Scroll Top

Özel Haber: DW Türkçe’nin darbeci Sisi sevdası

sisi merkel

Sadece Tahrir meydanında öldürülen 3 bin 533 sivil. Cezaevlerinde işkenceden geçirilen binlerce masum. Halkın meşru Cumhurbaşkanını darbe ile azledilmesi. En tepeden mahalle teşkilatına kadar binlerce siyasetçinin haksız yere cezaevinde tıkılması. El Fetih Camisine sığınan binin üzerinde çoğu yaralı insan.

Son beş yılını komada geçirmemiş makul bir insanın Mısır’ın darbeci lideri Abdulfettah Sisi’nin adını duyduğunda ilk aklına gelen konuların bunlar olması gerekir. Mısırla biraz ilgiliyse daha sonra İhvan üyelerinin mahkemelerindeki hukuksuzlar, Hüsnü Mübarek’in salıverilmesi, Mısır’daki büyük ekonomik kriz, BAE ve Suud’un uydusu haline gelen bir ülke, DEAŞ’ın ülkede etkinlik kazanması konularını akla getirir ve Arap dünyasının bu en önemli ülkesinin içine düştüğü duruma üzülür.

Mısırla ilgili bu can sıkıcı gerçekleri hatırlatmamızın bir sebebi var şüphesiz. DW Türkçe internet sitesinde yer alan ve Alman Radyolar Birliği’nin Amman temsilcisi ve ayı zamanda sitenin editörü olan olan Carsten Kühntopp Mısır’da tekrar cumhurbaşkanı seçilen Abdulfettah Sisi için skandal bir makale kaleme aldı.

Kühntopp’un paralel evrenden yazdığını düşündüğümüz DW Türkçe’de çıkan yazısında Sisi için yazdıklarını düzeltiyoruz.

DW: Devlet Başkanı Mursi’nin devrilmesinde El Sisi kilit rol oynadı. Bundan dolayı birçok Mısırlının sevdiği bir lider. 2014’teki devlet başkanlığı seçiminde seçmenden yaklaşık yüzde 97 oranında oy almıştı.

Gerçek: Sisi, Mısır’ın meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye darbe yaptı. Kendisine verilen ‘destek’in bir açıklaması var. Sisi’ye  destek vermeyenleri hapse girmek veya öldürülmek gibi bir kötü son bekliyor. 2014 yılındaki seçimler ise ordu gölgesinde yapıldı ve buna rağmen katılım çok düşük oldu.

DW: Özellikle kadın seçmenler El Sisi’yi destekliyor. O da o dönemki seçim konuşmalarında özellikle kadınlara saygısını dile getiriyordu: ‘Bizim olduğumuz yerde kimse Mısır’ı terörize edemez! Buna izin vermektense ölmeyi tercih ederiz. Çünkü bizim soyluluk ve erkeklik anlayışımız, kimsenin, özellikle de kadınların korkmadan yaşaması ilkesini içerir.

Gerçek: Sisi sadece Rabia meydanında 3 binden fazla insanı öldürdü. Bunların arasında genç kızlar, kadınlar ve çocuklar vardı. Mısır’ı terörize eden birinci kişi kendisi. Kendisinin çok uğraşmasına rağmen İhvan yıllardır süren ‘silahsız mücadele’ çizgisinden sapmadı. Ülkede Hristiyan terör örgütü ve DEAŞ her geçen gün etkisini arttırıyor.

DW: Mısırlıların çoğu gibi El Sisi de dinine bağlı ve Kuran-ı Kerim’den alıntılar yapmayı seven bir lider. Ancak ülkedeki dini elitlere karşı açıkça meydan okudu ve İslam’ın modernleştirilmesi talebinde bulundu.

Gerçek: Mısır’da en yüksek dini otoritelerden biri olan Ezher Üniversitesi rektörü başından bu yana Sisi’yi destekledi. Sisi göreve geldiğinden bu yana Mısır camilerindeki mahyalarda dansöz figürü görüldü, birçok cami kapatıldı, Ramazan ayında cemaatin bir araya gelmesinin önüne geçildi.

DW: Batı’da ve de Almanya’da birçokları El Sisi’yi istikrarın garantörü olarak görüyor. Bu da Mısır Devlet Başkanı’na hareket serbestisi sağlıyor. Nitekim görevinin ilk yıllarında ülkeyi demir yumrukla yönetti.

Gerçek: Yazıda gerçek olan tek kısım belki de bu. Evet, Almanya’da ve Batı’da bir garantör olarak görünüyor. Mısır’ın güdümlü bir ülke olmasının garantörü.  Mısır kaynaklarının Batı’ya aktarılmasının garantörü. Yazıda belirtilmeyen 2017 yılında Almanya’nın en çok silah sattığı ülkelerden birinin Mısır olmasının garantörü. Ülkeyi demir yumrukla yönettiği eleştirisini yazının bütününe baktığımızda kaza eseri yazdığını düşündüğümüzden yorum yapamıyoruz.

Rica eden ‘Demir Yumruk’

DW: Örneğin parlamentodaki bir milletvekili yakıt fiyatlarına zam planlarının ertelenmesini talep ettiğinde El Sisi, “Sen kimsin? Bu konuyu iyice inceledin mi? Bu nasıl şey? Siz üzerinde konuştuğunuz konuyu hiç araştırdınız mı? Bana, ‘bunu ertele!’ dediğinde, devletin yeniden ayağa kalkmasını mı istiyorsun? Çok rica ederim.”

Gerçek: DW ve ARD editörü Kühntopp’ın dünya gazetecilik tarihine geçen bu özel bilgisi Sisi’nin ne kadar nazik, mütevazı, centilmen bir lider olduğunu gösteriyor. Bir kere rica ediyor. Özür diliyoruz, çok rica ediyor. Siz hiç çok rica eden bir darbeci gördünüz mü?

DW: 2011’deki ekonomik krize ise El Sisi, Dünya Para Fonu’nun talepleri uyarınca, zamanı çoktan gelmiş reformları başlatarak yanıt verdi. Reformlar gerçi fiyatların yükselmesine neden oldu ama ülke ekonomisi de gerçekten rekabet edecek düzeye geldi.

Gerçek: Mısır lirası devalüasyona uğradığını, halkın büyük çoğunluğunun açlık sınırının da altında yaşadığı, Suudi Arabistan’ın parayı bastırıp Sanafir adası [Kühntopp görev yaptığı Amman’dan uçakla birkaç saatte gidebilir] Mısırlıların bile tepkisini çekmişti.

DW’deki en hafif tabiriyle skandal yazı, “ülkenin başında bir politikacı değil, bir iş bitirici var.” Cümlesiyle bitiyor. Sisi bu kadar sevildiği Almanya’da seçimlere girerse tek başına iktidar olabilir. DW reklam kampanyasını gönüllü bir şekilde yapacaktır.

Benzer gönderiler