Scroll Top

Darmanin’den aşırı sağcı Le Pen’e: İslam’a karşı sizden daha sert davranıyorum

Fransa’da İçişleri Bakanı ve ırkçı lider Le Pen arasında “kim daha iyi İslam karşıtı” tartışması

Fransa’da İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ve aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi lideri Le Pen  bir televizyon programında karşı karşıya geldi. Darmanin ve Le Pen arasında kim daha iyi İslam karşıtı tartışması yaşandı. İçişleri bakanı Darmanin aşırı sağcı lider Le Pen‘i “yeteri kadar İslam karşıtı olmamak”la suçladı. Darmanin Le Pen’e, “İslam’a karşı sizden daha sert davranıyorum.” diye söyleyerek Le Pen’i yeterince İslam düşmanı olmamakla suçladı. İçişleri Bakanı Darmanin, France 2 kanalındaki tartışma programında, yabancı ve İslam karşıtlığı ile tanınan Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen ile bir araya geldi. Darmanin, “Anlaşılan dinler üzerinde yasa düzenlememeye hazırsınız ve İslam’ın bir sorun teşkil etmediğini söylüyorsunuz. Çok ileri gittiniz. Seçmenleriniz hayal kırıklığı yaşayacak.” dedi. Darmanin, “İslam’da mezhepsel sapma” olduğunu iddia etti. “(İslam’a karşı) Sizden daha sert davranıyorum.” ifadelerini kullandı.

Le Pen: İslam’a saldırmayı planlamıyorum

Le Pen, Darmanin’in kendine yönelttiği suçlama karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Darmanin’e verdiği cevapta, diğer dinlere olduğu gibi İslam’a da saldırmayı planlamadığını söyledi. “Fransız değerlerine kuvvetli şekilde bağlıyım, toplanma ve din özgürlüğünü tamamen korumak istiyorum.” dedi. İçişleri Bakanı Darmanin ise Le Pen’in kendisine yaptığı itirazı kabul etmedi. “Bir tarafta İslam diğer tarafta Müslüman Kardeşler ve Selefiliğin olduğunu söylememek gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Fransa Müslüman baskı

Fransa’da İslam karşıtlığı tırmanıyor

Fransa’da İslam karşıtı siyasetçilerin nefret söylemlerinin yanı sıra İslam’ı hedef alan yasa tasarısı da Müslümanlar arasında endişeye neden oluyor.  İslam karşıtı yasa tasarısı camiler ve bu camilerin idaresinden sorumlu derneklere müdahale ediyor. Ayrıca Müslümanlara ait dernek ve sivil toplum kuruluşlarının finansmanını denetim altına almayı da öngörüyor. Öte yandan, Fransa İslam Konseyi (CFCM) hükümetin desteğini alarak “Fransa İslam’ı Prensipler Tüzüğü”nü hazırladı. Bu tüzüğe birçok Müslüman sivil toplum kuruluş imza attı. Fransa’daki Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF), Fransa İslam Toplumu Milli Görüş (CIMG) ile “İnanç ve Uygulama” adlı kuruluş, Müslümanları ötekileştirdiği gerekçesiyle bu tüzüğü imzalamadı. Tüzükte, “İslam’ın Fransa’nın değerleriyle uyumlu olması, İslam’ın siyasi amaçlar için kullanılmasının reddi, yabancı ülkelerin Fransa’da dinin yaşanmasına müdahale etmemesi ve kadın erkek eşitliği” maddeleri öne çıkıyor. Tüzükte, Fransa’da yaşayan Müslümanlara yönelik saldırıların “aşırıcı bir azınlık” tarafından gerçekleştirildiği ve bu saldırıların Fransız devleti ve halkıyla bağdaştırılmaması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca tüzük “devletin ırkçı” olduğunu söyleminin iftira atmak olduğunu bildiriyor. Fransa’da çoğu Kuzey Afrikalı ortalama 6 milyon Müslüman yaşıyor. Fransa, Avrupa’da en fazla Müslüman’ın yaşadığı ülkeler arasında ilk sırada bulunuyor.

Benzer gönderiler