Scroll Top

Geçmişten bugüne hızlı bir Güneydoğu Anadolu turu

Cudi Cup Tenis Turnuvası

Spor alanında elde edilen başarılar son zamanlarda Türkiye’nin gündeminde sık sık yer ediniyor ama bunların içinde öyle bir tanesi var ki Türkiye için bir miladı simgeliyor. Sporun ve sporcuların desteklenmesi, yeni açılan spor salonları, stadyum gibi alt yapı güçlendirmelerinin sonucunda; Türkiye spordaki başarısını uluslararası düzeyde kanıtladı. Basketboldan voleybola, bokstan okçuluğa ve yüzmeye birçok branşta milli sporcularımız Avrupa Şampiyonluklarında, Olimpiyatlarda, Paralimpik Oyunlarında Türkiye’ye büyük başarılar getirdi. Türkiye’nin ev sahipliğini yaptığı Cudi Cup turnuvaları ise hem sporda hem de huzuru temin etmede Türkiye’nin ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin katettiği yolun en güzel göstergesi. Şırnak’ın Silopi ilçesinde, Cudi Dağı’nın eteklerinde düzenlenen turnuvalarda 9 ülkeden sporcular ağırlandı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, sporun yanı sıra eğitim, sağlık ve istihdam alanlarında da yükselen bir grafiği bulunuyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yıllarca terör saldırıları ile anıldı. Şırnak gibi illerimiz gündemimize şehit haberleri ile geldi; Hz. Nûh’un gemisinin indiği yer olan Cudi Dağı, senelerdir bombalardan yükselen alevler ve çatışma seslerine tanık oldu. Geçmiş yıllarda okula bile zorlu yollarla giden gençlerin, spor aktivitelerine erişimi yoktu. Ancak bugün Cudi Dağı’nda yankılanan sesler, dünyanın dört bir yanından gelen sporculara ait. İlk olarak geçen yıl Şırnak’ta düzenlenen Ulusal Cudi Cup Tenis Turnuvası bu alandaki ilk ulusal organizasyon oldu. Bu yıl Uluslararası olarak düzenlenen Cudi Cup Tenis Turnuvası’na 9 ülkeden 81 sporcu katıldı. 16-22 Mayıs’ta düzenlenen turnuva, Şırnak Üniversitesi yerleşkesinde kurulan 4’ü açık, 2’si kapalı olmak üzere 6 kortta yapıldı. Daha sonra 25-30 Mayıs’ta yine Şırnak’ta gerçekleşen Uluslararası Yetenek Avcıları Futbol Akademisi (UYAFA) Cudi Cup Futbol Turnuvası’nda da şampiyon Şırnakspor oldu.

Güneydoğu Anadolu okullaşma oranları

Türkiye’nin güneydoğusunun son yıllarda sağlanan huzur ve güvenlik ortamına erişmesinde eğitim alanında yapılan projeler de oldukça etkili oldu. Bölgede yaygın olarak yaşayan Kürt vatandaşların geçmiş yıllarda yaşadığı zorlukların çoğu da sona erdi. Mardin Artuklu Üniversitesi’nde açılan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü ile hem Kürtlere hem de Kürtçe diline verilen değer kanıtlandı. Cumhuriyet tarihindeki ilk Kürdoloji Enstitüsü de 2009 yılında kuruldu. Kız çocukları için okul kampanyaları ve eğitim desteği sayesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde okullaşma oranı ilk kez 2014 yılında Cumhuriyet tarihinin en üst seviyesine çıktı. Diyarbakır, Ağrı, Mardin gibi iller ilköğretimde yüzde yüz net okullaşma oranıyla Türkiye ortalamasının üzerine yükseldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan ve 1 milyonu aşkın kişiye ulaşan Okuryazarlık Seferberliği’ne de en çok katılım gösteren iller arasında Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa yer alıyordu. TÜİK’in verilerine göre, Şırnak’ta 2008 yılında okuma yazma bilmeyen kişi sayısı 67 bin 761 iken 2021 yılında bu sayı 24 bin 251’e düşürüldü. Okur-yazarlığın artışıyla birlikte bölgede ve Şırnak ilinde okullaşma oranı da arttı. 2008’de 3 bin 223 olan ortaokul ve dengi meslek okulunda okuyanların sayısı, 2021 yılında 39 kat artarak 125 bin 648’e ulaştı. Yüksekokul ve fakülteye gidenlerin sayısıysa 6 bin 317’den 43 bin 109’a yükseldi. Özellikle Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) kapsamında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 2006 yılından sonra kurulan 6 üniversite ile dokuz il de üniversiteye kavuştu. Ayırılan bütçe ile eğitim için gerekli altyapı desteklendi, böylece program sayısı ve üniversiteye kabul edilen öğrenci sayısı artarken, öğrencilerin eğitim olanağı da modernleşti.

Güneydoğu Anadolu’da işgücü ve sağlık

Devlet, sadece Kürt vatandaşlara baskı uygulayan terör örgütlerini bertaraf etmekle kalmayarak bölge halkının yaşam kalitesini de yükseltecek yatırımları hayata geçirdi. Güneydoğu Anadolu’nun gelişimini yavaşlatıcı sebeplerinden birisi de dil sorunuydu. Bu konuda da “X”, “Q” ve “w” harflerin kullanım yasağını kaldırmak, yön ve levhaları iki dilli hale getirmek gibi birçok yenilikçi adım atıldı. Bölge aynı zamanda işgücü ve sağlık hizmetleri konularında da ilerlemesini sürdürdü. Güneydoğu Anadolu Bölgesi genelinde İşgücüne katılma oranı, 2007 yılında yüzde 34 iken 2019 yılında yüzde 46,1 oldu. Ülke ekonomisine katkı sağlayacak istihdam oranı, yüzde 28,3’ten yüzde 35,7’ye yükseldi. Bölge’de 2007 yılında yalnızca 96 hastane ve toplam 9 bin 980 yatak bulunuyordu. 2018 yılında hastane sayısı 130, yatak sayısı 20 bin 541 oldu. Böylelikle on bin kişiye düşen hasta yatağı sayısı 23,2’ye yükseldi. Özetlemek gerekirse; yıllarca terörle anılmış, zorlu şartları aklımıza kazınmış bu bölge yıllardır ilmek ilmek işlenen projeler sonucunda hak ettiği değeri buldu. Bugün Güneydoğu Anadolu Bölgesi saldırılarla, çatışmalarla değil sporla, turnuvalarla ve rekabetle anılıyor.

Benzer gönderiler