Ratko Mladiç arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Tue, 08 Jun 2021 21:05:11 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png Ratko Mladiç arşivleri | Yekvucut 32 32 “Bosna kasabı” lakaplı Mladic’in müebbet hapis cezası onandı https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/bosna-kasabi-lakapli-mladicin-muebbet-hapis-cezasi-onandi/ Tue, 08 Jun 2021 21:05:11 +0000 https://yekvucut.com/?p=49477 “Bosna kasabı” lakaplı Ratko Mladic’in müebbet hapis cezasında değişiklik olmadı Hollanda’nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, (ICTY) 2017...

“Bosna kasabı” lakaplı Mladic’in müebbet hapis cezası onandı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
“Bosna kasabı” lakaplı Ratko Mladic’in müebbet hapis cezasında değişiklik olmadı

Hollanda’nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, (ICTY) 2017 yılında Ratko Mladic hakkında ömür boyu hapis cezası vermişti. “Bosna kasabı” lakaplı Mladic’in yargılandığı davada, nihai karar bugün sonuçlandı. Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması, Mladic’in müebbet hapis cezasını onadı. Bosna Kasabı lakaplı Mladic’in temyiz başvurusu  reddedildi. Karar, hakimler Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth İbanda-Nahamya ve Mustapha El Baaj tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Temyiz yargıçları, Mladic’in işlediği suçları göz önünde bulundurdu. Mladic’in daha önce aldığı müebbet hapis cezasında değişiklik yapılmamasına hükmedildi. Sırp komutan, iddianamedeki 11 maddenin 10’undan suçlu bulundu. İddianamede yer alan Kljuc, Sanski Most, Kotor-Varos, Prijedor, Foca ve Vlasenica şehirlerinde “soykırım suçu işlendiği” maddesinden ise hüküm giymedi.

Saraybosna savaşı nasıl başladı?

1992-95 yılları arasında, Avrupa’nın gözbebeği Balkanlar’ın, en güzel ülkelerinden biri olan Bosna-Hersek’te, Bosna soykırımı olarak anılan adeta insanlık trajedisi yaşandı. Saraybosna kuşatması başlaması ile birlikte tam bin 425 gün süren Bosna soykırımı sebebiyle yüz binlerce Müslüman Boşnak acımasızca katledildi. Binlerce kadın tecavüze uğradı. Bosna soykırımı yüzünden onlarca kişi hayatına engelli olarak devam etti. Üstelik bu katliam Batılı Devletler sadece izlemekle yetinirken  gerçekleşti. Çünkü Bosna Hersek Batılı Devletler için hiçbir önem taşımıyordu. Bu nedenle de Sırplar ve Hırvatların, Müslüman Boşnakların acımasızca katledilmesine ses çıkarmadılar. Birleşmiş Milletler ise zaman zaman ambargo uyguladı. Ancak Bosna soykırımı önüne geçilemedi. 3 buçuk yıl süren  Saraybosna kuşatması boyunca kanlı katliamlar gerçekleşti. Saraybosna kuşatması örneklerinden biri de 16 Nisan 1993 yılında Vitez şehri yakınlarındaki Ahmiçi Köyü’nde yaşandı. Saraybosna Savaşı adı altında Hırvat Savunma Konseyi Birlikleri kadın, çocuk, yaşlı demeden onlarca insanı acımasızca öldürdü.

