Handelsblatt arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Fri, 29 Jul 2022 12:03:59 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Handelsblatt arşivleri | Yekvucut 32 32 Savunma ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayabilen Türkiye https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/savunma-ihtiyaclarini-kendi-kendine-karsilayabilen-turkiye/ Fri, 29 Jul 2022 17:00:48 +0000 https://yekvucut.com/?p=56503 Alman gazetesi savunma sanayiindeki başarıyı anlattı Alman gazete Handelsblatt, Türkiye’nin savunma sanayiindeki başarısını kaleme aldı. Son on yılların jeopolitik açıdan en önemli savaşında...

Savunma ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayabilen Türkiye yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Alman gazetesi savunma sanayiindeki başarıyı anlattı

Alman gazete Handelsblatt, Türkiye’nin savunma sanayiindeki başarısını kaleme aldı. Son on yılların jeopolitik açıdan en önemli savaşında manşetlere taşınan Almanya, Fransa veya ABD’den gelen silahlar değil, bir Türk Bayraktar modeli silahlı insansız hava aracıydı (SİHA). Türkiye, daha şubat ayının sonunda Rus saldırı savaşı başlamadan önce Ukrayna’ya 20’den fazla SİHA sattı. Gelişmiş cihazlar, Rus kuvvetlerine ciddi darbeler vuruyor, tedarik hatlarını tahrip ediyor ve Ukrayna’nın Karadeniz’deki Yılan Adası’nda olduğu gibi Rusların ilerlemesini engelliyor.

 

ÜRKİYE ASKERİ İHTİYAÇLARINI KENDİ KENDİNE KARŞILAYACAK HALE GELİYOR
 TÜRKİYE ASKERİ İHTİYAÇLARINI KENDİ KENDİNE KARŞILAYACAK HALE GELİYOR

 

Türkiye yeni silah savaşına iyi hazırlandı

Handelsblatt haberinde, “ayrıca SİHA’ların vuruş gücünü de gösteriyor: Türkiye üst düzey bir askeri makine geliştirdi. Üstelik Anadolu’dan gelen nispeten ucuz insansız hava araçları, savaşın tamamının gidişatını belirleyebiliyor” açıklamasında bulundu. Almanya Silahlı Kuvvetleri modern silah sistemleriyle donatmak için 100 milyar avro harcamak isterken Türkiye yıllar önce tamamen farklı bir yola yöneldi. Ülke artık neredeyse tüm silah ihtiyacını kendi kendine tedarik edebiliyor ve uluslararası silah teslimatlarında önemli bir oyuncu haline geldi.

Rusya’nın işgali, dünya çapında savunma harcamalarında önemli bir artışa yol açtı. Ukrayna’daki savaş, savunma stratejilerinin hızla yeniden düşünülmesini zorladı ve birçok ülkenin askeri bütçelerinde önemli artışlar vaat etmesine yol açtı. Küresel yönetim danışmanlığı şirketi Kearney, bir analizinde, tüm NATO üyelerinin savunma harcamalarını bu yıl gayri safi yurtiçi hasılalarının (GSYİH) yüzde ikisine çıkarmaları halinde, toplam harcamaların bir önceki yıla göre yüzde 6,3 artacağını ve bunun da 70 milyar dolar daha fazla harcama anlamına geleceğini belirtiyor.

Kearney raporunda, “Türkiye, uzun süredir devam eden araştırma ve geliştirme projeleri sayesinde bu tür bir talep artışına hazırlıklı olan birkaç ülkeden biridir.” deniyor. Geçen yıl ülke, yeni silah sistemlerinin geliştirilmesine 1,6 milyar ABD doları yatırım yaptı ve aynı yıl 10 milyar doların üzerinde silah üretti.

İlk uçak gemisi inşa ediliyor

Yerli olarak üretilen silahların yelpazesi uzun ve büyümeye devam ediyor. BAYKAR’ın ürettiği SİHA’lara ek olarak STM’nin daha küçük kamikaze İHA’ları “Kargu” da var. Özel kişilerin de satın alabileceği büyüklükteki bu İHA’lar, küçük silahlar taşıyor ve pilot tarafından yönlendirilmeden de düzineler halinde koordine edilebiliyor.

