Scroll Top

Türkiye dış ticarette yeni adımlar atıyor

Türkiye'nin dış ticaret ilişkilerini büyüyor

Türkiye dış ticaret ilişkilerini büyütüyor

Türkiye dış ticaret ilişkilerinde yeni bir sayfa açıyor. Yeni ekonomi stratejisiyle yakın dönemde Suudi Arabistan, BAE, Mısır, İsrail ve Ermenistan gibi ülkelerle dış ticarette yeni adımlar atılması planlanıyor. Şubat ayında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, İsrail, Suudi Arabistan ve Ermenistan ile diplomasinin hız kazanması hedefte. Gerçekleştirilecek üst düzey görüşmeler ile yeni ekonomik anlaşmaların önü açılacak. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şubat ayında İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un ziyaretinin söz konusu olduğunu belirtti. Bu ziyaretle Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönemin başlayabileceğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE’ye şubat ayında ziyaret gerçekleştirecek. Son dönemde Körfez ülkeleriyle ilişkilerde güzel bir ivme yakalandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortaya çıkan yeni dinamiklerin önemli rol oynadığını belirtti.

Mısır ile dış ticarette kapılar aralanıyor

Mısır ile geçen yıl resmi düzeyde temaslar gerçekleşmişti. Ayrıca Mısırlı iş insanları, ticari ilişkileri güçlendirmek için geçen ay sonunda Türkiye’yi ziyaret etti. Görüşmede karşılıklı beklentiler ve atılabilecek adımlar masaya yatırıldı. Mısır ile ticaret en yüksek değerine ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, söz konusu ülkelerle son dönemde yaşanan bazı gelişmeler, ikili ticarete de olumlu etkide bulunuyor. Türkiye’nin Mısır ile diplomatik ilişkileri bu ülkede 2013’te gerçekleşen askeri darbe sonrasında durma noktasına gelmişti. Üstelik bu dönemde yaşanan gelişmeler ikili ticarette de etkisini gösterdi. Üstelik yıllara göre ticaret hacmi, dalgalı bir şekilde seyretti. Türkiye ile Mısır’ın dış ticaret hacmi 2013’te 4,8 milyar dolar düzeyindeydi. 2021’de 6,1 milyar dolarla en yüksek seviyesine ulaştı. Bunun 4 milyar dolarını ihracat, 2,1 milyar dolarını ise ithalat oluşturdu.

BAE ve Suudi Arabistan ile dış ticaret

Türkiye-BAE dış ticaret hacmi 2017 yılında 14,7 milyar dolarla en yüksek seviyesine ulaştı. Geçen yıl iki ülke, uzun süre sonra karşılıklı resmi ziyaretler yaptı. Türkiye, geçen yıl BAE’ye 5,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ülkeden de 2,4 milyar dolarlık ürün satın aldı. Türkiye ile Suudi Arabistan’ın ticaret hacmi ise 2015’te yaklaşık 5,6 milyar dolar düzeyindeydi. Suudi Arabistan’ın 2020 yılının son çeyreğinde Türk ürünlerine ambargo kararıyla bu ülkeye ihracatta önemli düşüş oldu. Türkiye, 2020’de Suudi Arabistan’a yaklaşık 2,4 milyar dolarlık ürün satarken geçen yıl bu rakam 215,1 milyon dolara kadar geriledi. 2021’de ikili ticaret hacmi 3,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

İsrail ile ikili ticarette rekor

İsrail’in 2010’da Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırıyla Türkiye’nin bu ülkeyle ilişkilerindeki tansiyonu yükselmişti. Ayrıca Türkiye’yi, İsrail-Filistin gerilimi de etkiledi. 2010-2021 döneminde iki ülke dış ticareti genel olarak yükseliş eğilimini sürdürdü. İkili ticaret hacmi 2010’da 3,4 milyar dolar düzeyindeydi. 2021 yılında rekor kırarak 8,1 milyar dolara yükseldi. Türkiye geçen yıl İsrail’e yaklaşık 6,1 milyar dolarlık ürün sattı. Ayrıca bu ülkeden de 1,9 milyar dolarlık ürün alındı. 2021’in son aylarında Türkiye ile İsrail arasında üst düzey telefon görüşmeleri gerçekleşti.

Ermenistan ile ticarette yeni dönem

Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinde de yeni bir dönemin kapıları açılıyor. Ülkenin bağımsızlığının ardından Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki topraklarını işgal etmesiyle Türkiye’den Ermenistan’a doğrudan ticaret sona ermişti. Türkiye-Ermenistan ticaret hacmi 2012-2021 dönemini kapsayan 10 yılda 15,3 milyon dolar düzeyinde kalmıştı. Söz konusu dönemde Ermenistan’dan yaklaşık 15 milyon dolarlık ürün satın alındı. Ermenistan ve Türkiye resmi makamlarının ilişkileri düzeltme konusunda karşılıklı çağrılar yaptı.