Azınlık Hakları arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Fri, 29 Oct 2021 13:04:20 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Azınlık Hakları arşivleri | Yekvucut 32 32 Yunanistan “Türk” kelimesinden dahi korkuyor! https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/yunanistan-turk-kelimesinden-dahi-korkuyor/ Fri, 29 Oct 2021 13:04:20 +0000 https://yekvucut.com/?p=51738 Yunanistan Batı Trakya Türklerinin kimliğini tanımıyor Yunanistan, Batı Trakya’daki Türklerin lehine olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını göz ardı ediyor....

Yunanistan “Türk” kelimesinden dahi korkuyor! yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Yunanistan Batı Trakya Türklerinin kimliğini tanımıyor

Yunanistan, Batı Trakya’daki Türklerin lehine olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını göz ardı ediyor. Avrupa Konseyi’nin bu konuda Atina’ya yönelik eleştirisi ise sonuçsuz kaldı. Ayrıca AB üyesi ülkeler de yıllardır sessiz kalmayı tercih ediyor. Yunanistan, Batı Trakya Türklerinin varlıklarını ve haklarını yıllardır hiçe sayıyor. Atina, Türk azınlığın etnik kimliğini yok sayarak onları “Yunan Müslümanlar” olarak nitelendiriyor. Yunanistan, “Türk” kelimesinin varlığından endişe duyuyor. Bu sebeple Türk azınlık dernekleri, isimlerinde “Türk” kelimesi olması sebebiyle  ya kapatıldı ya da açılmalarına izin verilmedi. Batı Trakya’da Türk azınlığa ait derneklerin davalarını inceleyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2008’de Yunanistan’ı haksız bulmuştu. Atina yönetiminin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğine hükmetti. Ancak AİHM kararlarını uygulamayan Yunanistan, Batı Trakya Türk azınlığına yönelik engelleme politikasından geri adım atmıyor.

yunanistan-bati-trakya-turklerinin-haklarini-tanimiyor

Yunanistan, Batı Trakya’daki Türk azınlığının kimliğini inkar ediyor

Yunanistan Batı Trakya Türklerinin haklarını göz ardı etti

Bu ihlaller karşısında AB üyesi ülkeler de yıllardır sesini çıkarmıyor. AB ülkelerinin çifte standartlı tutumundan rahatsız olan Türk azınlığı, Atina’nın ihlallerinin son bulmasını istiyor. İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, “AB ülkelerinden ve Avrupa Konseyi ülkelerinden Yunanistan’a bu doğrultudaki çağrılarını, bir anlamda baskılarını uluslararası hukukun gereklerini yerine getirmesi için çağrı ve baskılarını yoğunlaştırmasını bekliyoruz. Sonuç almak istiyoruz.” açıklamalarını yaptı. Türk azınlığına yönelik hak ihlallerini, yalnızca AİHM’in bağlı olduğu Avrupa Konseyi eleştiriyor. Ancak Konseyin eleştirileri bağlayıcı olmadığından Atina’nın AİHM kararlarını uygulaması noktasında sonuçsuz kalıyor.

Yunanistan’daki Batı Trakya Türklerine ilişkin AİHM kararı

Yunanistan, İskeçe Türk Birliği ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği adlarında Türk ifadesi geçiyor diye kapatmıştı. Batı Trakya’daki azınlığın Lozan Antlaşması’nda “Türk” değil, “Müslüman” olarak tanımlandığı iddiası ile kapatıldılar. Yunanistan, Türk ismi taşıyan derneklere resmi statüde faaliyet izni vermemişti. Faaliyetlerine izin verilmeyen İTB ile dernek başvuruları reddedilen Türk Kadınları Kültür Derneği konuyu AİHM’e taşımıştı. AİHM ise Yunanistan’ın dernek kurma özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetmişti. Ancak Yunanistan Batı Trakya’daki Türklerin haklarını ihlal etmeye devam ediyor.

