şirketler arşivleri | Yekvucut Akıl ve vicdan sahiplerine Wed, 14 Sep 2022 14:38:13 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://yekvucut.com/wp-content/uploads/2022/11/favicon_yek.png şirketler arşivleri | Yekvucut 32 32 Küresel kriz ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/kuresel-kriz-ortaminda-turkiye-is-firsatlarinin-merkezi/ Wed, 14 Sep 2022 14:38:13 +0000 https://yekvucut.com/?p=56919 Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel...

Küresel kriz ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi

Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel müdürü Thilo Pahl, Alman gazetesi Handelsblatt’a verdiği demeçte, Türkiye’nin kırılgan tedarik zincirlerinin yarattığı zorluklar arasında birçok Alman şirketi için önemli bir fırsat merkezi haline geldiğini söyledi. Giderek daha fazla batılı şirket, Ukrayna ihtilafı gibi küresel krizlerin yarattığı zorluklar karşısında sunduğu coğrafi avantajlar nedeniyle operasyonlarını Türkiye’ye taşıyor.

Küresel kriz ile Türkiye’nin önemi Alman firmalar için arttı

Thilo Pahl yayınlanan raporda, “Tedarik zincirindeki küresel krizde, Türkiye Alman ithalatçı ve ihracatçıları için gözde bir yer haline getiriyor” dedi. Türkiye’nin AB üyesi ülkelerin yanında elverişli coğrafi konumu nedeniyle lojistik sektörü için giderek daha önemli hale geldiğini vurguladı. Pahl, devam eden Rusya-Ukrayna ihtilafının son zamanlarda bazı şirketleri operasyonlarını ülkeye taşımaya zorladığını söyledi. “Türkiye üzerinden Asya’dan Avrupa’ya genişleyen bir ticaret koridoru oluşturma potansiyeli var.” dedi.

Alman denizcilik şirketi Rhenus’un CEO’su Tobias Bartz da batılı şirketlerin faaliyetlerini Asya’dan Avrupa’ya yakın bölgelere taşımak istediklerini söyledi. Bartz, Handelsblatt’a verdiği demeçte, “Türkiye, çok genç ve iyi eğitimli nüfusu ile üretim ve ticaret için ideal bir yer.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de ihracat hacmi, dünyadaki krizlere ve kalıcı enflasyona rağmen son yıllarda önemli ölçüde arttı. Ukrayna savaşının başladığı Şubat ayından önce doğrudan yabancı yatırımların hacmi 464 milyon dolardı.  Türkiye Merkez Bankası’na göre bu rakam geçen Haziran ayında 1,7 milyar dolara ulaştı.

Alüminyum üretiminde de gözler Türkiye’de

Alüminyum daha üst segment ürünlerde kullanılması nedeniyle ‘lüks’ olarak nitelenebilecek bir metal. Bu nedenle kriz dönemlerinde tüketim olumsuz etkileniyor. Ekonomik durgunluk endişesiyle tüketimin gerilemesi üreticiyi vurdu. Çareyi fason üretimde arıyorlar. Uzakdoğu’daki navlun problemi, yüzde 40’a varan antidamping uygulamaları ve Çin’de Covid- 19 kısıtlamaları Türkiye’yi öne çıkardı. Avrupa’yı esir alan bu kriz Türkiye’deki alüminyum üreticisi için hem sıkıntı hem fırsat oldu. Geçen yıl biyet döküm kapasitesi artıran fabrikalarda üretim daralmaya başladı. Ancak köşeye sıkışan Avrupalı üreticilerin fason üretim için Türkiye’ye yönelmesi yeni bir fırsat kapısı araladı.

Küresel kriz ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Jefferies LLC: Türk şirketleri herkesi şaşırttı https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/jefferies-llc-turk-sirketleri-herkesi-sasirtti/ Fri, 12 Aug 2022 17:00:10 +0000 https://yekvucut.com/?p=56671 Jefferies LLC: Türk şirketleri ters köşe yaptı New York merkezli ABD’li bağımsız yatırım bankası Jefferies LLC, Türkiye’deki şirketler ile ilgili önemli bir rapor yayınladı. 10...

