
Davada gerekçeli karar çıkmıştı
15 Temmuz darbe girişiminin başlamasıyla Akıncı Üssü’ndeki darbeci pilotların savaş uçaklarıyla Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirdikleri alçak uçuş ve yaptıkları bombalı saldırılar sonucu 77 sivil ile kamu görevlisi şehit olmuş, 206 kişi de yaralanmıştı. 12 Temmuz’da, 9 bin 204 sayfalık gerekçeli kararı açıklanan Akıncı Üssü davasında, darbeyi yöneten ve FETÖ elebaşı ile yanında bulunan tepe yöneticileriyle anlık iletişim halinde olan sivil imamlar hakkında yeni bir soruşturma başlatıldı. Darbe girişimini Akıncı Üssü üzerinden yöneten mahrem imamlar Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Harun Biniş ve Hakan Çiçek, ihanetin merkez üssü olan Akıncı’daki eylemleri dolayısıyla yargılanmış ve 79’ar kez müebbet hapis ile cezalandırılmıştı. Mahkeme, Ankara Başsavcılığına suç duyurusunda bulunarak, örgüt içerisinde yönetici düzeyindeki bulunan bu kişilerin, yalnızca Akıncı Üssü’nde yaşanan suçlardan değil, ülke genelindeki tüm darbe suçlarından sorumlu tutulmaları ve cezalandırılmaları gerektiğini bildirdi. Bunun üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu, soruşturma başlattı.


Akıncı Üssü davasında yeni soruşturma başlatıldı
Darbe girişimini, Akıncı Üssü’nden yöneten sivil imamlar hakkında başlatılan soruşturmada, ülke genelindeki tüm suçlardan sorumlu oldukları kaydedildi. Ayrıca bu isimlerin, tüm suçlardan sorumlu tutulan sanıklar gibi 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılmalarının da önü açılmış oldu.


Akıncı Üssü‘ndeki eylemlere ilişkin davada karar, 26 Kasım 2020’de çıkmıştı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Deniz Kuvvetleri imamı Hakan Çiçek, sivil imam Harun Biniş, Hava Kuvvetleri imamı Kemal Batmaz ve Jandarma Genel Komutanlığı imamı Nurettin Oruç, “anayasayı ihlal”, “Cumhurbaşkanına suikast” ve 77 kişiye yönelik “kasten öldürme” suçlarından 79’ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.


Darbeyi Akıncı Üssü‘nden yöneten sivil imamlara ayrıca “kasten öldürmeye teşebbüs” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından da ceza verildi.


Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) elebaşı Fethullah Gülen’in ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) imamı Adil Öksüz‘ün dosyaları ise firari bulunmaları nedeniyle ayrıldı.


Darbe girişiminin yöneticisi konumunda yer alan sözde “Yurtta Sulh Konseyi” üyesi darbeci askerler de Genelkurmay çatı davasında yargılanmıştı. 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanı sıra süreli hapis cezasına çarptırılan cuntacılar, ülke genelindeki tüm suçlardan sorumlu tutulmuştu. Darbenin Akıncı Üssü‘ndeki sivil aktörlerinin de Yurtta Sulh Konseyi üyeleriyle aynı statüde olmaları nedeniyle aynı cezaya çarptırılmasında karar kılındı.