Scroll Top

Salgında hangi istihdam adımları atıldı?

İkinci dalgada da devlet çalışanlara destek sağlamaya devam ediyor

İstihdam için ardarda önlemler alındı

Covid-19 salgınında ikinci dalgayla birlikte kısıtlamalar arttı. İstihdam piyasasına etkisini sınırlandırmak için yeni önlemler devreye alındı. İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 10, 19, 21 ve 26’ncı maddelerindeki bazı sürelerin uzatılmasına karar verilerek Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece normalleşme desteği 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılırken önceki uygulamada 3 ayla sınırlandırılmış olan yararlanma süresi de 6 aya çıkarıldı. Sadece bunlar değil kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanların istihdamına uygulanan prim teşvik süresi de 31 Aralık 2022’ye kadar uzatıldı.

İşe dönüş desteği de devletten

1 Ocak 2019 – 30 Nisan 2020 tarihleri arasında işten çıkartılan sigortalı veya sigortasız işçiler ile halen sigortasız çalıştırdığı işçileri işe alarak sigorta girişi yaptıran işverenlere de destek sağlanacak. İşveren işe aldığı işçileri ücretsiz izne ayırmak zorunda kalırsa, işçilere aylık bin 168 TL nakdi ücret desteği verilecek. Söz konusu tarihler arasında işten çıkartılmış işçinin işe dönüş başvurusu işverence kabul edilmez ise işçiye ayda bin 030 TL destek sağlanacak. Ayrıca destek ödemeleri, işten çıkarma yasağı süresince devam edecek.

Kısa çalışmaya başvuruyu kaçırmış olanlara yeni fırsat

İstihdamı korumaya yönelik bir başka önlem de Kısa Çalışma Ödeneği’ne yeni başvuru hakkının yeniden açılması oldu. 30 Haziran 2020 öncesi başvuru yapmayan işyerleri de bu kapsama eklendi. Buna göre salgın nedeniyle 30 Haziran tarihine kadar Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu yapmayan işyerleri, 31 Aralık 2020 tarihine kadar İŞKUR’a başvurmaları durumunda 1 Aralık 2020 tarihinden sonraki dönem için 3 ay süreye kadar Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanabilecek.

Şirketler kısa çalışma ödeneği ve normalleşme desteğini tercih ediyor

Ayrıca temmuz ayında atılan destek adımlarının bir parçası olarak kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği alanlara normal haftalık çalışma düzene geçilmesini teşvik etmek için normalleşme desteği uygulaması başlatılmıştı.

Bloomberg‘den alınan bilgilere göre; 6 Kasım’a kadar işverenlere toplam 2,1 milyon çalışan için 1,6 milyar lira normalleşme prim desteği verildi. Bu dönemde kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden normalleşme desteğine yönelim başladı. Nisan ayından 6 kasım tarihine kadar aylık bin 177 TL’lik nakdi ücret desteğini alanların sayısı 2 milyona, kısa çalışma ödeneği alanların sayısı da 3,5 milyona ulaştı.

Benzer gönderiler