The Guardian arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Mon, 04 Apr 2022 11:55:24 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png The Guardian arşivleri | Yekvucut 32 32 The Guardian: Bosna neden Ukrayna gibi önemli değildi? https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/the-guardian-bosna-neden-ukrayna-gibi-onemli-degildi/ Mon, 04 Apr 2022 11:55:24 +0000 https://yekvucut.com/?p=54530 30 yıl önce Bosna Hersek‘te Müslüman Boşnaklara yönelik acımasız bir katliam gerçekleştirildi. Sırp güçlerin Müslümanlara yönelik başlattığı soykırım bugün acı...

The Guardian: Bosna neden Ukrayna gibi önemli değildi? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
30 yıl önce Bosna Hersek‘te Müslüman Boşnaklara yönelik acımasız bir katliam gerçekleştirildi. Sırp güçlerin Müslümanlara yönelik başlattığı soykırım bugün acı izlerini hâlâ taşırken, katliamın yıl dönümü yaklaşmasıyla birlikte bir kez daha gündem oldu. 6 Nisan 1992’de SarayBosna’da başlatılan savaşta yaklaşık 300 bin masum insan hayatını kaybetti. 2 milyondan fazla insan mülteci konumuna düştü. Neredeyse 50 bin kadına işkenceyle tecavüz edildi. Kadınların sistematik olarak tecavüze uğradığı yıllarda binlerce çocuk dünyaya geldi. Zaten Sırpların amacı da buydu. Bugün Ukraynalı mültecilere kucak açan Batılı devletler, o dönemde Müslümanların katledilmesine göz yummuştu. Bu durum İngiltere merkezli The Guardian gazetesinde kaleme alındı. Haberde, Ukrayna’ya sağlanan desteğin Bosna Hersek’e verilmediğine dikkat çekildi. İngiliz basını The Guardian gazetesi, uluslararası toplumun Rusya’nın saldırıları altındaki Ukrayna’da gösterdiği dayanışmayı yıllar önce Bosna Hersek’te göstermediğini manşete taşıdı. “Ukrayna önemli, ancak 30 yıl önce Bosna da önemliydi. O zaman haykırış neredeydi?” başlıklı yazıda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla Rus güçlerinin Ukrayna topraklarında başlattığı saldırıların, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’daki en büyük şiddet olarak kınandığı bildirildi.

“Bosna neden Ukrayna gibi önemli değildi?”

Haberde, “Ancak 30 yıl önce benzer bir vahşet, Bosna Hersek‘te de patlat verdi” ifadeleri kullanıldı. Batı’nın, Ukrayna’nın direnişini silahlandırdığı, fakat Bosna Hersek’e uygulanan silah ambargosunun ise söz konusu ülkeye karşı askeri avantaj sağladığına vurgu yapıldı. Ed Vulliamy’nin kaleme aldığı yazıda, “Doğu Bosna’nın hemen hemen her Müslüman sakini ya öldürüldü ya da yerinden edildi. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ‘güvenli alanlar’ olarak ilan edilen izole bölgelerde köyler ve camiler ya yakıldı ya da amansız kuşatma altında kaldı. Öyleyse, Bosna neden Ukrayna gibi önemli değildi?” denildi. Savaş sırasında Bosnalı ordu rehberi Damir Sagolj, kendilerine Batı’dan destek verilmediğine işaret edildi. “Ukrayna’ya kamuoyu desteğinin onda birine ve askeri desteğin yirmide birine sahip olsaydık, savaş durdurulur, yüz binlerce hayat, kayıp üç yıl ve milyonların evi kurtarılırdı.” ifadelerini kullandı. Bosna Hersek’in Ukrayna kadar “önem görmediğini” bir kez daha tekrar eden Vulliamy, bu duruma ilişkin soruların kendisini Nisan 1992’den beri hayret ettirdiğini sözlerine ekledi.

batı-bosna-guardian
The Guardian: Batı, Bosna’ya sessiz kaldı

The Guardian: Bosna neden Ukrayna gibi önemli değildi? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Guardian: İngiltere’de bakanlar olası bir koronavirüs salgınına karşı geçen yıl uyarıldı https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/guardian-ingilterede-bakanlar-olasi-bir-koronavirus-salginina-karsi-gecen-yil-uyarildi/ Sat, 25 Apr 2020 09:04:33 +0000 http://yekvucut.com/?p=29170 Guardian gazetesine sızdırılan gizli belgede, hafif seyreden bir salgında bile on binlerce kişinin hayatını kaybedebileceği belirtiliyor ve hükümetin salgın ihtimaline karşı...

