Güneydoğu Anadolu arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Sun, 19 Jun 2022 16:27:38 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Güneydoğu Anadolu arşivleri | Yekvucut 32 32 Geçmişten bugüne hızlı bir Güneydoğu Anadolu turu https://yekvucut.com/gundem/gecmisten-bugune-hizli-bir-guneydogu-anadolu-turu/ Sun, 19 Jun 2022 16:27:38 +0000 https://yekvucut.com/?p=55905 Spor alanında elde edilen başarılar son zamanlarda Türkiye’nin gündeminde sık sık yer ediniyor ama bunların içinde öyle bir tanesi var...

Geçmişten bugüne hızlı bir Güneydoğu Anadolu turu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Spor alanında elde edilen başarılar son zamanlarda Türkiye’nin gündeminde sık sık yer ediniyor ama bunların içinde öyle bir tanesi var ki Türkiye için bir miladı simgeliyor. Sporun ve sporcuların desteklenmesi, yeni açılan spor salonları, stadyum gibi alt yapı güçlendirmelerinin sonucunda; Türkiye spordaki başarısını uluslararası düzeyde kanıtladı. Basketboldan voleybola, bokstan okçuluğa ve yüzmeye birçok branşta milli sporcularımız Avrupa Şampiyonluklarında, Olimpiyatlarda, Paralimpik Oyunlarında Türkiye’ye büyük başarılar getirdi. Türkiye’nin ev sahipliğini yaptığı Cudi Cup turnuvaları ise hem sporda hem de huzuru temin etmede Türkiye’nin ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin katettiği yolun en güzel göstergesi. Şırnak’ın Silopi ilçesinde, Cudi Dağı’nın eteklerinde düzenlenen turnuvalarda 9 ülkeden sporcular ağırlandı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, sporun yanı sıra eğitim, sağlık ve istihdam alanlarında da yükselen bir grafiği bulunuyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yıllarca terör saldırıları ile anıldı. Şırnak gibi illerimiz gündemimize şehit haberleri ile geldi; Hz. Nûh’un gemisinin indiği yer olan Cudi Dağı, senelerdir bombalardan yükselen alevler ve çatışma seslerine tanık oldu. Geçmiş yıllarda okula bile zorlu yollarla giden gençlerin, spor aktivitelerine erişimi yoktu. Ancak bugün Cudi Dağı’nda yankılanan sesler, dünyanın dört bir yanından gelen sporculara ait. İlk olarak geçen yıl Şırnak’ta düzenlenen Ulusal Cudi Cup Tenis Turnuvası bu alandaki ilk ulusal organizasyon oldu. Bu yıl Uluslararası olarak düzenlenen Cudi Cup Tenis Turnuvası’na 9 ülkeden 81 sporcu katıldı. 16-22 Mayıs’ta düzenlenen turnuva, Şırnak Üniversitesi yerleşkesinde kurulan 4’ü açık, 2’si kapalı olmak üzere 6 kortta yapıldı. Daha sonra 25-30 Mayıs’ta yine Şırnak’ta gerçekleşen Uluslararası Yetenek Avcıları Futbol Akademisi (UYAFA) Cudi Cup Futbol Turnuvası’nda da şampiyon Şırnakspor oldu.

