Scroll Top

Fransa’da Danıştay, tesettürlü mayoyu engelleyen kararı onadı

fransa-da-tesetturlu-mayo-yasagi

Fransa’da Danıştay, mahkemenin Grenoble Belediyesinin yüzme havuzlarına kadınların tesettür mayosuyla girebilmesine izin veren düzenlemesinin askıya alınması kararını onayladı. Danıştay, Grenoble kentinin yüzme havuzlarına kadınların tesettürlü mayoyla girebilmesine izin veren düzenlemeyi askıya alan Grenoble İdari Mahkemesinin kararını onadı. Buna göre, kentin havuzlarına tesettürlü mayoyla girilemeyecek. Grenoble Belediyesinin söz konusu düzenlemesine ilişkin Danıştay, bu düzenlemenin kamu hizmetinin olağan işleyişi ve kamu hizmetlerinin tarafsızlığı prensibine zarar veren koşullarda kamu hizmeti kullanıcılarına yönelik eşit muameleyi etkilediğini iddia etti. Danıştay kararını, Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, ‘zafer’ olarak nitelendirdi. Twitter’dan açıklama yapan Darmanin, “Laiklik ve cumhuriyet için bir zafer.” ifadelerini kullandı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter’da yaptığı açıklamada, Danıştay’ın bu kararını “laiklik ve cumhuriyet için bir zafer” olarak nitelendirdi.

fransa-tesettur-mayosuna-yasak
Fransa’da Danıştay tesettürlü mayoyu yasakladı

Tesettür mayosunu yasaklayan süreç

16 Mayıs’ta Grenoble Belediye Meclisi, kamuya ait yüzme havuzlarına yönelik düzenlemelerde değişikliğe giderek tesettür mayosunu da kapsayan kıyafet serbestisi getirmişti. 1 Haziran’dan itibaren yürürlüğe girmesi öngörülen bu düzenleme, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in talimatı üzerine İsere Valisi tarafından mahkemeye taşınmıştı. Grenoble İdari Mahkemesi, 25 Mayıs’ta Grenoble Belediyesinin tesettürlü mayoya izin veren düzenlemesini askıya almıştı. Mahkeme, bu maddeyi “kamu hizmetlerinin tarafsızlığına aykırı” bulmuştu. Grenoble Belediye Başkanı Eric Piolle, mahkemenin kararına itiraz ederek Danıştaya başvuracaklarını duyurmuştu. Fransa’nın diğer kentlerinde ise tesettür mayoyla kamuya ait yüzme havuzlarına girilmesine izin verilmiyor.

Fransa’da Müslümanlara yönelik kısıtlamalar artıyor

Fransa’da Müslümanlar baskıya maruz kalıyor. Ülkedeki Müslüman ırkçılığı devlet eliyle körükleniyor. Macron yönetimin kabul ettiği “ayrılıkçı” yasa, Müslümanların hayatına müdahale ediyor. Ülkede yaşayan Müslüman toplum baskılara maruz kalıyor. Başörtülü anneler, çocuklarının veli toplantılarına veya çocukları ile birlikte okul gezilerine katılamıyor. Tesettür mayo giymek isteyen kadınlara izin verilmiyor. Fransa’da camiler radikalleştiği iddiasıyla kapatılıyor. Müslüman sivil toplum kuruluşlarına baskınlar düzenleniyor. Çocuklarına evde eğitim vermek isteyen aileler, çocuklarını Fransız okullarına göndermek zorunda kalıyor. Macron yönetiminin ayrılıkçı yasası bu nedenle çok sık eleştiriliyor. Başta Fransa Cumhurbaşkanı Macron olmak üzere, ülkedeki Müslüman ırkçısı siyasetçilerin İslam karşıtı söylemleri, Müslümanlara yapılan saldırıları da körüklüyor.