Covid_19 arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Fri, 29 Jan 2021 13:08:20 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Covid_19 arşivleri | Yekvucut 32 32 Avrupa’nın sağlık sistemi covid_19 salgınıyla mücadelede sınıfta kaldı https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/avrupanin-saglik-sistemi-covid_19-salginiyla-mucadelede-sinifta-kaldi/ Mon, 11 Jan 2021 12:59:48 +0000 https://yekvucut.com/?p=37288 Covid_19 salgını Avrupa’nın sağlık sistemini vurdu Tüm dünyayı etkisi altına alan covid_19 salgını, Avrupa‘da adeta deprem etkisi yarattı. Avrupa ülkeleri...

Avrupa’nın sağlık sistemi covid_19 salgınıyla mücadelede sınıfta kaldı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Covid_19 salgını Avrupa’nın sağlık sistemini vurdu

Tüm dünyayı etkisi altına alan covid_19 salgını, Avrupa‘da adeta deprem etkisi yarattı. Avrupa ülkeleri ise bu salgına hazırlıksız yakalandı. Koronavirüs salgınıyla mücadelede Avrupa’nın sağlık sistemi alarm verdi ve koronavirüs sınavında ne yazık ki sınıfta kaldı. Salgın hızla yayılırken, hastanelerdeki yatak ve yoğun bakım kapasitesi birçok Avrupa ülkesinde yetersiz kaldı. Salgına hazırlıksız yakalanan Avrupa ülkelerinde yatak kapasitelerinin, yoğun bakım ünitelerinin, tıbbi malzemelerin yetersizliği, sağlık sistemlerinin çökmesine neden oldu. İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya İtalya, İsviçre ve Belçika gibi ekonomileri gelişmiş Avrupa ülkeleri bile covid_19 (koronavirüs) salgını döneminde vakaların hızla artışını engelleyemedi ve bunun sonucunda sağlık sistemlerinde ciddi problemler yaşadı.

İsviçre’de “Olağanüstü hal” talep edildi

İsviçre’de federal hükümet ve kanton yönetimleri tarafından alınan tüm önlemler salgını durdurmakta yetersiz kaldı. Ülkedeki hastanelerin yoğun bakım üniteleri tamamen doldu. İsviçre’de ekim ayından bu yana 4 binden fazla ameliyatın ertelendiği açıklandı. Hastanelerin başhekimleri dramatik durum ve aşırı yoğunluktan dolayı “olağanüstü hal ilan” edilmesini istedi.

Belçika’da covid_19’lu yaşlılar hastanelere gönderilmedi

Belçika’da huzurevlerindeki yaşlılara gerekli sağlık hizmeti sunulmadığı için ülkedeki ölüm oranlarının yüksek seyretti. Belçika Yaşlılık Hastalıkları Bilimi Enstitüsü, kronik hastalığı olan ve Covid-19’a yakalanan yaşlıların hastanelere gönderilmemeleri ve huzurevlerinde tutulmaları yönünde tavsiye mektubu yayımladı. Diğer Avrupa ülkeleri gibi Belçika da salgına hazırlıksız yakalandı. Tıbbi malzeme eksikliği ve hastanelerdeki yatak sayısı ile yoğun bakım ünitelerinin kapasitelerin kısıtlı olması sağlık krizini daha da arttı. Öte yandan maske eksikliğinin yanı sıra düşük test kapasitesi de virüsün yayılımını hızlandırdı. Ülkedeki doktor ve sağlık personel sayısındaki yetersizlik ise salgın döneminde iyice ortaya çıktı.