Güneydoğu Anadolu okullaşma oranları

Türkiye’nin güneydoğusunun son yıllarda sağlanan huzur ve güvenlik ortamına erişmesinde eğitim alanında yapılan projeler de oldukça etkili oldu. Bölgede yaygın olarak yaşayan Kürt vatandaşların geçmiş yıllarda yaşadığı zorlukların çoğu da sona erdi. Mardin Artuklu Üniversitesi’nde açılan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü ile hem Kürtlere hem de Kürtçe diline verilen değer kanıtlandı. Cumhuriyet tarihindeki ilk Kürdoloji Enstitüsü de 2009 yılında kuruldu. Kız çocukları için okul kampanyaları ve eğitim desteği sayesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde okullaşma oranı ilk kez 2014 yılında Cumhuriyet tarihinin en üst seviyesine çıktı. Diyarbakır, Ağrı, Mardin gibi iller ilköğretimde yüzde yüz net okullaşma oranıyla Türkiye ortalamasının üzerine yükseldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan ve 1 milyonu aşkın kişiye ulaşan Okuryazarlık Seferberliği’ne de en çok katılım gösteren iller arasında Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa yer alıyordu. TÜİK’in verilerine göre, Şırnak’ta 2008 yılında okuma yazma bilmeyen kişi sayısı 67 bin 761 iken 2021 yılında bu sayı 24 bin 251’e düşürüldü. Okur-yazarlığın artışıyla birlikte bölgede ve Şırnak ilinde okullaşma oranı da arttı. 2008’de 3 bin 223 olan ortaokul ve dengi meslek okulunda okuyanların sayısı, 2021 yılında 39 kat artarak 125 bin 648’e ulaştı. Yüksekokul ve fakülteye gidenlerin sayısıysa 6 bin 317’den 43 bin 109’a yükseldi. Özellikle Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) kapsamında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 2006 yılından sonra kurulan 6 üniversite ile dokuz il de üniversiteye kavuştu. Ayırılan bütçe ile eğitim için gerekli altyapı desteklendi, böylece program sayısı ve üniversiteye kabul edilen öğrenci sayısı artarken, öğrencilerin eğitim olanağı da modernleşti.

Güneydoğu Anadolu’da işgücü ve sağlık

Devlet, sadece Kürt vatandaşlara baskı uygulayan terör örgütlerini bertaraf etmekle kalmayarak bölge halkının yaşam kalitesini de yükseltecek yatırımları hayata geçirdi. Güneydoğu Anadolu’nun gelişimini yavaşlatıcı sebeplerinden birisi de dil sorunuydu. Bu konuda da “X”, “Q” ve “w” harflerin kullanım yasağını kaldırmak, yön ve levhaları iki dilli hale getirmek gibi birçok yenilikçi adım atıldı. Bölge aynı zamanda işgücü ve sağlık hizmetleri konularında da ilerlemesini sürdürdü. Güneydoğu Anadolu Bölgesi genelinde İşgücüne katılma oranı, 2007 yılında yüzde 34 iken 2019 yılında yüzde 46,1 oldu. Ülke ekonomisine katkı sağlayacak istihdam oranı, yüzde 28,3’ten yüzde 35,7’ye yükseldi. Bölge’de 2007 yılında yalnızca 96 hastane ve toplam 9 bin 980 yatak bulunuyordu. 2018 yılında hastane sayısı 130, yatak sayısı 20 bin 541 oldu. Böylelikle on bin kişiye düşen hasta yatağı sayısı 23,2’ye yükseldi. Özetlemek gerekirse; yıllarca terörle anılmış, zorlu şartları aklımıza kazınmış bu bölge yıllardır ilmek ilmek işlenen projeler sonucunda hak ettiği değeri buldu. Bugün Güneydoğu Anadolu Bölgesi saldırılarla, çatışmalarla değil sporla, turnuvalarla ve rekabetle anılıyor.

Geçmişten bugüne hızlı bir Güneydoğu Anadolu turu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
FETÖ’nün Güneydoğu Anadolu İmamına 500 bin lira ödül konuldu https://yekvucut.com/feto-gercekleri/fetonun-guneydogu-anadolu-imamina-500-bin-lira-odul-konuldu/ Fri, 07 Aug 2020 12:32:41 +0000 http://yekvucut.com/?p=32491 Fetullahçı Terör Örgütünün Güneydoğu mahrem imam yapılanmasının tepe isimlerinden olan ve 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında yurtdışına kaçtığı tespit...

FETÖ’nün Güneydoğu Anadolu İmamına 500 bin lira ödül konuldu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Fetullahçı Terör Örgütünün Güneydoğu mahrem imam yapılanmasının tepe isimlerinden olan ve 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında yurtdışına kaçtığı tespit edilen Recep Çiftçi’nin FETÖ’nün İran sorumluluğuna getirildiği belirlendi.

Hakkında Diyarbakır Başsavcılığınca da 4 ayrı FETÖ soruşturmasında örgüt yöneticisi olmakla suçlanan Recep Çiftçi’nin yakalanıp Türkiye’ye iade edilmesi için istihbarat birimlerinin çalışmaları devam ederken, terörist Çiftçi, İçişleri Bakanlığının en çok aranan azılı teröristler listesinin 500 bin liralık Gri kategorisine alındı.

