Doğalgaz arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Wed, 21 Sep 2022 13:14:28 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Doğalgaz arşivleri | Yekvucut 32 32 Foreign Policy: Putin’in enerji savaşı, Avrupa’yı parçalıyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/foreign-policy-putinin-enerji-savasi-avrupayi-parcaliyor/ Wed, 21 Sep 2022 13:14:28 +0000 https://yekvucut.com/?p=56945 Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı Avrupa’ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından kaleme alındı. “Putin’in enerji savaşı, Avrupa’yı parçalıyor” başlıklı...

Foreign Policy: Putin’in enerji savaşı, Avrupa’yı parçalıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı

Avrupa’ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından kaleme alındı. “Putin’in enerji savaşı, Avrupa’yı parçalıyor” başlıklı analizde, “Asıl soru, bunun Ukrayna’ya verilen desteği baltalayıp baltalamayacağı.” ifadesi kullanıldı.

Foreign Policy duyurdu: Avrupa’daki fabrikalar hayatta kalma mücadelesi veriyor

Foreign Policy analizinde Avrupa’daki fabrikalar, işletmeler ve ailelerin, doğalgaz fiyatları nedeniyle hayatta kalma mücadelesi verdiğine dikkat çekildi. “Bu durum, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşıyla ilgili Avrupa dayanışmasını test ediyor ve ekonomide durgunluk korkularını körüklüyor.” denildi. Kıtada son 10 yılda yüksek enerji fiyatlarının “ezici boyutlara” ulaştığı, ortaya çıkan tablonun da endüstrileri durma noktasına getirdiği kaydedildi.

Aynı yazıda, “Haneler, faturalarını ödemek için çırpınıyor. Bu tablo, fiyatları aşağı çekmek üzere kapsamlı önlemler için Avrupalı ​​liderleri acil eyleme sevk etti. Brüksel, gazın karneyle dağıtılmasından bahsediyor.” denildi. Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden (CSIS) Ben Cahill, şöyle konuştu: “İnsanların şoke edici derecede yüksek elektrik faturaları var. Küçük işletmeler faturaları ödemekte zorlanıyor. Fabrikalar, üretimi durdurup durdurmamayı düşünüyor. Bu, kış gelmeden önce yaşanıyor. Dolayısıyla daha da kötü bir hal alabilir.”

Fransız Le Monde da fabrikaların kapandığını duyurdu

Fransız Le Monde gazetesi, enerji krizinin ekonomik boyutlarını yazdı. Ülkenin cam devi Duralex’in 1 Kasım’dan itibaren 5 ay boyunca üretim yapmayacağının belirtildiği habere göre, çelik üreticisi LME, 31 Aralık’tan itibaren kuzeydeki fabrikalarında üretimi durduracak. Fırınlarının yarısını kapatacak Arc France’de işçilerin üçte birine kısmi işsizlik uygulanacak. Haberde 150 bin küçük ve orta ölçekli şirketin tehdit altında olduğu da ifade edildi.

Haberde kapanan ve üretimi kısıtlayan firmalar listesinin gitgide uzadığına vurgu yapıldı. Nancy yakınındaki Custines’te Le Bronze-Alloys grubuna bağlı döküm şirketinin 16 Eylül’de kapama kararını duyurduğuna değinilen haberde, “Ayrıca çelik, cam, metal endüstrisi ile yoğun enerji tüketimine ihtiyaç duyan küçük ve büyük ölçekli on binlerce şirket kapanma tehdidiyle karşı karşıya.” ifadesi kullanıldı.

Foreign Policy: Putin’in enerji savaşı, Avrupa’yı parçalıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa’da gaz fiyatlarını sarsıyor https://yekvucut.com/feto-gercekleri/rusya-ukrayna-savasi-avrupada-gaz-fiyatlarini-sarsiyor/ Fri, 01 Apr 2022 13:14:57 +0000 https://yekvucut.com/?p=54472 Rusya-Ukrayna savaşı başladığından beri Avrupa‘da doğal gaz fiyatları yüzde 37 arttı. Rusya’nın dost olmayan ülkelere doğal gaz satışı ödemelerinde Rus...

Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa’da gaz fiyatlarını sarsıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Rusya-Ukrayna savaşı başladığından beri Avrupa‘da doğal gaz fiyatları yüzde 37 arttı. Rusya’nın dost olmayan ülkelere doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçmesi planıyla birlikte fiyatlar tırmanıyor. Rusya-Ukrayna savaşından bir gün önce 23 Şubat’ta, Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası olan TTF’de mart vadeli kontratların megavatsaat fiyatı 87,76 avrodan kapanmıştı. Savaşın ilk günü 24 Şubat’ta fiyatlar tırmanışa geçerek megavatsaat başına 130,66 avrodan kapandı. Savaş sonrası Rusya’ya karşı Batılı ülkeler tarafından uygulanan yaptırımların etkisi ve doğal gazda tedarik endişeleri nedeniyle yükselen doğal gazın megavatsaat fiyatı 7 Mart’ta 217,29 avro ile tüm zamanların rekorunu kırdı. TTF’de işlem gören mayıs vadeli kontratların fiyatı gün içinde 127 avroyu gördükten sonra Türkiye saatiyle 19.20 itibarıyla düne göre yaklaşık yüzde 1 artarak 121 avroya çıktı. Böylece, söz konusu savaşının başından beri Avrupa’da doğal gaz fiyatları yüzde 37 arttı.

 

Avrupa-da-dogal-gaz-fiyatlarıi-giderek-artiyor

 

Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa’da gaz fiyatlarını sarsıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Elektrik ve doğalgazda vatandaşı rahatlatacak düzenlemeler https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/elektrik-ve-dogalgazda-vatandasi-rahatlatacak-duzenlemeler/ Thu, 17 Feb 2022 16:40:38 +0000 https://yekvucut.com/?p=53756 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından millete seslendi. Vatandaşları rahatlatacak kararlar alındığını belirten Erdoğan atılacak adımları anlattı....

Elektrik ve doğalgazda vatandaşı rahatlatacak düzenlemeler yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından millete seslendi. Vatandaşları rahatlatacak kararlar alındığını belirten Erdoğan atılacak adımları anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aktardığına göre, ilk olarak 210 kilovatsaate kadarki düşük tarife ve 210 kilovatsaatin üzerindeki yüksek tarife rakamlarının, ilgili kurumlar tarafından vatandaşların yararına olacak şekilde yeniden değerlendirilecek. Küçük esnaf ve sanatkârı koruyacak biçimde ticari işletmeler için de benzer bir kademelendirme yapılacak. Elektrik desteği kapsamında 2,1 milyon hanelik destek, 4 milyon haneye çıkartıldı. Öte yandan 15 milyar liralık yeni bir sosyal destek paketiyle ilgili hazırlıklara da başlanacak. Bu sayede sosyal güvenlikte hem kapsama alanı hem etkisi genişleyecek.

Özellikle son günlerde gündeme gelen cemevlerinin elektrik aboneliği statüsü konusu da açığa kavuşturuldu. Yeni kararlar doğrultusunda sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliği ticarethane statüsünden, konut statüsüne dönüştürülecek. Böylece dernekler, vakıflar, cemevleri dâhil ticarethane statüsüyle fatura ödeyen kuruluşların elektrik bedellerinin önemli oranda düşmesi sağlanacak. Erdoğan daha önce doğal gaz tüketim desteği ile ilgili verilen sözü hatırlatarak hazırlıkların tamamlandığını söyledi. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının kriterlerine uyan 4 milyon hane için yılda 2 defada ödenmek üzere 450 ile 1150 lira arasında değişen miktarlarda doğal gaz desteği sağlanacak. Kronik hastaların ve yaşam destek cihazına bağlı olarak hayatını sürdüren kişilerin bulunduğu haneler için bu rakama yüzde 5 ilave yapılacak. Bu destek için başvurular cuma günü başlayacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı yurtlarında kalan 745 bin gence verilen beslenme yardımı da aylık 570 liradan 750 liraya yükseltildi. Böylece üniversite öğrencileri yemek ücretlerinde yaşanabilecek muhtemel zamlara karşı koruma altına alındı.

