Türkiye Ekonomisi arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Tue, 14 Jun 2022 13:56:21 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Türkiye Ekonomisi arşivleri | Yekvucut 32 32 Dünya ekonomisi Türkiye kadar direnemedi https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/dunya-ekonomisi-turkiye-kadar-direnemedi/ Tue, 14 Jun 2022 11:41:33 +0000 https://yekvucut.com/?p=55805 Sıkı para politikasının dönüşü Dünya ekonomisi zor zamanlardan geçirirken Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor. Küresel Ekonomik Görünüm Raporu, Fitch Ratings uluslararası...

Dünya ekonomisi Türkiye kadar direnemedi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Sıkı para politikasının dönüşü

Dünya ekonomisi zor zamanlardan geçirirken Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor. Küresel Ekonomik Görünüm Raporu, Fitch Ratings uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yayınlandı. Bu ayki sayısının başlığı ise “Sıkı Para Politikasının Dönüşü” oldu. Enflasyon ve kısıtlayıcı para politikasının dünya ekonomisinin büyüme hızını azaltacağı raporda belirtildi. ABD ve Euro bölgesi büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edilirken, Türkiye’nin büyüme tahmini artırıldı.

Türkiye ekonomisi daha da büyüyecek

Raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelere de yer verildi. Fitch Ratings, ülke ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde beklenenden çok daha iyi performans gösterdiğini belirtti. İthalatın ihracata kıyasla hızlı düşüş gösterirken, yatırımların ek destek sağladığı, net ticaretten gelen artışın büyümeye yardımcı olduğu da ifade edildi. Fitch Ratings, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,5, 2023’te yüzde 3 ve 2024’te yüzde 2,9 büyümesini öngördü. Daha önce Türkiye’nin bu yıl yüzde 2,4 ve 2023’te yüzde 3,2 büyüyeceğini belirtmişti.

Dünya ekonomisi küçülecek

Raporda küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminleri düşürüldü. Dünya ekonomisi için bu yıl yüzde 2,9, 2023 ve 2024’te yüzde 2,7’şer büyümesinin beklendiği kaydedildi. Fitch, mart ayında açıkladığı tahminlerinde küresel ekonominin 2022’de yüzde 3,5 ve 2023’te yüzde 2,8 büyüyeceğini belirtmişti.

ABD ekonomisinin 2022 yılı büyüme tahmini yüzde 3,5’ten yüzde 2,9’a çekildi. Ülkenin 2023 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 1,6’dan yüzde 1,5’e indirildi. ABD’nin 2024 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 1,3 oldu. Raporda, Euro Bölgesi ekonomisinin 2022 yılı büyüme tahminin de yüzde 3’ten yüzde 2,6’ya indirildiği, 2023 yılı büyüme tahminin ise 2,3’ten yüzde 2,1’e düşürüldüğü kaydedildi. Avro Bölgesi ekonomisinin 2024 yılı büyüme beklentisinin ise yüzde 2,1 olarak belirlendi.

“Sıfır Covid-19” politikası kapsamında Şanghay’da alınan karantina önlemlerinin Çin ekonomisinin büyüme hızının düşmesine neden olacağına işaret edilen raporda, en büyük revizyonun Çin ekonomisine ilişkin tahminlerde yapıldı. Çin ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 4,8’den yüzde 3,7’ye düşürüldü, 2023 yılı beklentisi ise yüzde 5,1’den yüzde 5,3’e çıkarıldı.

Raporda, Çin’deki son karantina önlemlerinin küresel imalat tedarik zinciri baskılarına katkıda bulunduğu kaydedildi. Aynı zamanda, Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan enerji ve gıda arzında yaşanan kesintilerin de Avrupa enflasyonunu beklenenden daha hızlı etkilediği aktarıldı.

Dünya ekonomisi Türkiye kadar direnemedi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Alman basını Türkiye ekonomisini yere göğe sığdıramadı https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/alman-basini-turkiye-ekonomisine-ovgu/ Thu, 05 May 2022 10:24:21 +0000 https://yekvucut.com/?p=55005 Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’tan küresel salgının etkisi ve Rusya-Ukrayna savaşına rağmen büyümeye devam eden Türkiye ekonomisine “mucize” yorumu geldi. Alman Handelsblatt...

