Scroll Top

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası: Türk ekonomisinde atılan adımlar yatırımcıların onayını aldı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bölgesel Baş Ekonomisti Roger Kelly, son dönemde Türkiye’nin ekonomiye sağladığı istikrarın kabul gören bir normalleşme sürecinin parçası olduğunu ve bu adımların olumlu sonuçlarını göstermeye başladığını ifade etti.

Roger Kelly, “Türkiye’nin Ortodoks ekonomik politikalara geçiş taahhüdü ve bu taahhüdünü faiz oranlarını artırarak, likiditeyi sıkılaştırarak ve kredi koşullarını iyileştirerek yerine getirmesi, yatırımcılardan olumlu bir tepki aldı.

Bu tepki, sermaye girişlerindeki artış, kredi risk primi (CDS) ve devlet tahvili getirilerindeki düşüş gibi göstergelerle kendini gösterdi.” dedi.

Kelly, Türk ekonomisinin mevcut politika yolunda ilerlemesinin gelecekte birçok alanda pozitif sonuçlar doğuracağını belirterek şunları ekledi:

“Eğer bu yeni yaklaşım sürdürülürse, Merkez Bankası’nın itibarı artacak ve enflasyon beklentileri daha da stabilize olacaktır. Bu gelişmeler, orta vadede enflasyonun azaltılmasına ve Merkez Bankası’nın rezervlerinin artırılmasına yardımcı olacaktır, ki bu zaten şu anda gerçekleşmeye başlamış bir durum.”

Kelly, Türk ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde tahminlerin oldukça üzerinde %3.8 büyüme kaydettiğini hatırlatarak, bu ayın sonunda yayınlanacak olan Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu’nun Türkiye’nin büyüme tahminini artıracağını söyledi.

Kelly, “Mayıs ayında yayınladığımız son tahminimiz, Türkiye’nin %2.5 büyümesini öngörüyordu. Bu tahminin yaklaşık 1 puanlık bir artış yaşayacağını tahmin ediyorum.” dedi.

EBRD Bölgesel Başekonomisti Kelly, son dönemde TL’nin değer kaybına rağmen Türk bankalarının güçlü sermaye seviyeleri ve varlık kaliteleri ile iyi bir görüntü sergilediğini ifade etti.

Türkiye’nin mali görünümünü değerlendiren Kelly, “20 yıl önce finans sektöründe yapılan reformlar, zaman içinde test edilmiş ve güçlü bir bankacılık sektörünün oluşturulmasına yardımcı olmuştur. Diğer ülkelere göre düşük kamu borç seviyeleri ile Türkiye’nin mali durumu sağlamdır.” dedi.

Daha önce de Kelly, Türkiye’nin 2009’daki mali kriz sonrasında hemen toparlandığına dikkat çekmişti.

Roger Kelly’nin 2021 yılındaki konuşması:

“Bu, 2009’da küresel mali krizden sonra da gördüğümüz bir şey, 2016’da da darbe girişiminden sonra Türkiye hemen toparlanabildi. Elbette aynı şeyi geçen yıl da gördük. Türkiye, koronavirüs şokundan hızlı bir şekilde toparlandı.”

Türkiye’nin yıllardır dünyada pozitif büyüme kaydeden çok az ülkeden biri olduğunu belirten Kelly, büyümede kapsamlı mali teşviklerin etkili olduğunu belirtti.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı