teknoloji şirketleri arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Mon, 20 Sep 2021 13:20:13 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png teknoloji şirketleri arşivleri | Yekvucut 32 32 Türk girişimciler Alman endüstrilerine el atıyor https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/turk-girisimciler-alman-endustrilerine-el-atiyor/ Mon, 20 Sep 2021 13:20:13 +0000 https://yekvucut.com/?p=51009 Türk girişimciler ile startup patlaması Türk girişimciler oldukça dinamik. Türkiye’de startup patlaması yaşanıyor. Beklenmedik sayıda teknoloji şirketi kuruluyor. Bunların bazıları artık...

Türk girişimciler Alman endüstrilerine el atıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türk girişimciler ile startup patlaması

Türk girişimciler oldukça dinamik. Türkiye’de startup patlaması yaşanıyor. Beklenmedik sayıda teknoloji şirketi kuruluyor. Bunların bazıları artık Almanya’da da faaliyet göstermek istiyor. Birçok genç girişimci kendi kaderini kendisi belirliyor ve şirket kuruyor. “Business Insider” endüstri portalı bu şekilde neredeyse “fark edilmeden önemli bir teknoloji şirketleri ekosistemi” ortaya çıktı ifadesini kullanıyor ve bu doğru. Büyük şehirlerde birçok genç uzman bir iş kurmak için uygun koşullar yakalıyor. Resmi yatırım ve teşvik uygulama kurumu, Türkiye’nin şu anda Avrupa’daki “startup“lar içinde ilk on ekosistem arasında bulunduğunu teyit etti.

Büyük Potansiyel Müşteri

Bu aynı zamanda 82 milyon potansiyel müşteri ile oldukça büyük olan iç pazardan da kaynaklanıyor. Ayrıca Türk girişimciler teknoloji konusunda hevesli ve yeni teknolojileri denemeyi seviyor. Yerli “startup“lar bundan faydalanıyor ve buna göre büyüme kaydediyor. Bazı Türk “startup”ları artık yurt dışını zorlayacak kadar iyi finanse ediliyor. İngilizce konuşulan dünyanın yanı sıra Almanya hedefte olan popüler bir pazar. Ne de olsa Almanya’da ürün ve teknolojileri Türk dilinde kullanabilen Türk kökenli pek çok insan yaşıyor ve bu markalara zaten genellikle aşinalar.

Teslimat Hizmetleri, Lojistik ve Finansal Teknoloji Oldukça İleri Düzeyde

Öne çıkan bir örnekte, bir Türk şirketinin Almanya’ya açılmadaki başarısını kanıtlıyor. Altı yıl önce İstanbul’da kurulan teslimat şirketi Getir, geçtiğimiz haziran ayından bu yana mor elektrikli motosikletleri ile Berlin sokaklarında. Özellikle Covid-19 salgını, uygulama aracılığıyla oldukça hızlı market teslimatları fikrinin artmasına yol açtı. Denetim şirketi KPMG tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre özellikle lojistik ve finansal teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren teslimat hizmetleri ve şirketler en çok yatırımı çekiyor. Türk oyun sektörü de bir patlama yaşıyor. Bir örnek verecek olursak “Dream Games” “startup”ı Haziran 2021’de 1 milyar ABD doları değerleme aldı.

Elektrikli Otomobil Üreticisi TOGG Saldırıya Geçiyor

Türk teknoloji şirketleri Alman endüstrilerine de el atıyor. Anadolu Ajansı Türk e-otomobil üreticisi TOGG’un geçtiğimiz günlerde Almanya’da bir şirket kurmak için başvuruda bulunduğunu bildirdi. Böylece TOGG atağa kalkıyor ve gelecekte doğrudan Almanya’daki müşterilere de hizmet vermek istiyor. Enflasyon ve lira krizinde zayıflayan Türkiye ekonomisi, yenilikçi ve cesur “startup”larla acil ihtiyaç duyduğu hareketlenmeyi yakalıyor.

