Myanmar arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Tue, 22 Mar 2022 07:55:11 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Myanmar arşivleri | Yekvucut 32 32 Facebook, Arakanlı Müslümanlara yönelik nefret söylemlerini engellemiyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/facebook-arakanli-muslumanlara-yonelik-nefret-soylemlerini-engellemiyor/ Tue, 22 Mar 2022 07:55:11 +0000 https://yekvucut.com/?p=54292 İnsan hakları savunucusu “Küresel Şahit” adlı sivil toplum örgütü, The Associated Press ile bir rapor paylaştı. Raporda, örgütün Facebook’un denetimlerini...

Facebook, Arakanlı Müslümanlara yönelik nefret söylemlerini engellemiyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
İnsan hakları savunucusu “Küresel Şahit” adlı sivil toplum örgütü, The Associated Press ile bir rapor paylaştı. Raporda, örgütün Facebook’un denetimlerini test etmek için siteye nefret söylemi içeren 8 paralı reklam başvurusunda bulunduğu bildirildi. Raporda Müslüman azınlığa yönelik “Mevcut öldürmeler yeterli değil, daha fazlasına ihtiyaç var”, “Onlar kirli ve kötü hijyene sahip” şeklinde soykırım, nefret ve aşağılama ifadeleri içeren reklamların, Facebook tarafından yayımlanmak üzere onaylandığı belirtildi. Küresel Şahit grubu, söz konusu reklamları geri çekerken Facebook’u, Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımdaki rolü nedeniyle sitede daha sıkı kontrol sözüne rağmen en basit denemelerde dahi başarısız olmakla suçladı. Raporda, Myanmar’daki Facebook sitelerinde benzeri reklamların yayımlanmasına hala devam edildiği vurgulandı. Küresel Şahit’ten Rosie Sharpe, “Bizim verdiğimiz az sayıdaki reklam bir denemeydi ancak ortaya çıkan netice, nefret söylemi ilanlarının ezici çoğunluğunun geçme ihtimalinin çok yüksek olduğunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Facebook, 2018’de yeterli çabayı göstermediğini itiraf etti

Facebook’un Myanmar’da 20 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor. Buna rağmen Facebook 2018’de Arakanlılara karşı şiddet ve nefret söyleminin kışkırtılmasını önlemek için yeterli çabayı göstermediğini itiraf etmişti. Birleşmiş Milletler (BM) de 2018’de Facebook’u sanal nefretin yayılması konusunda “yavaş ve etkisiz” olmakla suçlamıştı. İngiltere ve ABD’de yaşayan çok sayıda Arakanlı mülteci, Myanmar’da kendilerine karşı nefret söyleminin yayılmasına izin vermekle suçladığı sosyal medya devi Facebook’a 7 Aralık 2021’de 150 milyar dolarlık dava açmıştı.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik yapıldı

Myanmar’ın Arakan eyaletinde, 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmıştı. Olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledildi. Myanmar askerleri yüzlerce ev ve iş yeri ateşe vermişti. Myanmar ordusu, Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösterdi. Daha sonra da Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı. Birleşmiş Milletlere’e göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bini geçti. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı. BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.

Facebook, Arakanlı Müslümanlara yönelik nefret söylemlerini engellemiyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
BM: Myanmar ordusu çocukları canlı kalkan yaptı https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/bm-myanmar-ordusu-cocuklari-canli-kalkan-yapti/ Thu, 15 Oct 2020 14:01:49 +0000 http://yekvucut.com/?p=35058 Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar ordusunun 2 çocuğu mayınlara karşı ”canlı kalkan” olarak kullandığını açıkladı. 2020 yılının ilk 3 ayında da,...

BM: Myanmar ordusu çocukları canlı kalkan yaptı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar ordusunun 2 çocuğu mayınlara karşı ”canlı kalkan” olarak kullandığını açıkladı. 2020 yılının ilk 3 ayında da, 100’den fazla çocuğun çatışmalarda öldüğüne veya sakat kaldığına dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Arakan’daki insan hakları ihlallerine ilişkin konuştu.

Dujarric, Myanmar ordusunun Budist militanlarla çatışmasında, 2 çocuğu canlı kalkan olarak kullandığını açıkladı.