İngiltere’de sağlık hizmetleri çökmek üzere

İngiltere’de sağlık hizmetlerinin çökmek üzere olduğu belirtiliyor. Hastanelerin dışında çok sayıda ambulansın bekliyor. İngiliz basın yayın organları, hastanelerde yatak olmadığı için bazı hastaların ambulanslarda bekletilmek zorunda kaldığını söylüyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson da hastanelerin salgının başlangıcından beri her zamankinden daha fazla baskı altında olduğuna dikkati çekerek, “Enfeksiyon oranları endişe verici bir hızla artmaya devam ediyor” dedi. Londra Belediye Başkanı Sadık Han da virüsün yayılmasını durdurmak için acil bir önlem alınmazsa gelecek birkaç hafta içinde hastanelerdeki yatakların tamamen dolacağını ve hemen harekete geçilmezse çok fazla insanın ölebileceğini bildirdi.

ingiltere covid_19 sağlık
İngiltere’de sağlık sistemi çöküyor

İtalya covid_19 salgınıyla ağır bedel ödüyor

İtalya yıllar sağlık sektöründe büyük kesintiler yaptı. fakat covid_19 salgınıyla bu kesintilerin bedelini çok ağır ödedi. İtalya’nın sağlık sektöründe çok büyük problemler yaşandı. Nitekim İtalya, salgının en çok etkilediği ülkelerin başında geliyor ve bugüne dek koronavirüs nedeniyle ülkede 80 bine yakın insan hayatını kaybetti. Salgının ilk dalgasında sağlık personeli, yoğun bakım üniteleri, solunum cihazları ve maske eksikliği nedeniyle çok büyük problemler yaşandı. İlkbahar aylarında tıbbi maske, tulum ve solunum cihazı eksiklikleri ortaya çıktı. Dünyanın pek çok ülkesinden maske ve diğer tıbbi ihtiyaçlar için yardım talep etti.

İspanya’nın sağlık sistemi de tartışma konusu 

Pandemi döneminde İspanya da sağlık personeli eksikliği ve yatak kapasitesinin azlığıyla gündeme geldi. Özellikle ilk dalgada Madrid ve Barcelona gibi büyük kentlerde sahra hastaneleri kuruldu. Bu dönemde Madrid’deki fuar alanı da hastaneye dönüştürüldü. Rutin hastaların takipleri ve ameliyatlar da covid_19 (koronavirüs) salgınının neden olduğu yoğunluktan dolayı uzun süreli ertelendi.

Fransa da salgın nedeniyle sorunlar yaşıyor

Fransa’da da covid_19 salgını ile ile mücadelede sınıfta kaldı. Sağlık çalışanları maske yetersizliği yaşadı ve hastanelerdeki yatak kapasiteler doldu taştı. Hükümet, sağlık çalışanlarına yeterli sayıda maske ve sağlık ekipmanları sağlayamadı. Öte yandan, hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde de kapasite sorunu yaşandı.

Almanya da zorlanan ülkeler arasında

Almanya’da günlük vaka sayılarının 30 binlere yükseldi ve ülkedeki sağlık sisteminin kapasitesini de zorlandı. Ülkede 27 bine yakın yoğun bakım yatağı olsa da Almanya’da yeterli sağlık personelinin bulunmaması, sektördeki sorunlar arasında ön plana çıktı. Yeterli sağlık çalışanı olmadığı için tıp fakültesi öğrencilerinden yardım istendi.

Avrupa’nın sağlık sistemi covid_19 salgınıyla mücadelede sınıfta kaldı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Salgın kapsamında atılan adımların büyüklüğü 562 milyar TL’ye ulaştı https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/salgin-kapsaminda-atilan-adimlarin-buyuklugu-562-milyar-tlye-ulasti/ Mon, 07 Dec 2020 13:38:30 +0000 https://yekvucut.com/?p=36516 Türkiye ekonomisinde büyüme Haziran ayından itibaren vaka sayılarındaki düşüşle birlikte salgın çerçevesinde getirilen kısıtlamalar hafifletildi, üçüncü çeyrek itibarıyla ekonomi hızlı...

