İthalat arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Tue, 16 Mar 2021 07:26:35 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png İthalat arşivleri | Yekvucut 32 32 Silah ihracatı artarken ithalatı da düşüyor https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/silah-ihracati-artarken-ithalati-da-dusuyor/ Tue, 16 Mar 2021 07:24:18 +0000 https://yekvucut.com/?p=48049 Türkiye’nin silah ihracatı yükseliyor Savunma sanayi alanındaki yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sistemlerinin sayısının artmasıyla Türkiye’nin silah ihracatı, 2016-2020 yıllarını kapsayan 5 yıllık...

Silah ihracatı artarken ithalatı da düşüyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye’nin silah ihracatı yükseliyor

Savunma sanayi alanındaki yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sistemlerinin sayısının artmasıyla Türkiye’nin silah ihracatı, 2016-2020 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde, 2011-2015’e göre yüzde 30 artarken, ithalatı yüzde 59 azaldı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) 2016-2020 yılları arasına ait uluslararası silah satışlarına ait bilgilerin yer aldığı rapor yayımlandı. Buna göre Türkiye, 2016-2020 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde, 2011-2015’e göre silah ihracatını yüzde 30 artırırken, ithalatını yüzde 59 azalttı. Türkiye bu alanda, 2015-2019 döneminde en çok ihracat yapan 14’üncü ülke olarak yer alırken, 2016-2020 döneminde 13’üncülüğe yükseldi. İthalatta ise aynı dönemde 15’inci sıradan 20’inci sıraya indi. Bu dönemde ABD’den yapılan ithalattaki değişim de dikkati çekti. Türkiye’nin silah ithalatı konusunda ABD’den yaptığı ithalat 2016-2020 yıllarında, 2011-2015’e göre yüzde 81 azaldı. Türkiye bu dönemde ABD’den ithalat yapan 3’üncü ülke konumundan 19’uncu ülke konumuna tırmandı.

Türkiye’nin yükselişi başarıdır

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, duruma dair yaptığı değerlendirmede, “Bu sonuçlar hayal etmenin ve hayallerimiz için çalışmamızın bir karşılığıdır. Göreve geldiğimizde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bize bir görev verdi. Bağımsızlığımızın en önemli sac ayaklarından birinin savunma sanayindeki bağımsızlıktan geçtiğini vurgulayan bir hedef. Bu bağımsızlığı sağlayabilmenin tek yolu da yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sistemlerinin sayısının artmasıyla sağlanabilmesiydi.” açıklamasında bulundu.

Demir, her geçen gün savunma sanayii ihracatının arttığına ve dışa bağımlılığın azaldığına değinerek; “Bugün dünyada yerli ve milli imkanlarla ürettiğimiz platformlarımız adından söz ettirmeye ve göz kamaştırmaya başladı. Bu başarı bir ekosistem başarısıdır. Bu ekosistemin en büyük destekçisi ve Türkiye’nin küresel güç vizyonunun mimarı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, savunma sanayi firmalarımıza, alt yüklenicilerine, üniversitelerimize ve KOBİ’lerimize teşekkürü bir borç biliyorum. Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda tüm paydaşlarımızla beraber daha iyisi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

Silah ihracatı artarken ithalatı da düşüyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye’de et ithalatı gibi bir problem yok https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/turkiyede-et-ithalati-gibi-bir-problem-yok/ Fri, 06 Nov 2020 11:55:26 +0000 https://yekvucut.com/?p=35743 Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin, dünyada tarım sektörünü en fazla destekleyen ilk 10 ülke arasına girdiğine işaret etti. Pakdemirli, tarım...

Türkiye’de et ithalatı gibi bir problem yok yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin, dünyada tarım sektörünü en fazla destekleyen ilk 10 ülke arasına girdiğine işaret etti. Pakdemirli, tarım sektörüne aktarılan yatırım ödeneklerinin gelecek yıllarda ülke ekonomisine katkısının görüleceğini söyledi.

Pakdemirli, AK Parti hükümetleri öncesinde tarımsal destek yerine müdahale alımları bulunduğunu anımsatırken, AK Parti hükümetleri sonrasında desteklerin genişletildiğini ve müdahale alımlarının kısıtlı şekilde gerçekleştiğini belirtti.