Ancak Türkiye sadece otonom hava araçları üretmiyor. Çeşitli zırhlı ve silahlı araca ek olarak ülke “Milgem” savaş gemisini ve ana muharebe tankı “Altay”ı geliştirdi. “Atak” helikopteri, “Hürkuş” eğitim uçağı ve “Göktürk” uydu sistemi de Türk üretiminden geliyor. Türk silah şirketi Roketsan, geçen hafta sonu, hava savunması için insansız hava araçlarını da vurabilen taşınabilir bir füze sistemini de teslim etti. Şu sıralar ayrıca helikopterlerin ve zırhlı amfibi araçların yanı sıra SİHA’ları da taşıyacak ilk Türk uçak gemisi inşa ediliyor. Son on yılda sadece Türk savunma sanayisinin cirosu 11 milyar ABD dolarıyla üç katına çıkmakla kalmadı, eş zamanlı olarak Türkiye savunma sanayisinin büyümesine paralel olarak ihracat da gelişti.

Bir zamanlar ABD en önemli tedarikçiydi

Sektörün ihracatı 2007’de 600 milyon ABD dolarından 2019’da 3 milyar ABD dolarının üzerine çıktı. 2018’de Türk silah şirketleri 12,2 milyar dolar değerinde sipariş aldı ve bir yıl sonra 10,67 milyar doları bir sipariş daha eklendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın göreve geldiği 2002 yılında, savunma projeleri yaklaşık 5,5 milyar dolar bütçeyle ihaleye çıktı. Bu arada, proje hacmi yaklaşık on kat arttı. Hükümetin yatırım ofisine göre, “Şu anda ihale sürecinde olan projeler dikkate alındığında, bu miktarın halihazırda 60 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.”

Türk silah sektörünün bu kadar hızlı büyümesinin ve ithalata daha az bağımlı hale gelmesinin bir ana nedeni var: Yaptırımlar ve silah ambargoları. 1971 ve 1980’deki iki askeri darbeden ve 1974’te Kuzey Kıbrıs’ın ilhak edilmesinden sonra, Türkiye’nin en önemli silah tedarikçisi olan ABD, NATO ülkesine silah ambargosu uyguladı.

Recep Tayyip Erdoğan’ın 2003’te Başbakan seçilmesi ve hepsinden önemlisi sekiz yıl önce Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte, yerli silahların gelişimi muazzam bir hız kazandı. Tek başına Türkiye’nin askeri harcamaları 2015 ve 2019 yılları arasında 12,3’ten 20,8 milyar dolara yükseldi. 2020’de ülke gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 2,8’ini orduya harcadı ki bu da diğer NATO üye devletlerinin çoğundan daha fazla.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ocak ayında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin şu anda askeri ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’ini ürettiğini ve yüzde 100’lük bir oranı hedeflediğini söyleyerek şu sözü verdi: “Artık yurt dışından doğrudan silah sistemleri satın almayı amaçlamıyoruz.” Türk SİHA’sı Bayraktar bunun en güzel örneği. Bu SİHA, Ukrayna’nın saldırgan Rusya’ya karşı ölümcül başarılar elde etmesine yardımcı oluyor.

Ambargolar durduramadı

Kanada’dan gelen tepki de bu SİHA’ların ne kadar potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Ottawa hükümeti, Nisan 2021’de Türkiye’nin Ermeni işgali altındaki Karabağ’daki çatışmalar sırasında ürünleri Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerine sattığı gerekçesiyle drone teknolojisinin Türkiye’ye teslimatı için ihracat lisanslarını iptal etti.

On beş ay sonra Kanadalılar, Ukrayna savaşının ortasında, bir bağış toplama kampanyasında yedi milyon Kanada doları (yaklaşık 5,5 milyon ABD doları) toplamak istiyor. Bağışçılar, toplanan parayla bir Türk SİHA’sı satın almak ve onu Rusya’ya karşı mücadelesinde kullanması için Ukrayna’ya vermek istiyor.

