uluslararası yatırım arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Wed, 21 Oct 2020 07:39:33 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png uluslararası yatırım arşivleri | Yekvucut 32 32 JPMorgan: Türkiye’ye olan ilgi gelecek sene geri dönecek https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/jpmorgan-turkiyeye-olan-ilgi-gelecek-sene-geri-donecek/ Wed, 21 Oct 2020 07:39:33 +0000 https://yekvucut.com/?p=35227 JPMorgan Chase’in Türkiye yöneticisi, hükümetin uluslararası tahvil ihracının şirket borçlanmalarını da etkileyeceğini söyledi. “Bu anlaşma ile birlikte uluslararası sermaye piyasaları...

JPMorgan: Türkiye’ye olan ilgi gelecek sene geri dönecek yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
JPMorgan Chase’in Türkiye yöneticisi, hükümetin uluslararası tahvil ihracının şirket borçlanmalarını da etkileyeceğini söyledi.

“Bu anlaşma ile birlikte uluslararası sermaye piyasaları Türkiye’den gelecek ihraçlara açık olacaktır.” diyen JPMorgan Türkiye ve Azerbaycan ülke yetkilisi Mustafa Bağrıaçık, “Yatırımcıların ekonominin daha istikrarlı olduğunu görmesiyle birlikte tahvil piyasalarında Türkiye’ye olan ilginin gelecek sene geri döneceğini düşünüyoruz.” diye ekledi.

Türk Lirasının iki sene önce yaşadığı çöküşten bu yana, Türk şirketlerinin en fazla odaklandıkları şey, nakit tutarak ve olan borçlarını kapatarak, borçlanma oranlarının düşürülmesi oldu.

“Para ve maliye politikasında doğru şeyler yapılması daha fazla yatırımcı çekecektir.” diyen Bağrıaçık, “Ülkede daha fazla piyasa dostu politikalar izlendikçe, insanların önce sabit getirili menkul kıymetlere yatırım yapacağı sonrasındaysa yerel varlıklara yöneleceği konusunda umutluyum.” diye ekledi.

JPMorgan, hükümetin Ekim ayında ihraç ettiği 2.5 milyar dolarlık döviz cinsinden tahvilin ihracından sorumlu kurumlardan bir tanesiydi. Türkiye bu yıl dışarıdan borçlanma için 9 milyar dolarlık bir hedef belirlemişti, Şubat ayında ise bu hedefi 4 milyar dolar daha artırdı.

JPMorgan: Türkiye’ye olan ilgi gelecek sene geri dönecek yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Yatırımcılar Türkiye’den Kaçıyor Yalanına İnanmayın! https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/yatirimcilar-turkiyeden-kaciyor-yalanina-inanmayin/ Fri, 10 Jul 2020 14:26:38 +0000 http://yekvucut.com/?p=31581 Türkiye’nin kaydettiği etkileyici büyüme performansı ve uygulamaya aldığı yapısal reformlar, ülkenin pek çok uluslararası yatırımcının radarına girmesini sağladı. Oysa ki...

Yatırımcılar Türkiye’den Kaçıyor Yalanına İnanmayın! yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>

Türkiye’nin kaydettiği etkileyici büyüme performansı ve uygulamaya aldığı yapısal reformlar, ülkenin pek çok uluslararası yatırımcının radarına girmesini sağladı. Oysa ki yatırımcının ülkeden kaçması için hem içeriden hem de dışarıdan her yolu deneyenler vardı. Gezi Kalkışması, 15 Temmuz Darbe Girişimi, 17-25 Aralık ve daha nicesi… Ama evdeki hesap çarşıya uymadı.

Türkiye’deki toplam Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY) girişi, 2002 yılına kadar sadece 15 milyar dolar seviyesindeyken, ülke 2002-2019 döneminde 157,9 milyar dolar civarında doğrudan yabancı yatırım çekti. Türkiye’de, 2019’un ilk yarısında 3,1 milyar DYY gerçekleştirildi. Türkiye’nin aldığı yabancı yatırımlar, Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 188 milyon dolar arttı.

 

Türkiye’deki uluslararası sermayeli şirketlerin sayısı 2002 yılında 5 bin 600 iken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yayımlanan verilere göre, yerli ve yabancı sermaye ortaklığı ile 2019 yılında Türkiye’de kurulan şirket sayısı 12 bin 634’e ulaştı. 2002’den bu yana Türkiye’ye 160 milyar 584 milyon dolar doğrudan yatırım geldi.

 

Finans ve sigorta, Türkiye’deki tüm yabancı yatırımların hizmet sektörü yatırımları listesinde birinci sırada yer alıyor. Finans ve sigorta sektörü doğrudan yabancı yatırım girişinin yüzde 34’ünü elinde bulundururken, imalat sektörü ve enerji sektörü toplam doğrudan yabancı yatırımların sırasıyla yüzde 24,1 ve yüzde 11,7’sini çekti. Bilişim ve İletişim Hizmetleri sektörü yüzde 8,3 ile dördüncü sırada yer alırken, toptan ve perakende ticaret ve taşıma-depolama sektörleri, doğrudan yabancı yatırımların sırasıyla yüzde 6,3 ve yüzde 4,6’sını almayı başardı.