Saraybosna Savaşı Sırplar

Dünyada Soğuk Savaş döneminin sona ermesinin ardından yaşanan gelişmeler, altı cumhuriyetten oluşan Yugoslavya’nın da dağılmasına neden oldu. Ülkenin başkanı Josip Tito’nun 1980’deki ölümünden sonra ekonomik bunalım ve etnik çatışmalar arttı. Sırplar, Hırvatlar, Slovenler, Boşnaklar, Makedonlar ve Macarlar’dan oluşan Yugoslavya’nın içinde barındırdığı milletlerin özerklik elde etme isteği giderek arttı. 1990-91 yılları arasındaki çözülme sonrasında Cumhuriyetlerdeki Komünist Birlikler, isimlerini değiştirerek yeni bağımsız partiler haline geldi. 1991 verilerine göre Bosna Hersek nüfusunun yaklaşık yüzde 46’sı Müslüman, yüzde 31’i Sırp, yüzde 17’si Hırvat, yüzde 6’sı Yugoslav ve yüzde 3’ü Çingene, Macar, Karadağlı ve Yahudi kimliğini taşıyordu. Ancak Saraybosna kuşatması gerçekleşmeden önce Sırp milliyetçileri, Müslüman Boşnakları “Müslümanlaştırılmış Sırplar” olarak kabul ediyor, “Büyük Sırbistan’ın bir parçası” olarak görüyordu. Aynı şekilde Hırvatlar da, Müslüman Boşnaklara “Müslümanlaştırılmış Hırvatlar” diyerek “asıllarına dönmeleri” çağrısı yapıyorlardı. Aliya İzzetbegoviç ve arkadaşları, partilerini kurduktan tam bir yıl sonra, 18 Kasım 1990 tarihinde yapılan seçimlerden zaferle çıktı. Daha sonra da İzzetbegoviç cumhurbaşkanı seçildi.

saraybosna kuşatması izzetbegoviç

1991 yılının sonlarına doğru ise Sırplar; altı özerk Sırp bölgesinin oluşumunu tamamladı. Avrupa Birliği, 15 Ocak  1992’de, Slovenya ve Hırvatistan’ın bağımsızlığını kabul etti. Bosna ve Makedonya’nın bağımsızlığını ise referandum şartına bağladı. Bu karar üzerine Bosna-Hersek, Şubat 1992’de yapılmak üzere referandum kararı aldı. Sırplarsa, referandumu boykot edeceklerini açıkladı. Saraybosna Kuşatması başlamadan hemen önce halkın referanduma katılımını azaltmak ve referandumu geçersiz kılmak istiyorlardı. Saraybosna Savaşı başlamadan önce, bu kararın açıklandığı akşam tüm Boşnak şehirlerinde barikatlar yükseltildi. Sırplar, kimlik kontrolüne başladı. Ancak böylesine zorlu şartlar altında, 28 Şubat – 1 Mart tarihleri arasında yapılan referandumdan Bosna-Hersek’in bağımsızlığı kararı çıktı. Bu arada Sırplar süratle silahlanarak Bosna’da terör estirmeye başladı ve Bosna soykırımı için geri sayım başlamış oldu. Saldırıların artması üzerine son ana kadar barış ümitlerini koruyan Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı, Saraybosna kuşatması için hiçbir çıkar yol kalmadığını anlayınca, 20 Haziran 1992’de resmen Saraybosna Savaşı ilan edildi. Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, aynı gün Bosna-Hersek Meclisi’ni feshettiğini ilan etti. Başkomutan sıfatıyla, meclisin bütün yetkilerini üstlendi. 26 Haziran 1992’de düzenli birliklerden oluşan Bosna ordusunun kurulduğuna dair bir bildiri yayınlandı. Böylece 1995’e kadar sürecek Saraybosna savaşı, fiilen başlamış oldu.