Savunma ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayabilen Türkiye yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Alman basını Türkiye ekonomisini yere göğe sığdıramadı https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/alman-basini-turkiye-ekonomisine-ovgu/ Thu, 05 May 2022 10:24:21 +0000 https://yekvucut.com/?p=55005 Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’tan küresel salgının etkisi ve Rusya-Ukrayna savaşına rağmen büyümeye devam eden Türkiye ekonomisine “mucize” yorumu geldi. Alman Handelsblatt...

Alman basını Türkiye ekonomisini yere göğe sığdıramadı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’tan küresel salgının etkisi ve Rusya-Ukrayna savaşına rağmen büyümeye devam eden Türkiye ekonomisine “mucize” yorumu geldi. Alman Handelsblatt gazetesinde, “Başkan Erdoğan ülke ekonomisini güçlü şekilde ateşledi” ifadesine yer verildi. Salgın döneminde ve sonrasında ekonomide ortaya koyduğu büyüme performansıyla Avrupa ülkelerini geride bırakan Türkiye’ye Alman Handelsblatt gazetesi övgüler yağdırdı. Başta Almanya olmak üzere dünyanın en büyük ekonomilerinde ciddi bir krizler yaşanmasına rağmen Türk ekonomisindeki büyümeyi, “Türk ekonomi mucizesi” olarak nitelendirdi. Ülkenin en ünlü ekonomi gazetesi Handelsblatt yaptığı haberde, ülkelerin ekonomik baskı altında bulunduğu bir ortamda Türkiye’deki şirketlerin rekor kârlar elde ettiğine dikkat çekti. Ülke ekonomilerinin küresel salgın ve Ukrayna savaşının etkilerini hissettiği bir ortamda Alman ekonomisinin sadece yüzde 0.2 oranında büyüdüğünü belirtti. “Böyle bir ortamda birçok Türk şirketi rekor kârlar bildirdi” yorumunu yaptı. Otosan’ın yılın ilk çeyreğinde 180 milyon euro (2.8 milyar TL) kâr açıkladığına dikkat çekildi. “Bu, bir önceki yıla göre yüzde 54’lük bir artış” şeklinde yorumlandı.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde ülke ekonomisi canlandı”

Alman gazete Handesbaltt, Akbank’ın kârının yüzde 297 arttığını vurguladı. Tat Gıda’nın ise kârının üç katına çıktığı, Aselsan’ın net kârının yüzde 37, Otokar’ın yüzde 87, Garanti Bankası’nın yüzde 206 ve Kardemir’in yüzde 121 kâr artışı kaydettiğine vurgu yapıldı. Bazı şirketlerin maliyetleri kısarak disiplinli fiyat politikası izlediği, kârlardaki artışın yalnızca ihracattan değil, yurt içi satış oranlarının artmasından da kaynaklandığı notuna yer verildi. Şirketlerin rekor kâr elde etmesini ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın para politikasına bağladı. Gazete, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın izlediği bu siyaset, ülke ekonomisini güçlü şekilde ateşledi” ifadelerine yer verdi. Haberde, Türk ekonomisinin kriz yılı 2020’de büyüyen nadir ekonomilerden olduğuna da dikkat çekildi.

Alman basını Türkiye ekonomisini yere göğe sığdıramadı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Bayraktar TB2 Rusya’yı kızdırmayı başardı https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/bayraktar-tb2-rusyayi-kizdirmayi-basardi/ Wed, 16 Jun 2021 10:50:40 +0000 https://yekvucut.com/?p=49620 Bayraktar TB2 Alman medyasının gündeminde Alman gazetesi Handelsblatt, Bayraktar TB2 Türk İHA ve SİHA’larını gündemine taşıdı. Gazetedeki haberde, İHA/SİHA’ların Suriye, Libya ve Karabağ’da...