FETÖ’nün Güneydoğu Anadolu Bölgesinden sorumlu mahrem imamlığını yapan ve 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında sahte kimlikle yurtdışına kaçtığı belirlenen Recep Çiftçi, İçişleri Bakanlığının azılı teröristler listesinin 500 bin liralık Gri renkli kategorisine alındı. Terörist elebaşı Recep Çiftçi’nin Diyarbakır’da mahrem imamlık yaparken örgüt adına kentteki işadamlarından himmet adı altında para topladığı bildirildi.

Bürokratları örgüt evinde topladı

Aralarında vali, vali yardımcıları, kaymakamlar, yargı mensupları, polis, askeri personel ile bazı gazetecilerin bulunduğu çok sayıda kamu görevlisi FETÖ’cülerle irtibatlı olduğu ve örgüt evlerinde sohbet toplantıları düzenleyip Fetullah Gülen’in vaazlarını ve propaganda içerikli konuşmalarını FETÖ’cülere dinlettiği bildirildi. Hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve örgütlü Suçlar Bürosu savcılarınca FETÖ yöneticisi olmaktan 4 ayrı soruşturma dosyası bulunan Çifçi’nin yurtdışına kaçtıktan sonra örgütün İran sorumluluğuna getirildiği öğrenildi.

Hakkında kırmızı bültenle Interpol tarafından da yakalama kararı çıkarılan Çiftçi’nin bulunduğu ülkede yakalanıp Türkiye’ye teslim edilmesi için Dışişleri Bakanlığı ve MİT nezdinde titiz çalışma yürütülüyor. Çiftçi’nin emekli öğretmen olduğu, 2004–2007 yıllarında Diyarbakır’da il imamlığı yaptığı, ardından Fetullah Gülen’in bizzat talimatıyla örgüt içinde terfi ettirilerek bu kez Güneydoğu Anadolu Bölge mahrem imamlığına atandığı, belirli zaman dilimlerinde Pensilvanya’ya giderek terörist başı Gülen’den aldığı emir ve talimatları yerine getirdiği belirtiliyor.

Çiftçi’nin örgüt içindeki konumu nedeniyle bölgeye atanacak üst düzey bürokratlar, emniyet ve yargı mensupları başta olmak üzere çok sayıda kamu görevlilerinin bizzat tayin ve terfilerinden bire bir sorumlu olduğu, örgüt içi uyuşmazlıkları rapor haline getirip son sözü söyleyecek kişi olarak Fetullah Gülen’e aktardığı ifade edildi. Terörist Recep Çiftçi’nin 17/25 Aralık’tan sonra sıklıkla İran’a gidip geldiği, bir dönem Afrika ülkesi Burundi’de de sorumluluk yaptığı ve son olarak 15 Temmuz hain darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine deşifre olduğunu anlayınca örgütün de yardımıyla yurtdışına kaçırıldığı kaydedildi.

Vali ve Emniyet Müdürlerini topluyordu

İran’da sorumlu olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen Recep Çiftçi’nin KHK ile kapatılan ve FETÖ’cü işadamlarını çatısı altında barındıran DİGİAD’dan da sorumlu olduğu öğrenildi. Etkin pişmanlıktan yararlanan bazı FETÖ itirafçılarının Recep Çiftçi ile ilgili ifadeleri şöyle:

“Diyarbakır’da birinci derece üst düzey sorumlu Recep Çiftçi’dir. 2012–2013 yıllarında sıklıkla İran’a gidip geliyor, Fetullah Gülen’le doğrudan görüşüyordu. Bu kişi DİGİAD’dan da sorumluydu. İftar yemekleri düzenleyip dönemin Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürleri Mustafa Sağlam, Recep Güven, Ulaştırma Bölge Müdürü Hüseyin Terzioğlu’nun da içinde yer aldığı çok sayıda kamu görevlisiyle bir araya geliyordu. Yurtdışı gezileri organize ediyor ve Euro cinsinde topladığı paraları örgüte himmet olarak gönderiyordu. Benim sürekli gittiğim bir sohbet evi vardı. Ergenekon operasyonlarını haklı çıkarıp bizleri ikna ettiler.

FETÖ’nün Güneydoğu Anadolu İmamına 500 bin lira ödül konuldu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>