Alman basını Türkiye ekonomisini yere göğe sığdıramadı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’tan küresel salgının etkisi ve Rusya-Ukrayna savaşına rağmen büyümeye devam eden Türkiye ekonomisine “mucize” yorumu geldi. Alman Handelsblatt gazetesinde, “Başkan Erdoğan ülke ekonomisini güçlü şekilde ateşledi” ifadesine yer verildi. Salgın döneminde ve sonrasında ekonomide ortaya koyduğu büyüme performansıyla Avrupa ülkelerini geride bırakan Türkiye’ye Alman Handelsblatt gazetesi övgüler yağdırdı. Başta Almanya olmak üzere dünyanın en büyük ekonomilerinde ciddi bir krizler yaşanmasına rağmen Türk ekonomisindeki büyümeyi, “Türk ekonomi mucizesi” olarak nitelendirdi. Ülkenin en ünlü ekonomi gazetesi Handelsblatt yaptığı haberde, ülkelerin ekonomik baskı altında bulunduğu bir ortamda Türkiye’deki şirketlerin rekor kârlar elde ettiğine dikkat çekti. Ülke ekonomilerinin küresel salgın ve Ukrayna savaşının etkilerini hissettiği bir ortamda Alman ekonomisinin sadece yüzde 0.2 oranında büyüdüğünü belirtti. “Böyle bir ortamda birçok Türk şirketi rekor kârlar bildirdi” yorumunu yaptı. Otosan’ın yılın ilk çeyreğinde 180 milyon euro (2.8 milyar TL) kâr açıkladığına dikkat çekildi. “Bu, bir önceki yıla göre yüzde 54’lük bir artış” şeklinde yorumlandı.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde ülke ekonomisi canlandı”

Alman gazete Handesbaltt, Akbank’ın kârının yüzde 297 arttığını vurguladı. Tat Gıda’nın ise kârının üç katına çıktığı, Aselsan’ın net kârının yüzde 37, Otokar’ın yüzde 87, Garanti Bankası’nın yüzde 206 ve Kardemir’in yüzde 121 kâr artışı kaydettiğine vurgu yapıldı. Bazı şirketlerin maliyetleri kısarak disiplinli fiyat politikası izlediği, kârlardaki artışın yalnızca ihracattan değil, yurt içi satış oranlarının artmasından da kaynaklandığı notuna yer verildi. Şirketlerin rekor kâr elde etmesini ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın para politikasına bağladı. Gazete, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın izlediği bu siyaset, ülke ekonomisini güçlü şekilde ateşledi” ifadelerine yer verdi. Haberde, Türk ekonomisinin kriz yılı 2020’de büyüyen nadir ekonomilerden olduğuna da dikkat çekildi.

Alman basını Türkiye ekonomisini yere göğe sığdıramadı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
“Gıdada stoklar yeterli” https://yekvucut.com/feto-gercekleri/gidada-stoklar-yeterli/ Wed, 16 Mar 2022 13:22:12 +0000 https://yekvucut.com/?p=54181 Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gıda stoklarına ilişkin açıklama yaptı. Nebati, “Şu an için Türkiye ekonomisinin karşılaştığı en büyük sorun...