Salgın kapsamında atılan adımların büyüklüğü 562 milyar TL’ye ulaştı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye ekonomisinde büyüme

Haziran ayından itibaren vaka sayılarındaki düşüşle birlikte salgın çerçevesinde getirilen kısıtlamalar hafifletildi, üçüncü çeyrek itibarıyla ekonomi hızlı bir toparlanma sürecine girdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYİH yılın üçüncü çeyreğinde, ikinci çeyreğe göre, yüzde 15,6 oranında arttı. Finansal şartlardaki iyileşmenin iç talebe destek vermesiyle üçüncü çeyrekte Türkiye ekonomisi yüzde 6,7 oranında büyüme kaydetmeyi başardı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptığı açıklamada, kasım ayı itibariyle de Covid-19 salgını kapsamında ekonomiyi desteklemek amacıyla atılan adımların büyüklüğünün 562 milyar liraya ulaştığını belirtti.

Dünya ekonomisi

2019 yılında ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları, Avro Bölgesi’nde genele yaygın zayıf performans, Brexit’e ilişkin belirsizlikler, Çin’deki sıkı kredi politikalarıyla azalan yatırımlar, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki parasal normalleşme, azalan küresel talep ve güven, küresel büyüme ve ticaret hacminin yavaşlamasına sebep oldu. 2020 yılında halihazırda yavaşlayan bir küresel ekonomi ile girilirken, ortaya çıkan Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler ve kısıtlama tedbirleri neticesinde hem üretimde hem de talepte küresel ölçekte tarihi gerilemeler kaydedildi.

Salgının etkileriyle 2020 yılının ikinci çeyreğinde ekonomilerde küçülmeler gözlemlendi, büyük istihdam kayıpları yaşandı. Bu dönemde sanayi üretimi ve ticaret hacmi sert bir biçimde geriledi, perakende satışlarda düşüş gözlendi. Salgının hızla yayılması ABD, İtalya, İspanya, İngiltere gibi büyük ekonomilerin de arasında olduğu birçok ülkenin sağlık sistemleri üzerinde yıkıcı etkiler bırakırken başta hizmetler sektörü olmak üzere ekonominin önemli alanlarında ciddi hasarlara neden oldu. Özellikle turizm ve ulaştırma sektörleri bu süreçte ağır darbe aldı. Yine bu süreçte sermaye akımları gelişmekte olan ülkeler aleyhine bozulurken, dolar, avro gibi para birimleri değer kaybetti.

Türkiye ekonomisinin durum nasıldı?

Türkiye ekonomisindeki dengelenme sürecinin ardından, 2019’un son çeyreğindeki yüzde 6,4 oranında güçlü bir büyüme performansının etkisiyle yılın tamamında yüzde 0,9 oranında büyüyerek küresel kriz sonrasındaki kesintisiz yıllık büyüme eğilimini sürdürdü.

Türkiye, 2020 yılının ilk çeyreğinde birçok ülkeden pozitif ayrışarak yüzde 4,5 oranında büyüme kaydedilmesine karşın, salgının tüketici davranışı üzerindeki etkileri ve salgının yayılmasına engel olmak için alınan önlemlerin ekonomik faaliyeti sınırlandırması, ayrıca salgına bağlı olarak dış talepteki daralma sonucunda yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 9,9 oranında daraldı.

Salgın kapsamında atılan adımların büyüklüğü 562 milyar TL’ye ulaştı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Salgında hangi istihdam adımları atıldı? https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/salginda-hangi-istihdam-adimlari-atildi/ Fri, 04 Dec 2020 11:09:45 +0000 https://yekvucut.com/?p=36422 İstihdam için ardarda önlemler alındı Covid-19 salgınında ikinci dalgayla birlikte kısıtlamalar arttı. İstihdam piyasasına etkisini sınırlandırmak için yeni önlemler devreye alındı. İşsizlik Sigortası...