Pakdemirli, sözlerine şöyle devam etti:

“Sahadaki memnuniyet de bundan kaynaklanıyor. Aktif piyasa takibi yapıyoruz. 50 kadar ürünü çok sıkı takip ediyoruz. Aktif piyasa takibiyle üreticiyi korurken, tüketiciyi de kolluyoruz. Üretici hak ettiği fiyatı alacak, bunun sözünü verdik ve Allah’a şükür bugüne kadar da sözümüzü yerine getirdik. ‘Sahada problemli ürün bırakmayacağız’ demiştik ve bırakmadık da. Girdi maliyetleri artıyor mu, bu kaçınılmaz mı belli şartlar altında kaçınılmaz. Bu maliyetlerin üzerinde çiftçiyi, üreticiyi koruyacağız. Peki bunun ispatı nerede? Çok basit. Girdi fiyatları endeksi kabaca yüzde 7-8 civarında artmış ama tarım ÜFE’si yüzde 15 civarında artmış. Bunun tercümesi şu, çiftçinin geliri artmış.”

Pakdemirli, tarımsal ürün ithalatına yönelik eleştirilere de yanıt vererek, şunları söyledi:

“Hasat zamanı ithalat falan yapmadık. Ben yapmam da yaptırmam da. Ama bugünkü şartlarda fiyatlar spekülatif artıyorsa, kurların yükselttiği dönemde fiyatlar artıyorsa tüketiciye fazla paraya bunu yedirmenin alemi yok. Oturup tekrar bu maliyetleri bir gözden geçirmek lazım. Tabii ki hasat zamanı bu tarz operasyonları yapmayalım.

Pakdemirli, besilik hayvan ithalatının neden yapıldığı eleştirilerine de yanıt verirken, şunları kaydetti:

“Biz gelir gelmez ‘bu hayvan ithalatını bitirelim’ dedik. Ama hayvanın doğum periyodunu hesaplayınca 3-3,5 seneye ihtiyaç var. Biz de dedik ki: ‘2022’nin başından itibaren ithalat yapmayacağız.’ Bununla ilgili de doğru adımlar attık. 2018’de 1 milyon 211 bin baş besilik getirilmiş, aynı zamanda 132 bin kesimlik baş getirilmiş. 2019’da biz bunu yarıya düşürdük. Yani 664 bine, 2020’de şu anda 208 bine düşmüş. 2021’de de aşağı yukarı 150 bin civarında hedefle bunu yürütmeyi düşünüyoruz. Bugün aslında buna ihtiyacımız yok ama doğru politikayla memleketi etsiz, besisiz bırakmamak için ve pandemi sürecinin etkilerinin daha devam edebileceğini hesaba katarak biraz sigortalı gidiyoruz. Et ithalatı bitmiştir, Türkiye’de et ithalatı gibi bir problem yoktur, Türkiye’nin böyle bir gündemi de yoktur. 50 bin ton olan 2018’deki et ithalatı, 2019’da 5 bin tona düşmüştür. Bu da sosyal sorumluluk projesi kapsamında kırsal kalkınmalarına destek olmak için iki ülkeye çeşitli ticari sebeplerle vermiş olduğumuz tavizlerden dolayı. Biri Sırbistan biri de Bosna. Bu sözleşmeler de zaten bitti.”

Türkiye’de et ithalatı gibi bir problem yok yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
ABD ile Çin arasındaki yatırımlar 9 yılın en düşük seviyesine geriledi https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/abd-ile-cin-arasindaki-yatirimlar-9-yilin-en-dusuk-seviyesine-geriledi/ Tue, 22 Sep 2020 13:11:24 +0000 http://yekvucut.com/?p=34305 ABD ile Çin arasındaki iki yönlü yatırımlar, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişkilerin bozulması ve salgının işletme güvenini olumsuz...

ABD ile Çin arasındaki yatırımlar 9 yılın en düşük seviyesine geriledi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
ABD ile Çin arasındaki iki yönlü yatırımlar, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişkilerin bozulması ve salgının işletme güvenini olumsuz etkilemesiyle 2020’nin ilk yarısında yaklaşık dokuz yılın en düşük seviyesine geriledi.