“Sorumlular cezalandırılmalı”

Çocukların mayınlara karşı yürümeye zorlandığını belirten Dujarric, 2 çocuğun da çatışma sırasında hayatını kaybettiği söyledi. Sorumluların cezalandırılması çağrısında bulundu.

Dujarric ayrıca, Myanmar’da yılın ilk 3 ayında 100’den fazla çocuğun çatışmalarda öldüğü veya sakat kaldığını ifade etti.

2017’den bu yana en az 24 bin Arakanlı Müslüman öldürüldü

Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, Arakanlı Müslümanlara yönelik zulümle de sıkça gündeme gelmişti.

2012’de Budist milliyetçiler binlerce kişiyi katletmiş, ev ve iş yerlerini kundaklamıştı.

Ontario Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın raporuna göre de, Myanmar ordusu,
“etnik temizlik” uygulayarak 2017’den bu yana en az 24 bin Arakanlı Müslümanı öldürdü.

Birleşmiş Milletler’e göre, Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 binden fazla…

BM: Myanmar ordusu çocukları canlı kalkan yaptı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Myanmar’da Müslümanlara yönelik saldırılara ilişkin yeni kanıtlar https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/myanmarda-muslumanlara-yonelik-saldirilara-iliskin-yeni-kanitlar/ Mon, 12 Oct 2020 15:25:19 +0000 http://yekvucut.com/?p=34965 Uluslararası Af Örgütü, Myanmar ordusu ile eyalette özerklik talebiyle silahlı eylemler düzenleyen Budist Arakan Ordusu örgütü arasındaki silahlı çatışmalar sırasında...

Myanmar’da Müslümanlara yönelik saldırılara ilişkin yeni kanıtlar yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Uluslararası Af Örgütü, Myanmar ordusu ile eyalette özerklik talebiyle silahlı eylemler düzenleyen Budist Arakan Ordusu örgütü arasındaki silahlı çatışmalar sırasında Arakan eyaletindeki sivillere yönelik saldırıların düzenlendiğine dikkati çekerek bu saldırılara ilişkin yeni kanıtlar paylaştı.

Örgütün söz konusu belgeleri, Arakan eyaletinde fotoğraf, video ve uydu görüntülerinin analizi, medya raporları ve sivil toplum kaynaklarına dayandırıldı. Böylelikle çocuklar dahil sivillerin öldürüldüğü ve uzaktan algılama analiziyle 3 Eylül’de Arakan eyaletindeki köylerin yakıldığı doğrulandı.

Bölgede toplanan kara mayın görüntüleri Uluslararası Af Örgütü silah uzmanı tarafından analiz edildi ve Myanmar ordusunun kullandığı MM2 tipi kara mayını olarak tanımlandı.

Örgütün söz konusu belgeleri, Arakan eyaletinde fotoğraf, video ve uydu görüntülerinin analizi, medya raporları ve sivil toplum kaynaklarına dayandırıldı. Böylelikle çocuklar dahil sivillerin öldürüldüğü ve uzaktan algılama analiziyle 3 Eylül’de Arakan eyaletindeki köylerin yakıldığı doğrulandı.

Bölgede toplanan kara mayın görüntüleri Uluslararası Af Örgütü silah uzmanı tarafından analiz edildi ve Myanmar ordusunun kullandığı MM2 tipi kara mayını olarak tanımlandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 8 Ekim’de, Myanmar’da yerlerinden edilmiş Arakanlı Müslümanların (Rohingya) zorla tutulduğu bakımsız kamplardaki yaşam koşullarına ve insan haklarını ihlal eden uygulamalara dikkati çeken bir rapor yayımlamıştı.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar’da 1982’de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, “devletsiz” sayılıyor.

Halihazırda 135 ayrı etnik grubun resmi olarak tanındığı Myanmar’da, radikal milliyetçi Budistler, Arakanlı Müslümanların tanınmasına karşı çıkıyor.

Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM’ye göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.