Türk girişimciler Alman endüstrilerine el atıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
ABD’li ve Çinli teknoloji şirketleri salgın döneminde kazandı https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/abdli-ve-cinli-teknoloji-sirketleri-salgin-doneminde-kazandi/ Sat, 02 Jan 2021 11:45:58 +0000 https://yekvucut.com/?p=37120 ABD ve Çin teknoloji şirketleri güçlendi Covid_19 salgını nedeniyle bütün dünyada ekonomi ve sağlık alanında zor günler yaşandı hatta yaşanmaya devam...

ABD’li ve Çinli teknoloji şirketleri salgın döneminde kazandı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
ABD ve Çin teknoloji şirketleri güçlendi

Covid_19 salgını nedeniyle bütün dünyada ekonomi ve sağlık alanında zor günler yaşandı hatta yaşanmaya devam ediyor. Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD’de işsizlik artmaya devam ederken milyarderler ise servetlerine servet kattı. Covid-19 salgını ekonomideki güç dengesinde Avrupa ekonomilerinin aleyhine bir değişikliğe yol açarken, ABD ve Çin teknoloji şirketleri daha da güçlendi.

Dünyanın en değerli 100 şirketinin 57’sini ABD’li şirketler oluşturudu. Listede 16 Avrupa şirketi, 15 Çin şirketi, 4 Japon şirketi, 2 Hindistan şirketi, 2 Avustralya şirketi, Suudi Arabistan, Kanada, Tayvan ve Güney Kore şirketleri yer aldı.

Teknoloji ilk 10 sırada
Dünyanın en büyük ilk 10 şirketi teknoloji

Teknoloji şirketleri krizi yara almadan atlattı

Büyük internet ve teknoloji şirketleri Covid-19 krizini yara almadan atlatırken salgında da ekonomiyi ayakta tutacak altyapıyı sağladı. Bir çok etkinlik artık sanal ortama taşındı ve insanlar Walmart gibi büyük süpermarketler yerine, Amazon gibi e-ticaret şirketlerinden alışveriş yapmayı tercih ediyor.

Ödemede nakit veya banka havalesi yerine PayPal gibi dijital yöntemler tercih ediliyor. PayPal’ın 229 milyar avroluk piyasa değeri ile Alman Deutsche Bank’ın değerini 12’ye katladığı belirtildi.

Çinli şirketler yarışta ABD’ye rakip

ABD’nin yanı sıra Çin de 2020 ilkbaharında borsalarda yaşanan yükselişten daha güçlü çıktı. Ülkenin 15 şirketi dünyanın en değerli 100 şirketi içinde yer aldı.

Çinli şirketlerin piyasa değeri 2020’de ortalama yüzde 21 yükselerek ABD şirketlerini geride bıraktı.

Çin’in elektronik alışveriş devi Alibaba ve Tencent 600 trilyon doların üzerinde piyasa değerleriyle dünyanın en değerli 100 şirketi içinde ilk sıralarda yerini aldı.

Tencent ve Alibaba Çin’de neredeyse hiç yabancı bir rekabete girmeden büyürken, son zamanlarda uluslararası piyasaya da ağırlık verdi.

Avrupa şirketleri güç kaybetti 

Amerikan borsası krizde yükselişini sürdürürdü ve dünyanın en değerli şirketlerinin yarıdan fazlası ABD’den çıktı.

Covid-19 salgınına rağmen Amerikan şirketlerinin piyasa değeri yüzde 17 artışla 18 trilyon dolara yükledi, en değerli 16 Avrupalı şirketinin piyasa değeri yüzde 2 düştü.

Krizde küresel ticaretin zayıflaması ihracata dayalı Avrupalı sanayi şirketlerin zarar görmesine sebep olurken, dijitalleşmede önde olan ABD internet ve perakende şirketleri Covid-19 salgınından yarar sağladı. 18 Mart 2020’den itibaren ülkede salgın kısıtlamaları uygulanmaya başladı. O dönemde 2,95 trilyon dolar olan ABD‘li milyarderlerin serveti, 7 Aralık 2020 itibarıyla yüzde 36 artarak 4,01 trilyon dolara yükseldi. Listenin ilk 10 sırasındaki milyarderlerin toplam serveti ise yaklaşık 1 trilyon dolar oldu.

