Gaz arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Fri, 29 Jul 2022 12:07:55 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Gaz arşivleri | Yekvucut 32 32 Almanya bir dönemin sonuna geldi https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/almanya-bir-donemin-sonuna-geldi/ Fri, 29 Jul 2022 19:00:35 +0000 https://yekvucut.com/?p=56506 Almanya en iyisini bilir dönemi bitti Rusya, Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattı üzerinden Avrupa’ya aktardığı gaz akışını azaltmaya karar verdi. Gazın...

Almanya bir dönemin sonuna geldi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Almanya en iyisini bilir dönemi bitti

Rusya, Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattı üzerinden Avrupa’ya aktardığı gaz akışını azaltmaya karar verdi. Gazın yüzde 55’ini Rusya’dan ithal eden Almanya, daha kış mevsimi gelmeden çok sayıda kamu binası için tasarruf kararı aldı. Almanya’nın kuzeyindeki Hannover kenti, enerji tasarrufu amacıyla kamu binalarında veya yüzme havuzlarında, spor salonlarında ve spor salonlarındaki duşlarda el yıkamak için sıcak suyun artık mevcut olmayacağına karar verdi. ABD merkezli Bloomberg, Avrupa’da yaşanan durumu, “Almanya en iyisini bilir günleri sona erdi” başlığıyla duyurdu.

Almanya: Enerji krizi dengeleri değiştirdi

Bloomberg analiz yazısında, enerji krizinin, Güney Avrupa’ya politika yapımında daha fazla söz hakkı verdiğine dikkat çekildi. “Berlin, 10 yıl boyunca, Avrupa Birliği’nde ahlaki ve mali otoriteyi yönetti, politikaya rehberlik etti. Enerji krizi ise bu dengeyi altüst etti. Almanya’nın Rusya’ya olan güveni, ülkenin ekonomik modelinin (ucuz gazla çalışan yüksek yoğunluklu endüstrinin) kusurlarını ve siyasi sınıfının Kremlin’e bağımlılığı konusundaki körlüğünü ortaya çıkardı.” ifadeleri kullanıldı.

Berlin’in hâlâ yaşadığı “şokun üstesinden gelmeye çalıştığı” bir dönemde, Avrupa’nın güney bölgesinin iddialı bir şekilde büyüdüğü belirtilerek, İspanya örneğine değinildi. Madrid yönetiminin, artan enerji fiyatları karşısında AB’nin ortak hareket etmesi gerektiğini söylediği anımsatılarak, “Enerji, ancak Almanya için riskler aşılmaz görünmeye başladığında bir Avrupa sorunu haline geldi.” notu paylaşıldı.

“Yıllarca süren Alman liderliğindeki kemer sıkmanın intikamı değil, nihayetinde daha sağlıklı bir AB ile sonuçlanabilecek güçlerin yeniden ayarlanmasıdır.” tespiti yapıldı. “Güneyden gelen teklifler daha ciddiye alınmalı” vurgusu yapılan yazıda; “Bu, Avrupa’nın politika yapma sorununun yansıması ve çözüme giden yolu işaret ediyor. Güneyden gelen tekliflerin daha ciddiye alınmasının vakti geldi. Yeniden dengeleme, Brüksel’de memnuniyetle karşılanmalı.” denildi.

Rusya merkezli TASS haber ajansı, söz konusu yazıyı, “Almanya, Avrupa’da uzun yıllardır elinde tuttuğu lider konumunu kaybediyor.” şeklinde aktardı.

Almanya bir dönemin sonuna geldi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
TANAP’tan Türkiye’ye taşınan gaz miktarı artıyor https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/tanaptan-turkiyeye-tasinan-gaz-miktari-artiyor/ Thu, 11 Jun 2020 13:18:49 +0000 http://yekvucut.com/?p=30791 Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol, projeyle Türkiye’ye gaz akışının kademeli olarak arttığını belirterek, “Ticari...

TANAP’tan Türkiye’ye taşınan gaz miktarı artıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol, projeyle Türkiye’ye gaz akışının kademeli olarak arttığını belirterek, “Ticari operasyonumuzun ikinci yılının tamamlandığı 30 Haziran 2020 itibarıyla Azerbaycan’dan Türkiye’ye TANAP ile taşıdığımız toplam gaz 6 milyar metreküpe ulaşacak.” dedi.