Myanmar’da Müslümanlara yönelik saldırılara ilişkin yeni kanıtlar yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Myanmarlı askerler, Arakanlı Müslümanlara soykırım yaptıklarını itiraf etti https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/myanmarli-askerler-arakanli-muslumanlara-soykirim-yaptiklarini-itiraf-etti/ Wed, 09 Sep 2020 13:15:09 +0000 http://yekvucut.com/?p=33933 New York Times gazetesinin haberine göre, Myanmar’dan geçen ay kaçan iki asker, Myanmar’ın işlediği insanlığa karşı suçlarla ilgili soruşturmanın yürütüldüğü...

Myanmarlı askerler, Arakanlı Müslümanlara soykırım yaptıklarını itiraf etti yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
New York Times gazetesinin haberine göre, Myanmar’dan geçen ay kaçan iki asker, Myanmar’ın işlediği insanlığa karşı suçlarla ilgili soruşturmanın yürütüldüğü Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) bulunduğu Hollanda’nın Lahey kentine dün götürüldü.

Burada görüntülü ifadeleri alınan askerler, Arakan eyaletinin Buthidaung ve Maungdaw ilçelerinde Arakanlı Müslümanların öldürülmesi ve toplu mezarlara gömülmesinde görev aldıklarını belirtti.

Askerlerin açıklamaları, Myanmar ordusunun, Arakanlı Müslümanların kökünü kurutmaya çalıştığına dair yaygın iddiaları destekler nitelikte.

İfade veren askerlerden 33 yaşındaki Myo Win Tun, Ağustos 2017’de üslerinden “Gördüğünüz ve duyduğunuz herkesi vurun.” emri aldığını açıkladı.

Myo Win Tun, bu emre itaat ettiğini ve 30 Arakanlı Müslüman’ın katledilmesi ve bir baz istasyonu ile askeri üs yakınındaki toplu mezarlara gömülmesinde rol aldığını söyledi.

8 kadın, 7 çocuk ve 15 erkeği bir mezara gömdüklerini itiraf eden Myo Win Tun, “Ayrım yapmadan herkesi vurduk. Müslüman erkekleri alınlarından vurduk ve cesetlerini ayaklarımızla çukurlara ittik.” dedi.

Myo Win Tun ayrıca bir kadına tecavüz ettiğini itiraf etti.

Arakanlı Müslümanlara karşı ırk ayrımcılığı yaptığını kabul eden Myo Win Tun, üstü olan Albay Than Htike’nin kendilerine “Arakanlı Müslümanları yok edin” emri verdiğini söyledi.

Myo Win Tun, “Müslüman 30 masum çocuk, kadın ve erkeğin öldürülmesinde ve bir mezara gömülmesinde görev aldım.” ifadesini kullandı.

“Çocuk veya yetişkin gördüğünüz hepsini öldürün” emri
Er Zaw Naing Tun da 30 Arakanlı Müslüman’ın katledildiği sıralarda yakındaki bir köydeki taburda olduklarını belirtti.

Eski bir Budist rahip olan 30 yaşındaki Zaw Naing Tun, üslerinden “Gördüğünüz çocuk veya yetişkin hepsini öldürün.” talimatı aldığını dile getirdi.

“(Rohingyaların yaşadığı) Yaklaşık 20 köyü haritadan sildik.” ifadesini kullanan Zaw Naing Tun, kendisinin de cesetleri toplu mezara gömdüğünü aktardı.

Zaw Naing Tun, görevli olduğu taburdaki askerlerle 80 Arakanlı Müslüman’ı öldürdüklerini kabul etti.

Maungdaw’daki aralarında Doe Tan, Ngan Chaung, Kyet Yoe Pyin, Zin Paing Nyar ve U Shey Kya’nın da olduğu 20 köye saldırdıklarını anlatan Zaw Naing Tun, Zin Paing Nyar’da taburunda görevli 4 askerle 7 Arakanlı Müslüman’ı öldürdüğü aktardı.

“Kadınlara tecavüz edilirken nöbet tuttum”
Zaw Naing Tun, silahsız 10 kişiyi yakalayıp öldürdükten sonra köyün kuzeyinde toplu bir mezara gömdüklerini dile getirdi.

Rütbesi çok düşük olduğu için cinsel şiddet suçu işlemediğini iddia eden Zaw Naing Tun, diğer askerler Arakanlı kadınlara tecavüz ederken nöbet tuttuğunu beyan etti.

