TUSAŞ arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Fri, 28 Jan 2022 12:33:00 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png TUSAŞ arşivleri | Yekvucut 32 32 Dünyanın en büyük 3D yazıcısı TUSAŞ yolcusu https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/dunyanin-en-buyuk-3d-yazicisi-tusas-yolcusu/ Fri, 28 Jan 2022 12:33:00 +0000 https://yekvucut.com/?p=53290 TUSAŞ, dünyanın en büyük 3D yazıcısını satın aldı ABD merkezli Sciaky şirketi, TUSAŞ’ın dünyanın en büyük 3 boyutlu yazıcısı EBAM...

Dünyanın en büyük 3D yazıcısı TUSAŞ yolcusu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
TUSAŞ, dünyanın en büyük 3D yazıcısını satın aldı

ABD merkezli Sciaky şirketi, TUSAŞ’ın dünyanın en büyük 3 boyutlu yazıcısı EBAM 300 serisini sipariş ettiğini açıkladı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Dünyanın en büyük Metal Elektron Işınlı 3 Boyutlu (3D) Yazıcısı EBAM 300 Serisi’ni satın aldı. ABD merkezli Sciaky şirketi,  TUSAŞ’ın dünyanın en büyük metal elektron ışınlı 3 boyutlu yazıcısını sipariş ettiğini açıkladı. Dünyanın en büyük 3D yazısıcı, 6 metre uzunluğundaki titanyum hava aracı parçalarını 3D olarak basabiliyor. Ayrıca 3D yazıcıyı, Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi’nde kullanmak üzere tedarik ettik.

Milli Muharip Uçak için heyecanlandıran sipariş

TUSAŞ ’ın Kahramankazan’daki tesislerine kurulacak olan dünyanın en büyük 3D yazıcısı; 6 metre uzunluğa, 2 metre genişliğe ve 1.8 metre yüksekliğe kadar parça basacak. Dahası 3D yazıcı, büyük ölçekli kaynak işlemleri için Elektron Işını Kaynakçısına (EBW) geçebilme özelliğine sahip. Üstelik Sciaky Şirketinin Başkanı Scott Phillips, EBAM 3D yazıcı sistemlerini kara, deniz, hava ve uzay uygulamalarında onaylanmış parçalara sahip, dünyanın en çok satılan, büyük ölçekli metal 3D yazıcıları olarak bir nitelendirme yaptı.

MMU için titanyum parça üretecek

Türk savunma sanayiinin en büyük projesi olan Milli Muharip Uçak (MMU),  titanyum parçalardan oluşacak. TUSAŞ 5×7 metre ebatlarındaki bir titanyum parçayı 3D yazıcı ile vakum altında imal edecek. Milli Muharip Uçağı; 2025 veya 2026 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirecek. 2029 yılında Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girecek. 2030’lu yılların başından itibaren başlangıç seviyesi operasyonel kapasiteye ulaşması hedefte. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ,Milli Muharip Uçak’ın kanadında büyük titanyum parçalar olduğunu açıklamıştı. Böylece bu parçaları 3 boyutlu yazıcı üzerinden yapmak için büyük bir yatırım yaptıklarını açıklamıştı. Kotil, yalnızca MMU’nun kanadındaki titanyum parça için fizibil olmadığını, Boeing, Airbus için de kullanılacağını belirtmişti.

Dünyanın en büyük 3D yazıcısı TUSAŞ yolcusu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Yerlileştirme hamlesi ile Türkiye’ye 500 milyon dolar https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/yerlilestirme-hamlesi-ile-turkiyeye-500-milyar-dolar/ Tue, 13 Jul 2021 14:23:30 +0000 https://yekvucut.com/?p=50070 TUSAŞ’tan hem sanayiye hem de ülke ekonomisine katkı Türkiye, son dönemde yerli ve milli üretime ağırlık verdi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ),...