Azerbaycan’ın Şahdeniz-2 sahasından çıkarılan doğal gazı Türkiye’ye taşıyan TANAP, 12 Haziran 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katıldığı törenle açıldı. Projeden ticari gaz akışı ise 30 Haziran 2018’de başladı.

Projenin ikinci yılında soruları yanıtlayan Düzyol, TANAP’ın Türkiye ve Azerbaycan’ın enerji alanındaki süregelen iş birliğinin önemli göstergelerinden biri olduğunu söyledi.

Düzyol, TANAP’ın sadece iki ülke arasındaki bir proje olmanın ötesine geçtiğini belirterek, “TANAP, Güney Gaz Koridoru olarak adlandırılan, Avrupa Birliği ve küresel enerji jeopolitiği açısından stratejik değer taşıyan yeni bir gaz değer zincirinin en önemli halkasını oluşturuyor. 1850 kilometreyle Orta Doğu ve Avrupa’nın en uzun ve en büyük çaplı doğal gaz boru hattı olan TANAP, Türkiye’nin doğu-batı enerji koridoru olma hedefine ulaşmak için ihtiyaç duyduğu doğal gaz iletim altyapısının ana omurgasını oluşturuyor. TANAP, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin çoğunlukla batısında yer alan tüketim merkezlerine ulusal iletim sisteminin kısıtlarından bağımsız şekilde doğrudan gaz arzı sağlanabilmesi açısından da önem taşıyor” diye konuştu.

Düzyol, 30 Haziran 2018 itibarıyla TANAP’tan Türkiye’ye ticari gaz akışının başladığını anımsatarak, ilk yıl 2 milyar metreküp olarak gerçekleşen gaz sevkiyatının kademeli olarak arttığını kaydetti.

TANAP’tan Türkiye’ye taşınan gaz miktarı artıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye Akdeniz’deki zengin enerji kaynaklarındaki hakkını koruyacak https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/turkiye-akdenizdeki-zengin-enerji-kaynaklarindaki-hakkini-koruyacak/ Wed, 15 May 2019 13:29:26 +0000 http://yekvucut.com/?p=23063 Doğu Akdeniz’de zengin enerji kaynaklarının keşfedildi. Akdeniz sularındaki enerji kaynaklarının keşfiyle dünya gündemine giren bir gerginlik boy verdi. Peki sorunun...

Türkiye Akdeniz’deki zengin enerji kaynaklarındaki hakkını koruyacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Doğu Akdeniz’de zengin enerji kaynaklarının keşfedildi. Akdeniz sularındaki enerji kaynaklarının keşfiyle dünya gündemine giren bir gerginlik boy verdi.

Peki sorunun kaynağı nedir? Akdeniz’deki gerginliği sebepleri neler?

Enerjide bağımlılık pek çok ülkenin sorunu. Son yıllarda keşfedilen Doğu Akdeniz’deki zengin doğal kaynaklar ise enerjide dışa bağımlılığı azaltmak isteyen güçleri bu noktaya yöneltti.

Bölgede aramalar ilk olarak İsrail Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde gerçekleşti.

2009’da Tamar’da, 1 yıl sonra da Levant Havzasında 900 milyar metreküplük hidrokarbon rezervi bulundu.

2011’de de Kıbrıs açıklarında 198 milyar metreküplük Afrodit sahası keşfedildi.

Münhasır bölge krizi hangi noktalarda yaşanıyor?

2002’den bu yana Doğu Akdeniz’de başta Mısır olmak üzere diğer kıyıdaş ülkeler Lübnan, Suriye ve İsrail ile Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmaları yapmaya başladı.

Türkiye bu anlaşmaların Kıbrıs Türkleri ve Türkiye’nin haklarını çiğnediğini öne sürdü. Ve konu BM’ye taşındı. Türkiye kendi münhasır ekonomik bölge haritalarını BM nezdinde onaylattı.

Türkiye’nin BM nezdinde itirazlarına rağmen Güney Kıbrıs, 2007’nin başında 13 adet arama sahası ilan etti. Büyük petrol şirketlerine ruhsat vermeye başladı.

Türkiye de Doğu Akdeniz’de kendi ekonomik bölgesinde Kuzey Kıbrıs’ta adanın kuzeyi ve doğusunda belirlediği bölgelerde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) arama ruhsatı verdi.

Kıbrıs’ın 13 parselinden 1, 4, 5, 6 ve 7 no’lu parsellerin bir bölümü, Türkiye’nin TPAO’ya ruhsat verdiği bloklarla kesişiyor.