Jefferies LLC: Türk şirketleri herkesi şaşırttı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Jefferies LLC: Türk şirketleri ters köşe yaptı

New York merkezli ABD’li bağımsız yatırım bankası Jefferies LLC, Türkiye’deki şirketler ile ilgili önemli bir rapor yayınladı. 10 Ağustos tarihli kurum raporunda, Türk şirketlerinin ekonomik dalgalanmalara rağmen ayakta kalabilme konusunda çok dayanıklı olduklarını belirtti. Türkiye’deki şirketlerin piyasalardaki olumsuz beklentilere, yüksek enlasyona, faiz politikasındaki stratejilerin değişmesine ve azalan rezervlere karşın, yaşanan ekonomik çalkantılara karşı iyi direndikleri ve şokları yönetme konusunda çok iyi durumda oldukları vurgulandı.

Jefferies LLC analiz etti

Jefferies LLC raporda, “Dünyada yükselen enerji maliyetleri ve faiz politikaları doğrultusunda güçlenen dolara rağmen Türkiye’nin hisse senedi piyasası, 2022 yılının başından bu yana, Türkiye ile benzer durumda bulunan gelişen ülkelerin borsalarını dolar bazında geride bıraktı” ifadelerine yer verildi. ABD’nin tanınan stratejistlerinden Sean Darby’nin de aralarında olduğu Jefferies LLC stratejistleri ayrıca, Türkiye’de yakın bir zamanda yeni bir ‘kur stres testi’ yaşanabileceğini de öngördü.

Stratejistler buna rağmen, Türkiye’deki şirketlerin şoklara karşı “hem uyum gösterme hem de sağ kalma” kapasitesine sahip olduklarını ispatladıklarını düşündüklerini belirtti. Stratejist Darby, Türk hisse senetlerinin son beş yılda dolar bazında yatay bir seyir izlemesinin, kendisi dahil ekonominin ödemeler dengesi krizine girmesini bekleyen stratejistleri şaşırttığını vurguladı.

TİM Başkanvekili Çetin Tecdecioğlu, konu ile alakalı “Dünyada resesyon yani durgunluk zilleri çalarken, önümüzdeki bir yılı büyük olasılıkla kapasitemizi küçültüp kârsız bir dönem olarak atlatacağız. Türkiye’deki şirketler, sanayicileriniz bu döneme de hazırlıklı ve atlatabilir vaziyette. Yeter ki, sıklıkla vurguladığımız gibi finansmana rahat erişebilsin” şeklinde açıklama yaptı.

Jefferies LLC: Türk şirketleri herkesi şaşırttı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Otomotiv sektöründe büyük fırsat kapıda https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/otomotiv-sektorunde-buyuk-firsat-kapida/ Tue, 07 Jun 2022 14:00:05 +0000 https://yekvucut.com/?p=55618 Otomotiv sektörü küresel pazarda varlığını güçlendirmeye çalışıyor Otomotiv sektöründe salgın sonrası büyük düşüşler yaşandı. Salgın ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tedarik zincirinde...

Otomotiv sektöründe büyük fırsat kapıda yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Otomotiv sektörü küresel pazarda varlığını güçlendirmeye çalışıyor

Otomotiv sektöründe salgın sonrası büyük düşüşler yaşandı. Salgın ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tedarik zincirinde büyük kırılmalar yaşayan Alman şirketler, alternatif pazar arayışına girdi. Türk otomotiv sektörünün küresel pazarlardaki varlığını güçlendirmek için Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ve Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) işbirliğinde faaliyetlerini yürüten Turkish Automotive temsilcileri, en önemli ihracat pazarları olan Almanya’ya son bir ayda üst üste gerçekleştirdi.

Otomotiv sektöründe Alman şirketler pazar arayışında

Alman otomotiv şirketlerin alternatif pazar arayışında olduğunu gören sektör temsilcileri, bu noktada ilk sırada Türkiye’nin yer aldığını öğrendi. 1 Ocak 2023’ten itibaren şirketlere çevreye ve insan haklarına yönelik çeşitli yaptırımlar getiren tedarik zinciri yasası devreye girecek. Bu yüzden Almanların çevreci üretime geçilmiş olması gibi bir şartı var.

