doğal gaz arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Sat, 03 Sep 2022 08:39:35 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png doğal gaz arşivleri | Yekvucut 32 32 Macron’un çırpınışları: Cezayir yine mi sömürülecek? https://yekvucut.com/gundem/macronun-cirpinislari-cezayir-yine-mi-somurulecek/ Sat, 03 Sep 2022 08:32:16 +0000 https://yekvucut.com/?p=56874 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 27 Ağustos’ta doğal gaz umuduyla Cezayir’e gitti. Malum, Rusya’nın gaz kesme kararı sonrası Avrupa ülkeleri ne...

Macron’un çırpınışları: Cezayir yine mi sömürülecek? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 27 Ağustos’ta doğal gaz umuduyla Cezayir’e gitti. Malum, Rusya’nın gaz kesme kararı sonrası Avrupa ülkeleri ne yapacağını şaşırdı. Dev ekonomilere sahip olan ülkeler, yaşanan kriz için ardı ardına çözüm önerilerini açıkladı. Örneğin; İngiltere, “bu sene ısınmak için evde zıplayın” dedi. Almanya, vatandaşlarına “duş sürelerini kısaltmalarını ve sıcak suyu az tüketmelerini” söyledi. Avusturya, “sıcak su yerine soğuk su kullanın” tavsiyesi verdi. Belçika, gıdaları ısıtmak için mikrodalga kullanılması gerektiğini duyurdu. İsviçre, “yeterince mum ve yakacak odun stoklayın” çağrısında bulundu. İspanya, kış aylarında klimaların sıcaklığının 19 derecenin üzerine çıkarılmayacağını açıkladı. Yunanistan yaz aylarında klimaları 26 derecenin altına düşürmeyi yasakladı. Fransa ise klimalı işyerlerinin kapılarının açık tutulmayacağını bu kararı ihlal edenlere de 750 avroya kadar para cezası vereceğini açıkladı. Soğuk su ile duş, klimasız ofisler, elektrik yerine yakılan mumlar…

Macron’un Cezayir ziyareti

Rusya’dan gaz alamayan Avrupa ülkeleri, soluğu başka alternatiflerde aramaya başladı. Fransa’nın da aklına doğal olarak eski sömürdüğü ülkeler geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da “Yıllarca sömürdük zaten biraz daha sömürmekten zarar gelmez” kafasıyla Afrika’nın en büyük doğal gaz ülkelerinden biri olan Cezayir’e gitti. Macron 27 Ağustos’ta ilk olarak ülkenin kuzeybatısında Akdeniz’e kıyı olan Oran şehrinde gençlerle kaynaşmak için tarihi müzik dükkânı “Disco Maghreb’i” ziyaret etti. Fakat beklediği ilgiyle karşılaşamadı. Dükkândan çıktıktan sonra toplanan kalabalığı selamlamak isteyen Macron, Cezayirlilerin protestolarıyla karşılaştı. Cezayirliler, “Buradan defol git. Cezayir çok yaşasın” sloganlarıyla Macron’a tepki gösterdi. Kalabalığın içinde rezil olan Macron, korumaları tarafından apar topar araca bindirilerek olay yerinden uzaklaştırıldı.

Afrika ülkeleri uyanıyor

Afrika ülkeleri artık yavaş yavaş uyanıyor. Doğal olarak Cezayirliler de artık Fransa tarafından sömürülmek istemiyor. Cezayir’de beklediği ilgiyi göremeyen Macron ise ülkesinin sömürge geçmişinden kurtulmak için kurban arıyor. Nitekim Cezayir’de yaptığı açıklamalarda “Türkiye’nin Fransa karşıtı eylemler yaptığını” söyledi. Tüm bu olaylardan sonra insan kendini “şimdi Türkiye ne alaka?” demekten alamıyor. Macron’un bir şekilde işin içinden sıyrılması lazım tabi. Türkiye de Ukrayna-Rusya krizinde taraf olmayıp arabulucu konumunda olduğu için hedef tahtasına oturtulan ülkeler arasında ilk sırada yerini alıyor. Yine Macron’un Türkiye’yi suçlamasının diğer bir nedeni Cezayir’in bir zamanlar Osmanlı toprağı olması.

