Zynga arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Thu, 25 Nov 2021 14:26:31 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Zynga arşivleri | Yekvucut 32 32 Zerosum Zynga tarafından satın alındı https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/zerosum-zynga-tarafindan-satin-alindi/ Thu, 25 Nov 2021 17:00:44 +0000 https://yekvucut.com/?p=52182 Zynga yeni Türk oyun şirketine talip Dünyanın önde gelen oyun gruplarından ABD merkezli Zynga, 2019’da kurulan mobil oyun şirketi Zerosum‘u satın aldı. Boğaziçi Üniversitesi...

Zerosum Zynga tarafından satın alındı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Zynga yeni Türk oyun şirketine talip

Dünyanın önde gelen oyun gruplarından ABD merkezli Zynga, 2019’da kurulan mobil oyun şirketi Zerosum‘u satın aldı. Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümü öğrencisi Umut İsmetoğlu ve aynı bölümden mezun Hasan Burak Demir tarafından 2019’da mobil oyun şirketi Zerosum kuruldu. Şu anda 37 kişilik bir ekibe sahip olduklarını ve geçen yıl “Barista Life” oyunuyla ile en çok indirilenler listesinde ABD’de ilk dört ve 42 ülkede ilk beşe girmeyi başardılar. Umut İsmetoğlu, Zynga’nın da desteğiyle dünyanın en iyilerinden biri olmayı hedeflediklerini söylüyor.

Zerosum yeni oyunları geliştirmek için çalışıyor

2019’da kurdukları mobil oyun şirketi Zerosum, hisseleri ABD’nin en büyük teknoloji Borsalarından NASDAQ’ta işlem gören, dünyanın lider mobil oyun grupları arasında sıralanan Zynga ve Rollic Games tarafından satın alındı. Zerosum CEO’su İsmetoğlu birçok firmadan teklif aldıklarını belirtti. Ama dünyada mobil oyun şirketleri arasında en iyilerinden biri olan Zynga ve Rollic Games ile görüşmelerinin olumlu geçtiğini belirtti. “Zynga grubunun bize katacağı çok şey olacak. Bu grup oyun işini çok iyi bilmesinin yanı sıra sektörde son yıllarda önemi çok artan gelişmiş veriye de sahip. Bu iş birliğinin gücünü arkamıza alarak Zerosum’da çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Başta ABD pazarı olmak üzere tüm dünyada herkesin severek oynadığı yeni mobil oyunlar geliştirmek için çalışıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Zynga daha önce de yerli oyun şirketlerini satın almıştı

Dijital oyun pazarındaki büyüme, gözleri yeni yatırımlara hatta unicorn adaylarına çevirdi. Geçtiğimiz yıllarda önemli satın almalar daha olmuştu. En önemli yatırımcı pozisyonunda olan ABD’li Zynga önce Türk oyun şirketi Peak Games’in bir birimini 100 milyon dolara, geri kalan bölümlerini de 1,8 milyar dolara, sonrasında Gram Games’i 250 milyon dolara, ardından da bir diğer önemli oyuncu Rollic Games’in yüzde 80’ini 168 milyon dolara satın alarak bünyesine katmıştı.

Zynga’nın ana hissedarı olduğu Rollic Games Oyun Yazılım ve Pazarlama şirketi, Türk firması Forgerhero Yazılım ve iştiraki ByteTyper firmalarını bünyesine katmak üzere çalışmalar yürütüyor. Anlaşma sağlanırsa, ABD’li Zynga, Türkiye’deki yatırımlarına bir yenisini daha ekleyecek, Türk oyun pazarının en önemli oyuncularından biri haline gelecek. ABD’li Zynga şu ana kadar 2,3 milyar dolarlık satın alma gerçekleştirdi.

Zerosum Zynga tarafından satın alındı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Zynga Türkiye’deki yatırımlarına bir yenisini ekliyor https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/zynga-turkiyedeki-yatirimlarina-bir-yenisini-ekliyor/ Mon, 12 Jul 2021 13:30:42 +0000 https://yekvucut.com/?p=50032 Türk oyun şirketleri teker teker Unicorn oluyor Türkiye’de, son bir yılda milyar dolarlık değere ulaşan girişimlerin sayısı giderek artıyor. Dünyaca ünlü oyun...