Saraybosna Kuşatması ile bir kimlik yok edildi

Aliya İzzet Begoviç’in önderliğindeki Boşnaklar, ülkenin bütünlüğünü korumak için direniyordu. Kuzeyde ve doğuda Sırplar, güneyde ve batıda Hırvatlar Bosna’ya saldırıyordu. Batılı Devletler bu sürede sesini çıkarmamaya devam ediyordu.  Boşnaklar her cephede savaşarak Saraybosna Kuşatması için mücadele ediyordu. Ancak askerlerinin yüzde sekseni Saraybosna Savaşı başladıktan sonra askere alınmıştı. Hiç tecrübesi olmayan bu insanlar, kendilerini savunabilmek için borulardan, içecek kutularından silah yapmayı öğrendi. .Sırp askerleri federal ordudan kalan ağır silahlarla her yeri topa tutuyorlardı. Bosna’da, Saraybosna Savaşı başladığından beri yaşamla ölüm kol kola geziyordu. Sokaklarda olan insanlar, dehşet içinde evlerine kaçmaya çalışıyordu fakat evleri de güvenli değildi. Saraybosna kuşatması her yerde kendini hissettirirken bir sonraki bombanın nereye düşeceğini bilmeden yaşıyor, belki de nereden geleceği belli olmayan bir mermiyi beklermişçesine, çaresizce ölümlerini bekliyorlardı. Üstelik Saraybosna Kuşatması, sadece bir savaş değildi. Bir kimliğin, bir kültürün yok edilme çabasıydı. Nitekim Saraybosna’nın en önemli sembollerinden olan ve mimarisiyle büyüleyen Vijecnica Kütüphanesinin yakılması da bunun en büyük örneğiydi. Kütüphane, Avusturya-Macaristan hâkimiyeti döneminde Endülüs mimarisiyle inşa edilmişti. Ağustos 1992’de Saraybosna Savaşı devam ederken Saraybosna’yı kuşatan Sırp askerlerinin topçu ateşi sonucu çıkan yangında büyük tahribata uğradı. Kütüphane, yıkım öncesi Boşnak, Sırp, Hırvat ve Yahudilere ait el yazması ve önemli eserlerin de bulunduğu yaklaşık 6 milyon kitap ve arşiv belgeleriyle ülkenin hafızası konumundaydı. Ancak meydana gelen yangında, 155 bin el yazmasının yanı sıra ülkenin ulusal arşivlerinin de bulunduğu yaklaşık 2 milyon eser yok oldu.

Hırvatlar da Müslüman Boşnaklara karşı etnik temizlik başlattı

Sırpların yanı sıra Hırvatlar da Müslüman Boşnaklara karşı etnik temizlik yapıyordu. 16 Nisan 1993 yılında Hırvat Savunma Konseyi’nin özel birlikleri, Bosna-Hersek’in Vitez şehri yakınlarındaki köyleri Saraybosna Kuşatması dahilinde ele geçirdi. Bu köylerden biri de Ahmiçi köyüydü. Batılı Devletler bu korkunç katliama sadece seyirci olurken Hırvat askerleri, nüfusun neredeyse tamamı aynı soyadını taşıyan köy halkına, korkunç bir katliam yaptı ve Saraybosna savaşı bu katliamla zirveyi gördü. Yaptıkları katliamı Cuma namazı saatine denk getiren Hırvatlar, Müslüman Boşnaklara olan nefretlerini işte böyle gösterdi. Üç aylık bebekten 82 yaşındaki ihtiyara kadar 116 masum insan acımasızca, vicdansızca öldürüldü. Ölenlerin 43’ü kadın ve çocuktu. Üstelik Hırvatlar onları öldürmekle de yetinmedi, cesetlerini yakarak yok etti. Kanlı Saraybosna Savaşı yetmezmiş gibi Müslümanların evlerini ateşe verip onların diri diri yanmasını seyrettiler. Katliamın sorumlusu Hırvat Savunma Konseyi’nin komutanlarından Dario Kordiç, Lahey Adalet Divanındaki yargılamada “İnsanlığa karşı işlenmiş suç” hükmünden suçlu bulundu ve 25 yıla mahkûm edildi. Graz Kentinde cezasının 3’te 2’si olan 16 yılı hapiste geçirmesinin ardından ise serbest bırakıldı.

“Bosna kasabı” lakaplı Mladic’in müebbet hapis cezası onandı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Ratko Mladiç, Srebrenitsa’da “Türklerden intikam almak” istemişti https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/ratko-mladic-srebrenitsada-turklerden-intikam-almak-istemisti/ Wed, 22 Nov 2017 12:36:38 +0000 http://yekvucut.com/?p=12339 20. yüzyılda yaşanan en büyük soykırımlardan biri 1995 yılında Srebrenitsa’da yaşandı. Bosnalı Sırpların ordusu, BM Barış Gücü askerlerinin teslim ettiği...