“Gıdada stoklar yeterli” yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gıda stoklarına ilişkin açıklama yaptı. Nebati, “Şu an için Türkiye ekonomisinin karşılaştığı en büyük sorun yüksek enflasyondur. Yüksek enflasyonun farkında ve bilincinde olup enflasyonu kontrol altına almak için birçok çalışma yapmakta ve tamamlandıkça bunları kamuoyu ile paylaşmaktayız” ifadelerini kullandı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından sonra gıda tedarikinde geçici bir aksama yaşanmasına karşın gerekli adımların ilgili bakanlıklar tarafından atıldığını dile getirdi. “Yapılan haberler manipülasyondan ibarettir. Ülkemizin gıda stokları yeterli düzeydedir” ifadelerini kullandı. Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli’nin önceliklerinden biri olan enflasyon ile mücadele kapsamında çalışmalara kararlılıkla devam ettiklerini belirtti. “Bu kapsamda, Kur Korumalı Mevduat gibi yenilikçi ve kapsamlı metotları devreye aldık. Böylece, Kur Korumalı Mevduat hesaplarında yüzde 56’sı Dövizden dönüşmek üzere 557 milyar lira birikmiştir” açıklamasını yaptı. Bakan Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli’ni, Rusya’nın Ukrayna savaş açmasından kaynaklanan emtia fiyatlarındaki artışın Türkiye’de nasıl etki doğuracağını değerlendirdi. Enflasyon ile mücadele ve gıdada arz güvenliğinin sağlanması için atılan adımları anlattı. Şu anda uygulanmaktaı olan Türkiye Ekonomi Modeli’ni gerek yurt içi gerekse yurt dışı piyasa aktörlerine anlatarak, hayata geçirilen bu politikanın çerçevesini çok net bir şekilde ortaya koyduklarını ifade etti. “Modelimizin temel hedefleri çok açık olup üretime, yatırıma ve ihracata odaklanarak, istihdamı artırmak, Türkiye ekonomisinin dengeli ve istikrarlı büyümesini sağlamaktır.”

Gıdada stoklar yeterli

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, vatandaşların birikimlerinde en çok paya sahip olan Darphane Ziynet Altınlarını kolayca değerlendirebilecekleri ve istediği zaman fiziki olarak çekebilecekleri Çeyrek Hesabı uygulamasını 1 Mart itibarıyla başlattıklarını anımsattı. “Böylece, bu adımlarımızla yastık altı altınların finansal sisteme dahil edilmesini ve ülkemizin yurt içi tasarruf imkanlarının geliştirilmesini amaçlıyoruz. Bu çerçevede, sermayesinin tamamı Hazineye ait olan TMO’nun yurt içi arz ve talep miktarının dengelenmesi ve fiyat artışlarının mümkün olduğunca engellenmesini teminen un ve yem regülasyonuna yönelik hububat ithalatı ile ay çiçek yağı ithalatı devam etmekte olup Bakanlığımızca Kuruluşa finansman desteği sağlanmaktadır” ifadelerine yer verdi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) dışında özel sektörün de gerektiğinde hububat ve Ayçiçek yağı ithalatı yapabilmesi için gümrük vergilerinin sıfırlandığını hatırlatan Nebati, gıda ürünlerinde arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla yağ hammaddesi kanola tohumu ile Ayçiçek yağının ikamesi olabilecek kanola yağı, aspir yağı, mısır yağı, soya sağı ve palm yağlarında uygulanan gümrük vergisi oranlarının 4 Mart’tan başlamak üzere geçici olarak 30 Haziran’a kadar sıfır olarak uygulanmasına karar verildiğini belirtti. Gıdada stokların yeterli olduğunu vurguladı.

“Gıdada stoklar yeterli” yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye ekonomisi 2021’de yüzde 11 büyüdü https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/turkiye-ekonomisi-2021de-yuzde-11-buyudu/ Mon, 28 Feb 2022 08:42:29 +0000 https://yekvucut.com/?p=53889 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılının son çeyreğine ilişkin dönemsel gayrisafi yurtiçi hasıla verilerini yayımladı. Türkiye ekonomisi 2021 yılında bir...

Türkiye ekonomisi 2021’de yüzde 11 büyüdü yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılının son çeyreğine ilişkin dönemsel gayrisafi yurtiçi hasıla verilerini yayımladı. Türkiye ekonomisi 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11 büyüdü. 2021’in son çeyreğinde ise büyüme yüzde 9,1 oldu. Son çeyrekte bir önceki çeyreğe göre büyüme yüzde 1,5 oldu. 2021 üçüncü çeyreğine ilişkin yıllık büyüme ise yüzde 7,4’tü. Bu oran yüzde 7,5’e revize edildi. 2021 yılında kişi başına GSYH cari fiyatlarla 85 bin 672 TL, ABD doları cinsinden 9 bin 539 olarak hesaplandı. 2020’de ise dolar cinsinden kişi başı gelir 8 bin 599 dolardı.

