et arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Tue, 05 Jul 2022 12:00:28 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png et arşivleri | Yekvucut 32 32 İngiltere’de gıda krizi çocukların öğünlerini vurdu https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/ingilterede-gida-krizi-cocuklarin-ogunlerini-vurdu/ Tue, 05 Jul 2022 13:30:33 +0000 https://yekvucut.com/?p=56225 İngiltere’de gıda krizi öğünlere yansıdı İngiltere’de gıda krizi yaşanıyor. Gıda fiyatlarındaki artışta koronavirüs salgını, Ukrayna savaşı ve yakıt fiyatlarındaki yükselişin etkili...

İngiltere’de gıda krizi çocukların öğünlerini vurdu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
İngiltere’de gıda krizi öğünlere yansıdı

İngiltere’de gıda krizi yaşanıyor. Gıda fiyatlarındaki artışta koronavirüs salgını, Ukrayna savaşı ve yakıt fiyatlarındaki yükselişin etkili olduğu belirtiliyor. Gıda fiyatlarının artması sebebiyle bazı okulların menüsünden et çıkarıldı. Hayat pahalılığı gibi sebeplerle patates gibi temel gıdaların da fiyatları artırıldı. Diğer yandan fiyatlardaki artışlar sebebiyle bazı okularda ucuz et ithal et ürünleri tercih edilmeye başlanırken, öğünlerdeki sebze ve meyvelerde de değişiklik yapılması düşünülüyor.

Gıda krizi çocuklar için tehdit

İngiltere ve Galler Bölgesi’nde okullara yemek tedarik eden firmaların derneği Laca, BBC’ye yaptığı açıklamada okul öğünlerinin kalitesinin düşmeye başladığını ve bunun çocukların yeterli beslenmesi açısından bir tehdit oluşturduğunu söylüyor. İngiltere’de hükümet erken yaşlardaki çocukların bedava öğünlerden faydalanmaya devam edebilmeleri için gıda tedarik eden firmalara teşvik oranını arttırmıştı. Ancak tedbirler yeterli olmadı.

İngiltere’de gıda krizi sebebiyle öğünlerde tavuk eti de sınırlandırılırken, daha ucuz bir seçenek olan hindi eti tercih edilmeye başlandı. İngiltere’de eğitim yaşındaki çocukların yarısından fazlasının bedava öğün hakkı var. Öğretmenler, birçok çocuk için bunun gün içinde besin ihtiyaçlarını karşılayacak tek öğün olduğunu söylüyor. Gübre ve yakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle patates fiyatlarında bile artış görülürken makarna, sıvı yağ, donmuş sebzeler ve balık gibi gıdalarda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Son birkaç gün zarfında kıyma fiyatlarının yüzde 11 oranında arttığı ifade edildi.

Çocuk yoksulluğuyla mücadele eden dernekler ve okullara yemek tedarik eden firmalar, gıda maliyetlerinin hükümet teşviklerine kıyasla çok hızla arttığını, birçok ailenin çocuklarına sıcak yemek yedirme imkânı bulamadığını belirtiyor. İngiltere’de bedava okul öğünlerinden faydalanan çocuk sayısı Ocak 2021’de 160 bin iken, bu yıl 1,9 milyona çıkmış durumda.

İngiltere’de gıda krizi çocukların öğünlerini vurdu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye’de et ithalatı gibi bir problem yok https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/turkiyede-et-ithalati-gibi-bir-problem-yok/ Fri, 06 Nov 2020 11:55:26 +0000 https://yekvucut.com/?p=35743 Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin, dünyada tarım sektörünü en fazla destekleyen ilk 10 ülke arasına girdiğine işaret etti. Pakdemirli, tarım...

Türkiye’de et ithalatı gibi bir problem yok yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin, dünyada tarım sektörünü en fazla destekleyen ilk 10 ülke arasına girdiğine işaret etti. Pakdemirli, tarım sektörüne aktarılan yatırım ödeneklerinin gelecek yıllarda ülke ekonomisine katkısının görüleceğini söyledi.

Pakdemirli, AK Parti hükümetleri öncesinde tarımsal destek yerine müdahale alımları bulunduğunu anımsatırken, AK Parti hükümetleri sonrasında desteklerin genişletildiğini ve müdahale alımlarının kısıtlı şekilde gerçekleştiğini belirtti.

Pakdemirli, sözlerine şöyle devam etti:

“Sahadaki memnuniyet de bundan kaynaklanıyor. Aktif piyasa takibi yapıyoruz. 50 kadar ürünü çok sıkı takip ediyoruz. Aktif piyasa takibiyle üreticiyi korurken, tüketiciyi de kolluyoruz. Üretici hak ettiği fiyatı alacak, bunun sözünü verdik ve Allah’a şükür bugüne kadar da sözümüzü yerine getirdik. ‘Sahada problemli ürün bırakmayacağız’ demiştik ve bırakmadık da. Girdi maliyetleri artıyor mu, bu kaçınılmaz mı belli şartlar altında kaçınılmaz. Bu maliyetlerin üzerinde çiftçiyi, üreticiyi koruyacağız. Peki bunun ispatı nerede? Çok basit. Girdi fiyatları endeksi kabaca yüzde 7-8 civarında artmış ama tarım ÜFE’si yüzde 15 civarında artmış. Bunun tercümesi şu, çiftçinin geliri artmış.”

Pakdemirli, tarımsal ürün ithalatına yönelik eleştirilere de yanıt vererek, şunları söyledi:

“Hasat zamanı ithalat falan yapmadık. Ben yapmam da yaptırmam da. Ama bugünkü şartlarda fiyatlar spekülatif artıyorsa, kurların yükselttiği dönemde fiyatlar artıyorsa tüketiciye fazla paraya bunu yedirmenin alemi yok. Oturup tekrar bu maliyetleri bir gözden geçirmek lazım. Tabii ki hasat zamanı bu tarz operasyonları yapmayalım.

Pakdemirli, besilik hayvan ithalatının neden yapıldığı eleştirilerine de yanıt verirken, şunları kaydetti:

“Biz gelir gelmez ‘bu hayvan ithalatını bitirelim’ dedik. Ama hayvanın doğum periyodunu hesaplayınca 3-3,5 seneye ihtiyaç var. Biz de dedik ki: ‘2022’nin başından itibaren ithalat yapmayacağız.’ Bununla ilgili de doğru adımlar attık. 2018’de 1 milyon 211 bin baş besilik getirilmiş, aynı zamanda 132 bin kesimlik baş getirilmiş. 2019’da biz bunu yarıya düşürdük. Yani 664 bine, 2020’de şu anda 208 bine düşmüş. 2021’de de aşağı yukarı 150 bin civarında hedefle bunu yürütmeyi düşünüyoruz. Bugün aslında buna ihtiyacımız yok ama doğru politikayla memleketi etsiz, besisiz bırakmamak için ve pandemi sürecinin etkilerinin daha devam edebileceğini hesaba katarak biraz sigortalı gidiyoruz. Et ithalatı bitmiştir, Türkiye’de et ithalatı gibi bir problem yoktur, Türkiye’nin böyle bir gündemi de yoktur. 50 bin ton olan 2018’deki et ithalatı, 2019’da 5 bin tona düşmüştür. Bu da sosyal sorumluluk projesi kapsamında kırsal kalkınmalarına destek olmak için iki ülkeye çeşitli ticari sebeplerle vermiş olduğumuz tavizlerden dolayı. Biri Sırbistan biri de Bosna. Bu sözleşmeler de zaten bitti.”

Türkiye’de et ithalatı gibi bir problem yok yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>