Türkiye en uygun fiyatla elektrik veren üçüncü ülke

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında enerji fiyatları hakkında da açıklamalarda bulundu. “Türkiye bugün enerji konusunda elektriklerin yokluğunu değil, sadece fiyatını tartışabiliyorsa bunu geçtiğimiz 20 yılda 32 bin megavattan 100 bin megavat seviyesine çıkardığımız kurulu enerji gücüne borçludur.” diyen Erdoğan, elektrik ve doğal gaz fiyatlarını avro cinsinden rakam ve asgari ücrete oranlarıyla Avrupa ülkeleri ile karşılaştırdı. Erdoğan konutlarda aylık 200 kilovat tüketim üzerinden bakıldığında Türkiye’nin, Avrupa’daki 34 ülke arasında vatandaşlarına en uygun fiyatla elektrik hizmeti sunan üçüncü ülke olduğunu vurgulayarak şu değerlendirmeleri yaptı:

“Ülkemizdeki elektriğin 200 kilovata denk gelen tutarı 18 avro iken, bu rakam mesela Norveç’te 35 avro, Fransa’da 45 avro, Hollanda’da 60 avro, Belçika’da 92 avro, Almanya’da 100 avrodur. Aynı miktardaki tüketim bedelini asgari ücret ile mukayese ettiğimizde ülkemizde yüzde 5,5’lik bir oran karşımıza çıkarken, Almanya’da yüzde 6,2’lik, Bulgaristan’da yüzde 7,5’lik, Çekya’da yüzde 10’luk, Romanya’da yüzde 15’lik oranlarla karşılaşıyoruz.”

Avrupa’da vatandaşına en ucuz doğal gaz veren ülke

Benzer bir tablonun doğal gaz konusunda da geçerli olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye’nin 100 metreküplük tüketime 18,5 avroluk faturayla, Avrupa’nın vatandaşına en ucuz doğal gaz hizmetini sunan ülkesi olduğunu kaydetti. Erdoğan, bu rakamın Macaristan’da 30 avro, Polonya’da 63 avro, Yunanistan’da 100 avro, İtalya’da 156 avro, Almanya’da 256 avro düzeyine yükseldiğini duyurdu. Geçen yıl sadece elektrik, doğal gaz ve akaryakıtta 165 milyar liralık sübvansiyon yaparak, salgın sebebiyle zaten sıkıntı içindeki vatandaşların ilave yükler altına girmesine engel olduklarını dile getiren Erdoğan, geçen yıl hane başına yaklaşık 5 bin lira enerji desteği verdiklerini bildirdi.

Elektrik ve doğalgazda vatandaşı rahatlatacak düzenlemeler yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Dünya çapında enerji fiyatları artıyor https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/dunya-capinda-enerji-fiyatlari-artiyor/ Sat, 15 Jan 2022 13:16:27 +0000 https://yekvucut.com/?p=53002 Enerji krizi tüm dünyada sorun olmaya devam ediyor Enerji krizi koronavirüs salgını sürecinde artarak küresel bir sorun haline geldi. Dünya...

Dünya çapında enerji fiyatları artıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Enerji krizi tüm dünyada sorun olmaya devam ediyor

Enerji krizi koronavirüs salgını sürecinde artarak küresel bir sorun haline geldi. Dünya genelinde elektrik fiyatları, ülkelerin ekonomik sorunları sebebiyle tavan yaptı. Bu süreçte doğalgaz, petrol, kömür gibi fosil yakıt fiyatlarındaki yükseliş, elektrik fiyatlarını da kaçınılmaz bir şekilde etkiledi. Uluslararası Enerji Ajansı verileri, 2020’de ticaret ve sanayi üretimindeki aksaklıklar nedeniyle küresel elektrik talebinin yaklaşık yüzde 1 oranında gerilediğini gösteriyor.

Avrupa′da artan enerji fiyatları endişe yaratıyor

Avrupa başta olmak üzere enerji krizi ile tüm dünyadaki enerji fiyatları arttı. Almanya’da spot piyasada ocakta ortalama 53,6 avro olan bir megavatsaat elektriğin ortalama fiyatı attı. Aralıkta 3 kattan fazla artarak 221 avroya ulaştı. Fransa’da fiyatlar 59,5 avrodan 274,7 avroya çıktı. İngiltere’de 90 avrodan 287,70 avroya, Hollanda’da 53,6 avrodan 221 avroya yükseldi. Belçika, Avusturya, İspanya, Danimarka gibi Avrupa ülkelerinde de elektrik fiyatları son bir yılda yaklaşık 4 kat arttı. ABD’de her eyalette farklılık gösteren elektrik fiyatları kilovatsaat başına ortalama 14,11 sent seviyesinde seyrediyor. Elektriğin kilovatsaati Sudan, Venezuela ve İran’da 1 sentin altında fiyatlandırılırken, bu tutar Etiyopya, Kırgızistan, Küba, Libya ve Zimbabve’de 1 sent, Irak, Kuveyt ve Katar’da 3 sent olarak hesaplanıyor.