2021’de en yüksek büyüme ihracatta

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2021 yılında en hızlı büyüme ihracatta gerçekleşti. Verilere göre 2021 yılında bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre mal ve hizmet ihracatı yüzde 24,9, ithalatı ise yüzde 2 arttı. Büyüme performansında ihracatı iç tüketim takip etti. Yerleşik hane halklarının nihai tüketim harcamaları, 2021 yılında bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre yüzde 15,1 arttı. Hane halkı tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı yüzde 55,1 oldu. Yılın tamamında kamu harcamalarında yıllık büyüme yüzde 2,1; yatırımlarda ise yüzde 6,4 oldu. Son çeyreğe bakıldığında en hızlı büyümenin ise iç tüketim tarafında gerçekleştiği görüldü. Yerleşik hane halklarının nihai tüketim harcamaları 2021 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 21,4 arttı. İç tüketimi son çeyrekte ihracat takip etti. Mal ve hizmet ihracatı, 2021 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 20,7, ithalatı ise yüzde 2,6 arttı. Aynı çeyrekte devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 1,9; gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 0,8 daraldı.

Büyüme beklentilerLe uyumlu

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin yaptığı ankete göre Türkiye ekonomisinin 2021’de yüzde 11 büyümesi bekleniyordu. 2021’in tamamı için en düşük tahmin yüzde 9,7; en yüksek tahmin ise yüzde 11,3 oldu. Ankette geçen yılın son çeyreğine ilişkin büyüme beklentisi ise yüzde 9 olmuştu. En düşük tahmini veren kurum 4. çeyrekte yüzde 5, en yüksek tahmini veren kurum yüzde 10,2 büyüme tahmin etti.

Türkiye ekonomisi 2021’de yüzde 11 büyüdü yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Financial Times: Türkiye ekonomisinin dayanıklılığı, en kötü endişeleri bile boşa çıkardı https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/financial-times-turkiye-ekonomisinin-dayanikliligi-en-kotu-endiseleri-bile-bosa-cikardi/ Sat, 12 Feb 2022 09:58:48 +0000 https://yekvucut.com/?p=53578 İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, “Türkiye ekonomisinin dayanıklılığı, en kötü endişeleri bile boşa çıkardı” başlıklı bir analiz yazısı yayımladı. Analizde,...

Financial Times: Türkiye ekonomisinin dayanıklılığı, en kötü endişeleri bile boşa çıkardı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, “Türkiye ekonomisinin dayanıklılığı, en kötü endişeleri bile boşa çıkardı” başlıklı bir analiz yazısı yayımladı. Analizde, uzun süredir başta dövizdeki çalkantı olmak üzere çeşitli tehditler sebebiyle çökeceği tahmin edilen Türkiye ekonomisinin nasıl ayakta kaldığı incelendi. Londra merkezli yatırım şirketi FIM Partners’ta yatırım danışmanı olarak görev yapan Frances Balcells’in kaleme aldığı analiz, “2011-2013’te uyarılar yapılıyordu; ‘Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değeri iki lirayı geçerse ekonomi çöker’ deniyordu” sözleriyle başlıyor: “İki lira aşıldığında, çökme sınırı üçten beşe çıktı. Şu anda dolar 13 lira. Ekonomi hala ayakta duruyor.” ifadelerine yer verdi. Yatırım uzmanı Balcells, bu dayanıklılıkta rol oynayan unsurları şu şekilde açıkladı: “Birincisi bu yılın başarına kadar, Türk yetkililer sermaye çıkışları ve para birimindeki zayıflık karşısında daima yaptıkları politikaları hayata geçirdi; gecikmeli ve örtülü bir tavırla olsa da faiz artırdı. Ekonomiyi yükseliş ve düşüş döngüsüyle idare ettirmek sistemi uzun bir süre sürdü. Bu da ekonomik aktörlere, ekonomik dengesizliklere karşı tampon yaratma fırsatı verdi. Bankalar bilançolarını büyük ölçüde dövizde tutup ani dalgalanmalara karşı kendilerini güvenceye aldı.”