Salgında hangi istihdam adımları atıldı? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
İstihdam için ardarda önlemler alındı

Covid-19 salgınında ikinci dalgayla birlikte kısıtlamalar arttı. İstihdam piyasasına etkisini sınırlandırmak için yeni önlemler devreye alındı. İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 10, 19, 21 ve 26’ncı maddelerindeki bazı sürelerin uzatılmasına karar verilerek Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece normalleşme desteği 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılırken önceki uygulamada 3 ayla sınırlandırılmış olan yararlanma süresi de 6 aya çıkarıldı. Sadece bunlar değil kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanların istihdamına uygulanan prim teşvik süresi de 31 Aralık 2022’ye kadar uzatıldı.

İşe dönüş desteği de devletten

1 Ocak 2019 – 30 Nisan 2020 tarihleri arasında işten çıkartılan sigortalı veya sigortasız işçiler ile halen sigortasız çalıştırdığı işçileri işe alarak sigorta girişi yaptıran işverenlere de destek sağlanacak. İşveren işe aldığı işçileri ücretsiz izne ayırmak zorunda kalırsa, işçilere aylık bin 168 TL nakdi ücret desteği verilecek. Söz konusu tarihler arasında işten çıkartılmış işçinin işe dönüş başvurusu işverence kabul edilmez ise işçiye ayda bin 030 TL destek sağlanacak. Ayrıca destek ödemeleri, işten çıkarma yasağı süresince devam edecek.

Kısa çalışmaya başvuruyu kaçırmış olanlara yeni fırsat

İstihdamı korumaya yönelik bir başka önlem de Kısa Çalışma Ödeneği’ne yeni başvuru hakkının yeniden açılması oldu. 30 Haziran 2020 öncesi başvuru yapmayan işyerleri de bu kapsama eklendi. Buna göre salgın nedeniyle 30 Haziran tarihine kadar Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu yapmayan işyerleri, 31 Aralık 2020 tarihine kadar İŞKUR’a başvurmaları durumunda 1 Aralık 2020 tarihinden sonraki dönem için 3 ay süreye kadar Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanabilecek.

Şirketler kısa çalışma ödeneği ve normalleşme desteğini tercih ediyor

Ayrıca temmuz ayında atılan destek adımlarının bir parçası olarak kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği alanlara normal haftalık çalışma düzene geçilmesini teşvik etmek için normalleşme desteği uygulaması başlatılmıştı.

Bloomberg‘den alınan bilgilere göre; 6 Kasım’a kadar işverenlere toplam 2,1 milyon çalışan için 1,6 milyar lira normalleşme prim desteği verildi. Bu dönemde kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden normalleşme desteğine yönelim başladı. Nisan ayından 6 kasım tarihine kadar aylık bin 177 TL’lik nakdi ücret desteğini alanların sayısı 2 milyona, kısa çalışma ödeneği alanların sayısı da 3,5 milyona ulaştı.

Salgında hangi istihdam adımları atıldı? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Ifo Enstitüsü: Alman şirketlerin yüzde 15’i tehdit altında https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/ifo-enstitusu-alman-sirketlerin-yuzde-15i-tehdit-altinda/ Wed, 02 Dec 2020 14:42:56 +0000 https://yekvucut.com/?p=36357 Almanya’nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü’nün (Ifo), Alman iş dünyası kasım anketine göre, ülkede şirketlerin yüzde 15’i...

Ifo Enstitüsü: Alman şirketlerin yüzde 15’i tehdit altında yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Almanya’nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü’nün (Ifo), Alman iş dünyası kasım anketine göre, ülkede şirketlerin yüzde 15’i Covid-19 salgınının neden olduğu kriz dolayısıyla ekonomik varlıklarını tehdit altında.

Ifo’nun haziran ayındaki anketinde Covid-19’un neden olduğu sağlık ve ekonomik kriz nedeniyle mevcudiyetlerini tehdit altında gören şirketlerin oranı yüzde 21 olarak duyurulmuştu.

İmalat sektöründe söz konusu oran yüzde 17’den 11’e düşerken, tekstil sektöründe bu oran yüzde 20’de kaldı.