Yunanistan “Türk” kelimesinden dahi korkuyor! yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Dışişleri Bakanlığı’ndan Yunanistan’a: Geçmiş AİHM kararlarını da uygulayın https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/disisleri-bakanligindan-yunanistana-gecmis-aihm-kararlarini-da-uygulayin/ Thu, 11 Jan 2018 08:24:07 +0000 http://yekvucut.com/?p=14034 Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’da, Batı Trakya Müslüman Türk azınlık mensuplarıyla ilgili İslami kuralların yanı sıra Yunanistan Medeni Kanunu’nun da geçerli olması...

Dışişleri Bakanlığı’ndan Yunanistan’a: Geçmiş AİHM kararlarını da uygulayın yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’da, Batı Trakya Müslüman Türk azınlık mensuplarıyla ilgili İslami kuralların yanı sıra Yunanistan Medeni Kanunu’nun da geçerli olması yönündeki yasal düzenlemenin parlamentoda onaylanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Yunanistan Parlamentosunun Batı Trakya’daki Türk azınlığı için şer’i yetkilerin kullanımını ihtiyari hale getiren, taraflar arasında bir ihtilaf olduğunda ise “Medeni Hukuk”un kullanılmasını mümkün kılan bir yasayı 9 Ocak’ta kabul ettiği hatırlatıldı.

Yunanistan makamlarının azınlığın seçilmiş müftülerinin görev alanına giren başka mevzuat çalışmalarında da yaptığı gibi bu yasa çalışmasına ilişkin de seçilmiş müftülerle danışmalarda bulunmadığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Söz konusu yasa, Batı Trakyalı bir soydaşımızın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) açtığı dava üzerine hazırlanmıştır. Yunanistan’ın azınlıkla ilgili diğer AİHM kararlarını ayrım gözetmeksizin uygulamasını, bu çerçevede, azınlığın sivil toplum örgütlerini, isimlerini bahane göstermeden, tescil etmesini bekliyoruz. Batı Trakya Türk azınlığının seçilmiş müftülerini tanımayan Yunanistan’ın son dönemde cezai soruşturmalar suretiyle seçilmiş müftülere yönelik baskılarını yoğunlaştırdığını üzülerek takip ediyoruz. Geçmişte, seçilmiş müftülere yönelik yetki gaspı suçlamasıyla açılan davalarda AİHM’in Yunanistan’ı beş kez suçlu bulduğunu da hatırlatmak isteriz. Bu nedenle, Yunanistan’ın geçmişten ders çıkartmasını ve seçilmiş müftülere yönelik uyguladığı hukuki baskıya son vermesini bekliyoruz.”

Dışişleri Bakanlığı’ndan Yunanistan’a: Geçmiş AİHM kararlarını da uygulayın yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Yunanistan’da cenaze namazını kıldıran müftüye 7 ay hapis cezası verildi https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/yunanistanda-cenaze-namazini-kildiran-muftuye-7-ay-hapis-cezasi-verildi/ Tue, 14 Nov 2017 14:27:59 +0000 http://yekvucut.com/?p=11970 Yunanistan’da “makamı gasbetmekle” suçlanan İskeçe’nin seçilmiş müftüsü Ahmet Mete ve Gökçepınar imamı Erkan Azizoğlu, 7’şer ay hapis cezalarına çarptırıldı. Selanik...

Yunanistan’da cenaze namazını kıldıran müftüye 7 ay hapis cezası verildi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Yunanistan’da “makamı gasbetmekle” suçlanan İskeçe’nin seçilmiş müftüsü Ahmet Mete ve Gökçepınar imamı Erkan Azizoğlu, 7’şer ay hapis cezalarına çarptırıldı.

Selanik Tek Hakimli Ceza Mahkemesi, bir cenaze töreninde “resmi makamı gasbetmek ve dini töreni engellemek” suçlamasıyla yargılanan seçilmiş müftü Ahmet Mete ve Mete’ye yardımcı olduğu gerekçesiyle yargılanan Gökçepınar imamı Erkan Azizoğlu 7’şer ay hapis cezalarına çarptırıldı. Mete ve Azizoğlu’na 3 yıl içerisinde suç işlemeleri durumunda hapis cezası uygulanacak.

Mete, duruşma sonrasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bir cenazeden dolayı bu cezayı verdiler. Kararı temyiz ettik. Haklı olduğumuza inanıyoruz. Biz adalete, Yunan adaletine güveniyoruz.” dedi.