Yerlileştirme hamlesi ile Türkiye’ye 500 milyon dolar yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
TUSAŞ’tan hem sanayiye hem de ülke ekonomisine katkı

Türkiye, son dönemde yerli ve milli üretime ağırlık verdi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), bu doğrultuda sürdürdüğü çalışmalarla gelecek yıllarda milyonlarca doların Türkiye’de kalmasını sağlayacak. TUSAŞ, 250 civarında yerli ve milli firmayla sürdürdüğü 600’ün üzerinde hava aracı komponentinin yerlileştirme çalışmalarını tamamlandığında toplam 500 milyon dolarlık yurt dışı tedarikinin önüne geçmiş olacak. TUSAŞ’ tarafından yapılan açıklamaya göre, şirket yüksek teknoloji ürünleri için mühendislik ve teknik konularda Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra üretim süreçlerinden nihai ürünün testlerine kadar tüm aşamalarda yardımcı sanayinin gelişmesine katkıda bulunuyor.

Yerlileştirme hamlesi ve Türkiye

Yapısal bileşenlerin yanı sıra hava platformunun kritik parçalarını kendi mühendisleri tarafından geliştirmeye devam eden TUSAŞ, diğer taraftan ham maddeden ihtiyaç duyulan parçanın üretimine kadar birçok aşamada yerli yardımcı sanayinin gelişimini destekliyor. Bu kapsamda, alt sistem, ekipman, malzeme alanında çalışmalar yürüten TUSAŞ, GÖKBEY, HÜRJET, HÜRKUŞ, Milli Muharip Uçak, Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, ANKA, AKSUNGUR, T129 ATAK ve T70 Genel Maksat Helikopteri gibi özgün ve milli projelerde, hidrolik sistemlerinden güç sistemlerine, yangın söndürme sistemlerden yakıt tankına, iniş takımlarından iklimlendirme sistemlerine, aydınlatma ünitelerine kadar geniş yelpazede yerlileştirme faaliyetleri gerçekleştiriyor.

Böylece, şirket Türk havacılık ekosisteminin tam bağımsız gelişmesini hedefliyor. Şirketin 250 civarında yerli ve milli firmayla sürdürdüğü 600’ün üzerinde hava aracı komponentinin yerlileştirme çalışmalarını tamamlamasıyla gelecek yıllarda toplam 500 milyon dolarlık yurt dışı tedarikinin önü kesilecek.

Bu yıl sonu itibarıyla özgün hava platformlarına yönelik 100’e yakın komponentin yerlileştirme aşamaları tamamlanacak.

Defense News Top 100 listesinde Türk şirketler

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından savunma satışları baz alınarak yayımlanan “Defense News Top 100″ün 2021 sonuçları açıklandı.

Listeye, bu yıl ASELSAN 48, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) de 68’inci sıradan girdi.

Yerlileştirme hamlesi ile Türkiye’ye 500 milyon dolar yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
TUSAŞ, yetenekli mühendis adaylarını staj için çağırıyor https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/tusas-yetenekli-muhendis-adaylarini-staj-icin-cagiriyor/ Wed, 07 Aug 2019 09:27:13 +0000 http://yekvucut.com/?p=24108 Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’den (TUSAŞ), yapılan yazılı açıklamaya göre, dün başlayan Senin Kariyer Yolun (SKY) stajyer mühendis programının...

TUSAŞ, yetenekli mühendis adaylarını staj için çağırıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’den (TUSAŞ), yapılan yazılı açıklamaya göre, dün başlayan Senin Kariyer Yolun (SKY) stajyer mühendis programının başvuruları 13 Ekim’e kadar devam edecek.

Makine, Elektrik-Elektronik/Haberleşme, Havacılık, Uçak, Uzay, Endüstri, Bilgisayar, Metalürji ve Malzeme, Kimya ve Mekatronik Mühendisliği alanlarında okuyup üniversitelerin 3’üncü ve 4’üncü sınıflarında olan öğrenciler, SKY stajyer mühendis programına başvurabilecek.