ABD – Çin Yatırım Projesi’nin analizine göre iki ülke arasındaki doğrudan ve girişim sermayesi toplam yatırımları söz konusu dönemde 10.9 milyar dolar ile 2011’in ikinci yarısından beri en düşük seviyede gerçekleşti. ABD’de geçen yıldan sarkan büyük bir alım olmasaydı toplam daha da düşük olacaktı.

Çin’in ABD’de tamamlanan doğrudan yatırımı ilk altı ayda 4.7 milyar dolar oldu. Bir önceki yılın aynı döneminde 3.4 milyar dolar idi. Bu yılın rakamı Tencent Holdings Ltd.’nin, Universal Music Group Inc.’te 3.4 milyar dolarlık azınlık hissesi almasından destek buldu.

ABD’nin, özellikle teknoloji sektöründe, Çin yatırımlarına yönelik daha sıkı kontroller uygulamasıyla birlikte genel olarak transferler düşük kaldı.

Raporda, “Ticaret anlaşmazlıklarının tırmanmasına karşın rakamlar Çinli şirketlerin tarifelerden kaçınmak için faaliyetlerini yerelleştirme amacıyla ABD’de yatırım yaptığına dair pek az kanıt sunuyor. Ayrıca veriler pandeminin ardından Çinli şirketlerin baskı altındaki ABD varlıklarını aldıklarına ilişkin endişelerin abartılı olduğunu gösteriyor.” dedi.

ABD’nin Çin’e doğrudan yatırımı yüzde 31 düşüşle 4.1 milyar dolar oldu.

ABD ile Çin arasındaki yatırımlar 9 yılın en düşük seviyesine geriledi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Japonya ekonomisi ikinci çeyrekte yıllık yüzde 28,1 daraldı https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/japonya-ekonomisi-ikinci-ceyrekte-yillik-yuzde-281-daraldi/ Tue, 08 Sep 2020 14:10:43 +0000 http://yekvucut.com/?p=33873 Japonya Ekonomi Bakanlığınca açıklanan ikinci tahmin verilerine göre, Japonya’da gayrisafi yurt içi hasıla, nisan-haziran döneminde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 7,9...

Japonya ekonomisi ikinci çeyrekte yıllık yüzde 28,1 daraldı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Japonya Ekonomi Bakanlığınca açıklanan ikinci tahmin verilerine göre, Japonya’da gayrisafi yurt içi hasıla, nisan-haziran döneminde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 7,9 geriledi. Söz konusu veri, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 28,1 düşüş kaydetti.

Ekonomistler, ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 28,6 ve çeyreklik bazda yüzde 8,1 daralmasını bekliyordu.

Covid-19 salgınından önce düşük ekonomik büyümeyle mücadele eden Japonya’da son açıklanan veriler, hastalığın mali etkilerinin ciddi boyutta olduğunu ortaya koydu.

Öte yandan güncellenen veriler geçen ay açıklanan ilk tahmin verilerine göre de kötüleşme kaydetti. İlk tahminlerde, Japonya ekonomisinin ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 27,8 ve çeyreklik bazda 7,8 küçüldüğü açıklanmıştı.

Japonya ekonomisi ikinci çeyrekte yıllık yüzde 28,1 daraldı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Dış ticarette TL’nin artan değeri https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/dis-ticarette-tlnin-artan-degeri/ Thu, 16 Jan 2020 09:01:28 +0000 http://yekvucut.com/?p=27102 Dış ticarette TL kullanımı yükseliyor. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Aralık 2019’da TL ile ihracat yapılan ülke sayısı geçen yıla göre...

Dış ticarette TL’nin artan değeri yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Dış ticarette TL kullanımı yükseliyor. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Aralık 2019’da TL ile ihracat yapılan ülke sayısı geçen yıla göre 172’den 179’a yükselirken, TL ile ihracat yapan firma sayısı da 6 bin 548’den 7 bin 188’e çıktı.

Bu dönemde TL ile yapılan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,91 artış gösterdi.

Aralık ayında Türk Lirası ile ithalat işlemi gerçekleştirilen ülke sayısı 110’a yükselirken, TL ile ithalat yapan firma sayısı bin 71 oldu. Böylelikle TL ile ithalat yüzde 39,63 oranında arttı.

