.

Düşük vergi rejimini korumaya çalışan İrlanda ve Apple, komisyonun kararına karşı çıkıyordu. Mahkemenin Apple’ın ceza ödemesine karar vermesi halinde, durumun İrlanda ekonomisi için olumsuz etki yaratacağı düşünülüyordu.

Çünkü Apple, Facebook ve Google gibi çok uluslu şirketler tarafından istihdam edilen kişilerin sayısı ülkede geçtiğimiz yıllarda yüzde 25 arttı ve her 10 İrlandalı işçiden biri, bu şirketlerde çalışıyor.

Apple ile Avrupa Birliği (AB) arasında yıllardır devam eden vergi mücadelesi sonunda karara bağlandı. Apple’ın, İrlanda’daki faaliyetlerinden dolayı geriye dönük 13 milyar avronun (15 milyar dolar) üzerinde vergi borcu çıkaran AB Komisyonu kararına karşı açtığı davada gülen taraf teknoloji devi oldu.

Genel Mahkeme, Komisyon kararını bozarak Apple’ın bu tutarı ödemesine gerek olmadığına hükmetti. Mahkeme, AB’de geçerli bulunan rekabet kurallarına işaret etti ve komisyonun ihlali kanıtlamakta başarılı olamadığını vurguladı.

Apple, AB ile girdiği vergi mücadelesini kazandı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
İngiltere’den ajanlara cinayet ve işkence izni çıktı https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/ingiltereden-ajanlara-cinayet-ve-iskence-izni-cikti/ Fri, 27 Dec 2019 11:11:45 +0000 http://yekvucut.com/?p=26774 İngiltere’de Soruşturma Yetkileri Mahkemesi (IPT), iç istihbarat kurumu MI5 için çalışan ajan ve muhbirlerin, aralarında cinayet ve işkence gibi şiddet...

İngiltere’den ajanlara cinayet ve işkence izni çıktı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
İngiltere’de Soruşturma Yetkileri Mahkemesi (IPT), iç istihbarat kurumu MI5 için çalışan ajan ve muhbirlerin, aralarında cinayet ve işkence gibi şiddet eylemlerinin de yer aldığı ağır suçları işlemesinin yasalara uygun olduğuna hükmetti. Karar, beş üyeli mahkemede üç üyenin oyu ile kabul edildi.

İstihbarat servisleri ile ilgili şikayetleri inceleyen Soruşturma Yetkileri Mahkemesi, dört insan hakları örgütünün MI5 çalışanları ile ilgili başvurusunu değerlendirdi. İnsan hakları örgütleri, doğrudan hükümet için çalışmayıp istihbarat toplayan ajanlar ve muhbirlerin, aralarında cinayet ve işkencenin de bulunduğu suçları işlemesine izin verilmesinin, İngiliz yasaları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu. Konuya ilişkin olarak görüş bildiren hükümet, MI5’in ajanlar olmadan istihbarat toplayamayacağını ve terör saldırılarını engelleyemeyeceğini belirterek, ajanlara gerektiğinde suç işleme yetkisi tanınmasının gerekliliğine dikkat çekmişti.

Hükümet, söz konusu ajan ve muhbirlere yargı dokunulmazlığı verilmediğinin de altını çizmişti. İçişleri Bakanlığı, mahkemenin kararını memnuniyetle karşıladı. Yapılan açıklamada, gizli ajanların MI5’in “temel araçlarından” biri olduğu belirtilerek, çalışmalarının “ülkenin güvenliği” için gerekli olduğu kaydedildi. İnsan hakları örgütleri Privacy International, Reprieve, Pat Finucane Merkezi ve Adaletin Kabulü Komitesi kararı temyize götüreceklerini açıkladı. Privacy International örgütünden Ilia Siatitsa kararı eleştirerek, “Soruşturma Yetkileri Mahkemesi, MI5’in muhbirlerine İngiltere’de aralarında şiddetin de bulunduğu ağır suçları işlemeleri için gizlice izin verebilmesine hükmetti” dedi.

İnsan hakları örgütleri, MI5’in 1990’ların başından beri başvurduğu bu uygulamasının, eski Başbakan Theresa May’in 2018 yılında bu uygulamanın varlığını teyit etmesi ile ortaya çıktığını belirtiyor. Örgütler, İrlandalı avukat Pat Finucane’in Belfast’daki evinde İngiltere yanlısı militanlar tarafından 1989’da öldürülmesine ilişkin bir rapora atıfta bulunuyor. 2012 tarihli rapor, devletin aktörlerinin katkısı olmaksızın avukatın öldürülemeyeceğine işaret ediyordu.

İngiltere’den ajanlara cinayet ve işkence izni çıktı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
‘Suikast timi’ hükümlüsüne ‘hero tişörtü’ davası https://yekvucut.com/feto-gercekleri/suikast-timi-hukumlusune-hero-tisortu-davasi/ Tue, 17 Jul 2018 14:37:14 +0000 http://yekvucut.com/?p=18972 Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişimi davasının duruşmasına “Hero” yazılı tişörtle gelen darbeci Gökhan Güçlü ile tişörtü gönderen ablasının “terör örgütü propagandası...

‘Suikast timi’ hükümlüsüne ‘hero tişörtü’ davası yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişimi davasının duruşmasına “Hero” yazılı tişörtle gelen darbeci Gökhan Güçlü ile tişörtü gönderen ablasının “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanmasına başlandı.

Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Gökhan Güçlü ile ablası Bahar Güçlü, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile dahil oldu.

Söz verilen Gökhan Güçlü, suçlamaları kabul etmediğini belirterek “Benim davranışım etik değildi. Sonradan pişman oldum ancak suç değildi.” dedi.

Abla Bahar Güçlü ise FETÖ ile hiçbir şekilde bağının olmadığını savundu.

Yaşanan olayın bu şekilde algılanacağını tahmin etmediklerini iddia eden Bahar Güçlü, “Bu şekilde bağlantı kurulacağını öngöremedim. Hayatım boyunca hiçbir suça karışmadım. Hiçbir örgütle bağlantım yok. Sadece cezaevinde bulunan kardeşime moral vermek istedim.” diye konuştu.

Sanık avukatları ise sanıkların hiçbir zaman örgüt üyesi olduklarını kabul etmediğini, övmediğini ileri sürdü. Mahkeme heyeti, karar için duruşmayı 14 Kasım’a erteledi.

İddianameden

Muğla Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Gökhan Güçlü ve ablası Bahar Güçlü hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Güçlü’nün 15 Temmuz darbe girişimini övme ve özendirmeye, eylem dolayısıyla mağdur olan Türk milletini rencide etmeye, örgüt mensuplarına ise moral vermeye elverişli davranışta bulunduğu vurgulanan iddianamede, Bahar Güçlü’nün de suçta kullanılan eşyayı temin suretiyle silahlı terör örgütü propagandası yapma suçundan yardım eden sıfatıyla sorumlu olduğu için hakkında kamu davası açılmasına karar verildiğine işaret edildi.

Öte yandan FETÖ’nün darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin karara bağlanan davada, Gökhan Güçlü’ye “Anayasayı ihlal”, “Cumhurbaşkanına suikast” ve 2 kez “yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme” suçundan 4 defa ağırlaştırılmış müebbet ile “nitelikli kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”dan 18 yıl, “nitelikli kasten yaralama”dan 6 yıl ve “nitelikli konut dokunulmazlığını ihlal”den 18 ay hapis cezası verilmişti.

‘Suikast timi’ hükümlüsüne ‘hero tişörtü’ davası yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>