Unicorn arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Tue, 27 Jul 2021 13:51:06 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.3 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Unicorn arşivleri | Yekvucut 32 32 Türk ekonomisinde unicorn atağı https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/turk-ekonomisinde-unicorn-atagi/ Tue, 27 Jul 2021 13:28:42 +0000 https://yekvucut.com/?p=50260 Türkiye ekonomisine 10 unicorn daha geliyor Mitolojik bir efsane olan Unicorn, Türkçe manasıyla tek boynuzlu at anlamına geliyor. Unicorn girişi olabilmek...

Türk ekonomisinde unicorn atağı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye ekonomisine 10 unicorn daha geliyor

Mitolojik bir efsane olan Unicorn, Türkçe manasıyla tek boynuzlu at anlamına geliyor. Unicorn girişi olabilmek için ise, en az bir milyar dolar değerlemeye ulaşmak gerekiyor. Türkiye, girişim ekonomisi yatırımlarında birçok Avrupa ülkesini geride bırakarak, milyar dolarlık yatırım ligine çıktı. Bu yılın ilk yarısında 129 Türk girişimine 1.3 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Son 10 yılda yapılan yatırım miktarı, bu yıl tek çeyrekte gerçekleşti. Son 10 yılda 736 milyon dolar yatırım gelirken, yılın ikinci çeyreğinde 63 girişim toplam 746 milyon dolar yatırım aldı. 2021 yılının ilk altı ayında ise 129 Türk girişimine 1.3 milyar dolar yatırım yapıldı.

Avrupa ülkelerini geride bıraktı

Melek ve VC yatırımları kapsamında Türkiye, ikinci çeyrekte Avrupa’da 8’inci, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da ise 2’nci sırada yer aldı. İkinci çeyrekleri karşılaştırıldığında Finlandiya, Norveç, Avusturya, Danimarka, İrlanda, İtalya, Belçika, Polonya gibi birçok Avrupa ülkesinden daha çok yatırım aldı. Geçen yıl ikinci çeyrekte yapılan 29 milyon dolar yatırımla 2’nci ligde olan Türkiye, bu yıl 1’inci ligin en üst sırasına yerleşti. Kişi başına düşen melek yatırım ve girişim sermayesi yatırımlarına bakıldığında ise Türkiye’de 2021 2. çeyreğinde kişi başına 8,8 dolar yatırım yapıldı. Bu istatistik ile Türkiye; İtalya, Yunanistan, Portekiz, Rusya, Polonya gibi ülkeleri solladı.

Startups.watch tarafından düzenlenen Türkiye Girişim Ekosistemi 2021 2. Çeyrek Etkinliği’nde, Türkiye’yi milyar dolarlık yatırım ligine taşıyan rakamlar açıklandı. Toplam miktarın içinde ikinci çeyrekte 50 milyon doların üzerindeki yatırımların payı yüzde 3 oldu. En çok yatırım alan girişimler ise; Getir, Dream Games, Martı, Ace Games, Ödeal, Appsilon Diamond, Trio Mobil, Veloxia, Tarentum, EasyCep oldu. İkinci çeyrekte kurucusu kadın olan 12 girişime 6 milyon dolar yatırım yapıldı. Dream Games 155 milyon dolarlık seri B yatırım anlaşmasıyla milyar dolar değerlemeye sahip olurken, değerlemesi 7.5 milyar dolara ulaşan Getir, ABD pazarını da gözüne kestirdi. Yılın önemli gelişmesi ise Hepsiburada’nın NewYork’ta borsaya açılmasından sonra şu an itibarıyla 4.2 milyar dolar değere ulaşması oldu. Böylece Trendyol, Hepsiburada ve PeakGames de dahil edilirse, Türkiye’deki unicorn sayısı 5’e çıktı.

En çok yatırım İstanbul’a yapıldı

Yılın ikinci çeyreğinde yatırım alan 63 girişimin 49’u İstanbul’daki girişimler oldu. Yatırım miktarına bakıldığında İstanbul’u 1 milyon dolarla Ankara ve 700 bin dolarla Bursa izledi. Oyun stüdyoları açısından bakıldığında İstanbul, Londra’dan son Avrupa’da ikinci sırada yer almaya devam etti. Yılın ikinci çeyreğinde 14 oyun girişimi yatırım aldı. 2021 ilk yarısında ise 29 oyun girişimi yatırım almış oldu. Oyunun ardından en çok yatırım yapılan alanlar, fintek, SaaS, yapay zeka, sağlık teknolojileri, pazaryeri, mobilite ve e-ticaret oldu. Türkiye’de 2021 yılında toplamda 91 milyon dolarlık yeni 5 fon kuruldu. Startups.watch Kurucusu Serkan Ünsal, Türkiye’de değeri giderek artan 10 girişimin daha unicorn olma yolunda olduğunu söyledi. Ünsal’a göre, Türkiye girişim ekosisteminin en çok kat ettiği konular şöyle: “Ekosistem artık daha büyük hedeflere koşmayı amaç edindi. İstisnalar hariç artık çoğu girişimci unicorn olmak istiyor. 200-300 milyon dolarlık exit’leri istemiyor. Ayrıca oyun konusunda uzmanlaştık, başka ülkelere nasıl oyun satılır bilen çok kişi var artık.”

