Benzin arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Wed, 08 Dec 2021 13:45:49 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Benzin arşivleri | Yekvucut 32 32 Akaryakıt fiyatı pahalılığında Türkiye dünyada kaçıncı sırada? https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/akaryakit-fiyati-pahaliliginda-turkiye-dunyada-kacinci-sirada/ Wed, 08 Dec 2021 13:45:49 +0000 https://yekvucut.com/?p=52352 Akaryakıt fiyatları salgın sonrası zirvede Küresel akaryakıt fiyatı salgınla birlikte tavan yaptı. 2020 yılında 30 dolarlara kadar düşen petrol fiyatları normalleşme adımları...

Akaryakıt fiyatı pahalılığında Türkiye dünyada kaçıncı sırada? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Akaryakıt fiyatları salgın sonrası zirvede

Küresel akaryakıt fiyatı salgınla birlikte tavan yaptı. 2020 yılında 30 dolarlara kadar düşen petrol fiyatları normalleşme adımları sonrasında artan taleple hızlı bir şekilde yükselerek 80 doların üzerine çıktı. Üretimden ulaşıma kadar birçok alanda talep yığılması gerçekleşti. Enerji kaynaklarına yoğun talep gösterilmesi emtiaları adeta karaborsaya düşürdü. Ham petrolün tırmanışı sonrası benzin fiyatları da dünya genelinde yükseldi.

Türkiye akaryakıt fiyatı sıralamasında 32. sırada

İngiltere gibi ülkelerde 1973 ve 1979 dünya petrol krizlerini aratmayacak şekilde benzincilerde uzun araç kuyrukları oluştu. Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’da bile akaryakıt fiyatı 1,81 dolara yükseldi. Ülkedeki tüketiciler araçlarının depolarına benzin doldurmak için komşu ülkelere gitti. Globalpetrolprices.com’daki verilere göre kasım ayında dünyada benzin ortalama fiyatı litre başına 1.24 dolar iken, Türkiye’de bu rakam 0,76 dolar. Türkiye’nin petrol zengini ülkeler ile arasında çok az fark bulunuyor. Cezayir ve Kuveyt gibi ülkelerde 0,33 dolar olan litre fiyatı Irak’ta 0,51 dolar, Brezilya 1,21 dolar. ABD 099, Hırvatistan 1,64 gibi Türkiye’nin üzerinde rakamlarla vatandaşına akaryakıt veriyor.

 

Küresel petrol fiyatları sıralaması
Türkiye Petrol fiyatları ve akaryakıt fiyatları

 

Sitedeki verilere göre; Türkiye 168 ülke içinde 32’inci sırada yer alıyor. Türkiye’nin üzerinde yer alan ucuz ülkelerin neredeyse yüzde 90’ının petrol ihracatçısı ülkeler. Rusya, Irak, Azerbaycan ve Venezuela gibi petrol zengini ülkeler dünyada en ucuz benzini vatandaşlarına sunuyor. ABD gibi meşhur Teksas bölgesi petrollerine sahip ülkede bile petrolün litre fiyatı 0,99 dolar. Türkiye gibi petrol ve doğal gazda dışa bağımlı bir ülke, petrol ihracatçıların ardından en ucuz fiyatla satışa sunan ülke olarak aradan sıyrılıyor.

Akaryakıt fiyatı pahalılığında Türkiye dünyada kaçıncı sırada? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Almanların benzin kuyruğu Çekya’ya kadar uzanıyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/almanlarin-benzin-kuyrugu-cekyaya-kadar-uzaniyor/ Thu, 21 Oct 2021 14:30:24 +0000 https://yekvucut.com/?p=51593 Almanlar benzin için Çekya’da Almanya‘da benzin ve motorin fiyatları 2012 yılının ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Enerji ve akaryakıt sektöründe...

Almanların benzin kuyruğu Çekya’ya kadar uzanıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Almanlar benzin için Çekya’da

Almanya‘da benzin ve motorin fiyatları 2012 yılının ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Enerji ve akaryakıt sektöründe Avrupa’da kabus yaşanıyor. İngiltere’de başlayan akaryakıt krizinin ardından Avrupa’daki enerji sıkıntısı ülkeleri endişelendiriyor. Fransa’da 1,53 euro ile rekor kıran akaryakıt fiyatlarından sonra sınıra yakın bölgelerdeki Almanlar da komşu ülkelerden yakıt alışverişlerini yapmaya başladı. Yükselen fiyatlar, Alman sürücüleri Çekya sınırına yakın olan Çek benzin istasyonlarına yöneltiyor. Özellikle hafta sonları yoğun talep gören Çekya benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşuyor.