Mete geçen yıl, Yunan ordusunda askerlik görevini yaparken kaza sonucu hayatını kaybeden bir askerin cenaze töreninde, atanmış müftünün yerine geçmiş ve cenaze namazını kaldırmıştı. Savcılık, Mete’yi, devletin atadığı resmi müftünün bulunduğu bir törende cenaze namazını kıldırdığı için, “resmi makamı gasbetmek” ve “dini töreni engellemekle” suçlamıştı.

İskeçe savcılığı, geçtiğimiz yıl Yunan ordusunda askerlik görevini yaparken kaza sonucu hayatını kaybeden bir askerin köyü Gökçepınar’da düzenlenen cenaze törenine katılan Mete hakkında dava açmıştı. İddianamede, Mete’yi, devletin atadığı resmi müftünün bulunduğu bir törende cenaze namazını kıldırdığı için, “resmi makamı gasbetmek” ve “dini töreni engellemekle” suçlamıştı.

Yunanistan’da, daha önce de makam gaspı suçlamasıyla yargılanan merhum İskeçe seçilmiş müftüsü Mehmet Emin Aga ve Gümülcine seçilmiş müftüsü İbrahim Şerif, çeşitli hapis cezalarına çarptırılmışlardı.

Defalarca fanatik grupların saldırısına uğrayan müftü Aga, aylarca hapis cezasına mahkum edilmiş, 6 ay Larisa cezaevinde kaldıktan sonra sağlık nedenleriyle salıverilmişti. Gümülcine’deki Müslüman Türk halkı tarafından müftü seçilen İbrahim Şerif de “resmi makamı gasp” suçlamasıyla hakkında açılan çok sayıda davadan mahkum edilmişti. Şerif, başvurduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından haklı bulunmuş ve Yunanistan para cezasına mahkum edilmişti.

Yunanistan’da, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığın dini liderleri, müftüler ve azınlığa ait vakıfların idare heyetleri devlet tarafından yapılan atama yoluyla belirleniyor. Türk azınlık ise bu uygulamalara karşı çıkarak kendilerinin seçtiği müftülerin görev yapmasını istiyor.

Yunanistan’da cenaze namazını kıldıran müftüye 7 ay hapis cezası verildi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Fransız mahkemesi anadilde isim verilmesine engel oldu https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/fransiz-mahkemesi-anadilde-isim-verilmesine-engel-oldu/ Thu, 14 Sep 2017 09:39:19 +0000 http://yekvucut.com/?p=9373 Fransa’da bir mahkeme, bir çiftin çocuklarına yerel dilde verdiği ismi, “Fransız diline yabancı bir karakter taşıdığı” gerekçesiyle reddetti. Fransa’nın kuzeybatısındaki...

Fransız mahkemesi anadilde isim verilmesine engel oldu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Fransa’da bir mahkeme, bir çiftin çocuklarına yerel dilde verdiği ismi, “Fransız diline yabancı bir karakter taşıdığı” gerekçesiyle reddetti.

Fransa’nın kuzeybatısındaki Quimper kentinde, bir çiftin çocuklarına verdiği yerel Breton dilinin özelliklerini taşıyan isim mahkeme tarafından reddedildi.

Quimper Mahkemesi, 11 Mayıs’ta doğan ve ailesi tarafından Breton dilinde bir karakter (ñ) taşıyan isim verildiği için nüfus kaydı yapılmayan erkek çocuğunun ismiyle ilgili davayı karara bağladı.

Fañch olarak belirlenen isimde yerel Breton alfabesine ait bir karakter taşıyan bebeğin bu şekilde kaydedilemeyeceğine karar veren mahkeme, gerekçe olarak da “karakterin Fransız dilinde yer almamasını” gösterdi.

Mahkeme, “Bölgesel dillerin Fransa’ya ait varlıklar olarak kabul edilmesine rağmen, resmi evraklarda Fransızca’nın kullanılması kuralına vurgu yaparak, yerel dillerde isim vermenin anayasal bir hak ve özgürlük oluşturmadığı”na karar verdi.

Breton: Fransa’da yaşayan yaklaşık 4 milyon 550 bin nüfuslu yerel halkın yaşadığı bölge.

Fransız mahkemesi anadilde isim verilmesine engel oldu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>