Guardian: İngiltere’de bakanlar olası bir koronavirüs salgınına karşı geçen yıl uyarıldı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Guardian gazetesine sızdırılan gizli belgede, hafif seyreden bir salgında bile on binlerce kişinin hayatını kaybedebileceği belirtiliyor ve hükümetin salgın ihtimaline karşı alması gereken önlemler ile bu önlemleri almaması halinde olabilecekler sıralanıyor.

İngiltere’de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 20.000’e yaklaştı. İngiltere Sağlık Hizmetleri (NHS) Medikal Direktörü Prof. Stephen Powis, “Eğer ölü sayısını 20.000’in altında tutabilirsek, bu salgında çok iyi bir sınav vermiş olacağız” demişti.

Belgede yer alan hükümete yönelik öneriler arasında koruyucu ekipman stoklanması, diğer temel araç gereçleri satın alma anlaşmaları yapması, filyasyon prosedürlerini hazır hale getirmesi ve ölüm sayısında aşırı artış yaşanması durumunda atacağı adımlara yönelik bir plan hazırlaması tavsiye ediliyor.

Yurt dışındaki İngilizlere yardım etme ve onları ülkeye geri getirmeye yönelik planlar yapılması da öncelikler arasında sıralanıyor.

İngiltere’de hükümet salgına hazırlıksız yakalandığı, özellikle de sağlık çalışanları için yeterli koruyucu ekipman olmadığı gerekçesiyle yoğun eleştiri altında.

600 sayfadan fazla olan belgede, sadece bulaşıcı bir grip salgınının olası etkileri değil, spesifik olarak bir koronavirüs salgınının (yakın zamanda görülen SARS ve MERS de koronavirüstü) olası etkileri de inceleniyor.

Geçmişteki güvenlik ve sağlık riski kayıtlarından yola çıkılan belgede, “Yeni bir virüs salgını hem yüksek oranda bulaşıcı hem de yüksek oranda öldürücü olabilir” deniyor.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin gölge kabinesinden Rachel Reeves, ifşaların “endişe verici olduğunu ve hükümetin koronavirüs kaynaklı bir pandemiye karşı planlama ve hazırlık konularında soru işareti yarattığını” söyledi.

Reeves, kabine işlerinden sorumlu Bakan Michael Gove’dan Pazartesi günü Parlamento’da “bu belgenin okunup okunmadığına ve hangi hazırlıkların yapıldığına dair” bir açıklama yapmasını talep etti.

Guardian: İngiltere’de bakanlar olası bir koronavirüs salgınına karşı geçen yıl uyarıldı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Fact-Checking Turkey, the Guardian’a yalanını sildirdi https://yekvucut.com/gunun-yalanlari/fact-checking-turkey-the-guardiana-yalanini-sildird/ Fri, 08 Dec 2017 09:27:02 +0000 http://yekvucut.com/?p=12990 İngiliz the Guardian gazetesinde 7 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan bir makalede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz darbe girişiminden bu...

Fact-Checking Turkey, the Guardian’a yalanını sildirdi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
İngiliz the Guardian gazetesinde 7 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan bir makalede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana uluslararası arenada yalnızlaştığı iddia edildi.

Erdoğan’ın ziyaretlerine bakıldığında bu iddianın temelsiz olduğu görülüyor. Erdoğan darbe girişiminden bu yana son yaptığı Yunanistan ziyareti hariç 36 diplomatik geziye katıldı. Gittiği ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin, İran, Hindistan, Pakistan, Suudi Arabistan, Belçika ve Almanya bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yıl gerçekleştirdiği bazı dış geziler

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Temmuz’dan bu yana Birleşmiş Milletler toplantıları, Almanya ve Çin’deki G20 Zirveleri, Belçika’daki NATO toplantısı, Rusya ve İran’ın da katıldığı Rusya’daki Soçi Zirvesi dahil olmak üzere pek çok uluslararası etkinliğe katıldı. Türkiye aynı zamanda Suriye savaşında sürdürülebilir çözüm arayan ana aktörlerden biridir.

Fact-Checking Turkey cevap verince düzelttiler

The Guardian gazetesinin Erdoğan yalnızlaşıyor iddiasına cevap veren Fact-Checking Turkey sitesinin bu iddiayı kanıtlarla çürütmesi üzerine gazete makalesini değiştirdi. Darbe girişiminden bu yana Erdoğan uluslararası arenada gittikçe yalnızlaşıyor iddiası makaleden tamamen çıkarıldı. Batı’ya düzenlediği “birkaç seyahat ”ifadesi de “diğer ülkelere göre daha az seyahat” olarak değiştirildi.

Makalenin ilk hali “Erdoğan uluslararası alanda gittikçe yalnızlaşıyor” iddiasını içeriyor.
Makalenin değiştirilmiş halinde ise iddia yer almıyor.

Fact-Checking Turkey, the Guardian’a yalanını sildirdi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>