Bayraktar arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Fri, 29 Jan 2021 13:03:13 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Bayraktar arşivleri | Yekvucut 32 32 Bayraktar TB2 ile Netflix’te izleyicilere sürpriz https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/bayraktar-tb2-ile-netflixte-izleyicilere-surpriz/ Mon, 25 Jan 2021 08:20:41 +0000 https://yekvucut.com/?p=37564   Bayraktar TB2 Türk bayrağıyla izleyiciyle buluştu Türkiye’nin gururu Bayraktar TB2, dizi ve film platformu Netflix’e konu oldu. Teknik özellikleri ve katıldığı operasyonlarda...

Bayraktar TB2 ile Netflix’te izleyicilere sürpriz yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
 

Bayraktar TB2 Türk bayrağıyla izleyiciyle buluştu

Türkiye’nin gururu Bayraktar TB2, dizi ve film platformu Netflix’e konu oldu. Teknik özellikleri ve katıldığı operasyonlarda kendi sınıfında dünyanın en iyisi olarak gösterilen Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 İHA, şu anda dünyanın en popüler film ve dizi izleme platformu olan Netflix’te yayımlanan “Casusluk Sanatı” isimli yapıma konu oldu. Netflix’te yayınlanan “Casusluk Sanatı” dizisinin ilk bölümünde, yeni istihbarat teknolojilerinden bahsedilirken insansız hava araçlarının önemine değinildi. Bayraktar TB2 kuyruğunda Türk bayrağıyla izleyiciyle buluşturuldu. Türk İHA’larının, gelişmiş istihbarat teknolojilerinin anlatıldığı bir dizide yer alması Türk savunma sanayiinin geldiği aşamayı göstermesi bakımından kayda değer olarak nitelendirildi. Netflix’te yayınlanan “Casusluk Sanatı” adındaki dizi şimdiden izleyicilerin gündeminde önemli bir yer tutmaya başladı.

Uçuş ve kontrol odası görüntülerine yer verildi

İHA’lar için “Uyduların yerini İHA’lar aldı. Gökyüzünde hareketli bir göz gibi kullanılabiliyor. Onu konuşlandırıp istediğiniz yere götürebiliyorsunuz. Bir insan pilotu riske atmıyorsunuz. Modern İHA’lar taktiksel durumlar için mükemmel bir gökteki göz aracı” ifadeleri yer aldı. Kuyruğunda Türk bayrağı olan Bayraktar TB2’lerin uçuşundan ve kontrol odasından görüntülere yer verildi.

Silah ithalatçılığından ihracatçılığına Türkiye’nin büyük başarısı

Türkiye, askeri olarak yurt dışından bağımsız hareket etmek için var gücüyle çalışıyor. Özellikle geçtiğimiz yıllarda yerli silah sanayisini sistemli bir şekilde geliştirdi. 2000 yılından sonra Türk savunma sanayinde yeni bir dönem başladı. 2001 yılında üniversiteler, araştırma kurumları ve üretim sektörleri arasındaki işbirliğini geliştiren bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi anlaşması yapıldı. Hükümet, Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyon ihtiyaçları doğrultusunda Ar-Ge projelerine odaklandı. Türk Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi ve Denizcilik Tasarım Bürosu bu dönemde Türk Deniz Kuvvetleri’nin modernizasyon ihtiyaçları için kuruldu. Ülke yüzde 20 yerli üretim oranıyla başladığı yolda yüzde 70 yerli üretim oranına ulaştı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılına kadar bugünlerde yaklaşık 3 milyar avro olan yıllık silah satışının 10 milyar avroya yükselmesi hedefleniyor. Bunun için ülke droneları geliştirmeye odaklanırken Baykar Makine kısa süre önce “Bayraktar TB2”nin geliştirilmiş modeli olan “Akıncı”nın da ikinci prototipini tanıttı.

Bayraktar TB2 ile Netflix’te izleyicilere sürpriz yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Ukrayna, 5 Bayraktar İHA satın alacak https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/ukrayna-5-bayraktar-iha-satin-alacak/ Fri, 27 Nov 2020 17:10:18 +0000 https://yekvucut.com/?p=36246 Armiya inform sitesinin haberine göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, ordunun ihtiyaçları kapsamında 2021’de 5 yeni Bayraktar İHA satın alınmasına...

Ukrayna, 5 Bayraktar İHA satın alacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>

Armiya inform sitesinin haberine göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, ordunun ihtiyaçları kapsamında 2021’de 5 yeni Bayraktar İHA satın alınmasına karar verildiğini açıkladı.