Zynga Türkiye’deki yatırımlarına bir yenisini ekliyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türk oyun şirketleri teker teker Unicorn oluyor

Türkiye’de, son bir yılda milyar dolarlık değere ulaşan girişimlerin sayısı giderek artıyor. Dünyaca ünlü oyun şirketi ABD’li Zynga’nın Türk oyun firması Peak Games’i 2020’de 1,8 milyar dolara satın almasıyla başlayan furyaya, önce dijital uygulamalardan olan Getir ve ardından Hepsiburada eklendi. Getir, 7,5 milyar dolar, Hepsiburada da 4,6 milyar dolarlık değere ulaştı. Son eklenen Türk unicorn’u ise Dream Games oldu. Dream Games, son çıktığı yatırım turunda 155 milyon dolarlık yatırım alarak 1 milyar dolar değerlemeye ulaştı ve Türkiye’nin çıkardığı son unicorn olmayı başardı. Oyun sektöründe de ikinci oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 2023’e kadar 10 “Turcorn” çıkarma hedefine bir basamak daha ilerlediklerini, “155 milyon dolar yatırım alarak 1 milyar dolar üzerinde değerlemeye ulaşan Dream Games, Türkiye’nin yeni Turcon’u oldu” açıklamasında bulunmuştu.

Türkiye dünya oyun pazarında 18. sırada

Türkiye’deki 4 unicorn’un ikisinin oyun şirketi olması da ayrıca dikkat çekici. Oyun ve Espor Ajansı Gaming in Turkey’in yayımladığı “Türkiye Oyun Sektörü 2020 Raporu”na göre Türkiye oyun pazarında bir önceki yıl 32 milyon olan oyuncu sayısı 36 milyona, 830 milyon dolar olan toplam hasılat ise 880 milyon dolara yükseldi. Yapılan araştırmada salgının, oyun sektörünün büyümesini hızlandırdığı ve bu dönemde oyun oynama sürelerinin yüzde 30 arttığı ortaya çıktı. Türkiye bu büyümeyle dünya oyun pazarında 18’inci sırada yer alıyor.

Türk firması Forgerhero Yazılım’ı alan Rollic’in ana ortağı ABD’li Zynga San Francisco merkezli oyun firması. Temmuz 2007’de kurulan şirketin hisseleri Nasdaq’da işlem görüyor. Son açıklanan verilere göre piyasa değeri 10 milyar doları aşan Zynga’nın 2018 rakamlarına göre 2 bin çalışanı, 23 milyon aylık aktif kullanıcısı var. Dünya oyun pazarı ise yıldan yıla büyük genişleme gösteriyor.

2020 yılında salgının da etkisiyle yüzde 9,3 büyüyen dünya oyun pazarının büyüklüğü 159 milyar dolara ulaştı. Türkiye ise bu alanda aldığı yeni yatırımlarla payını artacak gibi görünüyor. Zira Türkiye’de 35 milyon mobil, 22 milyon bilgisayar, 17 milyon konsol oyuncusu bulunuyor.

Zynga yeni bir satın almaya imza atıyor

Dijital oyun pazarındaki büyüme, gözleri yeni yatırımlara hatta unicorn adaylarına çevirdi. Geçtiğimiz yıllarda önemli satın almalar daha olmuştu. En önemli yatırımcı pozisyonunda olan ABD’li Zynga önce Türk oyun şirketi Peak Games’in bir birimini 100 milyon dolara, geri kalan bölümlerini de 1,8 milyar dolara, sonrasında Gram Games’i 250 milyon dolara, ardından da bir diğer önemli oyuncu Rollic Games’in yüzde 80’ini 168 milyon dolara satın alarak bünyesine katmıştı. Şimdilerde Zynga bir başka satın almaya imza atmak üzere.