Otomotivin “Davos”u olarak bilinen, sektörün en önemli liderlerini bir araya getiren Car Symposium’a ilk kez katılım sağlandı. Turkish Automotive bünyesinde bulunan, önderliğini OİB Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Tunçdöken ve Alper Kanca’nın üstlendiği Almanya Otomotiv Tanıtım Grubu, ilk defa bu toplantıda standa açtı. Burada hem ana sanayi hem de Avrupa’nın önde gelen tedarik şirketlerinin üst düzey yöneticileri ile bire bir görüşme fırsatı yakalayan Turkish Automotive heyeti, ayrıca Türkiye otomotiv sektörünü anlatan bir sunum yapma fırsatı yakaladı. Sektör temsilcileri 30 farklı firmanın katıldığı bir seminerde tedarik problemlerine karşı Türkiye seçeneğini anlattı.

Alman otomotiv şirketlerinin tedarikte kendi ülkeleri dışında ilk alım yapmak istediği yer Türkiye. BMW 2025’ten itibaren tüm fabrikalarını yüzde 100 “yeşil” yapmayı planlıyor ve hatta tedarikçilerini bile. Bu noktada Türk şirketlerinin avantajlı olduğu düşünülüyor.

Öncelikleri çevreci olmak

Almanya ziyaretinde ilk önce Porsche ardından da bir değer alman otomotiv devi BMW ziyaret edilmiş. Yabancı gazeteciler ve otomotiv sektörünün önemli temsilcilerinin olduğu bir yuvarlak toplantısı da yapılmış. Albert Saydam, Porsche ve BMW yetkililerinin Türk heyeti ilgiyle karşıladığını belirtirken, bu firmaların Türkiye’den alımlarını artırması yönünde de görüşmeler yapıldığını aktardı. TAYSAD ve OİB olarak Türk otomotiv sanayi ile daha fazla işbirliğinin onlara ne kadar fayda sağlayacağı anlatılmış. Ayrıca Türkiye’deki yatırım fırsatları aktarılmış. Bu görüşmelerden çıkan önemli bir sonuç da Alman devlerin tedarik seçiminde belirleyici unsurun değişmiş olması. Albert Saydam, “BMW’de tedarik seçiminde eskiden eskiden kalite, hız ve fiyat kesin karar verici unsurlardı. Ancak şu anda çevreci üretimin ve yeşil enerji kullanımının bütün kriterlerin önüne geçtiğini iki şirkette de duyduk. Bu seyahatimizde edindiğim en önemli bilgilerden biri de bu oldu” dedi.

Otomotiv sektöründe büyük fırsat kapıda yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Şirketler ve ülkeler yönünü Türkiye’ye çevirdi https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/sirketler-ve-ulkeler-yonunu-turkiyeye-cevirdi/ Fri, 26 Nov 2021 13:31:37 +0000 https://yekvucut.com/?p=52190 Dünya genelinde şirketler Türkiye’ye yöneldi Salgın sürecinde Çin‘den yeterince hizmet ve tedarik sağlayamayan küresel şirketler Türkiye’ye yöneldi. Dünya, Çin’den gelen ham maddelere veya yan...

Şirketler ve ülkeler yönünü Türkiye’ye çevirdi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Dünya genelinde şirketler Türkiye’ye yöneldi

Salgın sürecinde Çin‘den yeterince hizmet ve tedarik sağlayamayan küresel şirketler Türkiye’ye yöneldi. Dünya, Çin’den gelen ham maddelere veya yan ürünlere bağımlı olmanın, kriz dönemlerinde büyük risk taşıdığının farkına vardı. Salgın sürecinde taşıma modlarına göre hava yolunda kargo uçaklarına talebi arttı. Deniz yolunda konteyner sayısındaki azalış sebebiyle navlunların yükseldi, kara yolunda yük sayısı ve iş hacimlerinde artışlar gerçekleşti. Demir yolu ise bu sürecin kurtarıcı taşıma modu oldu.

Konteyner krizi, navlun artışları Türkiye’yi ön plana çıkardı

Dünya genelindeki şirketler ve tedarikçilerin büyük bölümü, ürün ya da hizmet aldıkları pazarları çeşitlendirme yoluna gittiler.  Salgın sürecinde Çin‘den yeterince hizmet ve tedarik sağlayamayan küresel şirketlerden bazıları, satın alma operasyonlarını Türkiye’ye yönlendirdi.  Türkiye’ye yönelen satın alma eğilimleri artarak devam edecek. Covid-19 döneminde maliyet artışlarına sebep olan en kritik sorunun konteyner krizi oldu. Bu durum navlun artışlarına da sebep oldu. Durdaki dalgalanmalar da lojistik operasyonları, ekipman, depo kiraları ve sarf malzeme fiyatlarını etkiledi.