Bu askerler, “Gördüğünüz ve duyduğunuz herkesi vurun.” emrini verenlerin o dönemde Buthidaung ve Maungdaw’da görevli Albay Than Htike, Yüzbaşı Tun Tun ve Çavuş Aung San Oo olduğunu belirtti.

Böylelikle ilk kez Myanmar ordusu (Tatmadaw) mensupları, Birleşmiş Milletler yetkililerinin soykırım kampanyası olarak niteledikleri Arakanlı Müslümanlara yapılan katliamda yer aldıklarını açıkça itiraf etmiş oldu.

Bu arada, Arakanlı çok sayıda köylü de birbirlerinden bağımsız olarak toplu mezarların yerini doğruladı ve bu yerler askerlerin ifadelerinde işaret ettikleri yerlerle örtüştü. Myanmar hükümetinin defalarca inkar ettiği toplu mezarlar, UCM’deki soruşturmada ve diğer yasal süreçlerde kanıt olarak da değerlendirilebilecek.

552. Hafif Piyade Taburu üssünün olduğu bölgenin bitişiğindeki bir köyde yaşayan Arakanlı Müslümanlar, asker Myo Win Tun’u teşhis etti ve bölgedeki iki toplu mezarın yeriyle ilgili detaylı bilgi verdi.

Söz konusu iki asker, gözaltına alınmadı ancak akıbetlerinin ne olacağı henüz açıklanmadı.

Görgü şahidi Rohingyalar vahşeti anlattı
Bangladeş’teki kamplarda kalan Arakanlı Müslümanlardan Basha Miya, anneannesinin öldürülerek bu toplu mezarlardan birine Thin Ga Net köyünden 16 kişiyle atıldığını söyledi. Thin Ga Net, Myanmarlı askerler tarafından daha sonra yakılarak haritadan silindi.

Miya, anneannesini hatırladığında zaman zaman ağladığını ve ona uygun bir cenaze töreni yapamadığı için kötü hissettiğini dile getirdi.

Arakanlı görgü şahitleri, askerlerin, cesetleri toplu mezarlara attıktan sonra üstlerini kapatmak için buldozer getirdiklerini anlattı.

Zin Paing Nyar köyünden Bashir Ahmed de askerlerin 26 Ağustos 2017’de köylerine geldiğini ve önlerine çıkan herkese ateş açtıklarını söyledi.

Ahmed, “Evlerimiz yaktılar. Geriye hiçbir şey kalmadı.” dedi.

“Biraz adalet, kimseye adalet sağlanamamasından iyidir”
Merkezi Bangkok’ta bulunan insan hakları örgütü Fortify Rights’ın Başkanı Matthew Smith, bunun Arakanlı Müslümanlar ve adalet için çabalayan Myanmar halkı için muazzam bir an olduğunu söyledi.

Smith, bu askerlerin UCM’de, Myanmar’dan ilk suçlular ve içeriden ilk tanıklar olabileceğini dile getirdi.

UCM’de Arakanlı Müslümanlarla ilgili soruşturmada Bangladeş’e danışmanlık yapan Kanada’daki McGill Üniversitesi Uluslararası Hukuk Uzmanı Payam Akhavan, Myanmar’da bulunan 600 bin Rohingya’nın da benzer bir vahşete maruz kalmaması için iki askerin hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

Akhavan, “Cezasız bırakmak seçenek değildir. Biraz adalet, kimseye adalet sağlanamamasından iyidir.” dedi.

Buthidaung ve Maungdaw’da Ağustos 2017’de, 353 ve 565 Hafif Piyade Taburları “temizlik operasyonları”nı yürütmüştü.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik
Arakan’da 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Ontario Uluslararası Kalkınma Ajansının Ağustos 2018’de yayımladığı rapora göre, 25 Ağustos 2017’den bu yana en az 24 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar ordusu tarafından öldürüldü. Askerler 34 bin Arakanlı Müslüman’ı ateşe atarken, 114 bin Rohingya’yı da darbetti.

Rapora göre, ordu mensupları 18 bin kadına tecavüz etti.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.

