İnternet arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Thu, 16 Jul 2020 13:23:18 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png İnternet arşivleri | Yekvucut 32 32 BAE siber alanda da kaos üretmenin peşinde https://yekvucut.com/feto-gercekleri/bae-siber-alanda-da-kaos-uretmenin-pesinde/ Thu, 16 Jul 2020 13:23:18 +0000 http://yekvucut.com/?p=31651 ABD ve İsrailli ajanlarından destek alan BAE, geliştirdiği program ve mobil uygulamalarıyla düşman gördüğü ülkelerin kurumlarına siber saldırılar düzenleyip hassas...

BAE siber alanda da kaos üretmenin peşinde yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
ABD ve İsrailli ajanlarından destek alan BAE, geliştirdiği program ve mobil uygulamalarıyla düşman gördüğü ülkelerin kurumlarına siber saldırılar düzenleyip hassas bilgileri derliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Arap Baharı’nın başladığı 2011 yılından bu yana hem ülkesi hem de Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da demokratik rejimlerin iş başına gelmesinin önünü tıkamak için büyük çaba sarf ediyor.

BAE, Mısır’da 3 Temmuz 2013’de askeri darbe gerçekleştiren Sisi, Libya’daki darbeci Hafter ve Yemen’de hükümet ile çatışan Güney Geçiş Konseyi’nin en büyük destekçisi konumunda.

Abu Dabi yönetimi şimdi de Amerikalı ve İsrailli eski ajanlardan aldığı teknik destekle “siber ordu” kurma çabası içine girdi.

ABD ve İsrail’in kıdemli ajanlarından destek alan BAE, geliştirdiği farklı casusluk programlarıyla telefon uygulamaları vasıtasıyla muhalif gazeteci, aktivist, siyasetçi ve bazen de düşman gördüğü ülkelerin kurumlarına siber saldırılar düzenleyip hassas bilgileri istihbarat için derliyor.

BAE’nin siber güvenlik kurucusu: Richard Clarke

BAE’nin siber güvenlik konusundaki ilk ciddi çalışması 2008 yılında başladı. BAE’nin siber güvenlik konusundaki ilk girişimine öncülük eden kişi, ABD için 30 yıl boyunca farklı güvenlik mevkilerinde görev yapan ve halen de Washington’daki Orta Doğu Enstitüsünün Başkanı olan Richard Clarke oldu.

ABD Savunma Bakanlığındaki görevinden 2008’de istifa eden Clarke, BAE’ye gelerek siber güvenlik konusunda faaliyet verecek “Good Harbor Consulting” adında bir danışmanlık firması kurdu.

Clarke, Washington Post’a verdiği bir demeçte, BAE’ye gelişi ve siber güvenlik konusunda BAE’ye desteğinin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) onayıyla gerçekleştirildiğini belirtiyor.

Clarke aynı zamanda, 2007’de kurulan Abu Dabi’deki en prestijli Khalifa Üniversitesi’ni kurul üyelerinden biri.

CyberPoint: ABD’li ajanları yüksek maaşla istihdam eden firma

O dönem güvenlik teknolojileri konusunda yeni olan BAE, 2008’de Clarke’den aldığı temel destekten sonra bu defa merkezi halen ABD’nin Maryland vilayetine bağlı Baltimore kentinde bulunan CyberPoint şirketi ile temasa geçti.

Siber güvenlik konusunda 25 yıllık tecrübeye sahip CyberPoint şirketinin CEO’su Karl Gumtow, 2009’dan bu yana BAE’ye bu konuda her türlü hizmeti sunuyor.

Reuters haber ajansının Aralık 2019’da yayınladığı detaylı araştırma haberine göre Gumtow, 2010’dan itibaren siber güvenlik dosyasını Clarke’nin sahip olduğu danışmanlık şirketinden devraldı.

Gumtow, BAE’nin siber savunma alanından ağını dışarıya çıkartıp saldırılar gerçekleştirmesi için şirketi bünyesinde “Raven Project” adında 2011’den itibaren yoğun çalışma içerisine girdi.

Reuters’ın ortaya çıkardığı binlerce belge ve şirket çalışanlarından derlediği bilgilere göre CyberPoint’in öncülüğündeki Raven Project ilk önce Abu Dabi’de bir villada faaliyete başladı ve ardından ABD’li eski Ulusal Güvenlik Ajansı’nın tecrübeli bilgisayar programcılarıyla siber güvenlik uzmanları astronomik maaşlarla istihdam edildi.

Araştırmaların sonucuna göre ABD’li eski ajanlar yıllık ortalama 200 bin ila 400 bin dolar maaş alıyor.