Lojistiğin toplam işletme maliyetlerinin içinde önemli bir paya sahip olması ve finansal performansı doğrudan etkilemesi sebebiyle şirketler söz konusu giderlerini düşürmek adına birçok strateji geliştirdi. Maliyet artışında en çok dikkat çeken sebeplerin kurlarda yaşanan dalgalanmalar, akaryakıt zamları, otoyol ve köprü geçiş ücretlerindeki yükseliş olduğu söylenebilir. İthalat-ihracat dengesinin bozulması ve sınır kapılarındaki beklemelerin de maliyetleri artırdı.

Şirketler Türkiye’ye yatırım yapmak istiyor

Rus endüstriyel akü üreticisi Energon, Türkiye’de lityum-iyon akü üretme kararı aldı. Türkiye’ye Güneydoğu Asya’ya alternatif üretim merkezi olarak bakan İngiliz şirketlerinden de talepler alınıyor. Polonyalı LLP ve İtalyan Benetton’un ardından, İsveç merkezli IKEA da Türkiye’de üretim kararı aldığını açıkladı. Almanya halihazırda, Türkiye’nin en büyük ticari ortağı ve en önemli ihracat noktası. Türkiye ekonomisi ile alakalı bazı olumsuzluklar yaşansa da Alman şirketler hâlâ olumlu yaklaşıyor. İspanyol BBVA, Garanti Bankasındaki bütün hisselerini almak için teklif verdi. Teco Electric ve Machinery Co. Ltd, Türkiye pazarında büyüme kararı aldı. Kalyon Grubu’nun Karapınar’daki GES projesine İngiltere’den finansman geldi.

Şirketler ve ülkeler yönünü Türkiye’ye çevirdi yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Financial Times: Türkiye nasıl Avrupa teknolojisinin yıldızı oldu? https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/financial-times-turkiye-nasil-avrupa-teknolojisinin-yildizi-oldu/ Fri, 13 Aug 2021 11:27:25 +0000 https://yekvucut.com/?p=50477 Financial Times Avrupa’nın yıldızı olan şirketleri anlattı Financial Times gazetesi gündemine Türkiye’deki şirketlerin Avrupa’daki başarısını aldı. Yazıda, “online perakendede bu yılın en sıcak yeni...

Financial Times: Türkiye nasıl Avrupa teknolojisinin yıldızı oldu? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Financial Times Avrupa’nın yıldızı olan şirketleri anlattı

Financial Times gazetesi gündemine Türkiye’deki şirketlerin Avrupa’daki başarısını aldı. Yazıda, “online perakendede bu yılın en sıcak yeni fikri Silikon Vadisi’nde değil, İstanbul’da başladı.” diyerek başarısı vurgulandı. Teknoloji yatırımcıları, sadece 10 dakikada market alışverişi yapan start-up’lara milyarlarca dolar akıttı ve öncüsü Getir‘in değeri şu anda 7,5 milyar dolar. Ancak Getir’in kurucu ortağı Nazım Salur’a göre 2018’de hiçbir risk sermayedarı bir Türk start-up’ından gelen çağrılara cevap vermeyecekti. “Doğru finansman orada değildi,” dedi Salur, bu da Getir’i denizaşırı ülkelerde başlatma hırslarını neredeyse üç yıl ertelemesine neden oldu. “Güçlü olmak ve [yeni pazarlarda] kazanmak istedim. Bunun hem insanlara hem de paraya ihtiyacı var.” Getir’in geçen yılki kaderindeki geri dönüş, Türkiye’nin teknoloji endüstrisindeki büyük bir değişimin parçası.

Geçen yazdan bu yana, Trendyol ve Hepsiburada e-ticaret platformları ile oyun geliştiricileri Peak Games ve Dream Games dahil olmak üzere Türk teknoloji şirketleri, değerlemelerini, başlangıç ​​başarısı için küresel bir işaret olarak görülen milyar dolar seviyesinin üzerinde gördü.

Türkiye e-ticaret pazarı bir dönüm noktasında

Financial Times yazısında katlanarak büyüyen Türk şirketlerine tek tek yer verdi. Hepsiburada’nın kurucusu Hanzade Doğan, geçen ay Nasdaq’ta gerçekleştirilen ilk halka arzın ardından şu anda değeri 4,4 milyar dolar olan “Türkiye e-ticaret pazarı bir dönüm noktasında” dedi.

