Gemi arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Tue, 11 May 2021 16:14:36 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Gemi arşivleri | Yekvucut 32 32 Forbes: Türkiye, dünyanın ilk İHA gemisine sahip olabilir https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/forbes-turkiye-dunyanin-ilk-iha-gemisine-sahip-olabilir/ Tue, 11 May 2021 16:14:36 +0000 https://yekvucut.com/?p=49108 Forbes: İşte karşınızda Türk Donanmasının İHA gemisi Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki atılımları gündemden düşmüyor. İnsansız hava araçları (İHA) ile adından söz ettiren...

Forbes: Türkiye, dünyanın ilk İHA gemisine sahip olabilir yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Forbes: İşte karşınızda Türk Donanmasının İHA gemisi

Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki atılımları gündemden düşmüyor. İnsansız hava araçları (İHA) ile adından söz ettiren Türkiye, uluslararası basının gündeminden düşmüyor. ABD merkezli Forbes dergisinin, “İşte karşınızda Türk Donanmasının İHA gemisi” başlıklı haberinde, Türk endüstrisinin gemilerden sabit kanatlı insansız hava araçları fırlatmanın etkili bir yolunu bulmuş gibi göründüğü aktarıldı.

Forbes:Dünyanın ilk İHA gemisine dönüştürülebilir

Forbes dergisinde yer alan haberde, “Bu basit yöntem, Türk donanmasının yeni saldırı gemisi TCG Anadolu’yu dünyanın ilk gerçek insansız hava aracı gemisine dönüştürmesine yardımcı olabilir.” denildi.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ın, geçen hafta katıldığı Havacılık ve Uzay Zirvesi’nde ilk Anadolu amfibi hücum gemisine konuşlu Bayraktar TB3 S/İHA’nın görüntüsünü paylaştığı anımsatıldı.

Projeyi gösteren Bayraktar, “Sedef Tersanesi tarafından üretimi yapılan Anadolu havuzlu çıkarma gemimizdeki Bayraktar TB3’ün iniş ve kalkış konseptini gösteren bir resim. Deniz Kuvvetlerimize önemli katkı sunacağını değerlendiriyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Gemideki pistin orta hattında bir vinç ve makara görülüyor. Kablonun rampa boyunca, güvertede İHA‘nın fırlatılmaya hazır olduğu noktaya kadar uzandığı kaydedildi.

Vincin muhtemelen İHA’yı güverte boyunca ve rampadan yukarı sürükleyeceği, uçuşun bu şekilde gerçekleşeceği bilgisi paylaşıldı. Fırlatma sisteminin, sadeliği ile dikkat çektiği aktarıldı.

Öte yandan, TCG Anadolu’nun birkaç değişiklikle Bayraktar TB2/3 ve helikopterlerden oluşan filoya ev sahipliği yapabileceği bilgisi paylaşıldı.

Robotik hava seferberliğinin denizden yapıldığını hayal edin

Aynı haberde, “Geçen sonbaharda Ermenistan ile Azerbaycan arasında kısa süreli savaş sırasında Azerbaycan’ın TB2’leri ve diğer insansız hava araçları yüzlerce Ermeni tankını, savaş araçlarını, topçu silahlarını ve hava savunma sistemlerini imha etti. Aynı tür robotik hava seferberliğinin denizdeki bir platformdan yapıldığını hayal edin.” denildi.

İnşasının son aşamasında olduğu belirtilen Anadolu gemisinin, 2022’de filoya katılabileceği kaydedildi.

Forbes: Türkiye, dünyanın ilk İHA gemisine sahip olabilir yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Hindistan için Türkiye’den teknoloji desteği https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/hindistan-icin-turkiyeden-teknoloji-destegi/ Tue, 23 Feb 2021 06:59:55 +0000 https://yekvucut.com/?p=47661 Hindistan Türkiye’den teknoloji transferi sağlayacak Hindistanlı devlet şirketi Hindustan Tersanesi,  donanma gemisi inşa etmeye hazırlanıyor bunu da Türkiye’den teknoloji transferi...

Hindistan için Türkiye’den teknoloji desteği yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Hindistan Türkiye’den teknoloji transferi sağlayacak

Hindistanlı devlet şirketi Hindustan Tersanesi,  donanma gemisi inşa etmeye hazırlanıyor bunu da Türkiye’den teknoloji transferi yaparak başaracak. Asya ülkesinin Visakhapatnam şehrinde yer alan tersane, 5 adet gemi üretimi için siparişi Hindistan donanmasından bekliyor.  Hindustan Times gazetesinin konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberine göre, bu gemilerin inşasında da Türkiye‘den teknoloji transferi gerçekleştirilecek. Projenin tutarının da yaklaşık 1.5 ila 2 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. İstanbul Tuzla’daki Anadolu Tersanesi’nden teknoloji transferi sağlanacak.

Türkiye'den gemi desteği alacak Hindistan
Hindistan Türkiye savunma sanayi gemi

Hindistan için gemilerin teslimat süresi

Hindistan‘daki tersane, ilk filo destek gemisini 4 yıl içinde teslim etmeyi hedefliyor. Diğer gemiler ise 10 ila 12 ay arasında bir sürede teslim edilecek şekilde hesaplanıyor. 230 metre uzunluğunda olacak gemiler, savaş gemileri için yakıt ve diğer malzemeleri taşıyacak.

Bir yetkili konuya ilişkin açıklamasında, “Türk konsorsiyumu ile anlaşma, Hindustan Tersanesi’nin Hindistan Donanması’ndan sipariş almasının ardından başlayacak. Her şey yolunda gider ise bu, Ekim 2021’e kadar gerçekleşebilir. Projeye birkaç Hint tedarikçi de dahil olacak.” dedi.