DarkMatter: BAE’nin kontrolündeki siber güvenlik firması

Siber güvenlik konusunda 2008’den 2015’e kadar ABD’li firmalar ve danışmanlık şirketlerinden destek alan Abu Dabi yönetimi, daha sonra kendi bünyesinde ve direkt kontrolünde bulunan “DarkMatter” adında bir siber güvenlik firması kurdu.

Merkezi Abu Dabi’de gösterilerin ve bünyesinde 1000’e yakın çalışanın olduğu belirtilen DarkMatter’ın alanı Linkedln sayfasında “bilgi teknolojileri” olarak tanımlanıyor.

Uluslararası haber ajanslarının farklı aralıklarla geçtiği habere göre DarkMatter kurulduğu 2015’te Raven Project’i de bünyesine alarak çalışmalarına farklı ülkelerde kurduğu ofislerle devam etti.

Raven Project’de yer alan eski ABD’li çalışanların ifadelerine göre BAE, ABD’nin NSA versiyonu olan Ulusal Elektronik Güvenlik Otoritesi’ne (NESA) destek vermek için ülke için de siber savunma ağı geliştiriyordu.

Ancak bu program DarkMatter bünyesine dahil edildikten sonra BAE hükümetinin bilgisi dahilinde hedefteki muhalif farklı şahsiyet ve ülkelere siber saldırılar başlattı.

İsrailli çalışanlara Kıbrıs’ta ofis ve 1 milyon dolar maaş

İsrail merkezli Haaretz’in araştırmacı gazetecilerinden Amitai Ziv, 16 Ekim 2019’da BAE’nin siber güvenlik firması DarkMatter için Kıbrıs’taki bürosunda çalışan İsrailler hakkında bir makale yazdı.

Ziv’e göre BAE, İsrailli bilgisayar mühendisi ve siber güvenlik alanında uzman genç ve tecrübeli eski ajanları istihdam edebilmek için 2 teklifte bulundu.

1’incisi kolay ulaşım ve seyahat sorununun yaşanmaması için DarkMatter Kıbrıs’ta bir büro açtı ve 2’ncisi de şirketi cazibeli kılmak için İsrailli çalışanlara astronomik maaşlar verdi.

Ziv’in elde ettiği bilgilere göre BAE, siber güvenlik uzmanı İsrailli çalışanlara yıllık 1 milyon dolara kadar maaş ödüyor ve en az 20 İsrailli şirket bünyesinde bulunuyor.

New York Times da Mart 2017’de yayınlandığı bir haberinde BAE’li DarkMatter şirketinin Kıbrıs’ın yanı sıra Singapur’da da bir bürosunun olduğunu ve oranın da tamamen İsrailli çalışanlar için kurulduğu yazdı.

Karma: Katar Emiri ve ailesini hedef alınan casusluk programı

BAE, DarkMatter’a ülke içi ve dışında hedefindeki kişilerin bilgisayar ve telefonlarındaki özel bilgilere ulaşmak için “Karma” adında bir casusluk programı geliştirtti.

Karma üzerinden telefon ve bilgisayar üzerindeki email, mesaj, fotoğraf ve lokasyona kolaylıkla ulaşabiliyor.

Reuters’un ortaya çıkardığı belgelere göre BAE, Karma vasıtasıyla özellike 2016 ve 2017 yıllarında başta Orta Doğu olmak üzere Avrupa ve farklı kıtalardaki birçok kişinin telefon bilgilerini ele geçirdi.

Telefonundaki bilgilere ulaşılan kişiler arasında BAE’nin düşman kabul ettiği Katar Emiri Şeyn Temim bin Hamed Al Sani ve ailesi de yer alıyordu.

Totok: BAE’nin etkili ve ifşa olan casus telefon uygulaması

DarkMatter ile bağlantılı olduğu düşünülen Breej Holding tarafından 2019’da “Totok” adında ücretsiz mesajlaşma ve sohbet telefon uygulaması hizmete sokuldu.

New York Times, 22 Aralık 2019’da BAE’li merkezi firmanın ücretsiz telefon uygulaması hakkında hazırladığı kapsamlı haberde, Abu Dabi yönetiminin asıl amacının bu olmadığını, uygulamayı indiren tüm bireylerin telefonlarındaki bilgilere kolaylıkla ulaşmak olduğunu yazdı.

Haberde, teknik analiz ve güvenlik uzmanlarına göre Totok’un sahibi olduğu Breej Holding’in DarkMatter’a ait olduğunu tahmin ediliyor.

New York Times’ın o dönem Totok hakkında yayınladığı haberden sonra Google ve Apple da uygulamayı telefonlardaki indirme platformundan sildi.