Türkiye’deki e-ticaret trendinin üç yıl önce yüzde 3,5’ten bugün yaklaşık yüzde 10’a yükseldiği tahmin ediliyor, büyük ölçüde tüm dünyada çevrimiçi perakendeyi hızlandıran salgın etkisi sayesinde.

Trendyol’un bu hafta SoftBank ile birlikte 1,5 milyar dolarlık fonlama turunu yöneten General Atlantic’in genel müdürü Melis Kahya Akar, “Covid bir adım değişikliği yarattı” dedi. “Türk şirketlerinin daha küresel düşünmeye başlaması için artık tüm parçalar yerine oturdu.” Ancak yatırım telaşı, İstanbul’u Londra, Paris ve Berlin gibi diğer Avrupa teknoloji kümelerinin yanı sıra haritaya koyarken, yeni keşfedilen başarısı uzun yıllar oldu.

Orta ve doğu Avrupa için ayrılmış bir fonu olan Earlybird’ün teknoloji yatırımcısı Hendrik Brandis, “Etkinlik 10 yıl önce, ortaya çıkan bir şeylerin görüldüğü zaman başladı” dedi.

Şu anda 16.5 milyar dolar değerinde olan ve çoğunluğu Alibaba’ya ait olan Trendyol, 2010 yılında gıda dağıtım sektörüne genişlemeden ve dijital bir cüzdan çıkarmadan önce çevrimiçi bir moda perakendecisi olarak başladı. Doğan, bazen Türkiye’nin Amazon’a cevabı olarak görülen Hepsiburada’nın 2000 yılında kurulduğunu ve büyük ölçüde kendi kendini finanse ettiğini söyledi. “Son derece sermaye verimliyiz.”

 

Türkiye'deki şirketlerin yükselişi
Türkiye’de şirketler yükseliyor Financial Times

 

Yerli şirketler gelişti ve sonunda uluslararası ilgiyi çekecek kadar büyüdü

Yerel çevrimiçi perakendeciler kısmen, Amazon ve eBay gibi küresel oyuncuların ülkede ilerlemekte zorlanmaları nedeniyle başarılı olabildiler. Kahya Akar, “Bir kısım oynaklık genel olarak yatırımcı topluluğu için o kadar çekici olmadı” dedi. “Dijitalleşme dönüşümünün biraz daha hızlı olmasını bekliyordum.”

Sonuç olarak, yerli şirketler gelişti ve sonunda uluslararası ilgiyi çekecek kadar büyüdü. Doğan, “Piyasayı olağan şüphelilere bırakmadık” dedi.

Türkiye’deki günümüz teknoloji yöneticilerinin çoğu dişlerini iki şirketten birinde kesti: 2011’de Türkiye’de başlatılan ve bir yıl sonra aniden piyasadan çekilen Alman start-up inkübatörü Rocket Internet ve 2010 yılında kurulan ve geçen yıl Zynga tarafından 1.8 milyar dolara satın alınan mobil oyun geliştiricisi Peak Games.

Rocket and Peak mezunu ve şimdi Londra merkezli oyunların kurucularından Akın Babayiğit, “Rocket’te işe aldığımız bu çok zeki, aç, süper analitik insanların çoğu ya Trendyol’a ya da Peak’e katıldı” dedi. şirket Tripledot Studios. İki Türk şirketinin teknoloji yeteneği için “üniversite” gibi bir şeye dönüştüğünü söyledi.

Financial Times: Start-up ekosistemi değişti

Babayiğit, Peak’in başarısının özellikle Türkiye’nin start-up ekosistemi için “her şeyi değiştirdiğini” söyledi. Türkiye’de geliştirilen oyunlar tüm dünyada milyonlarca kişi tarafından oynanıyordu. O zamana kadar birçok Türk şirketi, uluslararası genişleme konusunda endişelenmelerine gerek kalmayacak şekilde “içeride yeterince büyük bir pazara sahip olma tuzağına düştü”. “Peak Games, insanlara küresel düşünmenin ve küresel kazanmanın mümkün olduğunu gösterdi” dedi.