Konuyla ilgili başka bir kaynak da yaptığı açıklamada “Türkiye’nin tersaneleri uzun süredir dolu. Teknoloji transferi ve tüm gemilerin Hindistan’da yapılmasıyla kaybedilecek bir şey yok. Türk mühendisler projeye yardım etmek için Hindistan’a gelecekler.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye çok gelişmiş bir savunma sanayiye sahip”

Uluslararası güvenlik alanında çalışmalar yapan Sameer Patil’in görüşlerine de yer veren gazete, Patil’in “Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimindeki Türkiye, tüm ülkelerle ticari ilişkiler kurmaya odaklandı. Bu pragmatizm, Hindistan ile iş birliği çabalarında da görülüyor. Hindistan deniz yeteneklerini geliştirmek istiyor ve Türkiye çok gelişmiş bir savunma sanayisine sahip.” dediğini belirtti.

Hindistan için Türkiye’den teknoloji desteği yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Malezya, Türkiye ile işbirlik yapmak istiyor https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/malezya-turkiye-ile-isbirlik-yapmak-istiyor/ Wed, 18 Dec 2019 08:40:23 +0000 http://yekvucut.com/?p=26426 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Aralık’ta Malezya’da başlayacak Kuala Lumpur Zirvesi’ne katılacak. Görüşmelerde iki ülke arasında denizcilik sanayisine yönelik bir...

Malezya, Türkiye ile işbirlik yapmak istiyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Aralık’ta Malezya’da başlayacak Kuala Lumpur Zirvesi’ne katılacak. Görüşmelerde iki ülke arasında denizcilik sanayisine yönelik bir anlaşmanın da imzalanması bekleniyor.

Malezya Savunma Bakanı Mohamad Sabu, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı Kuala Lumpur Zirvesi’nde bir Türk firması ile bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzalayacağız” dedi.

Anlaşmanın detayları açıklanmadı ancak mutabakatın askeri gemi inşasına yönelik bir üretim olması bekleniyor.

Bir deniz ülkesi olan Malezya, bu alandaki taşımacılıkta uzmanlık kazanmak ve yerel üretimi artırmak için bir Türk şirketi ile işbirliği anlaşmasını hayata geçirecek.

Bu anlaşmanın detayları ise henüz belli değil ancak Malezya Savunma Bakanı Mohamad Sabu bazı işaretler verdi. Sabu, “Biz Türkiye ile işbirliği yapmaya başlayacağız. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı Kuala Lumpur Zirvesi’nde bir Türk firması ile bir Mutabakat Zaptı imzalayacağız” dedi.

Anlaşmanın detayları, hangi konuda olacağı ve tarafları henüz belli değil. Öte yandan Malezyalı Bakan, 2020 ile 2021 yıllarında 4 askeri gemi alınacağını ve bunların Littorial Görev Gemisi (LMS) olacağını ifade etti. Malezya Kraliyet Donanması’nda 40 gemi bulunduğunu, bunun ise büyük çoğunluğunun 30 ila 50 yaş aralığında olduğunu dile getiren Sabu, filonun gençleştirme sürecine girildiğini söyledi.

Bilindiği üzere bu yılın ilk yarısında Malezya’da düzenlenen Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’na (LIMA 2019) Türk şirkeler damga vurmuştu.

Türk savunma sanayisi ürünlerinin sergilendiği LIMA 2019’da firmalar, Malezyalı şirket ve kuruluşlarla 10 işbirliği belgesi imzaladı. Roketsan, Havelsan, TUSAŞ, TİSAŞ gibi havacılık ve kara savunma firmalarının imzaladığı anlaşmaların yanı sıra denizcilikte de önemli gelişmeler yaşandı.

Malezya, Türkiye ile işbirlik yapmak istiyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Ocak ayından bu yana gemilerle 45,8 milyar dolar ihracat yaptık https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/ocak-ayindan-bu-yana-gemilerle-458-milyar-dolar-ihracat-yaptik/ Mon, 01 Jul 2019 13:13:41 +0000 http://yekvucut.com/?p=23680 İhracatta tarihi rekorlar kırarken, ihracatın nasıl gerçekleştirdiği sorusu da cevap buldu. Türkiye’nin ihracatı ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde...

Ocak ayından bu yana gemilerle 45,8 milyar dolar ihracat yaptık yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
İhracatta tarihi rekorlar kırarken, ihracatın nasıl gerçekleştirdiği sorusu da cevap buldu. Türkiye’nin ihracatı ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 72,7 milyar dolara ulaşırken, söz konusu ihracatın yaklaşık 3’te 2’si deniz yoluyla yapıldı.

Deniz araçlarıyla yapılan ihracat bu dönemde yaklaşık 45,8 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

AA muhabirinin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, yılın ilk 5 ayında Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 72 milyar 666 milyon 42 bin dolara ulaştı.

Bu dönemde dış ticaretin büyük bölümü deniz ulaşım araçlarıyla yapıldı. Deniz yoluyla yapılan ihracatın toplam ihracattaki payı yüzde 63’ü buldu.

Dış ticarette deniz yolundan sonra en çok kara yolu kullanıldı. Söz konusu dönemde ihracatın yaklaşık yüzde 28’i kara yoluyla, yüzde 8’i hava yoluyla, yüzde 0,6’sı demir yoluyla gerçekleştirildi.

Ocak ayından bu yana gemilerle 45,8 milyar dolar ihracat yaptık yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>