Çekya’da benzin için uzun kuyruklar

Uzun kuyrukların oluştuğu Çekya akaryakıt istasyonlarında bir sürücünün yakıtı alıp, kasada ödeme yapması toplamda 40 dakika sürüyor. Almanya şoförler organizasyonu olan Genel Alman Otomobil Kulübü (ADAC), dizel yakıtın ulusal günlük ortalama litre başına fiyatının 1.555 avro (yaklaşık 16.90 Türk lirası) olduğunu yaptığı açıklamada belirtti. Almanya’nın Saksonya eyaletinde bulunan Dresden kentinde bir litre 95 oktan benzin 1.779 avro (yaklaşık 19.33 Türk lirası ) satılırken, Dresden’den yaklaşık 50 kilometre uzakta bulunan Çekya’nın Chlumec kasabasındaki benzin istasyonlarında ise aynı benzinin bir litresi 1,34 avroya (yaklaşık 14.56 Türk lirası) satılıyor. Litre başına 44 cent avro (yaklaşık 4.77 Türk lirası) tasarruf eden Almanlar, depo başına ise 20 (yaklaşık 217 Türk lirası) ila 30 avro (326 Türk lirası) arasında değişen önemli bir tasarruf sağlıyor.

Almanya’daki yüksek akaryakıt fiyatları nedeniyle Çekya’ya gelen Almanlar sadece araç depolarını değil, yanlarında getirdikleri bidonlara da akaryakıt dolduruyor. Sınır kasabalarında bulunan restoranlarında da yoğunluk yaşanırken, bu artışın yüzde 30’a yaklaştığı belirtiliyor. Alman Federal İstatistik Ofisi’ne göre, tüketici fiyatları yükselmeye devam ederken, eylül ayı enflasyonu geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 arttı. Enflasyon oranı, Aralık 1993’ten bu yana ilk kez bu Eylül’de yüzde 4’ün üzerine çıktı. Uzmanlara göre akaryakıt fiyatları yükselmeye devam ederse, Kasım ayında enflasyon oranının yüzde 5’i bulabileceği ifade ediliyor.

Almanların benzin kuyruğu Çekya’ya kadar uzanıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Akaryakıt krizi ile İngiltere vahşi Batı’ya dönüştü https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/akaryakit-krizi-ile-ingiltere-vahsi-batiya-donustu/ Wed, 29 Sep 2021 13:26:38 +0000 https://yekvucut.com/?p=51200 İngiltere benzin ve tedarik kriziyle karşı karşıya İngiltere dünyanın en büyük beşinci ekonomisi ancak yine de akaryakıt kriziyle boğuşuyor. Aynı...

Akaryakıt krizi ile İngiltere vahşi Batı’ya dönüştü yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
İngiltere benzin ve tedarik kriziyle karşı karşıya

İngiltere dünyanın en büyük beşinci ekonomisi ancak yine de akaryakıt kriziyle boğuşuyor. Aynı zamanda oldukça gelişmiş bir sosyal pazara ve piyasa odaklı bir ekonomiye sahip. Ülkenin ekonomisi en küreselleşmiş ekonomilerden de biri. Ekonominin geneline hizmetler işkolu hakim ayrıca GSYİH’ye yüzde 80 katkı sağlıyor. Ekonomi Kuzey Denizi petrol ve gaz üretimi ile destekleniyor. Ancak ülke son zamanlarda ekonomik anlamda zor günler geçiriyor. İngiltere’de Brexit sonrası Avrupalı işçilerin ülkelerine dönmesiyle nakliye şoförü sayısı yetersiz kaldı. Bu durum, özellikle akaryakıt krizine ve gıda sektöründe aksamalara yol açtı. Tedarik sorunu nedeniyle bazı marketlerde raflar boş kaldı.

Vahşi Batı’ya döndü

Kriz başta akaryakıt ve gıda olmak üzere çok sayıda sektörü etkiledi. Bazı akaryakıt istasyonları satışı durdurdu. İstasyonların geçici olarak kapatılacağının duyurulması, İngilizlerde endişe ve paniğe neden oldu. Çok sayıda istasyon önünde kuyruklar oluştu. Günlerdir devam eden ve tüm dünyanın tedirginlikle takip ettiği tedarik krizi ülke çapında şiddetli bir kaos ortamı yarattı.