Varlıklarını tehdit altında gören şirketlerin oranı bilgi teknolojileri sektöründe yüzde 5, perakende sektöründe yüzde 14 ve inşaat sektöründe yüzde 4 oldu.

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuya ilişkin değerlendirmesinde, bu oranın (yüzde 15) yüzde 21 olduğu Haziran 2020’ye göre bir ilerleme olduğunu ifade ederek, “Yine de seyahat acentelerinin ve tur operatörlerinin yüzde 86’sı, otellerin yüzde 76’sı ve restoranların yüzde 62’si şu anda ekonomik varlıklarını tehdit altında hissediyor.” ifadesini kullandı.

Ifo Enstitüsü: Alman şirketlerin yüzde 15’i tehdit altında yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Dünya turizmi 2020’yi 3 trilyon dolarlık kayıpla kapatıyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/dunya-turizmi-2020yi-3-trilyon-dolarlik-kayipla-kapatiyor/ Tue, 01 Dec 2020 07:49:50 +0000 https://yekvucut.com/?p=36310 Dünya Turizm Forumu Enstitüsü’nün (World Tourism Forum Institute) açıklamasına göre, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli, Gençlik ve Spor Bakanı...

Dünya turizmi 2020’yi 3 trilyon dolarlık kayıpla kapatıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Dünya Turizm Forumu Enstitüsü’nün (World Tourism Forum Institute) açıklamasına göre, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile 11 ülkenin turizm bakanının katılımıyla düzenlenen Global Turizm Forumu sona erdi.

3 gün süren forumda konuşan Dünya Turizm Forumu Enstitüsü Başkanı Bulut Bağcı, hibrit modelle birçok ülkede aynı anda etkileşim sağlayan forumun, turizme global bir vizyon kazandırdığını belirtti.

Salgının küresel turizmde yol açtığı kayıplara değinen Bulut, şunları kaydetti:

“Küresel turizm sektörü, Covid-19 salgını nedeniyle 2020’yi 3 trilyon dolar kayıpla kapatmaya hazırlanıyor. Gelecek yıl bu kaybın aşı çalışmaları ve yeni düzenle, adaptasyonla birlikte azalmasını ve 1 trilyon dolar olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. 2022’de de dünya turizm endüstrisinin kayıplarını kapatmasını ve 2019’da ulaştığı ekonomik büyüklüğün yüzde 25 üzerine çıkmasını bekliyoruz.”

Enstitü olarak farklı ülkelerde önemli çalışmalar yürüttüklerini aktaran Bağcı, yeni dönemde öncelikle Çin’e odaklanacaklarını, gelecek yıl Afrika ve Çad’da Global Turizm Forumu düzenleyeceklerini, bununla ilgili anlaşmaları kısa süre içerisinde imzalayacaklarını bildirdi.

Bağcı, “Önümüzdeki hafta anlaşmamızı imzalıyoruz. Daha sonra Orta Doğu ve Pakistan’da da turizm zirveleri planlıyoruz. ABD için de görüşmelerimiz olacak. Birçok ülkeyle turizm aracılığıyla ekonomik kalkınma için iş birliği görüşmeleri yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Turizmin AB’nin gayrisafi milli hasılasının yüzde 9,5’ini oluşturduğunu aktaran Sassoli, şu bilgileri verdi:

“Dünya Turizm Örgütü’ne göre, 2030’da yüzde 41,1’lik global bir pazar olacak. Avrupa’nın sosyoekonomik gelişiminde turizm kilit bir rol oynuyor. Bütün bu rakamların ötesinde insanların korunması, desteklenmesi, kültürel mirasın korumaya alınması gerekiyor. AB’nin güçlü iş birlikleri yaparak sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlaması gerekiyor. Bunun için de AB, ülkeler arasında vatandaşların ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda yeni turizm ve seyahat kuralları belirlemeli.”