Bayraktar TB2 Rusya’yı kızdırmayı başardı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Bayraktar TB2 Alman medyasının gündeminde

Alman gazetesi Handelsblatt, Bayraktar TB2 Türk İHA ve SİHA’larını gündemine taşıdı. Gazetedeki haberde, İHA/SİHA’ların Suriye, Libya ve Karabağ’da kendilerini ispat ettiklerine değinildi. Ukrayna ve Polonya’ya da ihraç edilmesine yer verildi. “Ukrayna ve Polonya satın aldı, çok daha fazla ülke sırada” tespitinde bulunuldu. Uzmanlar Bayraktar TB2 SİHA için “savaşta devrimin yeni standardı” tanımlamasını kullandı. Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar‘a da yer verilirken haberde övgüyle bahsedildi. “41 yaşındaki Türk girişimci ülkesinin olası savaşlarda daha iyi kartlara sahip olmasını sağladı” açıklamasında bulunuldu. Ortadoğu uzmanı Charles Lister’ın, “Bayraktar TB2 insansız hava araçları 20’nci yüzyıldaki Rus AK-47 makineli tüfeğine benzer şekilde savaşta devrimin yeni standardı” tanımlamasına yer verildi. Haberde ayrıca “Rusya, Türk İHA’larının Ukrayna’nın doğusundaki durumu tersine çevirmesinden endişe ediyor.” denildi.

Bayraktar TB2 Siha Handelsblatt gündeminde
Bayraktar TB2 Siha Handelsblatt Selçuk Bayraktar

Bayraktar TB2 tanıtımının yapıldığı vurgulandı

Handelsblatt gazetesi haberinde, Türk yapımı Bayraktar TB2 İHA ve SİHA’lara ilişkin Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesaplarından ve TRT’nin kanallarından düzenli olarak videolar paylaşıldığı da vurgulandı. ABD’nin düşünce kuruluşlarından Dış Politika Araştırma Enstitüsünün Ortadoğu Programı Direktörü Aaron Stein’ın görüşüne de yer verildi. Stein, Türkiye’nin bu videoları yayarak sosyal medya çağında insansız hava araçlarının kullanımına öncülük ettiğini vurguladı. Stein, gözetleme, keşif ve çatışma bölgelerinde insansız hava araçlarının kullanımının yeni olmadığını hatırlattı, “Ancak Türkiye bunu yeni bir seviyeye taşıdı ve ülkelerin nasıl stratejik etkiler elde edebileceğini ve silah satışlarına uluslararası ilgiyi nasıl artırabileceğini gösterdi” ifadesini kullandı.

handelsblatt türkei ekonomi gündemi
handelsblatt Ekonomi Türkiye

 

Handelsblatt gazetesi daha önce de Türkiye ekonomisini övmüştü

Alman basını Türkiye ekonomisindeki pozitif gelişmelere kayıtsız kalamamıştı. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, küresel ekonomiyi etkilemeye devam ederken 2009 küresel krizine göre dört kat daha fazla istihdam kaybı yaşanıyordu. Dünyaca ünlü ekonomistlerin yaptıkları açıklamalara göre istihdamda yaşanan derin kriz de etkilerini hissettirdi. Dünya genelinde birçok ekonomi devi, salgın sürecinde iflas bayrağını çekerken, Türkiye’nin izlediği ekonomik başarı grafiği, yabancı basında ses getirdi. Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt, geçen yılın 3’üncü çeyreğindeki güçlü toparlanmanın ardından pozitif büyüme kaydeden Türkiye ekonomisinin başarısını kaleme alan bir övgü yazısı yayınlamıştı.

Bayraktar TB2 Rusya’yı kızdırmayı başardı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Handelsblatt gazetesinden Türkiye ekonomisine övgü https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/handelsblatt-gazetesinden-turkiye-ekonomisine-ovgu/ Wed, 24 Feb 2021 13:41:46 +0000 https://yekvucut.com/?p=47696 Alman gazetesi: Türk ekonomi mucizesinin nedenleri Alman basını Türkiye ekonomisindeki pozitif gelişmelere kayıtsız kalamadı. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, küresel...