İngiltere’deki benzin krizi eğitimi de tehdit etmeye başladı. Okul müdürleri, servislerin çalışmayacak hale gelmesi durumunda yeniden online eğitime geçme seçeneğini gündeme aldı.

Benzin sırasında insanlar birbirlerine bıçak çekip kavga ederken, hırsızların arabaların depolarını delip benzin çaldığı bildirildi.

İngiltere Çevre Bakanı George Eustice, benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşması ve bazı istasyonlarda benzin kalmamasından, “ihtiyacı olmadığı halde benzin alanları” sorumlu tuttu.

İngiltere’de raflar boş kaldı

Tedarik sorunu İngiltere’de bazı marketlerde rafların boş kalmasına da yol açtı. Londra’da özellikle sebze ve meyve ürünleri ile hazır suların satışa sunulduğu raflar boş.

Tedarik ve personel vizesi sorunu yaşanan gıda sektöründe de çiftçiler Noel için hindi kalmayabileceği konusunda uyardı.  Büyük üreticilerin ürünleri işleme koyacak yeterli sayıda çalışanı yok. Bu yüzden kümes hayvanları derneği,  gerekçesiyle üretim kapasitesini azalttıklarını söyledi. İngiltere Kümes Hayvanları Konseyi, sektörde yaklaşık 7000 kişilik açık olduğunu ifade etti.

İngiltere TIR ve kamyon şoförü açığından kaynaklanan akaryakıt tedariki sorunları gidermek için ordunun devreye sokulabileceğini açıkladı. Daha önce çözüm önerisi olarak sunulan geçici vizeler içinse henüz bir çalışma başlatılmadı. Hükümet ek önlem olarak, petrol şirketlerinin yakıt ikmalini hızlandırmaları için rekabet yasasını da askıya alacağını duyurdu.

Akaryakıt krizi ile İngiltere vahşi Batı’ya dönüştü yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Suudi Arabistan’da petrolün getirdiği rahatlık sona erdi https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/suudi-arabistanda-petrolun-getirdigi-rahatlik-sona-erdi/ Tue, 02 Jan 2018 08:31:25 +0000 http://yekvucut.com/?p=13769 Suudi Arabistan’da petrolün getirdiği rahatlık sona eriyor. Ülkede benzin fiyatlarına %82 ila %126 arasında zam geldi. ABD ile yaptığı 110...

Suudi Arabistan’da petrolün getirdiği rahatlık sona erdi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Suudi Arabistan’da petrolün getirdiği rahatlık sona eriyor. Ülkede benzin fiyatlarına %82 ila %126 arasında zam geldi. ABD ile yaptığı 110 milyar dolarlık tarihin en büyük silah alım anlaşmasından sonra ülkedeki prensler tutuklanmış servetlerini “fidye” olarak vermeleri karşısında serbest bırakılacakları açıklanmış.

Reuters’ta yer alan Suudi Arabistan’ın Haber Ajansı açıklamasına göre, fiyatların yükseltilmesindeki sebep daha verimli enerji kullanımını sağlamak ve ülkenin geçtiğimiz aylarda açıkladığı dev reform paketi için kaynak sağlamak.

Ülkede daha önce 0.75 riyalden satılan 91 oktan benzinin litresi yüzde 82 artışla 1.37 riyale çıkarken (1.38 TL), 95 oktan benzinin litresi de yüzde 126 artışla 0.90 riyalden 2.04 riyale (2.06 TL) çıktı.

Dizel fiyatları ise değiştirilmedi.

Suudi Arabistan krallığı, hükümetin sunduğu hizmetlerin düzeyini ve kalitesini artırmayı ve müreffeh bir gelecek ve sürdürülebilir bir kalkınma hedefleyen geniş kapsamlı bir reform paketi açıklamıştı.

KDV uygulaması da başladı 

Öte yandan ülkede dün itibariyle Katma Değer Vergisi (KDV) uygulaması da başladı. Sağlık, eğitim, bankacılık işlemleri, emlak, ulaşım, akaryakıt, elektrik, su, iletişim ve sigorta işlemleri gibi pek çok alanda yüzde 5 KDV uygulanacak.

Yaklaşık bir yıldır hazırlıkların sürdüğü ülkede, 90 bin işletmenin vergilendirme konusunda altyapı çalışmalarını tamamladığı belirtildi.

Suudi Arabistan’da petrolün getirdiği rahatlık sona erdi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>