2017’deki ilk anlaşmasından bu yana, San Francisco merkezli Zynga, bölgedeki birkaç “hiper gündelik” oyun geliştiricisinden biri olan Rollic Games de dahil olmak üzere Türkiye’deki operasyonları ile dört satın alma işlemine 2.3 milyar dolardan fazla yatırım yaptı.

Bu anlaşmaları yöneten Zynga yöneticisi Bernard Kim, “Zynga’nın Türkiye’ye yatırım yapan herhangi bir yabancı şirketin temel taşı olduğuna inanıyorum” dedi. Kim, ülkedeki “çok derin rekabet enerjisini” sevdiğini söyledi. “Herkes kazanmak için [App Store] listelerine bakıyor.”

 

1 milyar dolardan fazla değerlenen şirketler
Financial Times 1 milyar dolardan fazla değerlenen şirketler

 

Rocket, Peak ve Trendyol start-up okullarından bir başka mezun da 2019’da Dream Games’in kurucu ortağı olan Soner Aydemir. Bulmaca uygulaması Royal Match’in yapımcısı, Türkiye’nin en yeni tek boynuzlu atı oldu – 1 doların üzerinde özel bir girişim. bn – Haziran ayında.

“Para toplamak gerçekten çok kolaydı,” dedi Aydemir, büyük ölçüde ekibinin Peak’in hitleri Toy Blast ve Toon Blast’ı yaratan rekoru sayesinde. “Herkes bize yatırım yapmak istedi”

Candy Crush Saga geliştiricisi King’in eski operasyon şefi ve şimdi Dream’i destekleyen risk sermayesi şirketi Index Ventures’ın ortağı olan Stephane Kurgan, “Türkiye’de şu anda dünya standartlarında bir oyun geliştiricileri topluluğunuz var” dedi.

Ancak Aydemir’in, ürün geliştirmedeki deneyim eksikliğinden bir işi hızla büyütmek için rol modellerinin eksikliğine kadar, Türkiye’nin yeni teknoloji girişimlerine yönelik sınırlamaları konusunda hâlâ endişeleri var. Çok genç bir sektör” dedi. Getir dışında Türkiye’de organizasyon ölçeğini büyütmeyi başaran büyük bir şirket görmüyoruz” dedi.

Diğer girişimciler, yeni bir şirket kurmanın altı ay sürebileceği anlamına gelebilecek aşırı bürokrasiden ve Trendyol’u Amazon kadar sert bir şekilde vurabilecek yeni bir dijital hizmet vergisi de dahil olmak üzere karmaşık bir vergi sisteminden şikayet ediyor.

Getir’den Salur, İstanbul’un “gerçek bir uluslararası şehir” olduğu göz önüne alındığında daha fazla teknik başarı elde etmemesine “şaşırdığını” söyledi ve bazılarının “kendilerini Big Tech’e çok erken satmalarını” suçladı.

“Büyük şirketler 10 yıl sonra kurulur” dedi. “İlk 10 yıl sizin ilkokul eğitiminizdir. 20 yıllık bir zaman dilimini göz önünde bulundurmalısınız.”

Financial Times: Türkiye nasıl Avrupa teknolojisinin yıldızı oldu? yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Yatırımcıları kaçırmaya çalışan muhalefet başarısız oldu https://yekvucut.com/video/yatirimcilari-kacirmaya-calisan-muhalefet-basarisiz-oldu/ Thu, 01 Jul 2021 07:57:55 +0000 https://yekvucut.com/?p=49838 👊O kadar uğraştılar ama kaçıramadılar. pic.twitter.com/TOHUW0jbwA — Yekvücut (@yekvucutcom) June 30, 2021

Yatırımcıları kaçırmaya çalışan muhalefet başarısız oldu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>

👊O kadar uğraştılar ama kaçıramadılar. pic.twitter.com/TOHUW0jbwA

— Yekvücut (@yekvucutcom) June 30, 2021

Yatırımcıları kaçırmaya çalışan muhalefet başarısız oldu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Ifo Enstitüsü: Alman şirketlerin yüzde 15’i tehdit altında https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/ifo-enstitusu-alman-sirketlerin-yuzde-15i-tehdit-altinda/ Wed, 02 Dec 2020 14:42:56 +0000 https://yekvucut.com/?p=36357 Almanya’nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü’nün (Ifo), Alman iş dünyası kasım anketine göre, ülkede şirketlerin yüzde 15’i...

