mobil oyun arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Sat, 08 May 2021 13:57:27 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png mobil oyun arşivleri | Yekvucut 32 32 ABD’de en çok indirilen 100 mobil oyunun 20’si Türk https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/abdde-en-cok-indirilen-100-mobil-oyunun-20si-turk/ Sat, 08 May 2021 13:57:27 +0000 https://yekvucut.com/?p=49076 Türkiye mobil oyun kapıları aralıyor Türkiye’de mobil oyun stüdyolarının sayısı giderek artıyor. Üstelik oyun girişimleri ihracat potansiyeli ile ABD merkezli oyun şirketlerinin radarına girmiş durumda. Özellikle...

ABD’de en çok indirilen 100 mobil oyunun 20’si Türk yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye mobil oyun kapıları aralıyor

Türkiye’de mobil oyun stüdyolarının sayısı giderek artıyor. Üstelik oyun girişimleri ihracat potansiyeli ile ABD merkezli oyun şirketlerinin radarına girmiş durumda. Özellikle Zynga’nın Peak Games ve Rollic’i satın alması sonrasında Türkiye’deki oyun stüdyoları başarının anahtarının ABD’de en çok indirilen oyunlar arasında yer almak olduğunu çok iyi biliyor. Girişim ekosistemini rakamlarla ortaya koyan Startups.watch raporuna göre, nisan ayında Amerika’da en çok indirilen 100 oyun arasında 20 Türk oyunu var. Apple İOS platformunda yapılan sıralamada tüm ay boyunca en üst sıralarda yer alan oyun ise Garawel Games’e ait.

Milyar dolarlık yeni mobil oyun

Oyun girişimleri, yeteneklerini, ABD pazarında sürekli listede olmakla gözler önüne seriyor. Yani, Peak Games sonrasında Türkiye’den yeni milyar dolarlık girişimler ortaya çıkıp çıkmayacağını listeye giren Türk oyun girişimlerine bakarak görebiliriz. Oyun stüdyoları arasında Good Jobs Games, Rollic’in birden fazla oyunu yer alıyor. Üstelik bu oyun girişimleri uzun süreli bir çabayla bu noktaya geldiğini söyleyebiliriz.

Oyun girişimleri arasında tohum yatırım alanlar veya satış anlaşması yapanlar da yer alıyor. Dream Games gibi büyük miktarda erken aşama yatırım alan oyun girişimleri de var. Aslında yapılan satın almaların en önemli sebeplerinden birinin de indirme oranları olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik Türk oyun girişimlerinin oyunları indirme sayısında üst sıralarda yer alıyor. Bu başarı, pek çok girişimin iyi bir yatırım ya da satış anlaşması yapmasına yardımcı oluyor.

İhracat kapısı haline geldiler

APPLE iOS ve Google Android platformlarının, Türk oyun girişimleri için önemli bir ihracat kapısı olduğunu söyleyebiliriz. Sadece, en büyük pazar olan ABD değil, pek çok ülkeye ihraç edilen mobil oyunlarda Türkiye oyun girişimlerinin dikkat çeken üretim merkezlerinden oldu. Bu yüzden yerli ve uluslararası yatırımcılar ile dev oyun şirketlerinin gözü Türkiye’deki yetenek ve girişimlerde.

2020’de Zynga ailesine katılan Rollic, High Heels!’ı birlikte geliştirdiği İzmir’deki partner stüdyosu Uncosoft’u satın aldı
TÜRKİYE’DE oyun girişimleri sadece İstanbul değil, İzmir’deki oyun stüdyoları ile de yurtdışı oyun devlerinin dikkatini çekmeye başladı.

ABD’de en çok indirilen 100 mobil oyunun 20’si Türk yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Mobil oyunlara 5 yılda 2,4 milyar dolar yatırım https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/mobil-oyunlara-5-yilda-24-milyar-dolar-yatirim/ Wed, 19 Aug 2020 13:37:58 +0000 http://yekvucut.com/?p=33016 Türkiye’nin mobil oyun sektörü yabancı yatırımcıların ilgi odağı oluyor. Bloomberg’ün haberine göre, Türkiye’de oyun geliştiricileri son 5 yılda Tencent Holdings,...

Mobil oyunlara 5 yılda 2,4 milyar dolar yatırım yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye’nin mobil oyun sektörü yabancı yatırımcıların ilgi odağı oluyor. Bloomberg’ün haberine göre, Türkiye’de oyun geliştiricileri son 5 yılda Tencent Holdings, Netmarble Corp. ve Zynga Inc gibi şirketlerden 2,4 milyar dolar yatırım aldı.

Türkiye’de geliştirilen “kolay oynanabilir” oyunları yüz milyonlarca kez indirildiği belirtiliyor. Newzoo International BV’ye göre dünya çapında sektörün bu yıl yüzde 9,3 büyüyerek 160 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği’nin Başkanı Özgür Karayalçın’a göre ilgi sürecek. Türk Lirası’nın Dolar karşısında değerini kaybetmesi, gelirlerinin önemli bir kısmı uluslararası pazarlardan gelen büyük oyun şirketlerinin Türkiye gibi pazarlara yönelmesine neden oluyor.

Bloomberg analisti Matthew Kanterman, “Düşük maliyet ve Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’ya göre Doğu Avrupa ve Orta Doğu gibi bölgelerde oyun geliştirenlerin sayısının fazla olması, Batılı şirketlerin Türkiye gibi ülkelere ilgisini artırdı” diyor.

Startups Watch verilerine göre sadece 2019’da Türkiye’de 42 oyun şirketi kuruldu. 2020’de kurulan 6 yeni şirketle birlikte Türkiye’deki oyun geliştirici firma sayısı 239’a yükseldi.

Mobil oyun sektörünün 2020’de 160 milyar dolar değere ulaşması bekleniyor.

Mobil oyunlara 5 yılda 2,4 milyar dolar yatırım yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>