Zynga’nın ana hissedarı olduğu Rollic Games Oyun Yazılım ve Pazarlama şirketi, Türk firması Forgerhero Yazılım ve iştiraki ByteTyper firmalarını bünyesine katmak üzere çalışmalar yürütüyor. Anlaşma sağlanırsa, ABD’li Zynga, Türkiye’deki yatırımlarına bir yenisini daha ekleyecek, Türk oyun pazarının en önemli oyuncularından biri haline gelecek. ABD’li Zynga şu ana kadar 2,3 milyar dolarlık satın alma gerçekleştirdi.

2020 yılı Mart ayında kurulan Forgerhero Yazılım firması İstanbul merkezli. Şirketin kurucuları ve ortakları ise sektörde deneyim sahibi olan Alp Eren Özkul ve Dağhan Demirci. Forgerhero’nun iştiraki olan Estonya’da kurulu ByteTyper firmasının da bünyesinde 18 farklı oyun bulunuyor.

Zynga Türkiye’deki yatırımlarına bir yenisini ekliyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Mobil oyunlara 5 yılda 2,4 milyar dolar yatırım https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/mobil-oyunlara-5-yilda-24-milyar-dolar-yatirim/ Wed, 19 Aug 2020 13:37:58 +0000 http://yekvucut.com/?p=33016 Türkiye’nin mobil oyun sektörü yabancı yatırımcıların ilgi odağı oluyor. Bloomberg’ün haberine göre, Türkiye’de oyun geliştiricileri son 5 yılda Tencent Holdings,...

Mobil oyunlara 5 yılda 2,4 milyar dolar yatırım yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye’nin mobil oyun sektörü yabancı yatırımcıların ilgi odağı oluyor. Bloomberg’ün haberine göre, Türkiye’de oyun geliştiricileri son 5 yılda Tencent Holdings, Netmarble Corp. ve Zynga Inc gibi şirketlerden 2,4 milyar dolar yatırım aldı.

Türkiye’de geliştirilen “kolay oynanabilir” oyunları yüz milyonlarca kez indirildiği belirtiliyor. Newzoo International BV’ye göre dünya çapında sektörün bu yıl yüzde 9,3 büyüyerek 160 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği’nin Başkanı Özgür Karayalçın’a göre ilgi sürecek. Türk Lirası’nın Dolar karşısında değerini kaybetmesi, gelirlerinin önemli bir kısmı uluslararası pazarlardan gelen büyük oyun şirketlerinin Türkiye gibi pazarlara yönelmesine neden oluyor.

Bloomberg analisti Matthew Kanterman, “Düşük maliyet ve Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’ya göre Doğu Avrupa ve Orta Doğu gibi bölgelerde oyun geliştirenlerin sayısının fazla olması, Batılı şirketlerin Türkiye gibi ülkelere ilgisini artırdı” diyor.

Startups Watch verilerine göre sadece 2019’da Türkiye’de 42 oyun şirketi kuruldu. 2020’de kurulan 6 yeni şirketle birlikte Türkiye’deki oyun geliştirici firma sayısı 239’a yükseldi.

Mobil oyun sektörünün 2020’de 160 milyar dolar değere ulaşması bekleniyor.

Mobil oyunlara 5 yılda 2,4 milyar dolar yatırım yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Zynga, Türk oyun firması Rollic Games’i de satın aldı https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/zynga-turk-oyun-firmasi-rollic-gamesi-de-satin-aldi/ Thu, 06 Aug 2020 14:43:51 +0000 http://yekvucut.com/?p=32462 Dünyaca ünlü oyun geliştiricisi Zynga 1,8 milyar dolara satın aldığı Türk oyun firması Peak Games’in ardından hiper basit oyunlar üreten...

Zynga, Türk oyun firması Rollic Games’i de satın aldı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Dünyaca ünlü oyun geliştiricisi Zynga 1,8 milyar dolara satın aldığı Türk oyun firması Peak Games’in ardından hiper basit oyunlar üreten bir diğer Türk oyun firması olan Rollic’i de 168 milyon dolara satın aldığını duyurdu.