Myanmarlı askerler, Arakanlı Müslümanlara soykırım yaptıklarını itiraf etti yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Myanmar’da 1675 Müslüman ağır çalışma cezasına çarptırıldı https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/myanmarda-1675-musluman-agir-calisma-cezasina-carptirildi/ Thu, 27 Aug 2020 15:13:50 +0000 http://yekvucut.com/?p=33421 Burma İnsan Hakları Ağı Direktörü Kyaw Win, “Yetkililer, ‘yasa dışı Bengalliler olarak şeytanlaştırdıkları’ Arakanlıları, bölgedeki ‘apartheid’ benzeri koşulları terk ettikleri...

Myanmar’da 1675 Müslüman ağır çalışma cezasına çarptırıldı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Burma İnsan Hakları Ağı Direktörü Kyaw Win, “Yetkililer, ‘yasa dışı Bengalliler olarak şeytanlaştırdıkları’ Arakanlıları, bölgedeki ‘apartheid’ benzeri koşulları terk ettikleri için cezalandırıyor” dedi.

Myanmar’da 1600’den fazla Arakanlı Müslüman’ın Rakhine eyaletinden ayrıldığı için ağır çalışma cezasına çarptırıldığı bildirildi.

Londra merkezli Burma İnsan Hakları Ağı (BHRN), “Burma’da Kaçacak Yer Yok: Bir Açık Hava Hapishanesi ile Hapishane Arasında Sıkışıp Kalan Rohingya” başlıklı rapor yayımladı.

Raporda, Arakanlıların vatandaşlıktan nasıl çıkarıldığı, kimlik haklarının nasıl reddedildiği ve nasıl ciddi seyahat kısıtlamalarına maruz bırakıldığı ele alındı.

Son 5 yılda aralarında çocukların da olduğu 1675 Arakanlı Müslüman’ın tutuklandığı belirtilen raporda, bu kişilerin daha iyi bir yaşam umuduyla evlerini terk ettikleri için 2 ile 5 yıl arasında “ağır çalışma” cezasına çarptırıldığı bildirildi.

Raporda, “Arakanlılar, seyahat özgürlüğü hakkını kullanmak istediklerinde ve kendileri için daha iyi bir yaşam arayışına girdiklerinde, kimlik belgeleri olmadan seyahat ettikleri veya elde edilmesi neredeyse imkansız olan seyahat izinleri olmadığı için suçlu sayılıyor.” ifadesine yer verildi.

“Hukuk sistemi, silah olarak kullanılıyor”

BHRN’nin Direktörü Kyaw Win, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu, Burma’nın hukuk sistemini, ülkede doğup nesillerdir orada yaşayan bir etnik-dini grubun tamamına karşı silah olarak kullandığının açık bir kanıtı.” değerlendirmesinde bulundu.

Win, yetkililerin Arakanlıları, “yasa dışı Bengalliler olarak şeytanlaştırdığını” ve onları Arakan’daki “apartheid” benzeri koşulları terk ettikleri için cezalandırdığını vurguladı.

“Ordu ve hükümet üzerindeki baskı artırılmalı”

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ve uluslararası baskı nedeniyle yüzlerce Müslüman mahkumun serbest bırakıldığını ama bu kişilere bir daha Rakhine eyaletinin dışına çıkmayacaklarına dair bir kağıt imzalatıldığını aktaran Win, “Seyahat özgürlüğü haklarını kullandıkları için zaten tutuklanmamaları gerekiyordu. Şartlı salıverilmeleri, ‘hapisten Arakan açık hapishanesine geri dönme’ anlamına geliyor. Burma’da kaçacak yerleri yok.” dedi.

Uluslararası toplumdan önemli bir baskı olmadığı sürece Myanmar’ın Arakanlılara zulmetmek için kullanılan adaletsiz yasaları ve politikaları değiştirmesinin mümkün olmayacağını vurgulayan Win, “Bu kritik noktada ordu ve hükümet üzerindeki baskının hafifletilmesi yerine artırılması hayati öneme sahip.” ifadesini kullandı.

Zulüm altındaki insanlar

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “dünyanın en çok zulüm gören halkı” olarak tanımlanan Arakanlılar, gittikçe artan saldırılarla karşı karşıya.