Peki Avrupa, doğalgaz fiyatlarıyla sarsıntı yaşarken Türkiye bu durumun neresinde? Gürcistan’dan sonra en düşük doğalgaz ücreti Türkiye’de uygulanıyor. Genel olarak ülkelerin avro cinsinden doğalgaz fiyatlarına bakılırsa; AB: 0,069 Avro, Euro Bölgesi: 0,0681 Avro, Hollanda: 0,0961 Avro, Türkiye: 0,0189 Avro, Gürcistan: 0,0117 Avro civarında bir fiyat uyguluyor. Böylesine küresel çapta bir krize rağmen Türkiye, Batı’da en düşük zamları uygulayan ülke konumunda yer alıyor. Üstelik en düşük fiyatların ülkesi olarak da yerini korumaya devam ediyor. Ancak bu enerji krizi ile birlikte sadece Türkiye’de elektriğe ve doğal gaza zam yapıldığı algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Oysa İspanya elektriğe yeniden zam yaptı. 1 Ocak itibari ile elektrik fiyatlarına yüzde 57 zam getirdi. İtalya’da enerji kalemlerine rekor zam geldi. Elektriğin fiyatı yüzde 55, doğal gazın fiyatı yüzde 41,8 arttı. Yunanistan elektriğe yüzde 200, doğal gaza yüzde 600 zam yaptı.

Enerji fiyatlarındaki artış enflasyonu da etkiliyor

Avrupa doğalgaz ihtiyacının yarısını Rusya’dan ve kalanını büyük ölçüde Norveç ve Cezayir’den karşılıyor. Ancak 2020-2021 dönemindeki kışın mevsim normallerinden daha soğuk geçti. Bu durum doğalgaz rezervlerini normal seviyelerinin çok altına düşmesine sebep oldu. Enerji fiyatları enflasyonu da körükledi. Ayrıca enerji fiyatlarının artması Avrupa’daki enflasyonu son 25 yılın en yüksek seviyesine taşıdı. Euro Bölgesi’nde, aralıkta yıllık enflasyon yüzde 5 ile en yüksek seviyesine ulaşırken, enerji sektöründeki fiyat artışının yüzde 26 olması küresel enerji krizi enflasyon sorununu da gözler önüne seriyor.

Dünya çapında enerji fiyatları artıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Enerji krizi ile Avrupa için sert bir kış kapıda https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/enerji-krizi-ile-avrupa-icin-sert-bir-kis-kapida/ Thu, 23 Sep 2021 14:37:22 +0000 https://yekvucut.com/?p=51092 Avrupa için sert bir kış kapıda Avrupa’da enerji krizi patlak verdi. Rusya, Avrupa’ya Ukrayna üzerinden gaz akışını frenledi. Kuzey Akım Projesi ile alakalı soru...

Enerji krizi ile Avrupa için sert bir kış kapıda yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Avrupa için sert bir kış kapıda

Avrupa’da enerji krizi patlak verdi. Rusya, Avrupa’ya Ukrayna üzerinden gaz akışını frenledi. Kuzey Akım Projesi ile alakalı soru işaretleri de henüz çözülmedi. Durum doğalgaz fiyatlarına yansıdı. Fiyatlar yaklaşık yüzde 70 oranında artış gösterdi. Avrupa’da bir çok ülkede doğalgazın megavat saat başı ücreti 70 avroyu buldu. İngiltere NBP 15 yılın zirvesinde Hollanda TTF 13 yılın zirvesine yakın. Asya LNG 8 yılın en yüksek mevsimsel seviyesinde. ABD Henry Hub, 8 gün boyunca artırdı. 2017’den bu yana en uzun yükseliş serisi yaşandı. Çünkü daha sıcak iklime sahip ABD eyaletlerinden Almanya’ya kadar zaten düşük olan depolama seviyeleri daha da kötüleşiyor.

Avrupa’daki enerji krizinin sebebi ne?