Dünya turizmi 2020’yi 3 trilyon dolarlık kayıpla kapatıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa ekonomik krize mi sürükleniyor? https://yekvucut.com/video/avrupa-ekonomik-krize-mi-surukleniyor/ Fri, 27 Nov 2020 09:18:49 +0000 https://yekvucut.com/?p=36228 ?? Bu yıl iki kez salgının merkez üssü olan Avrupa, ekonomik krize doğru sürükleniyor‼️ pic.twitter.com/IW3NbMcDUZ — Yekvücut (@yekvucutcom) November 27,...

Avrupa ekonomik krize mi sürükleniyor? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>

?? Bu yıl iki kez salgının merkez üssü olan Avrupa, ekonomik krize doğru sürükleniyor‼ pic.twitter.com/IW3NbMcDUZ

— Yekvücut (@yekvucutcom) November 27, 2020

Avrupa ekonomik krize mi sürükleniyor? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Covid-19 nedeniyle havacılık sektöründe 4,8 milyon kişi işini kaybedebilir https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/covid-19-nedeniyle-havacilik-sektorunde-48-milyon-kisi-isini-kaybedebilir/ Wed, 11 Nov 2020 14:40:41 +0000 https://yekvucut.com/?p=35847 IATA’dan yapılan yazılı açıklamada, dünya genelinde salgından dolayı seyahat taleplerinin yüzde 75 düştüğü aktarıldı. Bunun neticesinde 4,8 milyon sektör çalışanının...

Covid-19 nedeniyle havacılık sektöründe 4,8 milyon kişi işini kaybedebilir yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
IATA’dan yapılan yazılı açıklamada, dünya genelinde salgından dolayı seyahat taleplerinin yüzde 75 düştüğü aktarıldı.

Bunun neticesinde 4,8 milyon sektör çalışanının işini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığı vurgulanan açıklamada, “Covid-19 ile ilgili sınır kısıtlamalarının ve karantina önlemlerinin etkisi, havacılık endüstrisini kapatma noktasına getirdi, uçakları yere indirdi, altyapı ve uçak üretim kapasitesini atıl durumda bıraktı.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, havacılık sektöründe “istihdam felaketinin” önlenmesi için hükümetlere acil müdahale ve sürekli mali destek sağlama çağrısında bulunuldu.

IATA Genel Müdürü Alexandre de Juniac ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Havacılık, benzeri görülmemiş bir istihdam felaketiyle karşı karşıya. Havayolları şirketleri maliyetleri düşürdü ancak mevcut koşullar altında yalnızca 8,5 aylık nakit kaldı.” uyarısı yaptı.

Juniac, salgın dolayısıyla sektörde zaten on binlerce kişinin işini kaybettiğini, hükümetlerin daha fazla mali destek sağlamaması durumunda muhtemelen yüzbinlerce kişinin işinden olacağına dikkati çekti.

Havacılığın ulusları birbirine bağlamada ve hayati öneme sahip kargoları taşımada önemli bir rol oynadığının altını çizen Juniac, daha da önemlisi, hükümetlerin sınırları güvenli şekilde yeniden açmak için birlikte çalışması gerektiğini kaydetti.

Covid-19 nedeniyle havacılık sektöründe 4,8 milyon kişi işini kaybedebilir yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Japonya’da Covid-19 salgınında 70 binden fazla kişi işini kaybetti https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/japonyada-covid-19-salgininda-70-binden-fazla-kisi-isini-kaybetti/ Tue, 10 Nov 2020 13:47:39 +0000 https://yekvucut.com/?p=35822 Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı, Covid-19 salgınının ekonomik etkilerine ilişkin verileri güncelledi. Buna göre, işten çıkarılanlar ile kontratını yenilemeyenler üzerinden...

Japonya’da Covid-19 salgınında 70 binden fazla kişi işini kaybetti yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı, Covid-19 salgınının ekonomik etkilerine ilişkin verileri güncelledi.

Buna göre, işten çıkarılanlar ile kontratını yenilemeyenler üzerinden yapılan denetimler, ocak ayı sonundan 6 Kasım’a kadar 70 bin 242 kişinin işini kaybettiğini ortaya çıkardı.

