Scroll Top

Akıncı TİHA da ihracattaki yerini aldı

Dünya Akıncı TİHA 'yı konuşacak

Akıncı TİHA ihraç ediliyor

Sanayi ihracatında güçlü adımlarla ilerliyoruz. Dünya gökyüzünde parlayan milli yıldızlarımızı konuşacak. Türkiye Bayraktar TB2 SİHA’ları daha önce 15 ülkeye ihraç etmişti. Şimdi ise bu ülkelere bir yenisi daha eklendi. Bayraktar TB2 SİHA için toplam 16 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalanmış oldu. Ayrıca Bayraktar TB2’den sonra Türkiye’nin savunma sanayisi ihracatına TİHA’lar da katıldı. 420 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayan Akıncı TİHA da ilk ihracat sözleşmesini aldı. Türk savunma sanayisi, ihracatta 5 yıl içinde dünyada ilk 10’a girmeyi hedefliyor. Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın ilk ihracat sözleşmesini imzaladı. Artık ileri teknolojiyle tasarlanmış son derece güçlü savunmamız ile uluslararası arenadaki yerimiz daha da güçlü.

Hedef: En çok ihracat yapan 10 ülke arasına girmek

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sektörün 2021 performansını değerlendirdi. Türkiye’nin adım adım millileşme vizyonunun olumlu çıktıları ile karşılaştığını ifade eden Bayraktar, sektörün bu yılki en büyük başarısının bu vizyon ile gerçekleştirilen ihracat artışı olduğunu belirtti. Savunma ve havacılık sanayisi, 2021’de ilk kez 3 milyar doları aşarak rekor kırdı. 3,22 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.  Buna ek olarak Bayraktar, Türkiye’nin sanayi sektöründeki ihracatının son 15 yılda dolar bazında katlanarak arttığının altını çizdi:

“2006’dan 2021’e savunma ve havacılık sektöründe ihracat hacmimiz dolar bazında yaklaşık 7 kat büyüdü. Bu gerçekten büyük bir başarı. Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatının toplamı dünya savunma ihracatının yüzde 1’i mertebesinde gerçekleşiyor. Halen bu alanda toplam ihracatın yüzde 75’ini ABD, Rusya, Fransa, Almanya ve Çin gerçekleştiriyor.”

“İhracat hacmi bu trendle gelişmeye devam ederse, 5 yıl içinde Türk savunma sanayisi sektörü ihracatında ilk 10 ülke arasında olacağız. Yüksek teknoloji ihracatının sağlayacağı kilogram başına katma değer tam bağımsız ve müreffeh bir Türkiye’nin öncelikleri arasında yer alıyor. Böylece bugün savunma ithalatını yüzde 60 oranında azaltan Türkiye, sektörümüzde artan firma ve proje sayısını temel aldığımızda kısa ve orta vadede ihracat odaklı çalışmalarla önemli bir noktaya ulaşacak.” ifadelerini kullandı.

“Bayraktar Akıncı TİHA’nın ilk ihracat sözleşmesini de tamamladık. Böylece sözleşme kapsamında Bayraktar Akıncı TİHA ve yer sistemlerini 2023 yılı içinde teslim edeceğiz. Baykar, AR-GE aşamasından itibaren tüm projelerini kendi öz kaynağı ile yürütüyor. Gelirlerinin yüzde 85’ten fazlasını ihracattan elde ediyor. Böylece bu ihracat gelirleri sayesinde geliştirdiği yüksek teknolojili insansız savaş uçağı MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) ve Bayraktar TB3 gibi platformlar için araştırma ve geliştirme kaynağı oluşturuyor. Baykar örneği sektörün irili ufaklı birçok firmasının ihracat sürecinde rol aldığı bir yolculuğu anlatıyor. Baykar’ın gerçekleştirdiği ihracat sayesinde yerli ürünlere talep artıyor. Böylece savunma ve havacılık ekosistemi kolektif bir ihracat başarısına imza atıyor. Bununla birlikte Türkiye bir yandan katma değerli stratejik ürünler geliştiriyor. Öte yandan yapılan ihracatların katma değeri yıldan yıla artıyor.”

Güçlendikçe büyüyoruz

15-20 yıl önceki Türkiye algısı ile şimdiki algı aynı değil. Çünkü Türkiye önceden mermiyi bile ithal ediyordu. Ancak şimdi zırhlı araçları, hava araçlarını, deniz platformlarını, mühimmatları, İHA ve SİHA’lar gibi önemli savunma ürünlerini yerli ve milli olarak üretiyor. Bu araçları aralarında NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin de olduğu dünyanın 169 ülkesine ihraç ediyor. Dahası yerli ürün üretmek Türkiye’nin bir vizyonu haline geldi. Bununla birlikte sanayi sektörünü giderek büyütmeyi hedefliyor.

Benzer gönderiler