Türkiye’deki DYY girişinin büyük bir kısmı Avrupa, Kuzey Amerika ve Körfez ülkelerinden gerçekleşirken, Asya’nın payı da belirgin bir şekilde artış gösterdi. Avrupa ülkeleri arasında Hollanda en iyi yatırımcı konumunda. Türkiye, 2003-2019 yılları arasında yüzde 15,7’si Hollanda’dan gelen 157,9 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım aldı. Ayrıca, doğrudan yatırımlar 2019’un ilk altı aylık döneminde çoğunlukla Hollanda’dan (yüzde 53,9) olmak üzere 3,1 milyar doları buldu.

2020’nin ilk altı ayında da yatırım kararı alınan ABD, Almanya, Türkiye, İspanya, Hollanda ve Hindistan başta olmak üzere 17 farklı ülkeden toplam 52 proje var. Bu projelerin toplam yatırım bedeli de yaklaşık 4 milyar dolar, taahhüt edilen istihdam ise 10 bin 500 civarında. 2020’nin haziran ayı itibarıyla potansiyel yatırım olarak görülen 82 projenin toplam yatırım bedeli yaklaşık 4,76 milyar dolar ve toplam taahhüt edilen istihdam ise yaklaşık 15 bin 800.

Yatırımcılar Türkiye’den Kaçıyor Yalanına İnanmayın! yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
17 ülkeden Türkiye’ye 4 milyar dolarlık yatırım https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/17-ulkeden-turkiyeye-4-milyar-dolarlik-yatirim/ Mon, 06 Jul 2020 09:14:49 +0000 http://yekvucut.com/?p=31447 Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, gelecek dönemde Türkiye’ye yeni bir yatırım sürecinin başlayacağını, 2021 ve 2022’de bu anlamda...

17 ülkeden Türkiye’ye 4 milyar dolarlık yatırım yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, gelecek dönemde Türkiye’ye yeni bir yatırım sürecinin başlayacağını, 2021 ve 2022’de bu anlamda çok güzel haberler geleceğini belirterek, “Şu anda yatırım kararı alınmış toplam 52 proje var. Bu projelerin toplam yatırım bedeli yaklaşık 4 milyar dolar, taahhüt edilen istihdamı ise 10 bin 500 civarında.” dedi.

Şu anda yatırım kararı alınmış toplam 52 projenin bulunduğunu anlatan Dağlıoğlu, bu projelerin toplam yatırım bedelinin yaklaşık 4 milyar dolar, taahhüt edilen istihdamının ise 10 bin 500 civarında olduğunu söyledi.

Dağlıoğlu, projelerin ABD, Almanya, Türkiye, İspanya, Hollanda ve Hindistan başta olmak üzere 17 farklı ülkeden geldiğini aktararak, “Projeler yatırım değerine göre kimya ürünleri, demir çelik ve diğer metaller, enerji, motorlu taşıtlar ve ulaştırma araçları ile madencilik/taş ocakçılığı başta olmak üzere 18 farklı sektörden oluşuyor. Projelerin 36’sı sıfırdan yatırım, kalan 16’sı ise genişleme yatırımı.” diye konuştu.

Dağlıoğlu, “Potansiyel projelerin toplam yatırım bedeli yaklaşık 4,76 milyar dolar, toplam taahhüt edilen istihdamı ise yaklaşık 15 bin 800 düzeyinde. Projeler bilgi ve iletişim teknolojileri, gıda ürünleri, makine ve ekipmanları, kimya ürünleri ve motorlu taşıtlar için yedek parça sektörleri başta olmak üzere 23 farklı sektörü kapsıyor. Projelere yatırım değerine göre baktığımızda Almanya, Güney Kore, ABD, Türkiye, Japonya, Kanada ve BAE başta olmak üzere 27 farklı ülkeden geldiğini görüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Burak Dağlıoğlu, Türkiye’de Şubat 2020 itibarıyla 187’si uluslararası olmak üzere toplam 1.236 Ar-Ge merkezi bulunduğundan bahsederek, toplam 60 bin 173 personel istihdam edilen bu merkezlerin sayısının artmasını istediklerini ifade etti.

Dağlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin bugüne kadar 23 milyar dolarlık 224 yatırım projesini ülkeye kazandırdığına, bu yatırımlar kapsamında yaklaşık 48 bin istihdam öngörüldüğüne dikkati çekti.

Türkiye’de 2003’ten Nisan 2020’ye kadar 219 milyar dolarlık UDY gerçekleştirildiğini aktaran Dağlıoğlu, gelen UDY’lerin ülke bazlı dağılımının sırasıyla Hollanda, ABD, İngiltere, Avusturya, Luxemburg, Almanya, İspanya, Belçika, Fransa, Yunanistan, Azerbaycan, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, İsviçre, Katar, Japonya, Suudi Arabistan, Kuveyt olduğunu söyledi.

Türkiye’ye 2002-2010 döneminde gelen UDY’nin yüzde 70’ten fazlası Avrupa’dan, yüzde 10’a yakını da Amerika’dan. Asya ülkelerinden gelen ise sadece yüzde 12 civarında. 2011’den günümüze kadar olan dönemde ise Asya ülkelerinin payı yüzde 22’nin üzerine çıktı. Yani dünyanın ekonomik ağırlığı Asya’ya kayıyor; bu bir gerçek.

17 ülkeden Türkiye’ye 4 milyar dolarlık yatırım yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>