Şaşırtıcı derecede dayanıklı bir ekonomi

“Döviz mevduatlarını artırdıkları ve düşük miktarda döviz kredileri olduğu için bankaların fazladan doları oldu. Dolayısıyla ucuz lira fonlamasını elde edebilmek için dövizle borç vermeye devam ettiler. Kendilerine bir güvenlik mekanizması daha yarattılar.” Yazara göre zamanla dayanıklılık kazanan sadece bankalar değildi. Dolarizasyon arttıkça haneler dolar cinsinden varlıklar biriktirmeye başladı; aynı zamanda döviz cinsinden borçları da yoktu. Bu da bankaların hanelere döviz cinsinden borç vermesinin yasak olmasından kaynaklandı. Böylece hanehalkları da döviz riskine karşı daha daha dayanıklı hale geldi. Yazar, geçen zamanla birlikte “dış borç zincirinde en zayıf halka” olarak tanımladığı Türk şirketlerinin de borç seviyelerini azaltıp olumlu bir kısa vadeli döviz alım-satım pozisyonuna girdiklerini ifade etti. “Çoğumuzun beklediğinden uzun olsa da Türkiye ekonomisinde şaşırtıcı derecede dayanıklı bir yolculuk oldu. Türkler aynı zamanda, yüksek enflasyon ve satın alma gücünde düşüş yaşadı” ifadelerini kullandı.

Financial Times: Türkiye ekonomisinin dayanıklılığı, en kötü endişeleri bile boşa çıkardı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye ekonomisi zorluklara rağmen başarılara imza attı https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/turkiye-ekonomisi-zorluklara-ragmen-basarilara-imza-atti/ Thu, 13 Jan 2022 10:31:41 +0000 https://yekvucut.com/?p=52913 2021’de Türkiye ekonomisi zirveye tırmandı Küresel salgın sürecinin, dünya ekonomisini ve küresel ticareti sarsıcı şekilde etkilediği 2 yılı geride bıraktı. Türkiye...

Türkiye ekonomisi zorluklara rağmen başarılara imza attı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
2021’de Türkiye ekonomisi zirveye tırmandı

Küresel salgın sürecinin, dünya ekonomisini ve küresel ticareti sarsıcı şekilde etkilediği 2 yılı geride bıraktı. Türkiye Ekonomisi 2021’de önemli büyümeler kat etti. Kerem Alkin, 2021’i yüzde 9,8 ile 11 arası bir seviyede reel büyüme hızıyla kapatmış olduğumuza dair beklentiler bulunduğunu belirtti. Ekonomistlerin tahminlerinin ise bu beklentinin 10,5 oranında yoğunlaştığını vurguladı. Eğer Türkiye, 2021’i tahminler dâhilinde 10,5 ve üzerinde tamamlarsa hem G20 hem de OECD ülkeleri arasında büyüme oranı olarak ilk sırada yer alacak. Türkiye’nin GSYH reel büyüme hızının yüzde 10,5 artış oranı ile kapatması ise 2021 yılı sonunda 7 trilyon 588 milyar 917 milyon TL’lik bir GSYH düzeyini yakalaması demek oluyor. Bu düzeyin dolar cinsinden değeri ise 851 milyar dolar.

Türkiye ekonomisi zorluklara rağmen başarılı

Türkiye, 2019 yılını 4 trilyon 318 milyar TL düzeyinde kapattı. Koronavirüs salgınından kaynaklanan tüm belirsizliklerine ve bu küresel salgının sebep olduğu tüm ekonomik zorluklara rağmen 2020 yılında küresel ticaret yüzde 16,9 arttı. 5 trilyon 47 milyar TL düzeyinde tamamlamıştı. 2021 yılında her ne kadar diğer ülkelerin yaşandığı kapanma ve kısıtlamalara sahne olmamış olsa da, Türkiye Ekonomisi de küresel ticaretteki sarsılmalar ile zor bir yılı geride bıraktı.