Uluslararası Af Örgütüne göre, 2012’den sonra çoğu kadın ve çocuk 750 binden fazla Arakanlı mülteci, Myanmar’dan kaçmak zorunda kaldı.

2017’deki yeni saldırı dalgasının ardından da komşu Bangladeş’e sığınanların sayısı 1,2 milyonu geçti.

Ontario Uluslararası Kalkınma Ajansının (OIDA) bir raporuna göre, 25 Ağustos 2017’den bu yana yaklaşık 24 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar devlet güçlerince öldürüldü. 34 binden fazla Müslüman ateşe atılırken, 114 binden fazla kişi de fiziksel şiddet gördü.

18 bin Arakanlı kadın ve kıza Myanmar askerleri ve polislerince tecavüz edilirken, 115 binden fazla ev yakılıp, 113 bin ev de tahrip edildi.

Myanmar’da 1675 Müslüman ağır çalışma cezasına çarptırıldı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
BM: Facebook, Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırıma delil olabilecek verileri paylaşmıyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/bm-facebook-arakanli-muslumanlara-yonelik-soykirima-delil-olabilecek-verileri-paylasmiyor/ Thu, 13 Aug 2020 08:08:02 +0000 http://yekvucut.com/?p=32796 Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde kurulan Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması (MBSM), sosyal medya platformu Facebook’un Arakanlı Müslümanlara yönelik yapılan insan hakları...

BM: Facebook, Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırıma delil olabilecek verileri paylaşmıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde kurulan Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması (MBSM), sosyal medya platformu Facebook’un Arakanlı Müslümanlara yönelik yapılan insan hakları ihlallerine kaynak oluşturabilecek verileri paylaşmadığını açıkladı.

Daha önce mekanizma ile iş birliği yapacağını duyuran Facebook’un bu konuda taahhütlerini yerine getirmediği iddia edildi.

Reuters’a konuşan MBSM Başkanı Nicholas Koumjian, Myanmar’da yaşananlarla ilgili “çok önemli ve uluslararası suçlara delil oluşturabilecek nitelikteki” verilerin Facebook tarafından kendileriyle paylaşılmadığını söyledi.

Facebook ise MBSM ile iş birliğini sürdürdüğünü belirterek konu hakkında daha fazla açıklamada bulunmadı.

2017’den bu yana Rohingyalara karşı baskı uygulayan Myanmar ordusu, 730 binden fazla Arakanlı Müslümanın ülkeden kaçarak Bangladeş’e sığınmasına neden olmuştu.

Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım soruşturmasıyla karşı karşıya olan Myanmar hakkındaki suçlamaların araştırılması için 2018 yılında BM nezdinde MBSM kurulmuştu.

Suçlamaları reddeden Myanmar, polis noktalarına saldıran militanlara karşı meşru müdahalede bulunduğunu savunuyor. BM soruşturmacılarına göre Facebook üzerinden yayılan ve şiddeti körükleyen nefret söylemi, incelemelerde önemli bir kanıt olarak kullanılabilir.

Facebook, Myanmar’a karşı soykırım davasını başlatan Gambiya’nın veri talebini reddetmiş, geçtiğimiz hafta bunun için açılan mahkemede söz konusu verilerin paylaşımının ABD yasalarına aykırı olacağını savunmuştu.

BM: Facebook, Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırıma delil olabilecek verileri paylaşmıyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Myanmar, Müslümanlara yönelik suç işlemeye devam ediyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/myanmar-muslumanlara-yonelik-suc-islemeye-devam-ediyor/ Wed, 15 Apr 2020 12:57:31 +0000 http://yekvucut.com/?p=28791 Arakan Rohingya Birliğinin (ARU) yayımladığı raporda, dünya ülkeleri COVID-19 salgınıyla uğraşırken, Myanmar’ın silahlı çatışmalara, soykırım ve suç eylemlerine odaklandığı belirtildi....

Myanmar, Müslümanlara yönelik suç işlemeye devam ediyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Arakan Rohingya Birliğinin (ARU) yayımladığı raporda, dünya ülkeleri COVID-19 salgınıyla uğraşırken, Myanmar’ın silahlı çatışmalara, soykırım ve suç eylemlerine odaklandığı belirtildi.