2019 genelinde ise, TL ile ihracat gerçekleştirilen ülke sayısı 210’a yükselirken, ithalat yapılan ülke sayısı 135’e çıktı. 2019’da Türk Lirası ile yapılan dış ticaretin toplamı 123 milyar 185 milyon TL olarak gerçekleşti.

2019’de ihracat 171 milyar 579 milyon dolarken ithalat, 202 milyar 704 milyon dolar. Yaklaşık 2,2 trilyon liralık ticaret hacminin yüzde 6’ya yakını TL ile gerçekleştirilmiş oldu.

Önümüzdeki dönemde TL ile ticarette hedefler arasında özellikle Rusya’yla ticaretin artırılması amaçlanacak. Rusya ve Türkiye arasında ticarette ulusal para birimlerinin kullanımını artırmak amacıyla anlaşma imzalanmıştı. Rusya Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, imzalanan anlaşmayla iki ülke arasındaki ticarette kademeli olarak ruble ve lira kullanımının artırılacağı kaydedilmişti.

Dış ticarette TL’nin artan değeri yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Dış ticaret açığındaki düşüş kriz bekleyenleri üzecek https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/dis-ticaret-acigindaki-dusus-kriz-bekleyenleri-uzecek/ Fri, 06 Sep 2019 11:53:06 +0000 http://yekvucut.com/?p=24395 Ocak-ağustos döneminde ihracat yüzde 2,9 artış göstererek 117,2 milyar dolara ulaştı. 8 ayda ithalatımız yüzde 16,92’lik azaldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi...

Dış ticaret açığındaki düşüş kriz bekleyenleri üzecek yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Ocak-ağustos döneminde ihracat yüzde 2,9 artış göstererek 117,2 milyar dolara ulaştı. 8 ayda ithalatımız yüzde 16,92’lik azaldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya, yılın 8 ayında ihracat artarken ithalatın azaldığını belirterek, “İhracattaki yükselişle eş zamanlı şekilde yaşanan ithalattaki azalma da dış ticaret açığını yılın ilk 8 ayında yüzde 61,3 düşüşle 19 milyar 662 milyon dolara çekti.” ifadesini kullandı.

Genel Ticaret Sistemi’ne göre ihracat Ağustos’ta da yükselişini sürdürdürüyor ve yüzde 1,69’luk artışla 13 milyar 150 milyon dolar olarak gerçekleşti, ithalatın da düşüşü devam ediyor.

Dış ticaret açığının yüzde 9,.88 azalışla 2 milyar 376 milyon dolara düştüğünü aktaran Çetinkaya, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 84,7’ye gerilediğini, söz konusu oranın 2018 Ağustos’ta 83,1 olduğunu anımsattı.

Çetinkaya, net ihracatın büyümeye katkısının ilk çeyrekte 12,1 puan, ikinci çeyrekte 7,4 puan olduğunu belirterek, net ihracatın büyümeye son iki çeyrekte de katkı yapmaya devam edeceğini bildirdi.

Dış ticaret açığındaki düşüş kriz bekleyenleri üzecek yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Cari dengede bir ilk: son 12 ayın verilerinde 538 milyon dolar artı var https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/cari-dengede-bir-ilk-son-12-ayin-verilerinde-538-milyon-dolar-arti-var/ Sat, 10 Aug 2019 07:17:43 +0000 http://yekvucut.com/?p=24148 Türkiye, son 12 aylık cari dengede yaklaşık 17 yılın ardından fazla verirken, enerji ithalatı da haziranda 26 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Cari işlemler...

Cari dengede bir ilk: son 12 ayın verilerinde 538 milyon dolar artı var yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye, son 12 aylık cari dengede yaklaşık 17 yılın ardından fazla verirken, enerji ithalatı da haziranda 26 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Cari işlemler açığı haziranda 548 milyon dolar düzeyinde gerçekleşirken, son 12 aylık cari denge 538 milyon dolarla Kasım 2002’den bu yana ilk kez artı verdi.

Bu dönemde parasal olmayan altın ihracatı 141 milyon dolara gerilerken, ihracatı 589 milyon dolar oldu. Böylece parasal olmayan altın kalemi haziranda 448 milyon dolar açık verdi.