Tahminlerin doğrulanacağı tarih: 28 Şubat

Gözler TÜİK’in 28 Şubat’ta yapacağı açıklamada. Birçok uluslararası ekonomik araştırma kurumu 851 milyar 549 milyon 300 bin dolar seviyesinde bir 2021 GSYİH hesaplarken, Kerem Alkin bu hesabı 851 milyar 281 milyon 255 bin dolar şeklinde hesapladığını açıkladı. TÜİK resmi verileri açıkladığında, “Türkiye ekonomisi batıyor!” iddiasının aksine Alkin, Türkiye’nin G20 içerisindeki konumunun 2021’de de dünyanın en büyük 17. ekonomisi olarak korumayı sürdüreceğini öne sürüyor.

Türkiye ekonomisi zorluklara rağmen başarılara imza attı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Salgın kapsamında atılan adımların büyüklüğü 562 milyar TL’ye ulaştı https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/salgin-kapsaminda-atilan-adimlarin-buyuklugu-562-milyar-tlye-ulasti/ Mon, 07 Dec 2020 13:38:30 +0000 https://yekvucut.com/?p=36516 Türkiye ekonomisinde büyüme Haziran ayından itibaren vaka sayılarındaki düşüşle birlikte salgın çerçevesinde getirilen kısıtlamalar hafifletildi, üçüncü çeyrek itibarıyla ekonomi hızlı...

Salgın kapsamında atılan adımların büyüklüğü 562 milyar TL’ye ulaştı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye ekonomisinde büyüme

Haziran ayından itibaren vaka sayılarındaki düşüşle birlikte salgın çerçevesinde getirilen kısıtlamalar hafifletildi, üçüncü çeyrek itibarıyla ekonomi hızlı bir toparlanma sürecine girdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYİH yılın üçüncü çeyreğinde, ikinci çeyreğe göre, yüzde 15,6 oranında arttı. Finansal şartlardaki iyileşmenin iç talebe destek vermesiyle üçüncü çeyrekte Türkiye ekonomisi yüzde 6,7 oranında büyüme kaydetmeyi başardı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptığı açıklamada, kasım ayı itibariyle de Covid-19 salgını kapsamında ekonomiyi desteklemek amacıyla atılan adımların büyüklüğünün 562 milyar liraya ulaştığını belirtti.

Dünya ekonomisi

2019 yılında ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları, Avro Bölgesi’nde genele yaygın zayıf performans, Brexit’e ilişkin belirsizlikler, Çin’deki sıkı kredi politikalarıyla azalan yatırımlar, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki parasal normalleşme, azalan küresel talep ve güven, küresel büyüme ve ticaret hacminin yavaşlamasına sebep oldu. 2020 yılında halihazırda yavaşlayan bir küresel ekonomi ile girilirken, ortaya çıkan Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler ve kısıtlama tedbirleri neticesinde hem üretimde hem de talepte küresel ölçekte tarihi gerilemeler kaydedildi.

Salgının etkileriyle 2020 yılının ikinci çeyreğinde ekonomilerde küçülmeler gözlemlendi, büyük istihdam kayıpları yaşandı. Bu dönemde sanayi üretimi ve ticaret hacmi sert bir biçimde geriledi, perakende satışlarda düşüş gözlendi. Salgının hızla yayılması ABD, İtalya, İspanya, İngiltere gibi büyük ekonomilerin de arasında olduğu birçok ülkenin sağlık sistemleri üzerinde yıkıcı etkiler bırakırken başta hizmetler sektörü olmak üzere ekonominin önemli alanlarında ciddi hasarlara neden oldu. Özellikle turizm ve ulaştırma sektörleri bu süreçte ağır darbe aldı. Yine bu süreçte sermaye akımları gelişmekte olan ülkeler aleyhine bozulurken, dolar, avro gibi para birimleri değer kaybetti.

Türkiye ekonomisinin durum nasıldı?

Türkiye ekonomisindeki dengelenme sürecinin ardından, 2019’un son çeyreğindeki yüzde 6,4 oranında güçlü bir büyüme performansının etkisiyle yılın tamamında yüzde 0,9 oranında büyüyerek küresel kriz sonrasındaki kesintisiz yıllık büyüme eğilimini sürdürdü.