Rekor yüksek karbon fiyatları da kömürün kullanmasını daha pahalı hale getirdi. Bu da Avrupa‘daki gaz kullanım oranının artmasına neden oldu. Fiyatlar yılbaşından bu yana en az 3 katına çıktı. Avrupa doğalgaz göstergesinde Hollanda 1 ay vadeli doğalgaz fiyatları yaklaşık yüzde 10’luk artışla 72,195 avroyla rekor düzeye yükseldi. Yıllık artış ise yüzde 450’yi aştı. Benzer şekilde İngiltere’deki muadil gösterge de yüzde 10 yükselişle 181,42 rekor kırdı.

Doğalgazdaki yükseliş elektriğe yansıdı

Doğalgazdaki yükseliş, elektrik fiyatlarını da yükseltiyor. Almanya’da gelecek yıl için elektrik fiyatları yüzde 4,2 artarak megavat saat başına 103,92 avroya tırmandı. Aynı zamanda Almanya’da ağustos ayı üretici fiyatlarında 1974’ten bu yana görülen en büyük artış gerçekleşti. Bu artışta Avrupa genelinde gerçekleşen enerji krizi etkili oldu. Böylelikle son bir ayda enerji fiyatlarındaki artış yüzde 24’e yükseldi. Almanya’da en son 1974’te yaşanan petrol krizi bu kadar yüksek bir artışa neden olmuştu. Ağustos ayında enerji fiyatları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24, önceki aya göre ise yüzde 3,3 arttı. Bununla birlikte ara malı fiyatlarında ise yıllık artış yüzde 17,1 olarak gerçekleşti.

 

Almanya'da enerji krizi kaynaklı gıda fiyat artışı
Almanya enerji fiyatları ile birlikte gıda fiyatları da yükseldi.

 

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, artan enerji fiyatlarının bu kış Avrupa’da elektrik kesintileri yaşanmasına dair riskleri artırdığını açıkladı. Banka bu kış ortalamaların üzerinde bir soğuk kış olursa Avrupa’nın Asya ile sıvı doğalgaz (LNG) ithalatı için rekabet etmek zorunda kalabileceği konusunda da uyardı. Goldman Sachs analisti Samantha Dart böyle bir rekabetin “doğalgaz ve enerji fiyatlarının talebi yok edecek derecede yükselmesine yol açabileceğini ve sanayi sektöründe elektrik kesintilerine neden olabileceğini” belirtti.

Avrupa için bu kış sert geçecek

Enerji tüketiminin daha da artacağı kış sezonu arifesinde Avrupa ekonomilerinde etkili olmaya başlayan enerji krizi, üretim sektörlerine de yansımaya başladı. Doğalgaz krizi, Avrupa’da karbondioksit üretimini kârlı olmaktan çıkartacak. Çelikten gıdaya birçok sektörde üretimi aksatacak noktaya geldi. Fiyatlardaki yüksek oranlı artışlar, başta İngiltere olmak üzere enerji sektöründe iflasları gündeme getirdi. Kriz ilk aşamada gübre ve et üretimini doğrudan etkileyecek. Bunun yanında gıda fiyatlarını daha da yukarı çekmesi bekleniyor. İngiltere’de gelecek hafta dört küçük enerji şirketinin yükselen doğalgaz fiyatları nedeniyle iflas etmesi bekleniyor. İngiltere’de benzer enerji krizi 1970’lerde olmuştu. Örneğin İngiltere’de karbondioksitte yüzde 500’e varan fiyat artışları beklenirken, Avrupa’da da birçok üreticinin darboğazdan etkilenebileceği uyarısı yapılıyor.

Enerji krizi ile Avrupa için sert bir kış kapıda yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Karadeniz’deki keşifle konutlardaki gaz tüketiminin tamamı yerli kaynakla karşılanabilecek https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/karadenizdeki-kesifle-konutlardaki-gaz-tuketiminin-tamami-yerli-kaynakla-karsilanabilecek/ Mon, 19 Oct 2020 12:46:00 +0000 https://yekvucut.com/?p=35172 Türkiye Karadeniz’deki keşiflerle bölgenin enerji potansiyelini ortaya çıkarırken, ithalat bağımlılığını azaltma yönünde önemli adımlar atıyor. Sakarya Gaz Sahası’nda yılda 15 milyar metreküp...