Ukrayna, Türkiye’den 2019’da 6 Bayraktar TB2 İHA ve 3 yer kontrol istasyonu satın almıştı.

Ukrayna, 5 Bayraktar İHA satın alacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
SİHA’lar yapay zekaya giden yolu açıyor https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/sihalar-yapay-zekaya-giden-yolu-aciyor/ Tue, 05 May 2020 13:07:35 +0000 http://yekvucut.com/?p=29517 20 yıl önce Amerika’dan ve ardından İsrail’den İHA talep eden, aldıkları da arızalı çıkan Türkiye, Mavi Marmara kriziyle tüm anlaşmaları...

SİHA’lar yapay zekaya giden yolu açıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
20 yıl önce Amerika’dan ve ardından İsrail’den İHA talep eden, aldıkları da arızalı çıkan Türkiye, Mavi Marmara kriziyle tüm anlaşmaları iptal etmişti. O gün yeril kaynaklarla başlayan girişimler, havadaki yeni güç olan İHA ve SİHA’larla, Türkiye’yi dünya sıralamasında zirveye taşıdı.

Terörle mücadele noktasında son yılların en önemli dönüm noktalarından biri de hiç şüphesiz Türkiye’nin sahip olduğu silahlı/silahsız insansız hava araçları. Sadece sınır içinde değil, Suriye başta olmak üzere güney sınırı boyunca, Doğu Akdeniz’de, Ege’de ve Karadeniz’de de oldukça etkin kullanılıyor. Türkiye, İHA-SİHA üretimine nispeten geç başlasa da kısa sürede kat ettiği yolla büyük başarılara imza attı. SİHA teknolojisinde dünyada ilk 3’te yer almayı başardı.

Bu alanda öncü bir rol üstlenen Baykar, SİHA’larda yüzde 93 yerlilik oranına sahip. Ancak bu başarıyı üstlenmek isteyenler de oldu. İngiliz The Guardian gazetesi, İngiltere’de üretilen kilit sisteminin Baykar’ın başarısında önemli rol oynadığını iddia etti. Fakat iddiaların yalan olduğu kısa sürede ortaya çıktı. Çünkü İngilizlerin 60 bin avro istediği kilit sistemini Baykar kendi imkanlarıyla daha ucuza üretmişti.

SİHA’lar düşük uçuş maliyetleri sayesinde ekonomik açıdan, üstün keşif ve gözetleme yetenekleri sayesinde ise zamandan tasarruf edilmesini sağladı. Bir yandan dünyanın dört bir yanından alınan siparişlerle milyonlarca dolarlık ihracat geliri elde edilirken, diğer yandan envanterdeki İHA/SİHA sayısı 100’ü aştı. Şu ana kadar Türk Güvenlik Güçlerine 86 adet, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne 6 adet ve Katar Silahlı Kuvvetleri’nde de 6 adet olmak üzere toplam 98 adet Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı (İHA) teslim edildi.

Türkiye’de stratejik sektörlerin başında gelen savunma sanayiinde 2000’lerin başında yerlilik oranı yüzde 15’ken bugün bu rakam yüzde 70’lere ulaştı. 2007 yılında sektörün toplam cirosu 3 milyar dolar iken 2019 yılında sadece yurtdışına satışlardan elde edilen gelir 3 milyar doları aştı. Son 18 yılda Ar-Ge ve girişim ekosistemi kuruldu. Savunma, sağlık, otomotiv, tarım gibi sektörlerde dijital dönüşüm yaşanıyor. İnsanlık yararına teknolojilerde lise öğrencileri bile projeler yürütüyor.

SİHA teknolojisi bilgi ve insan kaynağıyla uçan araba “Cezeri”nin çalışmaları başladı bile. Yaklaşık 850 kişilik Baykar ailesinde 7 temel mühendislik disiplininden insanlar çalışıyor. Gelecekte insan hatalarının minimuma çekildiği, insansız sistemlerin her alanda daha çok kullanıldığı bir dünya göreceğiz. Yapay zekâ ve robotlar gelecekte hayatımızın bir parçası olacak. Buna şimdiden milli çözümlerle hazırlanılıyor. İHA ve SİHAları geliştiren ekibin donanımı ve birikimi Yapay zeka ile çok daha ileriye taşınarak ekonomiye ve ülkenin teknolojik donanımına katkı sağlamaya devam edecek.

SİHA’lar yapay zekaya giden yolu açıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Yerli üretim Bayraktar SİHA’lar ihraç edilecek https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/yerli-uretim-bayraktar-sihalar-ihrac-edilecek/ Wed, 14 Mar 2018 12:55:10 +0000 http://yekvucut.com/?p=15972 Türkiye’ye terörle mücadelesinde büyük katkı sağlayan Bayraktar SİHA’lar yurt dışına açılıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2015’ten...