Türkiye, 2020 yılının ilk çeyreğinde birçok ülkeden pozitif ayrışarak yüzde 4,5 oranında büyüme kaydedilmesine karşın, salgının tüketici davranışı üzerindeki etkileri ve salgının yayılmasına engel olmak için alınan önlemlerin ekonomik faaliyeti sınırlandırması, ayrıca salgına bağlı olarak dış talepteki daralma sonucunda yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 9,9 oranında daraldı.

Salgın kapsamında atılan adımların büyüklüğü 562 milyar TL’ye ulaştı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye 2020’de yüzde 3 büyüyecek https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/turkiye-2020de-yuzde-3-buyuyecek/ Thu, 09 Jan 2020 10:26:31 +0000 http://yekvucut.com/?p=26943 Dünya bankası Türkiye tahminlerini revize etmek zorunda kaldı. Türkiye için 2019’da öngördüğü yüzde 1’lik daralma tahminini ortadan kaldıran banka, ekonominin...

Türkiye 2020’de yüzde 3 büyüyecek yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Dünya bankası Türkiye tahminlerini revize etmek zorunda kaldı. Türkiye için 2019’da öngördüğü yüzde 1’lik daralma tahminini ortadan kaldıran banka, ekonominin 2020’de yüzde 3, 2021’de yüzde 4 büyüyeceği öngörüsünü korudu.

Ağustos 2018’de ABD’nin kur saldırısına maruz kalan Türkiye ekonomisinin hızlı toparlanışı, uluslararası kuruluşların tahminlerini boşa çıkardı. 2019’da Türkiye ekonomisi için yüzde 1’lik daralma öngören dünya ekonomisi tahminin değiştirdi. Buna göre Türkiye ekonomisi küçülmeyecek. Banka Türkiye ekonomisinin 2020 büyüme tahmini yüzde 3, 2021 yılı büyüme tahmini ise yüzde 4 seviyesinde sabit tutuldu.

Türkiye hepsinden fazla büyüyecek

Öte yandan gelişmiş ekonomilerin büyüme beklentisi ise 2019 için yüzde 1,7’den yüzde 1,6’ya, 2020 yılı için yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e çekilirken bu rakam 2021 yılı için ise yüzde 1,5 seviyesinde sabitlendi. Dünya Bankası raporunda Avro Bölgesi’nin büyüme projeksiyonları ise 2019 için yüzde 1,2’den yüzde 1,1’e, 2020 yılı için yüzde 1,4’den yüzde 1,0’e düşürülürken 2021 için yüzde 1,3 seviyesinde bırakıldı.

Türkiye 2020’de yüzde 3 büyüyecek yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye inanılmazı başardı https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/turkiye-inanilmazi-basardi/ Wed, 27 Nov 2019 12:40:03 +0000 http://yekvucut.com/?p=25970 Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) düzenlediği 4’üncü Sermaye Piyasaları Kongresi’nin ikinci gününe Türkiye’nin ekonomik performansı damga vurdu. Katılımcılar Türkiye ekonomisinin...

Türkiye inanılmazı başardı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) düzenlediği 4’üncü Sermaye Piyasaları Kongresi’nin ikinci gününe Türkiye’nin ekonomik performansı damga vurdu.

Katılımcılar Türkiye ekonomisinin kur ataklarından bu yana “olağanüstü bir performans” sergilediğini belirtirken para politikasının bu şekilde devam etmesi ve piyasa ile iyi bir iletişimle hem kur hem de enflasyon üzerindeki baskının azalacağını vurguladı.

Goldman Sachs Yönetim Direktörü Zeynep Yenel, Türkiye’nin son iki yıldır siyasi nedenlerle kötü PR yapıldığını ve makro ekonomideki sorunların büyütüldüğünü belirtti.

Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde konuşan Yenel, “Türkiye hakkında iki yıldır kötü PR yapılıyor. 2000’lerin ortasında ise iyi PR yapılıyordu. Benim tüm karar alıcılara önerim biraz geri çekilip daha uzaktan bakmalar Türkiye’ye. Türkiye diğer gelişmekte olan ülkelere göre çok daha farklı bir yerde. Avrupa’nın dokuzuncu büyük ekonomisi ve bir G20 ülkesi. Sermayeye herhangi bir kısıtlama yok. Tek sorun istikrarsız kur. Onda da para politikaları ile bir denge sağlandı” dedi. Türkiye’de piyasaların bu yıl daha istikrarlı bir hale geldiğini belirten Yenel, hisse ve sermaye piyasalarına para akışı için bu istikrarın önemli olduğunu dile getirdi.

Uluslararası Finans Enstitüsü Genel Müdür ve Baş Ekonomist’i Robin Brooks ise, “Türkiye yaz aylarından bu yana inanılmaz bir iş yaptı” dedi.

Brooks, “Herşey tam tersine döndü. Türkiye’dekilerin ve yurtdışındakilerin biraz sabırlı olması lazım. Türkiye’nin her yıl 1 milyon istihdam için yüzde 5 büyümesi gerektiği yönünde bir istatistik var. 2020’de yüzde 4’lük büyüme olursa dünyanın sonu değil. Bizim burada finansal kurumlar olarak Türkiye’deki tüketime dayalı ekonomiden nasıl dönüşeceğine dair finansmanı konuşmamız lazım” şeklinde konuştu.

Euro Bölgesi veya ABD’li bir yatırımcı için şu anda Türkiye’deki tek çekincenin döviz kurundaki risk olduğunu da dile getiren Brooks, hedge etme maliyetinin düşük olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin ve diğer gelişmekte olan ülkelerin piyasalara sermaye akışının zayıf olduğunu dile getiren Fitch Ratings EMEA Ülkeleri Direktörü Ed Parker ise, “2020’de Türkiye’de yüzde 3 civarında büyüme bekliyoruz” dedi. Parker, Türkiye ekonomisinde son 18 ayda büyük bir iyileşme olduğunu, ekonominin yeniden dengelendiğini, enflasyonun tek haneye indiğini, cari dengenin fazla verdiğini, ekonominin tekrar büyümeye geçtiğini söyledi.

Türkiye inanılmazı başardı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Borsada 115 Bin Hedefi Mümkün Gözüküyor https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/borsada-115-bin-hedefi-mumkun-gozukuyor/ Wed, 27 Nov 2019 11:40:50 +0000 http://yekvucut.com/?p=25937 Küresel piyasalarda süregelen pozitif hava ve artan risk iştahı Türk lirası varlıkları daha cazip hale getirirken, BIST 100 endeksi de 107.000 puanı...

Borsada 115 Bin Hedefi Mümkün Gözüküyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Küresel piyasalarda süregelen pozitif hava ve artan risk iştahı Türk lirası varlıkları daha cazip hale getirirken, BIST 100 endeksi de 107.000 puanı aşarak son 19 ayın zirvesini gördü.

Son bir aydır etkili olan yükseliş rallisi ile yatırımcısına kazandıran Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, bu haftanın ilk işlem gününde son 1,5 yıldır birkaç kez denenen ancak geçilemeyen 106.000 puanı aşarak 107.000’in üzerine yerleşti.

BIST 100 endeksi, dünkü alıcı seyirle birlikte son 19 ayın zirvesi konumundaki 107.550 puanı görürken, yükseliş trendinin başladığı 19 Ekim’den bu yana yaklaşık yüzde 15 prim yaptı.

Küresel pay piyasaları, ABD ile Çin arasında tekrar başlayan ticaret görüşmeleriyle birlikte yükseliş kanalına girerken, jeopolitik risklerin görece azalması, Brexit’e yönelik endişelerin hafiflemesi ve merkez bankalarınca yılın ikinci yarısında gerçekleştirilen parasal genişleme de yükseliş trendini destekleyen unsurlar oldu.

Analistler, geçen hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretinin, iki ülke arasındaki anlaşmazlıklara dair riskleri azalttığını bunun da Türk lirası varlıkları yukarı yönlü desteklediğini belirtti.

Borsada 115 Bin Hedefi Mümkün Gözüküyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>