Ratko Mladiç, Srebrenitsa’da “Türklerden intikam almak” istemişti yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
20. yüzyılda yaşanan en büyük soykırımlardan biri 1995 yılında Srebrenitsa’da yaşandı. Bosnalı Sırpların ordusu, BM Barış Gücü askerlerinin teslim ettiği kenti ele geçirdi. General Ratko Mladiç kurmaylarıyla kent merkezinde buluştuğunda kent bomboştu. Zafer sarhoşluğuyla kameraların karşısına geçen komutan Sırp televizyonuna şöyle der: “Bu bölgede Türklerden intikam almanın zamanı nihayet geldi.”

Ratko Mladiç’in bu sözleri söylemesinden birkaç gün sonra Srebrenitsa’da yaşları 13 ile 94 arasında değişen 8 bin Müslüman erkek katledildi. Sırbistan yüzyıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde yaşamıştı.

Ratko Mladiç, Srebrenitsa’da “Türklerden intikam almak” istemişti yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Binlerce Boşnak’ın katili Ratko Mladiç’in cezası açıklanacak https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/binlerce-bosnakin-katili-ratko-mladicin-cezasi-aciklanacak/ Wed, 22 Nov 2017 09:53:27 +0000 http://yekvucut.com/?p=12300 Eski Yugoslavya’da işlenen suçlara ilişkin özel olarak kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Srebrenitsa’daki soykırımın birinci dereceden sorumlusu olan Bosna kasabı eski...

Binlerce Boşnak’ın katili Ratko Mladiç’in cezası açıklanacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Eski Yugoslavya’da işlenen suçlara ilişkin özel olarak kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Srebrenitsa’daki soykırımın birinci dereceden sorumlusu olan Bosna kasabı eski komutan Ratko Mladiç hakkındaki kararını bugün açıklayacak.

Srebrenitsa katliamı, Avrupa’da hukuksal olarak belgelenen ilk soykırım olarak tarihe geçti. Sırp kuvvetleri beş gün içinde 8372 Müslümanı öldürdü, yüzlerce kadına ve küçük yaştaki kız çocuğuna tecavüz etti. Emri veren Bosnalı Sırpların komutanı olan Ratko Mladiç’ti.

Uluslararası mahkeme, soykırım yapıldığını kabul etti. Birçok Boşnak, ellerinde katliama kurban giden yakınlarının fotoğraflarıyla mahkeme önünde. Bir provokatör elinde Sırp bayrağıyla mahkeme önüne geldi, gerilim bir anda yükseldi.

Türkiye ve dünyadan birçok yayın kuruluşu, mahkeme önünde canlı yayınlar için hazır. Bosna Hersek’te binlerce kişi televizyon başında verilecek kararı bekliyor. Ratko Mladiç’in mahkemede salonunda oldukça rahat ve neşeli olması dikkatlerden kaçmadı.

Türk Düşmanı 

15 ayrı savaş suçundan 16 yıldır aranan Mladiç, nihayet 26 Mayıs 2011’de bir Sırp köyünde yakalandı. Lahey’deki yargılaması 530 gün sürdü. Bir duruşmada Türklere küfür eden Mladiç, duruşma sırasında “bu mahkeme şeytan işi” ifadesini kullandı.
Müslümanları Avrupa’dan atmayı düşünüyordu
Faşist Mladiç’in savaş sırasında kaleme aldığı polis tarafından ele geçirilen günlüklerinde, ”Müslümanları öldürmek sorun değil, bir günde 50 bin kişiyi de öldürürüz. Ancak onlar yine doğururlar, önemli olan onları bu topraklardan tamamen sürmektir” ifadeleri yer alıyordu.

