Post arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Wed, 30 Dec 2020 14:37:17 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Post arşivleri | Yekvucut 32 32 Washington Post: Türkiye’nin başarıları Biden için büyük sorun https://yekvucut.com/feto-gercekleri/washington-post-turkiyenin-basarilari-biden-icin-buyuk-sorun/ Mon, 30 Nov 2020 15:30:24 +0000 https://yekvucut.com/?p=36299 Türkiye’nin SİHA’lar konusundaki başarısı ve ulusal çıkarlarını düşünerek yaptığı hamleler ABD medyasında gündem oldu. Washington Post’ta çıkan bir makalede Türkiye’nin...

Washington Post: Türkiye’nin başarıları Biden için büyük sorun yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye’nin SİHA’lar konusundaki başarısı ve ulusal çıkarlarını düşünerek yaptığı hamleler ABD medyasında gündem oldu. Washington Post’ta çıkan bir makalede Türkiye’nin Azerbaycan, Suriye ve Libya’daki başarısı gündeme getirilirken, Biden hükümetinden de Yunanistan ve BAE’ye karşı Türkiye’yi durdurması istendi.

Washington Post’ta çıkan ve Türkiye’nin durdurulması istenen makalenin özeti: (Makalede Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik düşmanı ifadelere dokunulmamıştır.)

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Afrika’dan Kafkasya’ya nüfuz etmek için genişleyen bir askeri harekât yürütürken, savaş alanında bir üstünlük elde etmek için güçlü bir silaha güvendi: Yerli silahlı dronelar.

Etkileri büyük oldu

İHA’lar son aylarda Libya’nın iç savaşını başkent Trablus’ta bulunan Türk destekli hükümet lehine değiştirmede merkezi bir rol oynadı ve Türkiye’nin müttefiki olan Dağlık Karabağ mücadelesinde Azerbaycan’ın Ermeni güçlerine üstün gelmesine yardımcı oldular.

Türk insansız hava araçları,  Esed Rejiminin Suriye zırhlı kuvvetlerine yönelik bir dizi yıkıcı saldırıda bu yıl önemli bir rol oynadı.

Ülkede, dronelar Türk teknolojik yenilikçiliğinin ve kendi kendine yeterliliğinin bir sembolü haline geldi. Ayrıca ciddi bir ekonomik gerileme ve diğer bazı NATO ülkeleriyle sürtüşme sırasında ulusal güveni artırdı.

Savaş alanındaki başarıları, gelen Biden yönetimi için acil bir dış politika sorunu teşkil ediyor: Türkiye’yi Yunanistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere bir dizi diğer ABD müttefiki ile çatışmaya sokan Ankara’nın yayılmacı politikaları konusunda ne yapılmalı?

Washington Post’a konuşan ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de  Türkiye’nin dışarıdaki atılımlarının Rusya’nın Suriye ve Libya gibi yerlerdeki hedeflerini engellediğini ve bunun kötü bir şey olmadığını söyledi. “Erdoğan, Ortadoğu’daki herkesi çok korkutuyor” diyen Jeffrey, “Türkiye’nin lideri tahmin edilmesi zor biri ve çok hırslı. İktidar boşluğu olan yerlere hamle yapıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Ahmet Kasım Han da analiz için yaptığı değerlendirmede İHA’ların Türkiye’de büyük bir tartışma konusu yaratmadığını belirterek “Drone’lar bir ulusal gurur kaynağı ve Türkiye’nin kendi başının çaresine bakabildiğinin sembolü olarak görülüyor.”

MİT eğitimi almış bir mühendis olan Selçuk Bayraktar, ailesinin şirketinin Türk ordusunun en önemli insansız hava aracı olan Bayraktar TB2’nin tedarikçisi haline gelmesine yardımcı oldu. 27 saat uçabilen ve lazer güdümlü mühimmat taşıyan gelişmiş drone, Erdoğan’ın damadı olan Bayraktar’ı milli bir kahramana ve Türkiye’nin askeri maceracılık döneminin yüzüne dönüştürdü.

Geçen yıl İHA’lar ve yerel savunma üretimi hakkında konuşan Erdoğan, “Yüzde 20 yerli üretimden başladık ve şimdi yüzde 70 üretiyoruz.” açıklamasında bulunmuştu.

Washington Post: Türkiye’nin başarıları Biden için büyük sorun yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>