Karadeniz’deki keşifle konutlardaki gaz tüketiminin tamamı yerli kaynakla karşılanabilecek yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye Karadeniz’deki keşiflerle bölgenin enerji potansiyelini ortaya çıkarırken, ithalat bağımlılığını azaltma yönünde önemli adımlar atıyor. Sakarya Gaz Sahası’nda yılda 15 milyar metreküp üretime geçilmesiyle konutlardaki doğalgaz ihtiyacının tamamı yaklaşık 25 yıl boyunca yerli kaynaklarla karşılanabilecek.

Fatih sondaj gemisi Karadeniz’de Tuna-1 lokasyonundaki Sakarya Gaz Sahası’nda ağustosta açıklanan 320 milyar metreküplük doğal gaz keşfinin ardından yeni rezervlere ulaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sahadaki alt katmanlarda Fatih sondaj gemisinin 85 milyar metreküp yeni gaz keşfettiğini açıkladı.

Böylece, Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği toplam gaz miktarı 405 milyar metreküpe yükseldi. Yapılan hesaplamalara göre, söz konusu keşfin potansiyel ekonomik değeri mevcut fiyatlarla yaklaşık 85-90 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Söz konusu keşif, Türkiye’nin bugüne kadar kara ve deniz sahalarında gerçekleştirdiği 16,6 milyar metreküplük toplam üretiminin 25 katı seviyesinde bulunuyor.

Yıllık doğal gaz tüketiminin 45 milyar metreküp olduğu dikkate alındığında, bölgede keşfedilen gaz Türkiye’nin yaklaşık 8 yıllık gaz tüketiminin tamamını karşılayabilecek seviyede bulunuyor fakat teknik olarak sahadaki üretim kademeli artışla gerçekleştirilebiliyor.

Bu kapsamda, Karadeniz’de 2023’te başlaması hedeflenen doğal gaz üretiminin yılda 5 ila 10 milyar metreküp seviyesinde yapılabileceği, en yüksek üretim (plato) seviyesine ise 2026’da ulaşılarak 15 milyar metreküp gaz üretilebileceği belirtiliyor.

Böylece, Karadeniz’deki sahadan Türkiye’nin yıllık doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unun karşılanabileceği hesaplanıyor. Türkiye’nin geçen yıl sonu itibarıyla 12-13 milyar dolar olan doğal gaz ithalatının Karadeniz’den yapacağı üretimle yılda 3-4 milyar dolar azalması bekleniyor.

Sahadaki doğal gazın Türkiye’nin ulusal şebeke sistemine bağlanması için ise sahadan kıyıya uzanan yaklaşık 200 kilometrelik boru hattının inşa edilmesi planlanıyor.

Aynı zamanda, Karadeniz’deki sahada üretime başlanmasıyla Türkiye’nin uluslararası doğal gaz piyasalarında “üretici ülkeler” sınıfına gireceği ifade ediliyor.

Karadeniz’deki keşifle konutlardaki gaz tüketiminin tamamı yerli kaynakla karşılanabilecek yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye’nin keşfettiği toplam doğalgaz rezervi 405 milyar metreküp oldu https://yekvucut.com/video/turkiyenin-kesfettigi-toplam-dogalgaz-rezervi-405-milyar-metrekup-oldu/ Sat, 17 Oct 2020 13:39:07 +0000 https://yekvucut.com/?p=35127 Türkiye’nin keşfettiği toplam doğalgaz rezervi 405 milyar metreküp oldu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye’nin keşfettiği toplam doğalgaz rezervi 405 milyar metreküp oldu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye için tarihi gün: Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni doğal gaz rezerv miktarını açıklayacak https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/turkiye-icin-tarihi-gun-cumhurbaskani-erdogan-yeni-dogal-gaz-rezerv-miktarini-aciklayacak/ Sat, 17 Oct 2020 13:21:01 +0000 https://yekvucut.com/?p=35130 Fatih gemisi, Karadeniz’de sondaj faaliyetleri gerçekleştirmek üzere İstanbul’un fethinin 567. yıl dönümü olan 29 Mayıs’ta sefere çıkmıştı. İlk olarak 21...