Yerli üretim Bayraktar SİHA’lar ihraç edilecek yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye’ye terörle mücadelesinde büyük katkı sağlayan Bayraktar SİHA’lar yurt dışına açılıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2015’ten bu yana operasyonel olarak kullandığı, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında görev alan Bayraktar TB2 İHA, yurt dışında da ilgi görüyor.

Katar’da düzenlenen Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’nda (DIMDEX 2018), Bayraktar TB2 İHA’nın ilk ihracatı da duyuruldu.

Fuar kapsamındaki seremoniye; Katar Hava Kuvvetleri Keşif ve Gözetim Merkezi Komutanı ve İHA Komitesi Başkanı Tuğgeneral Muhammed Owaida Al-Ramzani, Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel, Savunma Sanayii Müsteşarlığı İnsansız ve Akıllı Sistemler Dairesi Proje Müdürü Yusuf Hakan Özbilgin, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar katıldı.

Türkiye, sözleşmeyle ilk kez bu çapta bir milli hava aracı platformu ve yardımcı sisteminin ihracatını yapacak. İhraç edilen ürünün İHA gibi havacılık teknolojisinin en ileri seviye uygulamalarından biri olması dolayısıyla da bu ihracat önem taşıyor.

Kapsamlı ihracat paketi

Baykar ve Katar Silahlı Kuvvetleri arasında imzalanan sözleşme kapsamında; 1 yıl içinde 6 Silahlı Bayraktar TB2 Hava Aracı (SİHA) Platformu, 3 yer kontrol istasyonu sistem ve ekipmanı ile İHA eğitim simülatörü teslim edilecek. Ayrıca Katar Silahlı Kuvvetleri için İHA Harekat Merkezi ve milli olarak geliştirilen ağ tabanlı veri izleme ve arşivleme yazılım sistemi kurulumları yapılacak.

Baykar mühendis ve eğitim kadrosu, Katar Silahlı Kuvvetleri personeline Türkiye’de İHA pilot, faydalı yük ve bakım eğitimleri verecek. Sonrasında yine Türk mühendis ve uçuş destek personeli Katar Silahlı Kuvvetlerine teslim edilen sistemlerin 2 yıllık lojistik ve teknik desteğini sağlayacak.

ROKETSAN’da ihracaat yapacak

Araçların teslimiyle Türk savunma sanayii tarafından son yıllarda geliştirilen birçok farklı ürün ve yazılım da Katar Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girmeye başlayacak.

Bunlar arasında ROKETSAN’ın geliştirdiği mini akıllı mühimmat MAM-L ve MAM-C ürünleri, Piri Reis firmasının geliştirdiği ve TSK’nın kullandığı Coğrafi Analiz Sistemi yazılımı yer alıyor. Özellikle Silahlı Bayraktar TB2 İHA’ya entegre edilmiş olması nedeniyle, araçların teslimatıyla MAM-L ve MAM-C’ye de ilk ihracat kapısının açılacağı değerlendiriliyor.

Türkiye Çin ve ABD’yi geçti 

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sözleşmeyle ilgili üç yıldan bu yana Katar Silahlı Kuvvetleri ile görüştüklerini söyledi.

Milli ve özgün Bayraktar TB2 İHA Sistemi’nin ilk ihracat başarısına imza attıklarını vurgulayan Bayraktar, şunları aktardı:

“İmzaladığımız bu sözleşmeyle ülkemiz açısından da bu ölçekte yapılmış ilk gelişmiş hava aracı ihracatı gerçekleşmiş olacak. İHA gibi havacılık dünyasında geleceğin teknolojisi olan bir alanda milli sistemlerimizi ve teknolojilerimizi ihraç ediyor olmak önemli bir gelişme. Türkiye artık 2004’te başlattığı milli ve özgün üretim modelinin sonuçlarını hem kendi ihtiyaçları için hem de Katar gibi dost ve müttefik ülkelere yaptığı ihracatlarla almaya başladı. Katar yetkilileri bu kararı vermeden önce ABD, Avrupa, Çin gibi bu alanda atılım yapan ülkelerin teknolojilerini inceledi ve tercihini Türkiye’den yana kullandı. Ülkemizin bu alanda ulaştığı konumu göstermesi açısından memnuniyet verici bir durum. Vatanımıza ve milletimize hayırlı olsun.”

 

 

Yerli üretim Bayraktar SİHA’lar ihraç edilecek yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>