Ancak Macron’a hatırlatmak isteriz ki; Cezayir’i işgal edip yıllarca sömüren Osmanlı değil Fransa’ydı. Cezayirliler, Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde iken yıllarca huzur içinde yaşamıştı. Fransa ise 1830 yılında işgal ettiği Cezayir topraklarını tam 132 yıl boyunca sömürdü. Bu süre içinde bir buçuk milyon insan acımasızca katledildi. Cezayir’deki köyler ve kasabalar yerle bir edildi. Müslüman kadınlar tecavüze uğradı. Fransızlar, halkın Müslüman ve Arap kimliğini yok etmek için Arapça ve Berberice yerine Fransızcayı hâkim dil haline getirdi. Cezayir 5 Temmuz 1962’de bağımsızlığına kavuştu. Macron ve Batılı ülke liderlerinin unuttuğu bir şey var. Ne dünya sömürgeciliğin başladığı yüzyıldaki gibi tek kutuplu ne de Afrikalılar artık çaresiz. Afrika, Batılıların kendilerini bir daha sömürmesine ve soykırım uygulamasına müsaade etmeyecek gibi görünüyor.

Büşra DEDE

Macron’un çırpınışları: Cezayir yine mi sömürülecek? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Rusya vanayı kapattı: Polonya ve Bulgaristan’a gaz akışı kesildi https://yekvucut.com/feto-gercekleri/rusya-vanayi-kapatti-polonya-ve-bulgaristana-gaz-akisi-kesildi/ Wed, 27 Apr 2022 08:58:49 +0000 https://yekvucut.com/?p=54929 Rus enerji şirketi Gazprom, rubleyle ödeme sistemine uymadıkları için Bulgaristan ve Polonya‘ya doğal gaz akışını kesti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir...

Rusya vanayı kapattı: Polonya ve Bulgaristan’a gaz akışı kesildi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Rus enerji şirketi Gazprom, rubleyle ödeme sistemine uymadıkları için Bulgaristan ve Polonya‘ya doğal gaz akışını kesti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23 Mart’ta doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçme planını duyurmuştu. Yeni sistem, Putin’in 31 Mart’ta imzaladığı kararnameyle yürürlüğe girdi. Rus gazı alan ülkelerin, Gazprombank’ta hesap açmaları, ödemeleri bu bankaya yapmaları ardından da söz konusu fonların Moskova Borsası’nda rubleye çevrilmesi öngörülüyor. Putin, “Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak.” açıklamasını yapmıştı. Rus enerji şirketi Gazprom, 26 Nisan itibarıyla Bulgaristan’ın Bulgargaz ve Polonya’nın PGNİG şirketlerinden nisan sevkiyatları için rubleyle ödeme yapılmadığını açıkladı. Şirketlere, 1 Nisan’dan itibaren yapılan sevkiyatlarda rubleyle ödeme yapmaları konusunda bilgi verilmişti. Gazprom, rubleyle ödeme yapmadıkları için Bulgaristan ve Polonya’ya doğal gaz sevkiyatını tümüyle durdurdu. Polonya’nın Rus doğal gazına bağımlılık oranı yüzde 40 düzeyindeyken, ülke bu bağımlılıktan kurtulmak için Norveç gazına ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikine güveniyor. Ukrayna savaşının başlamasıyla Polonya’daki yer altı depolama tesisindeki hacimler de hızla artarak yüzde 75’i aşan doluluk seviyesine ulaşmıştı.

Bulgaristan’ın Rus gazına bağımlılık oranı yüzde 90

Bulgaristan hükümetinden dün yapılan açıklamada da Rus gazına alternatif tedariklerin garanti altına alındığı ve ülkedeki tüketime ilişkin herhangi bir kısıtlama yapılmayacağı belirtilmişti. Ancak Rus gazına bağımlılık oranı yüzde 90 seviyesindeki Bulgaristan, 2021’de Rusya’dan 3,3 milyar metreküp doğal gaz ithal etmişti. Bulgaristanlı yetkililer, Rusya ile bu yılın sonunda sona erecek uzun vadeli sözleşmeyi yenilemeyi planlamadıklarını açıklamışlardı. Bulgaristan Enerji Bakanı Aleksandr Nikolov, komşusu Türkiye ve Yunanistan’dan LNG ve Azerbaycan’dan boru hattı sevkiyatlarını artırmayı planladıklarını söylemişti. Avrupa’da dün 103,20 avrodan işlem gören doğal gazın megavatsaat fiyatı, yüzde 13,3 artarak 117 avroya çıktı. Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören mayıs vadeli gaz kontrat fiyatı, bugün megavatsaat başına 125 avrodan açıldı. Fiyatlar, Türkiye saatiyle 09.28’te kapanışa göre yüzde 13,3 artarak megavatsaat başına 117 avroya yükseldi.

Rusya vanayı kapattı: Polonya ve Bulgaristan’a gaz akışı kesildi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>