2019 yılında yayınlanan Dünya Tütün Raporu’na göre tütün tüketiminin azaltılması için Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tavsiyelerini tam manasıyla hayata geçirerek dünya birincisi olan Türkiye’de tütünle mücadele hız kesmeden devam ediyor. Yıllardır hayata geçirilen Dumansız Hava Sahası, Alo171 Sigara Bırakma Hattı gibi uygulamalar Türkiye’de sigara içme oranlarının düşmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra hastanelerde açılan Sigara Bırakma Poliklinikleri ücretsiz bir şekilde vatandaşa hizmet veriyor. Çıkartılan kanunlarla da Türkiye’de yaşayanların daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi destekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1 Nisan 2021 tarihinde vatandaşları sigarayı bırakmaya teşvik etmek için yeni bir karar alındı. Bu karara göre, sigarayı bırakmak amacıyla tedavi görenler ilaç ücretinden muaf tutulacaklar.
Sağlık Bakanlığı ilaçları ücretsiz temin edecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan 4736 sayılı Kanun’un birinci maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaf tutulacakların tespitine dair karar yürürlüğe konuldu. Bu kanuna göre, Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilecek ilaçlardan vatandaş ücretsiz yararlanabilecek. Vatandaşların 500.000’i geçmemek şartıyla ve herhangi bir sağlık güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın hizmetten faydalanmaları sağlanacak. SağlıkBakanlığı tarafından temin edilen birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına dağıtımı yapılacak ilaçlar, nikotin bağımlılığını tedavi etmek için kullanılıyor. Yüksek fiyata sahip olan bu ilaçlar, sigarayı bıraktıktan sonra oluşabilecek yan etkileri azaltmak için kullanılıyor. Bakanlık tarafından ücreti karşılanacak ilaçlar listesinde Nikotin Replasman Preparatları, Bupropion HCI ve Vareniklin yer alıyor. Vatandaşlar tütün bağımlılığı tedavi ve eğitim birimlerinde ilaçlardan ücretsiz faydalanacak.
Sigara içen kişi sayısı 60 milyon geriledi
Geçtiğimiz yılın anketleri, Türkiye’de 15 yaşın üstündeki kişilerde her gün sigara içme oranının yüzde 27,3 olduğunu gösteriyor. Yine 2020 yılında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre ise 17 milyon kişi sigara bağımlısı ve yılda 100.000 kişi sigaraya bağlı sebeplerden dolayı hayatını kaybediyor. Günde 300 kişinin sigaradan dolayı yaşama veda ettiği Türkiye’de sigaraya karşı çıkarılan yasalar ve uygulanan cezalar kapsamında sigara içenlerin sayısı azalıyor. Uzmanlar özellikle 2008 yılında çıkan tütünle mücadele yasasından sonra Türkiye’de tütünsüz yaşam yolunda büyük yol kat edildiğini belirtiyor. Türkiye’de 2000 yılında 1 milyar 397 milyon kişi sigara kullanırken, 2018 yılında 1 milyar 337 milyona düşerek 60 milyon geriledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 15 Temmuz’da İstanbul’da tüm toplu ulaşım araçlarının ücretsiz olmasını kararlaştırdı. Daha önce de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı…
Türk bilim insanları sentezleme işleminde büyük bir başarıya imza attı. Merkezi sinir sistemi, mide, bağırsak ve idrar yolu rahatsızlıkları ilaçlarının…
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine dair 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, Cumhurbaşkanlığı Hükümet…
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 3’ü kalp, 2’si pulmoner hipertansiyon ilacı, 2’sinin kan ürünü, birer tanesi antibiyotik, antiviral, doğuştan…
Türkiye koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaçla ilgili tartışmada haklı çıktı: ?Dünya Sağlık Örgütü olumsuz görüşlerini geri aldı, hatta yabancı akademisyenler özür…
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği kapsamında bundan böyle ilaç kutularında ilaçların isimleri,…
Gürcistan Türkiye’den ilaç ithal edecek Türkiye’nin gelişmiş ilaç sektörüne ilgi artıyor. Türkiye’de ihracat büyümeye devam ediyor. Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, ülkesinin ilaç…
Türkiye aşıda dışa bağımlılıktan kurtuluyor. 2019’dan itibaren tüm aşıların ortak maddesi olan antijen üretimine başlanacak. Vücuda girdiğinde bağışıklık sisteminin “antikor”…
Türkiye’nin Uluslararası Uyum Konseyi’ne yapmış olduğu tam üyelik başvurusu kabul edildi. Sağlık Bakanlığı’na bağlı ‘Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) gözlemci statüsünde…