Milli Muharip Uçak başta olmak üzere Türkiye’nin milli projelerinde çalışma olanağı sağlayacak program 8 ay sürecek.

Stajyer mühendisler haftada en az bir gün TUSAŞ’ta çalışacak, görev süreleri boyunca ücret alacak. Stajyer mühendislerin ayrıca yol masrafları da TUSAŞ tarafından karşılanacak.

Program, aynı zamanda öğrencilerin okullarında edindiği teorik altyapıyı pratik uygulamalarla güçlendirmesini sağlayacak.

TUSAŞ, yetenekli mühendis adaylarını staj için çağırıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Savunma sanayimiz dört nala başarıya koşuyor https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/savunma-sanayimiz-dort-nala-basariya-kosuyor/ Fri, 03 May 2019 12:31:03 +0000 http://yekvucut.com/?p=22935 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF’19) Türk savunma sanayisini güçlendirecek projeler öne çıktı. Hayata geçecek 5 yeni projede anlaşma sağlandı ve...

Savunma sanayimiz dört nala başarıya koşuyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF’19) Türk savunma sanayisini güçlendirecek projeler öne çıktı. Hayata geçecek 5 yeni projede anlaşma sağlandı ve imzalar atıldı. İşte projeler…

  • Fuarda, Türkiye ile Gine arasında Savunma Sanayii İşbirliği Anlaşması imzalandı.
  • Kent Güvenlik Yönetim Sistemleri (KGYS) ve Plaka Tanıma Sistemi Projesi KKTC Paketi Sözleşmesi, SSB, ASELSAN, Emniyet Genel Müdürlüğü ve KKTC Polis Genel Müdürlüğü arasında imzalandı. Sistemin KKTC Paketi kapsamında, ihtiyaç bildirilen 161 noktada, 345 sabit kamera, 94 hareketli kamera, 22 lazer PTZ Kamera ve 237 şerit plaka tanıma sistemi kurulumunun yanı sıra KGYS Merkezi olarak kullanılacak binada gerekli modernizasyon işlemleri ve merkezi yazılımların KKTC’de kullanılmasına yönelik uyarlamalar gerçekleştirilecek. Sahada kurulum ve devreye alma çalışmaları başladıktan sonra 12 ay içerisinde sistem kabullerinin yapılması planlanıyor.
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi (SSB) ile Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) arasında da Hücumbot Geliştirilmesi Kapsamında İşbirliği Protokolü imzalandı. Protokol, hücumbot geliştirilmesi konusunda yapılacak faaliyetlere yönelik çalışmalar yürütme, birikim ve tecrübeleri bir araya getirerek güç birliği oluşturma ve gelecekte ortak olarak gerçekleştirilebilecek projeler için birlikte çalışabilmeyi amaçlıyor.
  • SSB ile Meteksan Savunma AŞ arasında ise Taşınabilir Elektronik Taarruz Sistemi Projesi imzalandı. Proje kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda hedef telsizlerin kullanıldığı frekansları karıştırma yeteneğine sahip taşınabilir Elektronik Taarruz (ET) Sistemi tedarik edilecek. Söz konusu sistemin, personel tarafından sırtta taşınırken, sabit konumda ve araç üzerinde ET yapabilen versiyonları olacak. Teslimatın 2021 yılında tamamlanması hedefleniyor.
  • Büyük Rüzgar Tüneli Projesi kapsamında ise TUSAŞ ile AIOLOS firmaları arasında mühendislik paketi sözleşmesi imzalandı. Büyük Rüzgar Tüneli Projesi ile havacılık alanında gerçekleştirilecek projelerin test aşamasında ihtiyacı duyulan rüzgar tüneli ihtiyacı karşılanmış olacak.

Savunma sanayimiz dört nala başarıya koşuyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>