Handelsblatt gazetesinden Türkiye ekonomisine övgü yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Alman gazetesi: Türk ekonomi mucizesinin nedenleri

Alman basını Türkiye ekonomisindeki pozitif gelişmelere kayıtsız kalamadı. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, küresel ekonomiyi etkilemeye devam ediyor. Bir yıldır süren salgında, 2009 küresel krizine göre dört kat daha fazla istihdam kaybı yaşanıyor. Dünyaca ünlü ekonomistlerin yaptıkları açıklamalara göre istihdamda yaşanan derin kriz de etkilerini hissettiriyor. Dünya genelinde birçok ekonomi devi, salgın sürecinde iflas bayrağını çekerken, Türkiye’nin izlediği ekonomik başarı grafiği, yabancı basında ses getirmeye devam ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından  da art arda Türkiye ekonomisine ilişkin güven verici açıklamalar gelmeye devam ediyor. Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt, geçen yılın 3’üncü çeyreğindeki güçlü toparlanmanın ardından pozitif büyüme kaydeden Türkiye ekonomisinin başarısını kaleme alan yeni bir övgü yazısı yayınladı.

 

Alman gazete Handelsblatt Türkiye ekonomisi
Alman basınından Türkiye ekonomik başarısına övgü

 

Türkiye ekonomisindeki mucizenin ardındaki nedenler

“Türk Ekonomi Mucizesinin Nedenleri” başlıklı bir analizi manşetinde taşıyan Handelsblatt, Türk ekonomisinin salgın sürecinde gösterdiği başarıdan övgüyle söz etti. Türkiye ekonomisinin, 2020’de büyüyen dünyada üzerindeki birkaç ekonomiden biri olduğunu ifade eden analiz yazısı, Dünya Bankası ve IMF’nin Türkiye’nin büyüme beklentilerini yükselttiği bilgisine de yer verdi. Küresel ekonomide kaydedilen yüzde 4,3’lük düşüş göz önüne alındığında, IMF’nin Türkiye için beklediği yüzde 1,2’lik büyüme küresel ekonomi için olağanüstü bir gelişme. Handelsblatt, kaydedilen pozitif adımların ardındaki nedenleri de kaleme aldı.

Türkiye ekonomisinin, 2020’de büyüyen dünyada üzerindeki birkaç ekonomiden biri olduğunun ifade edildiği analizde, Dünya Bankası ve IMF’nin Türkiye’nin büyüme beklentilerini yükselttiği bilgisine de yer verildi. Küresel ekonomide kaydedilen yüzde 4,3’lük düşüşün göz önüne alındığında, IMF’nin Türkiye için kaydettiği yüzde 1,2’lik büyümenin küresel ekonomi için olağanüstü bir gelişme olduğunu söyleyen Handelsblatt, kaydedilen pozitif adımların ardındaki nedenleri de kaleme aldı. Alman gazete, pozitif büyümenin en büyük nedeninin, Türkiye’nin giderek gelişen potansiyel piyasa hacmi olduğunu da vurguladı.

Alınan önlemlerle ekonomi büyümeye devam etti

Türkiye’nin turizm sektöründeki başarılı adımlarının da büyümedeki payının büyük olduğunun belirtildiği yazıda, salgına rağmen Türkiye’nin aldığı sağlam sağlık önlemlerinin, turizmden gelen gelirleri korumaya yardım ettiği aktarıldı. Gıda sektörünün kapatılmasının, Türk ekonomisini kötü yönde etkilemediği belirtilirken, bu dönemde restoran ve kafeler için geçerli olan uzaktan servis politikasının, işletmeciler için kurtarıcı bir rol üstlendiğinden de bahsedildi.

Türk hükümetinin uyguladığı düşük faiz politikasının da büyüme sürecine katkı sağladığı detayına yer verilirken, Kasım 2020’ye kadar düşük seviye tutulan faiz oranının şirketleri yatırım yapmaya teşvik ettiğinin altı çizildi.

Handelsblatt gazetesinden Türkiye ekonomisine övgü yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>