Binlerce Boşnak’ın katili Ratko Mladiç’in cezası açıklanacak yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Savcılık, “Bosna Kasabı” Mladiç’in soykırımdan cezalandırılmasını istedi https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/savcilik-bosna-kasabi-mladicin-soykirimdan-cezalandirilmasini-istedi/ Thu, 09 Nov 2017 13:28:34 +0000 http://yekvucut.com/?p=11749 Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Brammertz, “Bosna Kasabı” olarak da nitelendirilen Mladic için, “Ratko Mladic’e en ağır cezanın verilmesini...

Savcılık, “Bosna Kasabı” Mladiç’in soykırımdan cezalandırılmasını istedi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Brammertz, “Bosna Kasabı” olarak da nitelendirilen Mladic için, “Ratko Mladic’e en ağır cezanın verilmesini talep ediyoruz. Kararı, mahkemenin hakimleri verecek.” dedi. Ratko Mladiç Srebrenitsa katliamı başta çok sayıda katliamda Sırp güçlerine komutanlık yapmıştı.

Hollanda’nın Lahey şehrindeki eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY) Başsavcısı Serge Brammertz, soykırım ve savaş suçu zanlısı eski Sırp komutan Ratko Mladic’e en ağır cezanın verilmesini talep ettiklerini söyledi.

“Bosna Kasabı” olarak da nitelendirilen Mladic’in 22 Kasım’daki karar duruşmasından önce değerlendirmelerde bulunan Brammertz, eski Yugoslavya ülkelerindeki önemli sorunlardan birinin 1990’lı yıllarda yaşananların okul kitaplarında “tek taraflı anlatılması” olduğuna işaret etti.

İnsanların geçmişle barışmadıkları sürece gelecekle anlaşamayacağını vurgulayan Brammertz, ortak bir gelecek inşa etmek için öncelikle geçmişle yüzleşmek gerektiğini kaydetti.

Brammertz, ICTY’nin çalışmalarını iki önemli davayla sonlandıracağını anımsatarak, bunlardan birinin hakkında müebbet istenen savaş suçu ve soykırım zanlısı Mladic’in karar duruşması, diğerinin ise eski Hırvat komutan Jadranko Prlic ve aynı davada yargılanan diğer isimlerin temyiz duruşması olacağını anımsattı.

Mladic’in, 1995 yılındaki Srebrenitsa soykırımının yanı sıra Saraybosna kuşatmasında işlenen suçlar ve Srebrenitsa dışındaki altı şehirde daha soykırım suçlarından yargılandığını aktaran Brammertz, Mladic’in davasında yüzlerce tanığın dinlendiğini, binlerce kanıtın mahkemeye sunulduğunu söyledi.

Brammertz, “Ratko Mladic’e en ağır cezanın verilmesini talep ediyoruz. Kararı, mahkemenin hakimleri verecek. Prlic ve diğerlerinin davasında da hakimleri bu kişilerin işlediği suçlar konusunda ikna etmeyi başarmıştık. Aynı sonucu temyiz davasında da bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Ratko Mladic kimdir? 

Mladic, 12 Mart 1942 tarihinde Bosna Hersek’in Kalinovik beldesinde doğdu. Belgrad’daki Yugoslav Halk Ordusu (JNA) Askeri Akademisi’nde eğitim alan Mladic, önce JNA’da, ardından da Bosna Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti Ordusunda (VRS) görev yaptı.

Mladic, Bosna’daki savaşın ilk dönemlerinde, 12 Mayıs 1992’de kurulan VRS’nin kuruluşundan 8 Kasım 1996 tarihine kadar komutanlığını üstlendi.

Bosna’daki savaşın ardından 15 yıl saklandıktan sonra 26 Mayıs 2011’de Sırbistan’da yakalanan ve 31 Mayıs 2011’de ise Lahey’deki mahkemeye teslim edilen Mladic’in yargılanması 530 gün sürdü.

Savcılık, Mladic hakkında soykırım, insanlığa karşı suç, savaş yasa ve geleneklerini çiğnemek suçlarından müebbet hapis cezası verilmesini talep ediyor.

Savcılık, “Bosna Kasabı” Mladiç’in soykırımdan cezalandırılmasını istedi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>