Türkiye’nin ödemeler dengesinde önemli bir yer tutan enerji kalemine bakıldığında, haziranda 488 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiği görülürken, enerji ithalatının 2 milyar 872 milyon dolarla Haziran 2017’den bu yana en düşük seviyeye gerilediği görüldü. Böylece enerji kaleminde haziranda verilen net açık 2 milyar 384 milyon dolarla 26 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Bu gelişmeler sonucunda son 12 aylık verilerde enerji ve altın dışı (çekirdek) cari dengede ise 42,6 milyar dolarlık fazla oluştu. Bu rakam verilerine ulaşılan Aralık 1996’dan bu yana en yüksek seviyeye işaret etti.

Böylece altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 2 milyar 284 milyon dolar artı verdi

Cari dengede bir ilk: son 12 ayın verilerinde 538 milyon dolar artı var yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Ticaret fazlası vermemize az kaldı https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/ticaret-fazlasi-vermemize-az-kaldi/ Mon, 17 Jun 2019 14:41:30 +0000 http://yekvucut.com/?p=23514 Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Tuzla’daki Organize Sanayi Bölgesi’nde sanayicilerle bir araya gelerek OSB’nin Eximbank talebine değindi. “Eximbank’ın Üsküdar’da, Gebze’de bir şubesi...

Ticaret fazlası vermemize az kaldı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Tuzla’daki Organize Sanayi Bölgesi’nde sanayicilerle bir araya gelerek OSB’nin Eximbank talebine değindi.

“Eximbank’ın Üsküdar’da, Gebze’de bir şubesi var, Maltepe’de yeni bir şube açılıyor ama buradaki ihracat rakamlarını biraz kıpırdatmamız lazım. Hemen bir irtibat bürosu açalım, siz ihracatı artırdığınızda söz, buraya hemen Eximbank şubesi açacağız, elimden gelen desteği vereceğim.”

Bakanlığın il ziyaretlerinden ve buradaki çalışmalardan bahseden Pekcan, saha ziyaretlerinde ise bakanlık yetkililerinin iş insanlarını ziyaret ederek, onların soru ve sorunlarına çözüm bulduklarını dile getirdi.

İhracatçı olarak çok fazla destek verdiklerini dile getiren Pekcan, bakanlık olarak dijitalleşmeye en fazla önem veren bakanlıklardan biri olduklarını söyledi.

Pekcan, “İhracatın ithalatı karşılama oranında mayıs ayında yüzde 90’a ulaştık. Böylece de Türkiye’nin dış finansman ihtiyacını geçen senenin ilk 5 ayı ile bu senenin ilk 5 ayını mukayese ettiğiniz zaman 26 milyar milyar dolar aşağı çekmiş oluyoruz. İç ticarette de ticaretin adil, hızlı, güvenilir olması, refah seviyesinin toplumun her kesimine yayılması yönünde çalışmalarımız var.” değerlendirmesinde bulundu.

Ticaret fazlası vermemize az kaldı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Kriz tellalları üzülecek: AB ile ticarette 2,7 milyar euro fazla verdik https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/kriz-tellallari-uzulecek-ab-ile-ticarette-27-milyar-euro-fazla-verdik/ Fri, 17 May 2019 12:25:22 +0000 http://yekvucut.com/?p=23109 Türkiye’nin 2019’un birinci çeyreğinde Avrupa Birliği’ne ihracatı, ithalatını 2 milyar 782,7 milyon euro geçti. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), AB ve...

Kriz tellalları üzülecek: AB ile ticarette 2,7 milyar euro fazla verdik yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye’nin 2019’un birinci çeyreğinde Avrupa Birliği’ne ihracatı, ithalatını 2 milyar 782,7 milyon euro geçti.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), AB ve Euro Bölgesi’nin mart ayı uluslararası ticaret verilerini yayımladı.

Eurostat verilerine göre, Türkiye, AB ülkelerine ocak ayında 1 milyar 793,1 milyon euro, şubat ayında 851,3 milyon euro ve mart ayında 138,3 milyon euro ticaret fazlası gerçekleştirdi.

