Scroll Top

BAE’nin Türkiye’ye yatırım isteği büyüyor

turkiye_ile_bae_arasinda_ticaret-hacmi-buyuyecek

BAE’nin Türkiye’ye büyük yatırım isteği

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye’ye ilgisi artıyor. BAE ile ilişkiler giderek derinleşiyor. Dış Ticaret Bakanı Sani ez-Zuyudi, ülkesinin Türkiye ile ticaret hacmini 2-3 katına çıkarmayı planladığını açıkladı. Zuyudi, Türkiye’yi lojistik hizmetler ve tedarik zincirleri aracılığıyla BAE’ye yeni pazarlar açacak bir ülke olarak gördüklerini de belirtti. Bakan Zuyudi, BAE’nin Türkiye’nin sanayi sektöründeki büyük yatırımlarından, kalifiye işgücünden ve özellikle Afrika kıtasıyla lojistik ağından yararlanmayı beklediğini ifade etti.

Türkiye ile ticari ilişkiler derinleşecek

BAE’nin Türkiye ile ticaret hacmini artırma çabası, iki ülke arasındaki ilişkilerin ilerlemesine işaret ediyor. BAE daha önce 2021’de, hızla büyüyen Asya ve Afrika ekonomileriyle ticari ilişkilerini derinleştirme planını açıklamıştı. Ayrıca 150 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çekmeyi planladıklarını da eklemişti. BAE ile Türkiye arasındaki, petrol dışı ticaret, son on yılda yaklaşık 89,6 milyar dolar oldu. Bu rapora göre, iki ülke arasındaki petrol dışı ticaret, 2019 yılında 26,8 milyar dirheme (7,3 milyar dolar) kıyasla, 2020 yılında yüzde 21 artarak 32,7 milyar dirheme (8,9 milyar dolar) çıktı. BAE, jeopolitik konumuyla yatırımcıların odak noktası haline gelen Türkiye’deki finansal hizmet sektörüne de büyük ilgi duyuyor. Bu sebeple Türkiye ile ilişkileri geliştirmenin ve yatırım yapmanın uzun vadede kazançlı olacağının altını çiziyor.

BAE’li yöneticiler Türkiye’ye yönelik yatırım planları yapıyor

Abu Dabi’nin stratejik yatırımcılarından biri olan ADQ’nun CEO’su Süveydi, birkaç gün önce Türkiye’ye yatırım için açıklamalar yapmıştı. Türkiye’ye yatırım için “harika bir zaman” olduğuna vurgu yapmıştı. Süveydi birkaç fırsatı değerlendirmek için Türkiye Varlık Fonu’yla (TVF) görüştüklerini belirtti. BAE’li yönetici, bunlar arasında TVF bünyesindeki şirketlerin de olduğunu ifade etti. TVF elinde bulunan paraya sıkışmış zor durumdaki bazı şirketleri incelediklerini sözlerine ekledi. “Türkiye Varlık Fonu ve portfolyolsunda bulunan şirketlerle süren görüşmeler” olduğunu ifade etti. Süveydi, “zor durumdaki bazı varlıklar için kalkınma sağlayacak birkaç platform geliştirmek için seçenekler değerlendiriyoruz. Sevdiğim yanı, Almanya’ya 12 saat içinde ulaşacak bir noktada bulunması ve 84 milyon nüfusunun olması. Sektörler için büyük bir güç merkezi; harika lojistik öneme sahip, bu yüzden kesinlikle ilgileniyoruz” açıklamasında bulundu.

Benzer gönderiler