Scroll Top

Fransa camilere denetim yapmaya başladı

Fransa-cami-İslam

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, ülkede 76 caminin kontrol edileceğini bildirdi.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, RTL radyosuna yaptığı açıklamada gündemle alakalı konuştu. Tartışılan güvenlik yasa tasarısının 24. maddesinin yeniden yazılacağını belirtti. Darmanin polisleri koruma konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Polisin korunmasının oldukça önem arz ettiğini ve ayrıca kararın basın özgürlüğünü ihlal etmediğini bildirdi. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Afrikalı müzisyen Michel Zecler adlı siyahiye şiddet uygulayan 3 Fransız polisin meslekten atılacaığını söyledi. Polisin kullandığı aşırı gücün kabul edilemez olduğunu belirten Darmanin, Fransa Milli Takımının oyuncuları olan Antoine Griezmann ve Klyan Mbappe’nin Zecler’in polis şiddeti olaylarına tepki gösterdiklerini ancak geçen hafta ülkede düzenlenen gösterilerde yaralanan 98 polis için konuşmadıklarını söyleyerek futbolcuları iki yüzlülükle suçladı.

Darmanin ülkedeki 76 camiye yapılacak denetimlerin bugün başlayacağını söyledi

Darmanin söz konusu camilerin radikalleştiğini ve denetimlerde nelerin kontrol edileceği ile ilgili sorulara, “Camilere bağlı okul ve Kur’an okulu olup olmadığı, imamların radikalleşip radikalleşmediği, finansmanın nereden geldiği, caminin yönetimi kontrol edilecek.” dedi.

İçişleri Bakanı Darmanin, Fransa’daki tüm camilerin “radikalleşmediğini” ve Müslümanların çoğunluğunun yasalara uyduğunu açıkladı.  Müslüman sivil toplum kuruluşu olan Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi (CCIF) ve Barakacity’nin feshedilmesinin ülkenin yararına olduğunu savundu. Bazı camilerin de kapatılacağını kaydeden İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, ayrıca ülkede radikalleştiği gerekçesiyle 66 yabancının sınır dışı edildiğini açıkladı.

Son 3 yılda 43 cami kapatıldı

16 Ekim tarihinde, Paris’in Conflans-Sainte-Honorine semtinde, Samuel Paty adlı ortaokul öğretmeni, Hz. Muhammed’e yönelik hakaret içerikli karikatürleri öğrencilerine gösterdiği için öldürülmüştü. Cinayetin ardından Fransa, Müslüman dernekleri hedef almaya başladı ve ülkede Müslümanlara yönelik baskılar artırdı. Fransız hükümeti, Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi (CCIF) ve BarakaCity de dahil olmak üzere birçok Müslüman sivil toplum kuruluşunun, derneğin ve caminin kapatılacağını duyurdu. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 3 Kasım’da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un göreve gelmesinden bu yana son 3 yılda 43 caminin kapatıldığını ifade etmişti.

Fransa Müslüman dernekleri hedef aldı

Müslümanlara karşı yapılan ayrımcılığa karşı duran Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi (CCIF)’ne 19 Kasım’da fesih bildirisi gönderildi. Ancak derneğin yurt dışına taşınması dolayısıyla bu kararın hükümsüz olduğu açıklandı. Fransa’da bir diğer Müslüman sivil toplum kuruluşu olan BarakaCity de, Bakanlar Kurulu kararıyla feshedilmişti. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, sosyal medya hesabından Bakanlar Kurulunda alınan kararı paylaşmıştı.

BarakaCity de feshedilmişti

İslam karşıtı söylemleriyle meşhur olan Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Müslüman sivil toplum kuruluşu (STK) BarakaCity’nin nefret kışkırtıcılığı yaptığını, radikal İslamcılıkla bağlantılı olduğunu ve terör saldırılarını meşrulaştırdığını iddia etmişti. Müslüman derneğin kurucularından İsriss Sihamedi’nin evine 14 Ekim’de baskın düzenlendi.

Sihamedi göz altına alındıktan bir gün sonra sert bırakıldı. Evinde ve dernekte de şüpheli bir belge bulunmamasına rağmen Müslüman kuruluş BarakaCity feshedildi. BarakaCity’nin kurucusu İdriss Sihamedi ise, İçişleri Bakanı Gerard Darmanin’in kendisine ve kuruluşa yönelttiği suçlamaları reddetti.

BarakaCity’nin kapatılma kararına tepki gösterdi. Sihamedi, kendisi ve temsil ettiği derneğin üyeleri adına “ölüm tehditleri aldıkları” gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Türkiye’nin kendilerine siyasi mülteci statüsü vermesi için başvuru yaptı.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü İdriss Sihamedi’ye gerekli belgelerle başvuru yaptığı takdirde, başvurusunun değerlendirileceğini bildirdi. BarakaCity’nin kurucusu İdriss Sihamedi, 2010 yılında Müslümanlara yapılan ayrımcılığa karşı ve onlara yardım etmek amacıyla BarakaCity’yi kurdu. BarakaCity bugün, Afrika’dan Asya’ya 26 ülkede yaklaşık 2 milyon insana yardım gönderdiğini iddia ediyor. BarakaCity’nin sosyal medya hesapları yaklaşık 800 bin kişi tarafından takip ediliyor.

Benzer gönderiler