Zynga resmi Twitter adresinden duyurduğu habere göre, şirket hyper-casual oyun alanında en hızlı büyüyen şirketlerden biri olan İstanbul merkezli Türk oyun şirketi olan Rollic ile anlaşmaya vardı.

Açıklamada Rollic’in oyunlarının 250 milyondan fazla indirildiği vurgulanırken, Rollic’in şirketin kullanıcı profiline ve reklam alanına katkı sağlayacağı vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen, Zynga Üst Yöneticisi (CEO) Frank Gibeau, 2020 yılında dünya çapında en hızlı gelişen hyper-casual geliştiricisi ve yayıncılarından biri olan ve harika bir takım tarafından yönetilen Rollic’in alınması ile hyper casual alanına girmekten dolayı çok heyecanlı olduklarını söyledi.

Rollic Kurucusu ve CEO’su Burak Vardal ise Rollic ekibinin Zynga’ya katılmaktan dolayı onur duyduğunu söyledi. Vardal, “Hiper-casual konusundaki uzmanlığımız, Zynga’nın ürün yönetimi, veri bilimi, reklamdan reklamdan para kazanma ve dünya çapındaki yayıncılık kalitesine mükemmel uyum sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Açıklamaya göre ilk olarak Zynga, Rollic’in yüzde 80’ini 168 milyon dolara satın alacak. Rollic’in kalan yüzde 20’lik bölümü ise önümüzdeki 3 yıl içerisinde aşama aşama Zynga bünyesine geçirilecek.

Zynga geçen aylarda da İstanbul merkezli mobil oyun şirketi Peak Games’i rekor bir fiyatla 1,8 milyar dolara satın aldığını duyurmuştu.

Zynga, Türk oyun firması Rollic Games’i de satın aldı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Peak Avrupa’nın en değerli 24. unicornu oldu https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/peak-avrupanin-en-degerli-24-unicornu-oldu/ Thu, 04 Jun 2020 13:38:39 +0000 http://yekvucut.com/?p=30523 İstanbul merkezli mobil oyun firması Peak’in 1.8 milyar dolara ABD’li Zynga’ya satışıyla Türkiye ilk unicornuna kavuşmuş oldu. 1 milyar dolar...

Peak Avrupa’nın en değerli 24. unicornu oldu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
İstanbul merkezli mobil oyun firması Peak’in 1.8 milyar dolara ABD’li Zynga’ya satışıyla Türkiye ilk unicornuna kavuşmuş oldu. 1 milyar dolar ve üzerinde değere sahip olan startuplar için unicorn ismi kullanılıyor.

Araştırma şirketi CB Insights’ın verilerine göre mayıs sonu itibarıyla dünyada toplam 472 unicorn bulunuyordu. Peak 473. oldu. Söz konusu şirketlerin toplam değeri ise 1.4 trilyon dolara yaklaştı.

Piyasa değeri bakımından ise Peak bu şirketler arasında 190. sırada yer alıyor. Unicornların hangi ülkeden çıktığına bakıldığında ise listede ABD ve Çin’in hakimiyeti göze çarpıyor. Söz konusu 473 şirketin 226’sının merkezi ABD, 121’inin merkezi ise Çin’de yer alıyor.

Peak bu zorlu dönemde gerçekleştirdiği anlaşmayla Avrupa’nın en değerli 24. unicornu oldu. Son verilere göre İngiltere merkezli veri merkezi şirketi Global Switch 11.08 milyar dolarlık piyasa değeriyle Avrupa’nın en değerli unicornu konumunda yer alıyor. Avrupa’nın en değerli unicornlarında Birleşik Krallık merkezli şirketlerin çokluğu dikkat çekiyor. Ülkede mayıs sonu itibarıyla toplam 24 unicorn bulunuyor. Avrupa toplamda 52 unicorna ev sahipliği yapıyor.

Peak Avrupa’nın en değerli 24. unicornu oldu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>