Scroll Top

IMF ekonomik kriz senaryolarını rafa kaldırdı

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelledi. Küresel ekonomik büyüme tahminlerinde düşürdü

IMF küresel ekonomi tahminlerini düşürdü

Uluslararası Para Fonu (IMF), nisan ayında yayımladığı raporda, küresel ekonominin 2022 ve 2023’te yüzde 3,6 büyüyeceğini tahmin etmişti. IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu güncelledi. Küresel ekonomik büyüme tahminlerinde düşüşe gidilen raporda, küresel ekonominin bu yıl 3,2, gelecek yıl yüzde 2,9 büyümesinin beklendiği bildirildi. Daha önce bu yıl yüzde 2,7 büyümesi öngörülen Türkiye ekonomisinin yüzde 4 büyüyeceği yönünde revize etti.

IMF Türkiye tahminlerini yükseltti

IMF raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminleri bu yıl için yüzde 4, gelecek yıl için yüzde 3,5 olarak belirlendi. IMF’nin nisan ayında yayımladığı tahminlerinde, Türkiye ekonomisinin 2022’de yüzde 2,7 ve 2023’te yüzde 3 büyüyeceğini öngörmüştü.

Raporda, dünya genelinde beklenenden yüksek enflasyonun daha sıkı mali koşulları tetiklemesinin, Çin’deki ekonomik yavaşlamanın ve Ukrayna’daki savaşın olumsuz etkilerinin, salgın nedeniyle zayıflayan dünya ekonomisini vurduğu belirtildi. IMF’nin Ekonomik Danışmanı ve Araştırma Direktörü Pierre-Olivier Gourinchas ise ekonomik görünüme ilişin kaleme aldığı blog yazısında, dünyanın en büyük üç ekonomisinin yavaşladığını ve enflasyonun önemli bir endişe kaynağı olduğunu vurguladı.

Gourinchas, küresel ekonominin giderek daha kasvetli ve belirsiz bir görünümle karşı karşıya olduğunu belirterek, dünyanın yakında küresel bir resesyonun eşiğine gelebileceğini ifade etti.

Küresel enflasyon krizi

IMF,  küresel enflasyonun uzunca bir süre daha yüksek seviyelerde tutunabileceğini öngörmüştü. 2020’den 2024 sonuna kadar küresel salgının dünya ekonomisinde sebep olduğu maliyetle ilgili öngörüsünü de 12,5 trilyon dolardan 13,8 trilyon dolara yükseltti. Yani yukarı yönde revize etti. IMF, üyesi olan çok sayıda ülkenin ekonomilerin küresel salgının şokunu atlatmaya yönelik mücadelelerinde, toparlanma hızında zengin ve fakir ülkeler arasındaki değişimin de büyük ölçekte olduğunu hatırlattı. Uluslararası Para Fonu, gelişmiş ekonomilerin tamamına yakını için bu yılki büyüme tahminlerini düşürdü. GSYH beklentisi ABD için yüzde 5,2’den yüzde 4,0’e, Euro Bölgesi için yüzde 4,3’ten yüzde 3,9’a, Almanya için yüzde 4,6’dan yüzde 3,8’e, İtalya için yüzde 4,2’den yüzde 3,8’e, Fransa için yüzde 3,9’dan yüzde 3,5’e, İspanya için yüzde 6,4’ten yüzde 5,8’e, İngiltere için yüzde 5,0’ten yüzde 4,7’ye, Kanada için yüzde 4,9’dan yüzde 4,1’e çekti. Sadece Japonya için büyüme beklentisi yüzde 3,2’ten yüzde 3,3’e yükseltti.

Benzer gönderiler