Scroll Top

Kanada Bissonnette için madalya törenini ne zaman yapar?

Kanada Bissonnette

Bıyıkları yeni çıkmış, yaşını göstermeyen bir surat. Kafasında bir beyzbol şapkası ile birleşince lise öğrencisini andırıyor. İsmindeki fonetiklik üzerindeki sempatikliği arttırıyor desek abartı olmaz. Alexandre Bissonnette’nin resmini görenler bu adamın 32 yaşında olduğuna ve 27 yaşındayken Kanada’da ülke tarihinin en büyük terör saldırılarından birini gerçekleştirip 6 Müslüman’ı şehit ettiğine 5 Müslüman’ı da yaraladığına asla inanmaz. Kanada makamları da inanmadı. Üstelik Bissonnette, “keşke daha fazla insan öldürseydim… Bu saldırım sayesinde yüzlerce Kanadalı ölmekten kurtarıldı.” Açıklamasına rağmen. 29 Ocak 2017’de Kanada’nın Quebec Eyaletinde bulunan Quebec City Camii’nde namaz kılan Müslümanlara saldırarak katliam yapan Bissonnette saldırıyı gerçekleştirdiği andan itibaren Kanada makamları tarafından korumaya alındı. Müslüman ırkçısı terörist için şu an tek eksik Kanada tarafından kahraman ilan edilmesi. Yaşananlara baktığımızda 10 yıl içinde bunun gerçekleşmesi sürpriz olmaz.

Kanada Bissonnette rahat etsin diye didindi

Quebec’de yaşanan katliamdan hemen sonra yaşananlar mağdur ailelerin yüreğine su serpileceği ümidi doğurmuştu. Kananda Başbakanı Justin Trudeau, cenaze törenine katılmış ve ağlamıştı. Başbakanlığının birinci yılı olduğu için henüz dünya kamuoyu tarafından tam olarak tanınmayan Trudeau’nun açıklamaları samimi bulunmuştu. Ancak hem katliamın mahkeme süreci hem de renkli çoraplı Trudeau’nun sonraki davranışları hayal kuranları kendisine getirdi. Gelin Quebec katliamı sonrası yaşananları hatırlayalım.

Bir katilin aklanması

  • Ekim 2017: Katliamı soruşturan savcılık, iddianamesinde terör ifadesine yer vermedi. Bu Müslüman toplumun tepkisini çekti.
  • Şubat 2019: Mahkeme, Alexandre Bissonnette’yi ömür boyu hapse mahkum etti. Savcılık şehit edilen her Müslüman için 25’er yıldan 150 yıl hapis cezası istedi. Hakim, François Huot bu isteği aşırı bularak 40 yıldan önce şartlı tahliye olmadan hapis cezasına çarptırdı.
  • Kasım 2020: Qubec Temyiz Mahkemesi, mahkemenin kararının yasaya uygun olduğunu, ancak yasanın yanlış olduğuna hükmederek (cümlede bir yanlış yok ) 6 kişiyi öldüren Bissonnette’ye verilen 40 yıllık hapis cezasını 25 yıl sonra şartlı tahliye hakkına indirdi. Kanada devleti adım adım Bissonnette’nin önünü açmaya devam ediyordu.
  • Mayıs 2022: Kanada Yüksek Mahkemesi, Quebec Temyiz Mahkemesinin aldığı karara destek vererek uzun süreli şartlı tahliyesiz hapis cezalarını anayasaya aykırı buldu. Böyle de 32 yaşına girmiş Bissonnette için şartlı tahliye yolu açılmış oldu.

Bu şartlar altında yazının başlığında sorduğumuz soruyu tekrarlamakta fayda var: Kanada Bissonnette için madalya törenini ne zaman yapar?

Orhan Aydın

Benzer gönderiler