En fazla etkilenen sektörler arasında 12 bin 979 kişinin işini kaybettiği üretim ve 10 bin 445 kişinin işini kaybettiği restoran sektörleri geliyor.

Perakende sektöründe 9 bin 378, otel sektöründe ise 8 bin 614 iş kaybı yaşandı.

Bu oranların iş bulma kurumları ve işçi bürolarının resmi rakamlarına dayandığı, asıl oranın çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Japonya’da Covid-19 salgınında 70 binden fazla kişi işini kaybetti yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Covid-19 krizinin kazananı olarak Çin ve Türkiye öne çıkıyor https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/covid-19-krizinin-kazanani-olarak-cin-ve-turkiye-one-cikiyor/ Mon, 09 Nov 2020 14:28:14 +0000 https://yekvucut.com/?p=35797 İnsan sağlığının yanı sıra ekonomileri de tehdit eden Covid-19, ekonomilerde İkinci Dünya Savaşı’ndan beri görülmemiş bir çöküşe neden oldu. Birçok...

Covid-19 krizinin kazananı olarak Çin ve Türkiye öne çıkıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
İnsan sağlığının yanı sıra ekonomileri de tehdit eden Covid-19, ekonomilerde İkinci Dünya Savaşı’ndan beri görülmemiş bir çöküşe neden oldu.

Birçok ülkede fabrikalarda üretim durma noktasına gelirken, bazı perakende şirketleri mağazalarını kapatmak durumunda kaldı. Dünya genelinde birkaç hafta içinde yaklaşık 500 milyonluk istihdam kaybı yaşandı.

Ekonomik çöküşün neredeyse her ülke ekonomisinde hissedilmesine karşın çöküşü benzersiz kılan; büyümedeki düşüşün ülkelere göre farklılık göstermesi oldu.

Covid-19 küresel ekonomideki resmi olmayan hiyerarşiyi yıkarken, Çin gibi ekonomiler krizin nispeten “kazananı”, Avrupa Birliği (AB) ekonomileri ise “kaybedenleri” olarak öne çıkıyor.

Merkezi Zürih’te bulunan yatırım bankası UBS’nin yaptığı araştırmaya göre, Çin’in, küresel ekonomik üretimdeki pazar payını 2019’dan 2021’e kadar olan süreçte yaklaşık yüzde 9 artıracağı öngörülüyor.

AB’nin ise Covid-19 krizinden dolayı küresel ekonomideki payını 2019 ila 2021 arasında yüzde 3,5 kaybetmesi bekleniyor.

Birlik içinde yer alan büyük ekonomiler, bölge ekonomisinin lokomotifi Almanya’nın 2 katı çöküş yaşarken, Almanya’nın nispeten iyi durumda olmaması halinde AB için kayıpların daha da büyük olabileceği belirtiliyor.

AB’nin yanı sıra kaybedenler arasında Rusya ve Covid-19’un yanında Brexit ile mücadele eden İngiltere de bulunuyor. Rusya’nın küresel ekonomik üretimdeki payının yüzde 5,7, İngiltere’nin ise yüzde 5 seviyesinde azalacağı tahmin ediliyor.

Güney Kore ve Türkiye, kazanan ülkeler arasında yer alıyor. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’nin ise bu konumunu gelecek yıl kabaca koruyacağı belirtiliyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) tahminlerine göre, gelecek yıl ABD ekonomisinin büyüklüğü 2019 seviyesinde kalacak, Çin ise yüzde 10 daha geniş ekonomiye sahip olacak.

Türkiye’nin gelecek 10 yılda ihracatını daha fazla artırarak söz konusu krizden çıkma potansiyeline sahip bir ülke olduğunu vurgulayan Konstanz Üniversitesi Uluslararası Ekonomi Profesörü Erdal Yalçın, bu beklentiyi destekleyen nedenler olduğunu söyledi.