Böylece, 2018’in ilk çeyreğinde AB ile yaklaşık 3,5 milyar euro ticaret açığı olan Türkiye, bu yılın aynı döneminde 2 milyar 782,7 milyon euroluk ticaret fazlası verdi.

Türkiye’nin yılın ilk 3 ayında AB ülkelerine toplam ihracatı 20,2 milyar euroyu, ithalatı da 17,4 milyar euroyu buldu.

Türkiye’nin AB üyesi ülkelerle ticaretinde Ağustos 2018’den itibaren fazla verildi.

Kriz tellalları üzülecek: AB ile ticarette 2,7 milyar euro fazla verdik yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Ekonomik büyümeye 135 milyar liralık teşvik https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/ekonomik-buyumeye-135-milyar-liralik-tesvik/ Mon, 09 Apr 2018 14:13:11 +0000 http://yekvucut.com/?p=16773 Kamuoyu tarafından ‘Süper Teşvik’ olarak bilinen proje bazlı teşvik sisteminin tanıtımı için tören düzenlendi. 19 şirket teşvik belgesi alırken 134...

Ekonomik büyümeye 135 milyar liralık teşvik yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Kamuoyu tarafından ‘Süper Teşvik’ olarak bilinen proje bazlı teşvik sisteminin tanıtımı için tören düzenlendi. 19 şirket teşvik belgesi alırken 134 bin kişiye dolaylı iş olanağı sağlanması amaçlanıyor.

Sisteme katılmaya hak kazanan 19 şirkete belgeleri takdim edildi. Yatırım teşvik programında göre 23 projeye 135 milyar liralık destek sağlanacak. Teşvikler açıklandıktan sonra üç şirketin yatırım tutarı dikkat çekti. Sasa, 29 milyar lira, Tos Çelik 28 milyar ve Vestel 28,4 milyar liralık yatırım teşvik belgesi aldı.

Cumhurbaşkanlığında büyük tören

Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci bir konuşma gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı’nın büyük tören salonu tamamen doldu. Ekonomi Bakanlığı 2000 davetli olduğunu duyurdu.

Hükümetin bakanlarının çok büyük bir kısmı törene katıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yan yana oturdu.

Törende iş dünyasının sivil toplum örgütleri TOBB başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, DEİK Başkanı Nail Olpak yan yana töreni izledi.

Tören öncesi ve sonrasında molada iş dünyası temsilcilerinin teşvik alan firmaları tebrik ettiği gözlendi.

Erdoğan: Faizi düşürmedikten sonra yatırım yapılabilir mi? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, “Fazla büyüme isabetli değil diyenler var, neden? Kıskançlık başka bir şey değil. Ya büyüme olmadıktan sonra ne işe yarar. Büyüme oranınız ne kadar artarsa o kadar güçlü olursa, işin aslı o. Türkiye büyüdükçe çalışanıyla, iş adamıyla, devletiyle hep birlikte kazanıyoruz” şeklinde konuştu.

Teşvik sistemi üzerinde 6 ay çalışıldığını bildiren Erdoğan, “Gelecekte cari açık, yüksek faiz ve borç prangasından kurtulmak için bugünden bu tedbirleri almak zorundayız” dedi. Erdoğan, “Faiz oranlarını aşağı düşürmedikten sonra yatırım yapılabilir mi? Önce yüksek faizden yatırımcıyı kurtarmamız gerek” dedi.

Yıldırım: Ülkemizin rekabet gücü artacak 

Başbakan Binali Yıldırım, “Türkiye yatırıma, ihracata dayalı bir büyüme sürecine girmiştir” diye konuştu.

Yıldırım, “2017 yılının yatırımlarda yüzde 81 oranında bir artışla kapattık. Şimdi ulaştığımız bu rekor seviyeyi teknolojik değişim hamlesi ile taçlandırmak. Burada en önemli aracımız kendi kaynaklarımız ile sağlamak olacak. Biz Türkiye olarak Sanayi 4.0 sürecini ıskalamamak sürecindeyiz. Zamanın ruhunu en iyi okumak zorundayız. Teknolojik gelişme ile birlikte ülkemizin rekabet gücü de artacak” değerlendirmesini yaptı. Yıldırım, “Son 16 yılda ülkemiz yabancı doğrudan yatırımda 180 milyar doların üzerine çıktı” bilgisini paylaştı.

