Scroll Top

Türkiye’nin üretim uzmanlığı diğer ülkelere örnek gösteriliyor

Türkiye'nin üretim uzmanlığı Scott Crino tarafından örnek gösterildi

Türkiye’nin üretim uzmanlığı dünya gündeminde

Türkiye’nin üretim uzmanlığı ve yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği SİHA‘lar, askeri operasyonlarda birçok başarı elde etti. Suriye, Libya ve son olarak da Dağlık Karabağ’daki askeri operasyon başarıları dünyanın gündeminden düşmüyor. ABD ordusundan emekli Yarbay Scott Crino Kuveyt’e yaptığı ziyarette milli ve özgün Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) Bayraktar TB2‘ler hakkında açıklamalarda bulundu.

Savaşların gidişatını değiştirdi

İHA ve SİHA‘ların konvansiyonel çatışmalara etkisi üzerine konuşan Scott Crino, “SİHA’ların Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki etkileri göz ardı edilemez. SİHA’lar daha gelişmiş silahlara karşı etkin bir rol üstlenerek savaşın seyrini değiştirebilecek bir teknolojiye sahip. Savaşların geleceği açısından İHA ve SİHA önemli bir konumda bulunuyor.” dedi.

Yerli imkanlarla üretilen Bayraktar TB2 SİHA’lar hakkında konuşan Crino, “SİHA kullanımına ilişkin en şaşırtıcı gelişme, geçen yıl Azerbaycan ile Ermeniler arasındaki savaşta meydana geldi. Bu savaşta, Azerbaycan’ın insansız hava araçlarını kullanması, tartışmasız zaferlerinin anahtarıydı. Ermeniler ilk başta kendilerinden emindi fakat Bayraktar TB2’ler Azerbaycanlılar tarafından kullanılmaya başlanınca havada hakimiyeti de kazanıp savaşın gidişatını değiştirdiler. Bayraktar TB2’ler Ermenistan’ın ağır zırhlılarını paramparça etti.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin uzmanlığı diğer ülkeler tarafından takip edilmeli

Scott Crino, “İHA ve SİHA endüstrisinde caydırıcılık ve imalat açısından en gelişmiş ülkeler hangileridir?” sorusuna yanıt verdi.

Crino yaptığı açıklamada, “Türk yapımı Bayraktar TB2 SİHA’lardan bahsetmiştim ama SİHA teknolojisinin mevcut durumunu daha iyi anlamak için tekrar değineceğim. Bayraktarlar Suriye, Libya ve Kafkasya’daki savaşlarda çok başarılıydılar. Tüm bunların sebebi uyarlanabilir savaş sistemleri oluşturmanın ötesinde Türkiye’nin üretim uzmanlığında yatıyor. Türkiye’nin deneyimi ve birikimi diğer ülkelerin takip etmesi gereken sağlam bir şablon.” dedi.

ABD ve İsrail’in kurduğu oyunda yeni aktör Türkiye

ABD‘li siyaset kuramcısı Francis FukuyamaTürk SİHA’ları bölgesinde yarattığı güçlü etkilerden “American Purpose” dergisinde yayımlanan “Orta Doğu’da homurdanmak” başlıklı makalesinde övgüyle bahsetmişti. Fukuyma hikayesinde: “Dronlarla oynamaya ilk başladığım 2010’ların başlarında, FT’de bir insansız hava aracına sahip olsaydım herkesin yapabileceğini ve bunun küresel politika için büyük etkileri olacağını tahmin ettim.” Silahlı drone teknolojisi alanında ABD ile İsrail‘in oyun kurduğunu ancak daha sonraki yıllarda Türkiye’nin bu alanda hızlı şekilde yeni bir aktör olarak ortaya çıktığını belirtmişti.

Benzer gönderiler