 

Türk girişimciler unicorn yattırım
Türk girişimcilerin aldığı yatırımlar unicorn şirketler

 

Gelecek unicorn adayları

1. Modanisa
2. Insider
3. Good Job Games
4. Fugo Games
5. Alictus
6. Vivense
7. Meditopia
8. Martı
9. Paycore
10. Ace Games

Türk ekonomisinde unicorn atağı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Dream Games yeni “Turcorn” oldu https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/dream-games-yeni-turcornoldu/ Thu, 01 Jul 2021 07:51:26 +0000 https://yekvucut.com/?p=49833 Dream Games Turcon oldu Dream Games, Peak Games’in yolundan giden bir diğer şirket oldu. Mobil oyunlar popülerliğini gün geçtikçe artırıyor. Neredeyse akıllı...

Dream Games yeni “Turcorn” oldu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Dream Games Turcon oldu

Dream Games, Peak Games’in yolundan giden bir diğer şirket oldu. Mobil oyunlar popülerliğini gün geçtikçe artırıyor. Neredeyse akıllı cihaza sahip olmayan kimse kalmadı. Telefonlarında, tabletlerinde herkesin 1 ya da 2 oyun muhakkak bulunuyor. Bu oyunların geliştiricileri her yıl milyarlarca dolar kazanırken, sektör de büyük bir hızla büyüyor. Türkiye’de Bilgisayar oyunu pazarındansa mobil oyun pazarı çok daha başarılı. Ülke, irili ufaklı pek çok geliştirici stüdyoya sahip. Geçtiğimiz yıllarda 8 milyar dolara Zynga’ya satılan Peak Games de bunun en büyük örneği. Şimdi de popüler mobil oyunlarıyla adını duyuran Dream Games aynı yoldan devam ediyor. Şirketin değeri 1 milyar doları geçti.

Dream Games geniş kitlelere hitap ediyor

Dream Games, 2019’da kurulan bir mobil oyun şirketi. Özellikle Royal Match ile tanınan stüdyo, Candy Crush temasındaki oyunuyla geniş kitlelere hitap ediyor. Peak Games‘in 1.8 milyar dolara Zynga’ya satıldı. Sonrası Türk oyun sektöründe diğer şirketlerin adeta yolu açıldı. Yabancı yatırımcılar dikkatini yerli oyun şirketlerine vermesine neden oldu. Bu nedenle pek çok yatırımcısının ilgisini çeken Dream Games, Index Ventures ve Makers Fund gibi büyük yatırımcılardan 155 milyon dolar yatırım topladı. Aynı zamanda Balderton Capital, IVP ve Kora da bu yatırımcılar arasındaki yerini aldı. Bu durum şirketin piyasa değerinde ciddi bir yükselmeye neden oldu. 1 milyar dolar barajını aşan şirket, ülkemizden çıkan birkaç Unicorn arasına adını yazdırdı. Oyun sektöründe de ikinci oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 2023’e kadar 10 “Turcorn” çıkarma hedefine bir basamak daha ilerlediklerini söyledi.

Bakan Varank, paylaşımında, “155 milyon dolar yatırım alarak 1 milyar dolar üzerinde değerlemeye ulaşan Dream Games, Türkiye’nin yeni Turcon’u oldu” dedi.

Türkiye mobil oyun kapılarını aralıyor

Türkiye’de mobil oyun stüdyolarının sayısı giderek artıyor. Üstelik oyun girişimleri ihracat potansiyeli ile ABD merkezli oyun şirketlerinin radarına girmiş durumda. Türkiye’deki oyun stüdyoları başarının anahtarının ABD’de en çok indirilen oyunlar arasında yer almak olduğunu çok iyi biliyor. Startups.watch raporuna göre, nisan ayında Amerika’da en çok indirilen 100 oyun arasında 20 Türk oyunu var.

Dream Games yeni “Turcorn” oldu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>