Apple, Aramco’yu geride bıraktı

Apple, Microsoft, Amazon ve Google’nin ana kuruluşu Alphabet’in toplam piyasa değeri 6 trilyon doları aştı. En zenginler listesinin ilk sırasında yer alan Amazon’un sahibi Jeff Bezos servetini yaklaşık 73 milyar dolar artırarak 188 milyar dolara yükseltti.

Dünyanın en değerli 100 şirketi listesinde Suudi Arabistan’ın petrol devi Saudi Aramco’yu yerinden eden Apple’ın piyasa değeri  2 trilyon doları aştı. ABD’li şirket Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’nın borsaya açık 755 şirketinin toplamından da daha değerli hale geldi.

Tüm bunların yanında, dünyanın en değerli 10 şirketi toplam 11,8 trilyon dolarlık piyasa değeriyle 200’ü aşkın ülke ekonomisini de geride bıraktı.

ABD’li ve Çinli teknoloji şirketleri salgın döneminde kazandı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
ABD’li teknoloji devleri gelirlerini artırdı https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/abdli-teknoloji-devleri-gelirlerini-artirdi/ Fri, 30 Oct 2020 10:40:20 +0000 https://yekvucut.com/?p=35573 Apple, Amazon, Facebook, Alphabet ve Twitter’ın yılın üçüncü çeyreğine ilişkin bilançoları açıklandı. Apple’dan yapılan açıklamaya göre, bu yılın temmuz-eylül dönemini...

ABD’li teknoloji devleri gelirlerini artırdı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Apple, Amazon, Facebook, Alphabet ve Twitter’ın yılın üçüncü çeyreğine ilişkin bilançoları açıklandı.

Apple’dan yapılan açıklamaya göre, bu yılın temmuz-eylül dönemini bilançosunda dördüncü çeyrek olarak kabul eden şirketin geliri geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 1 artarak 64,7 milyar dolara ulaştı. Şirket, geçen yılın temmuz-eylül döneminde 64 milyar dolar gelir elde etmişti.

Firmanın geçen yılın aynı döneminde 13,7 milyar dolar olan net karı ise yüzde 7,4 azalarak 12,7 milyar dolara geriledi. Şirketin hisse başına karı bu dönemde 0,76 dolardan 0,73 dolara düştü.

Amerikalı e-ticaret devi Amazon’un satışları üçüncü çeyrekte de artmaya devam etti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Amazon’un bu yılın temmuz-eylül döneminde elde ettiği gelir geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 artarak 96,1 milyar dolara ulaştı. Şirketin geçen yılın aynı dönemindeki net satışları 70 milyar dolar olarak kayda geçmişti.

Amazon’un net karı da bu dönemde 6,3 milyar dolara yükseldi. Şirketin geçen yılın aynı döneminde elde ettiği net kar 2,1 milyar dolar seviyesindeydi.

E-ticaret devinin geçen yılın üçüncü çeyreğinde 4,23 dolar olan hisse başına karı ise bu yılın aynı döneminde 12,37 dolara ulaştı.

Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitelerinden Facebook da bu yılın üçüncü çeyreğinde gelirini ve karını artırdı.

Facebook’tan yapılan açıklamaya göre, şirketin geliri temmuz-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22 artarak 21,5 milyar dolara yükseldi. Facebook, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 17,7 milyar dolar gelir elde etmişti.

Şirketin net karı da bu çeyrekte yüzde 29 artışla 7,8 milyar dolara yükseldi. Şirket, 2019’un temmuz-eylül döneminde 6,1 milyar dolar net kar elde etmişti.

Facebook’un geçen yılın üçüncü çeyreğinde 2,12 dolar olan hisse başına karı da bu senenin aynı döneminde 2,71 dolara yükseldi.

ABD’li teknoloji devleri gelirlerini artırdı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>