Raporda, Arakan eyaletindeki en az 7 şehirde binlerce Arakanlı Müslümanın uydurma ve asılsız suçlarla veya herhangi bir suçlama olmaksızın hapishanelere atıldığı bilgisi paylaşıldı.

Şubat ayında ülke içinde belgeleri olmadan seyahat eden 7’si kadın ve biri çocuk 15 Arakanlı Müslüman’ın hızlıca yargılanarak cezaevine gönderildiği aktarılan raporda, buna benzer çok sayıda vaka olduğu vurgulandı.

Raporda, ülke içinde yerinden edilen Arakanlı Müslümanların kaldığı kamplarda, Arakanlı Müslümanlar ve diğer etnik grupların köylerinde COVID-19 salgın riskinin yüksek olduğu bildirildi.

Myanmar’da COVID-19 vaka sayısı 74’e yükselirken, salgın sebebiyle 4 kişi hayatını kaybetti.

Myanmar, Müslümanlara yönelik suç işlemeye devam ediyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Myanmar’da Müslümanların çilesi bitmiyor https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/myanmarda-muslumanlarin-cilesi-bitmiyor/ Mon, 20 Jan 2020 13:36:46 +0000 http://yekvucut.com/?p=27156 Merkezi Tayland’da bulunan insan hakları örgütü Fortify Rights, Myanmar’ın, Arakanlı Müslümanların temel vatandaşlık haklarını inkar etmeye devam ettiğini belirtti. Örgütten...

Myanmar’da Müslümanların çilesi bitmiyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Merkezi Tayland’da bulunan insan hakları örgütü Fortify Rights, Myanmar’ın, Arakanlı Müslümanların temel vatandaşlık haklarını inkar etmeye devam ettiğini belirtti.

Örgütten yapılan açıklamada, elde edilen yeni deliller ışığında, Myanmarlı yetkililerin, Arakanlı Müslümanları “Bengalli” olarak tanımlayan Ulusal Doğrulama Kartları’nı (NVC) kabul etmeye zorladıklarının belirlendiği ifade edildi.

Açıklamada, Myanmar’ın, Arakanlı Müslümanların temel vatandaşlık haklarını inkar etmeye devam ettiği ifade edilerek, Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara vatandaşlık haklarının tamamının sağlanması konusunda adım atması gerektiğine işaret edildi.

Arakan’da 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleri aracılığıyla yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.

 

Myanmar’da Müslümanların çilesi bitmiyor yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Myanmar’da katliamcı askerlere verilen göstermelik ceza bile uygulanmadı https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/myanmarda-katliamci-askerlere-verilen-gostermelik-ceza-bile-uygulanmadi/ Tue, 28 May 2019 11:19:44 +0000 http://yekvucut.com/?p=23249 Myanmar’ın Arakan Eyaleti’nde yaklaşık 2 sene önce meydana gelen iç karışıklıkta 10 Rohingya Müslümanını öldürdükleri gerekçesiyle 10’ar yıl hapis cezası...

Myanmar’da katliamcı askerlere verilen göstermelik ceza bile uygulanmadı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Myanmar’ın Arakan Eyaleti’nde yaklaşık 2 sene önce meydana gelen iç karışıklıkta 10 Rohingya Müslümanını öldürdükleri gerekçesiyle 10’ar yıl hapis cezası alan 7 askerin, bir yıldan kısa bir sürede serbest bırakıldığı açıklandı.

Ülkenin başkenti Naypyitaw’da görevli üst düzey bir yetkili ile Arakan Sittwe Hapishanesi Müdürü Win Naing, söz konusu mahkumların yaklaşık birkaç aydır cezaevinde olmadıklarını doğruladı. Adının açıklanmasını istemeyen Myanmarlı bir yetkili “Askerlere verilen ceza ordu tarafından kaldırıldı.” diye konuştu.

Yetkililer konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken askerlerin geçtiğimiz kasım ayında serbest bırakıldığı belirtiliyor. Reuters haber ajansının ulaştığı serbest bırakılan 7 asker mahkumdan biri olan Zin Paing Soe, konuyla ilgili konuşmamaları yönünde talimat aldıklarını söyledi.