“Bu pakette birçok yenilikler var” diyen Yıldırım şöyle konuştu “Bu paket 135 milyar TL yatırım hacminde ve 34 bin doğrudan 134 bin dolaylı istihdam sağlayacak. İhracatımıza 6 milyar lira üzerinde ilave bir katkı olacak. İhracata sağladığı yararların yanı sıra cari açığı da 19 milyar lira azaltacak bir proje paketi. Kısacası bu projeler hayata geçtiğinde cari açığımız, ihracat artışı ve ithalattaki azalma dolasıyla 25 milyar dolar lehimize gelişmiş olacak” ifadelerini kullandı.

Yatırımlar hangi illerde yapılacak? 

Yıldırım’ın açıklamasına göre teşvikin gerçekleştirileceği iller şu şekilde: İstanbul, Sakarya, Malatya, Adana, Hatay, Yalova, Niğde, Kahramanmaraş, Kayseri, İzmir, Siirt, Edirne, Ankara, Bursa, Kırıkkale, Bingöl, Mardin ve Osmaniye. 

Desteklenecek yatırım konuları

Teşvik belgesi almaya hak kazanan firmaların aşağıda belirtilen üretim konuları stratejik nitelikleri ve teknolojik özellikleri nedeniyle proje bazlı olarak desteklenecek yatırımlar arasında yer alıyor.

  • Yenilenebilir Enerji Teknolojileri (Ingot ve hücre üretimi ile entegre güneş paneli üretimi)
  • Metalürji Yatırımları (Alüminyum yassı mamul, entegre madencilik, külçe çinko, külçe kurşun, izabe ve katot bakır üretimi vb.)
  • Ham Petrol İşleme Rafinerisi
  • Petrokimya Ürünleri (Polietilen, Polipropilen, Polimer-Çips, PTA-MEG vb.)
  • Karbon Elyaf ve Kompozit Malzeme
  • Tıbbi Cihazlar ve Sağlık Teknolojileri (Kateter, stent, kalp kapakçığı üretimi)
  • Raylı Sistem Araçları (Hızlı tren, metro vb.)
  • Savunma Sanayi Teknolojileri (Muhtelif zırhlı araçlar, muharebe uçağı)
  • Motorlu Taşıtlar-Elektronik (Hibrit motor, dizel motor ve batarya üretimi)
  • Tarım Teknolojileri Yatırımları (Entegre teknik hayvancılık)

35 bin kişiye doğrudan istihdam

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında desteklenecek 135 milyar TL tutarındaki 23 proje ile yaklaşık 35 bin kişiye doğrudan istihdam yaratılması öngörülüyor. Söz konusu projeler ile yaratılacak dolaylı istihdamın ise 134 bin kişinin üzerinde olması beklenmektedir.

Diğer taraftan, söz konusu yatırım projelerine konu ürünlerin, ülkemizin dışa bağımlılığının yüksek düzeyde olduğu ürünler ile küresel rekabet gücü yüksek ürünlerden oluşması nedeniyle yatırımların ithalatı azaltıcı ve ihracatı artırıcı etkilerinin güçlü olması beklenmekte, anılan yatırımların hayata geçirilmesiyle cari açık üzerinde yıllık 19 milyar dolar olumlu etki yaratılacağı öngörülüyor.

Proje Bazlı Teşvik Sistemi nedir?

Proje Bazlı Teşvik Sistemi, 7 Eylül 2016 tarihli ve 29824 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6745 Sayılı “Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 80 inci maddesi ile “Proje Bazlı Teşvik Sistemi” ne ilişkin usul ve esasları belirleyen 2016/9495 Sayılı “Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar” kapsamında uygulanıyor.

Söz konusu destek sistemi ile kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda, asgari 100 milyon dolar tutarındaki, Türkiye’nin mevcut veya gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarını karşılayacak, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığı azaltacak, teknolojik dönüşümünü sağlayacak, yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve katma değeri yüksek yatırımlar proje bazlı olarak destekleniyor.

