Scroll Top

Mevlüt Çavuşoğlu’ndan Belçika’ya terörle mücadele çağrısı

FkBYT-uWYAI-wuE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Belçikalı mevkidaşı Hadja Lahbib ile görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanlığında düzenlenen ortak basın toplantısında açıklama yaptı. Toplantının gündeminde terörle mücadele bulunuyordu. Bakan Çavuşoğlu, terörle “amasız ve fakatsız” şekilde mücadele etmeleri gerektiğini söyleyerek Belçika’dan terör örgütlerinin karşısında durma çağrısı yaptı. Bakan Çavuşoğlu; Belçika Dışişleri, Avrupa İşleri, Dış Ticaret ve Federal Kültürel Kurumlar Bakanı Hadja Lahbib’e, “Bu konuda da sizden dayanışma bekliyoruz. Sizden de beklentimiz Belçika’daki şu anda çok faal olan ve tüm Avrupa’daki terör faaliyetlerini yürüten PKK kuruluşlarına karşı tedbir almanız ve mücadele etmeniz.” diye konuştu.

“Tükiye sivillere hiçbir zaman zarar vermedi”

Mevkidaşının Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki terör hedeflerine yönelik olası bir kara harekatı konusunda “endişelerini” dile getirmesinin ardından söz alan Çavuşoğlu, Türkiye’nin terörle mücadelesinde sivillere ve sivil altyapıya hiçbir zaman zarar vermediğini, doğrudan teröristleri hedef aldığının altını çizdi. Çavuşoğlu, “Keşke Irak, DEAŞ’a olduğu gibi PKK’ya karşı da bu mücadelesini yürütebilse ve ülkesinden temizleyebilse.” dedi. Sincar Anlaşması’nın neden ve nasıl uygulanmadığını da Hadja Lahbib’e açıkladığını söyleyen Çavuşoğlu, “Suriye’de müttefikimiz ABD ve Rusya keşke 2019 anlaşmasında sözlerinde dursaydı da buralar temizlenseydi. Tamam, ‘saldırı olduğu zaman teröristi kınayalım ama bu arada Türkiye herhangi bir şey yapmasın, sonra tekrar saldırı olursa yine kınarız dayanışma gösteririz’, o öyle olmaz.” ifadelerini kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin terörle mücadelede ne gerekiyorsa uluslararası haktan doğan haklarını kullanabileceğini belirterek şöyle devam etti:

“Suriye’den son 2 yılda gelen 2 bin saldırının sadece 2 tanesi, Irak’tan son bir yıl içinde gelen 937 saldırıdan sadece 2 tanesi herhangi bir Avrupa Birliği ülkesine ya da ABD’ye gelseydi bu ülkeler ne yapardı? Sessiz mi kalırdı? Sessiz kalmazdı.”

Siviller ve sivil altyapılar konusunda Türkiye’nin en hassas ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, ancak “havadan veya karadan operasyon yapmayın” şeklindeki sözlere karşı olduklarını belirtti.

“Sizden beklentimiz Belçika’daki PKK kuruluşlarıyla mücadele etmeniz”

Mevlüt Çavuşoğlu, DEAŞ’la mücadelede 4 bin 500 teröristi etkisiz hale getiren başka bir ülke olmadığını bildirdi. Terörle mücadelede “amasız ve fakatsız” mücadele etmeleri gerektiğini söyleyen, “Bu konuda da sizden dayanışma bekliyoruz. Sizden de beklentimiz Belçika’daki şu anda çok faal olan ve tüm Avrupa’daki terör faaliyetlerini yürüten PKK kuruluşlarına karşı tedbir almanız ve mücadele etmeniz.” dedi.

Benzer gönderiler