3 no’lu parsel ise Kuzey Kıbrıs’ın TPAO’ya verdiği ayrıcalıklı alan ile çakışıyor.

Doğu Akdeniz’deki rezerv miktarı

Levant Havzası’nda 1,7 milyar varillik petrol ve 3,45 trilyon metreküp gaz tespit edildi.

2015’te Mısır’daki Zohr’da 850 milyar metreküplük gaz bulundu.

Şubat 2019 Kıbrıs açıkları 10. parselde 141 ila 226 milyar metreküp hidrokarbon keşfedildi.

Söz konusu gaz Türkiye’nin 572, Avrupa’nın 180 yıllık gaz ihtiyacı karşılanabilir. Tespit edilen gazın önemi pek çok ülkenin sahada söz sahibi olmaya çalışmasına neden oluyor.

Gerginlik nasıl büyüdü?

ABD’nin Noble ve Exxon Mobil şirketlerinin yanı sıra İtalyan ENI ve Fransız Total şirketleri Kıbrıs ile yaptıkları anlaşmalar çerçevesinde bölgede faaliyetlerini devam ettiriyor.

Exxon Mobil’in 2018 sonunda Kıbrıs Adası’nın güney tarafında yer alan 10 numaralı parselde doğalgaz aramaya başlaması gerginliği daha da artırtı.

İtalya ise Yunanistan ve İsrail ile East Med (İİST MED) boru hattı projesini imzaladı. Proje, İsrail kıyılarından çıkarılan gazın Güney Kıbrıs ve Girit üzerinden Yunanistan’a taşınmasını öngörüyor. Boru hattının İtalya’nın Otranto bölgesine ulaşması planlanıyor.

Türkiye’den yanıt gecikmedi

Kıbrıs’ın bu hamlesine yanıt gecikmedi. Türkiye sondaj gemisi Fatih’i Türk savaş gemilerinin korumasında Akdeniz’e çıkardı.

Kendi kıta sahanlığında kalan bölgelerde doğalgaz arama faaliyetlerine başladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) temaslarda bulunan Çavuşoğlu, Türkiye’nin gerekli adımları attığını ve KKTC’nin ruhsat verdiği alanlarda sondaj ve araştırma gemilerinin faaliyetlerine başladığını söyledi.

Türkiye’nin sondajlara başladığını açıklaması Rum tarafında geniş şekilde yer aldı. Rum medyası, ”Türkiye münhasır ekonomik bölgesinde sondaj tehditlerini hayata geçiriyor“ manşetlerini attı. Rum Yönetimi de BM Güvenlik Konseyi, ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği nezdinde girişimler başlatmıştı.

Politis gazetesi, Fatih gemisinin, “Akama Burnu”ndan 45 deniz mili batıda 3 Eylül tarihine kadar sondaj gerçekleştireceğini yazdı.

Rum yönetimi, ilan ettiği münhasır ekonomik bölgelerde uluslararası enerji firmalarına ruhsat vererek doğalgazın taşınmasında da Türkiye ve Kıbrıs Türklerini dışlama girişimi başlatmış oldu. Fatih sondaj gemisi bölgede faaliyete geçince Rumlar gemi mürettebatını tutuklamakla tehdit etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doğu Akdeniz’de soydaşlarımızın haklarını arıyoruz

Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Kıbrıs Türk halkını yok sayan, siyasi eşitliği temelden yok sayan ve Kıbrıs Türk halkının iradesini yok sayan bir çözümü bizim kabul etmemiz mümkün değil. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte yapıcı tutumumuzu sergileyeceğiz ama Kıbrıs Türk halkının, KKTC’nin ve Türkiye´nin haklarını korumak için ne yapılması gerekiyorsa onu da birlikte yapacağız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, “Özellikle de Doğu Akdeniz’de, Güney Doğu Akdeniz’de Kuzey Kıbrıs’taki soydaşlarımızın hakları neyse bu haklarını orada garantör bir ülke olarak aramanın gayreti içindeyiz.” şeklinde açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve bakanların yaptığı açıklamalarından da anlaşıldığı gibi Türkiye ve KKTC, Doğu Akdeniz’de var olan haklarını korumakta kararlı.

Türkiye Akdeniz’deki zengin enerji kaynaklarındaki hakkını koruyacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>