BAE siber alanda da kaos üretmenin peşinde yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Hollanda’da istihbarat kurumları internetin yeni patronu oldu https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/hollandada-istihbarat-kurumlari-internetin-yeni-patronu-oldu/ Thu, 13 Jul 2017 14:22:32 +0000 http://yekvucut.com/?p=6946 Hollanda Senatosu istihbarat kuruluşlarına yeni gözetleme ve kitlelerden bilgi toplama dahil başka bir takım yetkiler veren bir yasa tasarısını kabul...

Hollanda’da istihbarat kurumları internetin yeni patronu oldu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Hollanda Senatosu istihbarat kuruluşlarına yeni gözetleme ve kitlelerden bilgi toplama dahil başka bir takım yetkiler veren bir yasa tasarısını kabul etti.

Senatonun onayı yasanın yürürlüğe girmesi için son adımlardan biriydi. Yasa tasarısı yıllar süren tartışmalara neden olmuş, başta ülkenin anayasa mahkemesinden olmak üzere ciddi uyarılar almıştı. Senatoda geniş bir desteğe sahip yeni kanun kraliçe tarafından imzalanıp, resmi gazetede yayınlandıktan sonra bu ay içinde yürürlüğe girecek.

“Bits of Freedom” adlı internet hukuku derneği yeni kanunun Hollanda askeri ve sivil istihbarat kurumlarına internet veri trafiğine sebep belirtmeksizin erişme fırsatı vereceğini söyledi.

Dernek aynı zamanda istihbarat kurumlarınca gerekli olabileceği düşünülen bilgilerin 3 yıl süreyle saklanması ve bu bilgilerin gerektiğinde yabancı istihbarat servisleriyle paylaşılabilmesine dair hükümlere de karşı çıkıyor. Hükümet yeni yasanın ulusal güvenliğe yönelik mevcut ve olası tehditlere karşı konulabilmesi için gerekli olduğunu savunuyor.

Hollanda’da istihbarat kurumları internetin yeni patronu oldu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
İnternet kullanıcılarının mahremi kalmayacak https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/internet-kullanicilarinin-mahremi-olmayacak/ Wed, 29 Mar 2017 08:38:41 +0000 http://vaziyyet.com/?p=1872 ABD Temsilciler Meclisi, Obama döneminde hazırlanan ve internet hizmet sağlayıcıların müşterilerine ait mahrem bilgileri satabilmesini engelleyecek kanun tasarısını iptal etme...

İnternet kullanıcılarının mahremi kalmayacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
ABD Temsilciler Meclisi, Obama döneminde hazırlanan ve internet hizmet sağlayıcıların müşterilerine ait mahrem bilgileri satabilmesini engelleyecek kanun tasarısını iptal etme kararı aldı.

Temsilciler Meclisinde 205 “ret” oyuna karşı 215 “evet” oyu ile kabul edilen tasarı, internette kişisel bilgilerin güvenliğine ilişkin kullanıcılar lehine düzenlemeleri içeriyor, kullanıcılardan izinsiz bilgi toplanmasını ve bu bilginin satılmasını engelliyordu.

Önceki başkan döneminde FCC tarafından kabul edilen ancak henüz uygulanmaya başlamayan kurallar, iptal tasarısının ABD Başkanı Donald Trump’ın imzalaması ve yasalaştırılması hâlinde tamamen ortadan kalkacak.

Senatoda da geçen hafta kabul edilen yasa tasarısının kısa zamanda Trump’ın masasında olması bekleniyor. Beyaz Saray ise söz konusu yasa tasarısını Trump’ın imzalayacağını açıkladı.

Yasa tasarısına destek veren Cumhuriyetçiler, FCC’nin imzaladığı kuralların AT&T ve Verizon gibi genişbant internet sağlayıcılarını hedef alıp sınırlandırdığını ancak Facebook ve Google gibi halihazırda milyonlarca internet kullanıcısının kişisel bilgilerini toplayan şirketlere dokunmadığını savunuyor.

Cumhuriyetçiler, serbest piyasa kuralları gereği, kullanıcıların kendilerine daha fazla mahremiyet sağlayacak kurumu tercih edebileceğini savunuyor. Ancak kullanıcılar, ülkenin tamamında tüm internet hizmeti sağlayıcı şirketlere eşit oranda erişemiyor. Bir kent hatta bazen bir eyalet sadece bir internet hizmet sağlayıcının tekeli altında olabiliyor.

İptal tasarısının geriye doğru yanlış bir adım olduğunu iddia eden Demokratlar ve bazı Cumhuriyetçiler ise Facebook ve Google gibi şirketlerin uygulamalarında kişisel veri ayarlarıyla bilgi toplanmasının minimize edilebildiğini ancak internet hizmet sağlayıcıyı engellemenin neredeyse imkansız belirtiyor.

İnternet kullanıcılarının mahremi kalmayacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>