Avrupa Birliği her üye ülkenin belli miktarda mülteciyi kabul etmesine dair kota sistemini uygulamak istemeyen ülkeleri uyararak, son defa olmak kaydıyla bir ay zaman tanıdı.
Avrupa Komisyonu, konuyla ilgili olarak özellikle Polonya, Slovakya, Çekya ve Macaristan’ı işaret ederek, bu ülkelerin kota sistemi uyarınca Yunanistan ve İtalya’da sıkışıp kalan 160.000 civarında mülteciden kendi paylarına düşen kadarını kabul etmemekte ısrar etmekleri durumunda yasal önlemlerin alınabileceği belirtti. İtalya ve Yunanistan’da bulunan 160.000 mültecinin iki yıl içinde üye ülkelere yerleştirilmesi planlanıyordu.
Sistem başarısız oldu.
Ancak şu ana kadar bunlardan sadece 20.000’i üye ülkelerce kabul edildi. Süreç Eylül ayında sona erecek. İspanyol Avrupa Parlamentosu milletvekili Juan Fernando Lopez Aguilar mülteci kabul etmeyen ülkelere yaptırım uygulanması gerektiğini savunarak, “Kurucu antlaşmaları koruyan Avrupa Komisyonu bu duruma bir şekilde yaptırımlarla cevap vermeli. Kuralları uygulama konusunda siyasi irade göstermeyen ülkeler cezalandırılmalı”dedi.
Macaristan kabul etmemekte kararlı.
Buna karşın Macar Avrupa Parlamentosu milletvekili Kinga Gal ise sistemin başarısız olduğunu ileri sürerek, kota sistemin Avrupa’ya kaçak mülteci akımını teşvik etmekten ve insan kaçakcılarını zengin etmekten baska bir işe yaramadığını savundu.
Avrupa Komisyonu’nun göç işlerinden sorumlu üyesi Yunan Dimitris Avramopoulos kota sistemini savunduktan sonra, bir ay içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen üye ülkelere karşı harekete geçileceğini söyledi.