Türkiye için tarihi gün: Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni doğal gaz rezerv miktarını açıklayacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>

Fatih gemisi, Karadeniz’de sondaj faaliyetleri gerçekleştirmek üzere İstanbul’un fethinin 567. yıl dönümü olan 29 Mayıs’ta sefere çıkmıştı. İlk olarak 21 Ağustos’ta doğalgaz rezervi bulduğunu açıklayan Türkiye, 17 Ekim’de ikinci keşfini dünyaya ilan edecek.

?️29 Mayıs 2020:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ilk yerli sondaj gemisi “Fatih”i, İstanbul’un fethinin yıl dönümünde uğurladı.?

?️
21 Ağustos 2020:
Türkiye Sakarya Gaz Sahası’nda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti.?
 
?️17 Ekim 2020:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih sondaj gemisinde yeni doğal gaz rezerv miktarını açıklayacak.?

Türkiye için tarihi gün: Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni doğal gaz rezerv miktarını açıklayacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Norveç merkezli enerji kurumu, doğalgaz keşfinin getirisini raporladı https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/norvec-merkezli-enerji-kurumu-dogalgaz-kesfinin-getirisini-raporladi/ Thu, 10 Sep 2020 13:02:38 +0000 http://yekvucut.com/?p=33978 Türkiye’nin sondaj gemisi Fatih, Karadeniz’de 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfederek büyük bir hayalin başlangıcına imza atmıştı. Türkiye için tarihi...

Norveç merkezli enerji kurumu, doğalgaz keşfinin getirisini raporladı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye’nin sondaj gemisi Fatih, Karadeniz’de 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfederek büyük bir hayalin başlangıcına imza atmıştı.

Türkiye için tarihi bir buluş olan doğalgaz keşfi Norveçli bağımsız enerji kurumu tarafından yayınlanan bir raporla teyit edildi.

Keşfin, Türkiye’yi gelecekte 21 milyar dolarlık bir ithalat yükünden kurtaracağı öngörülen raporda “Rystad Energy’nin tahminlerine göre, Türkiye’nin Tuna-1 gaz keşfinin gelecekteki gelişimi, sondajı ve ileri testler sırasında belirlenecek olan alana bağlı olarak, ülkeyi 21 milyar dolar kadar ithalat maliyetlerinden kurtarabilir. Küresel gaz fiyatları ve ithalat maliyetlerinin önümüzdeki yıllarda artması beklendiğinden, bu tutar daha da yüksek olabilir.” ifadelerine yer verildi.

Norveç merkezli enerji kurumu, doğalgaz keşfinin getirisini raporladı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye’nin Karadeniz’deki keşfi 2020’de denizlerdeki en büyük keşif oldu https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/turkiyenin-karadenizdeki-kesfi-2020de-denizlerdeki-en-buyuk-kesif-oldu/ Wed, 09 Sep 2020 13:36:05 +0000 http://yekvucut.com/?p=33943 Sakarya doğal gaz sahasında yapılan keşif bu yıl dünyadaki deniz keşifleri arasında ilk, kara ve denizlerde yapılan bütün keşifler arasında...

Türkiye’nin Karadeniz’deki keşfi 2020’de denizlerdeki en büyük keşif oldu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Sakarya doğal gaz sahasında yapılan keşif bu yıl dünyadaki deniz keşifleri arasında ilk, kara ve denizlerde yapılan bütün keşifler arasında da ikinci sırada yer aldı.

2020 içinde dünyada yapılan en büyük 10 keşfin toplam değeri yaklaşık 19 milyar varil petrol eşdeğeri oldu.

Türkiye, genel keşif listesinde 1,9 milyar varil petrol eşdeğeri (320 milyar metreküp doğal gaz) keşifle ikinci, denizlerde yapılan keşiflerde ise birinci sırada yer aldı.

Listenin ilk sırasında 14 milyar varil petrol eşdeğeri keşif ile Birleşik Arap Emirlikleri bulunurken, üçüncü sırayı 1,3 milyar varil petrol eşdeğeri ile Rusya, dördüncü sırayı 730 milyon varil petrol eşdeğeri keşifle Surinam aldı.

Surinam, 613 milyon varil petrol eşdeğeri keşifle beşinci sıranın da sahibi olurken, bu ülkeyi Guyana, Meksika, ABD ve İngiltere izledi.

Türkiye’nin Karadeniz’deki keşfi 2020’de denizlerdeki en büyük keşif oldu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>