Bu sonuçla Nisan 2018’de cezaevine gönderilen söz konusu askerler, Arakan Eyaleti’ndeki Inn Din Köyü’nde yaşanan katliamı haberleştiren ve 16 ay tutuklu kaldıktan sonra affedilen iki gazeteci Wa Lone ve Kyaw Soe Oo’dan daha az hapis yatmış oldu. Aynı olayda toplu ölümlere sebebiyet veren bazı Budist köylülerinse hala cezaevinde tutulduğu ve affa uğramadığı kaydedildi.

Myanmar ordusunda görevli Yetkili General Min Aung Hlaing, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada, Inn Din Köyü’nde yaşanan katliamla ilgili olarak “Savaş suçu işleyenler 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suça karışan hiç kimseyi affetmeyeceğiz.” diye konuşmuştu.

Söz konusu askerlerle birlikte aynı cezaevinde kalan ve altı ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan siyasi bir mahkum olan Aung Than Wai, askerlere cezaevinde farklı muamele yapıldığını, bazı görevlilerin kendilerine sigara ve bira temin ettiğini söyledi.

Wai, askerlerin dışarıdan gelen ordu yetkilileri tarafından sürekli ziyaret edildiğini ve geçtiğimiz kasım ayında da askeri bir araç tarafından götürüldüğünü ifade etti.

Myanmar’da katliamcı askerlere verilen göstermelik ceza bile uygulanmadı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Facebook, Myanmar soykırımında teşvik edici rolünü inkâr edemedi https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/facebook-myanmar-soykiriminda-tesvik-edici-rolunu-inkar-edemedi/ Wed, 07 Nov 2018 07:57:42 +0000 http://yekvucut.com/?p=20594 Facebook, Myanmar’da şiddeti teşvik etmek için kullanılmasını engelleyemediğini belirten bir raporun bulgularına katıldığını açıkladı. Facebook tarafından bağımsız bir kuruma hazırlatılan...

Facebook, Myanmar soykırımında teşvik edici rolünü inkâr edemedi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Facebook, Myanmar’da şiddeti teşvik etmek için kullanılmasını engelleyemediğini belirten bir raporun bulgularına katıldığını açıkladı.

Facebook tarafından bağımsız bir kuruma hazırlatılan raporda, platformun insan hakları ihlallerinin yaygınlaşmasına olanak sağlayan bir ortam oluşturduğu yer alıyordu.

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar’daki Arakan Müslümanlarına uygulanan şiddetin “soykırım boyutunda” olabileceğini belirtmişti.

Raporda, Facebook’un Myanmar’da 2020’de yapılacak seçimlerden önce bu sorunu çözmesi gerektiği vurgulandı.

Facebook, Myanmar’daki sorunları giderme konusunda yol aldıklarını fakat hâlâ yapmaları gereken şeyler olduğunu açıkladı.

BM son dönemde Facebook’u internette nefretin yayılmasını önleme konusunda “yavaş ve verimsiz” olmakla suçlamıştı.

62 sayfalık son rapor, Facebook tarafından, kâr amacı gütmeyen Business for Social Responsibility (Sosyal Sorumluluk için Şirket) adlı bir örgütü hazırlatıldı. Raporda şu ifadelerle, Facebook’un nefret yaymak ve zarara yol açmak isteyenler için bir araca dönüştüğü belirtiliyor.

“Az sayıda kullanıcı Facebook’u istismar ederek demokrasiye zarar vermeyi ve şiddeti teşvik etmeyi hedefliyor.”

Rapora göre Facebook nefret söylemine karşı daha sert bir politika izlemeli, yetkililerle işbirliğine gitmeli ve “kapsamlı bir insan hakları politikası” yaratmalı. 2020’de gerçekleşecek genel seçim öncesinde bu sorunların giderilmesini talep eden rapor, Facebook’un şimdiden benzer ihtimalleri göz önüne alarak hazırlık yapması gerektiğini söylüyor.

Facebook, Myanmar soykırımında teşvik edici rolünü inkâr edemedi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>