Yalçın, “Covid-19 döneminde yaşanan deneyimler göz önüne alındığında, AB ülkeleri ve üreticiler, kesinlikle Çin ve Doğu Asya ülkelerinden ithalata bağımlılığı azaltmaya çalışacaklardır. Türkiye, halihazırda Avrupalı;; çok uluslu şirketlerin değer zincirlerine iyi entegre olmuş bir ekonomiye sahip. Önde gelen AB ülkeleriyle lojistik bağlantı gelişmiş durumda ve bu bağlantı Türkiye ile AB ülkeleri arasında hızlı bir ara mal değişimine izin vermektedir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin maliyet faktörü avantajına dikkati çeken Yalçın, “Türk lirasındaki değer kaybı, dış borcu olan yerli Türk şirketlerini baskılıyor. Zayıf Türk lirasının, uzun vadede düşük iş gücü maliyetleri açısından Türkiye’nin rekabet gücüne olumlu etkisi olacaktır. Türkiye’nin özellikle AB şirketleri için çekiciliği, daha düşük maliyetler nedeniyle muhtemelen artacaktır.” dedi.

Covid-19 krizinin kazananı olarak Çin ve Türkiye öne çıkıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa’daki çift dipli resesyon küresel toparlanma üzerinde baskı oluşturuyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/avrupadaki-cift-dipli-resesyon-kuresel-toparlanma-uzerinde-baski-olusturuyor/ Sat, 07 Nov 2020 13:26:01 +0000 https://yekvucut.com/?p=35780 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’ten yapılan açıklamada, bu yılın üçüncü çeyreğinde küresel ekonomik büyümedeki toparlanmanın tahmin edilenden daha hızlı olduğu,...

Avrupa’daki çift dipli resesyon küresel toparlanma üzerinde baskı oluşturuyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’ten yapılan açıklamada, bu yılın üçüncü çeyreğinde küresel ekonomik büyümedeki toparlanmanın tahmin edilenden daha hızlı olduğu, Avrupa ülkelerinin yeniden karantinaya girmesinin yılın son çeyreğinde ekonomik aktiviteyi zayıflatmasının beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, Avrupa’da daha zayıf olan ekonomik toparlanmanın gelecek yıla dair küresel büyüme üzerinde baskı oluşturmasının beklendiği, buna rağmen reyting kuruluşunun Çin ve ABD’nin 2021 yılına ilişkin büyüme tahminlerini sabit tuttuğu belirtildi.

Fitch Ratings açıklamasında ABD’nin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yüzde eksi 4,6’dan yüzde eksi 3,7’e çekildiği, 2021 yılına ilişkin büyüme tahminin ise yüzde 4 seviyesinde tutulduğu kaydedildi.

Çin’in bu yıl sonuna ilişkin ekonomik büyüme tahmininin ise yüzde 2,7’de yüzde 2,3’e çekildiği belirtilen açıklamada, Fransa, Almanya ve İngiltere’deki karantina uygulamalarının ve İtalya ve İspanya’daki sıkılaştırılmış tedbirlerin Avrupa’da özellikle hizmet sektöründeki büyümeyi baskılamasının beklendiği belirtildi.

Kredi derecelendirme kuruluşunun açıklamasında, Avro Bölgesi’nin bu yılın dördüncü çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 4 daralmasının beklendiği, 2021 büyüme tahminin ise 1 puan düşürülerek yüzde 4,5’e çekildiği kaydedildi.

Kredi derecelendirme kuruluşunun açıklamasında değerlendirmelerine yer verilen Fitch Ratings Başekonomisti Brian Coulton, “Okullar açık kalmaya devam ediyor. İmalat ve inşaat sektörleri Fransa’da çalışmaya devam edecek. Günlük ekonomik aktivitenin bahar dönemine kıyasla önümüzdeki dönemde daha az baskılanmış olmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Avrupa’daki çift dipli resesyon küresel toparlanma üzerinde baskı oluşturuyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>