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında sağlanan destekler

Proje bazlı olarak desteklenmesine karar verilen yatırım projelerine nitelik ve ihtiyaçları doğrultusunda çok çeşitli destek alternatifleri sunuluyor. Bu kapsamda yatırımcılar;

  • Vergisel Destekler
  • Gümrük Vergisi Muafiyeti,
  • KDV İstisnası,
  • Bina inşaat harcamaları için KDV İadesi,
  • Yatırım tutarının 2 katına kadar Kurumlar Vergisi İndirimi veya 10 yıla kadar Kurumlar Vergisi İstisnası,
  • İstihdam Destekleri
  • 10 yıla kadar Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği,
  • 10 yıl süreyle Gelir Vergisi Stopajı Desteği,
  • Nitelikli Personel Desteği,
  • Finansal Destekler
  • Yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar Faiz veya Kâr Payı Desteği,
  • Sermaye Katkısı,
  • 10 yıla kadar Enerji Desteği,
  • Yatırım Yeri ile ilgili Destekler
  • Yatırım Yeri Tahsisi ve belirli şartlarda söz konusu taşınmazın bedelsiz olarak yatırımcıya devredilmesi,
  • Altyapı Desteği
  • Diğer Destekler
  • Kamu Alım Garantisi ve ile İzin, Ruhsat, Tahsis, Lisans ve Tescillerde Kolaylık Getirilmesi, desteklerinden bir veya birden fazlasından yararlanabilecek.

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında hâlihazırda desteklenen yatırımlar 

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında desteklenen ilk proje olan Mardin’in Mazıdağı ilçesinde gerçekleştirilecek 2,9 milyar TL tutarındaki 900 kişiye istihdam sağlayacak Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi’ne yönelik olarak yatırımın niteliklerini ve sağlanacak destek unsurlarını içeren Destek Kararı 24 Nisan 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmış ve anılan yatırım adına yatırım teşvik belgesi düzenlenmişti.

Bugün gerçekleştirilen Proje Bazlı Teşvik Sistemi Tanıtım Töreni kapsamında açıklanan 135 milyar TL tutarındaki 23 adet yatırım projesinin her biri için, Resmi Gazete’de yayımlanacak Destek Kararlarını müteakip yatırım teşvik belgesi düzenlenecek.

Proje Bazlı Teşvik Sistemi için müracaat nasıl yapılıyor?

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında değerlendirilmek ve desteklerden faydalanmak isteyen yatırımlar, Ekonomi Bakanlığının davet mektubu veya duyurusu üzerine Bakanlığa müracaat edebiliyor.

Bakanlığa sunulan yatırım projeleri, ülkemizin mevcut durumda veya gelecekte ortaya çıkabilecek kritik ihtiyaçlarını karşılayabilme, ülkemizde üretim kapasitesi yetersiz olan ürünlerde arz güvenliğini sağlayabilme, ülkemizin teknoloji açığı olan alanlarda teknoloji kapasitesini geliştirme, dış ticaret açığı verilen alanlarda ithalat bağımlılığını azaltma, yüksek katma değerli olma, ülkemizde üretimi olmayan, yeni nesil teknolojiler kullanılarak üretim yapılmasını sağlayabilme, farklı sektörlerde ülkemize rekabet gücü kazandırabilme, etkileşimde olduğu sektörlerde teknolojik dönüşümü hızlandırma ve bu sektörlere pozitif dışsallık sağlayabilme, yenilikçi ve ar-ge yoğun yatırım olma, cari işlemler dengesini olumsuz etkileyen ve hammadde sıkıntısı yaşanılan sektörlerde gerçekleştirilecek yüksek katma değerli işlenmiş ürünlerin üretimine yönelik olma, ülkemizin hammadde potansiyelinin değerlendirilmesine olanak sağlayan entegre üretime yönelik olma gibi niteliklere uygunlukları bakımından değerlendirmeye tabi tutuluyor.

Bakanlık tarafından uygun görülen projeler Bakanlar Kuruluna sunulmakta olup, Bakanlar Kurulu tarafından desteklenmesine karar verilen her bir yatırım projesi için Bakanlar Kurulu Kararı niteliğinde olan Destek Kararı düzenlenmekte, Destek Kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasını müteakip, firmanın müracaatı üzerine, yatırım projesi için yatırım teşvik belgesi düzenleniyor.

Ekonomik büyümeye 135 milyar liralık teşvik yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>