Ifo Enstitüsü: Alman şirketlerin yüzde 15’i tehdit altında yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Almanya’nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü’nün (Ifo), Alman iş dünyası kasım anketine göre, ülkede şirketlerin yüzde 15’i Covid-19 salgınının neden olduğu kriz dolayısıyla ekonomik varlıklarını tehdit altında.

Ifo’nun haziran ayındaki anketinde Covid-19’un neden olduğu sağlık ve ekonomik kriz nedeniyle mevcudiyetlerini tehdit altında gören şirketlerin oranı yüzde 21 olarak duyurulmuştu.

İmalat sektöründe söz konusu oran yüzde 17’den 11’e düşerken, tekstil sektöründe bu oran yüzde 20’de kaldı.

Varlıklarını tehdit altında gören şirketlerin oranı bilgi teknolojileri sektöründe yüzde 5, perakende sektöründe yüzde 14 ve inşaat sektöründe yüzde 4 oldu.

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuya ilişkin değerlendirmesinde, bu oranın (yüzde 15) yüzde 21 olduğu Haziran 2020’ye göre bir ilerleme olduğunu ifade ederek, “Yine de seyahat acentelerinin ve tur operatörlerinin yüzde 86’sı, otellerin yüzde 76’sı ve restoranların yüzde 62’si şu anda ekonomik varlıklarını tehdit altında hissediyor.” ifadesini kullandı.

Ifo Enstitüsü: Alman şirketlerin yüzde 15’i tehdit altında yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
ABD’li şirketler desteklere rağmen iflas başvurusunda bulundu https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/abdli-sirketler-desteklere-ragmen-iflas-basvurusunda-bulundu/ Wed, 18 Nov 2020 11:05:05 +0000 https://yekvucut.com/?p=36008 Toplam 23,400 kişi çalıştıran bu şirketlerin birçoğu Ücret Koruma Programı’ndan (PPP) gelen fonların faaliyetlerini sürdürmek için yeterli olmadığı ve ek...

ABD’li şirketler desteklere rağmen iflas başvurusunda bulundu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Toplam 23,400 kişi çalıştıran bu şirketlerin birçoğu Ücret Koruma Programı’ndan (PPP) gelen fonların faaliyetlerini sürdürmek için yeterli olmadığı ve ek teşvik olmamasının işletmeleri üzerinde baskı oluşturduğundan yakınıyor.

PPP kredilerinden yararlanmasına rağmen iflas eden şirketlerin sayısı muhtemelen araştırmaya konu olandan çok daha fazla. Wall Street Journal’ın analizinde sadece büyük şirketler yer alıyor ve bu şirketler, toplam katılımcıların yüzde 13.5’ini temsil etmesine karşın kredilerin kabaca yarısını oluşturuyor.

Bir çok küçük işletme ise elinde nakit kalmadığı zaman iflas başvurusu yapmak yerine doğrudan varlıklarını tasfiye etme yoluna gidiyor.

Küçül İşletme İdaresi’nin (SBA) verilerine göre hükümet Nisan ayından beri 5.2 milyon şirkete toplam 525 milyar dolarlık PPP kredisi verdi. WSJ’nin iflas başvurularını dayandırdığı SBA rakamları sadece en büyük borçlanıcıların verilerini kapsıyor.

Hükümetin resmi verilerine göre iflasa başvuran şirketlere verilen toplam kredi miktarı 228 milyon dolar ile 509 milyon dolar arasında.

WSJ’nin dikkat çektiği 285 şirketin yarısının başvurusu Ağustos’tan bu yana yapılmış. Neredeyse her eyaletten onlarca şirketin iflasa ilişkin gösterdiği başlıca sebep salgın.

ABD’li şirketler desteklere rağmen iflas başvurusunda bulundu yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
TMSF’nin devraldığı şirketler yüzde 50 büyüdü https://yekvucut.com/ekonomi-gercekleri/tmsfnin-devraldigi-sirketler-yuzde-50-buyudu/ Wed, 30 Sep 2020 11:39:56 +0000 http://yekvucut.com/?p=34564 TMSF kayyumuyla yönetilen 810 şirket var. Bunların 30 Haziran 2020 itibarıyla öz kaynak büyüklüğü 26,7 milyar lira. Şirketlerin aktif büyüklüğü...

TMSF’nin devraldığı şirketler yüzde 50 büyüdü yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
TMSF kayyumuyla yönetilen 810 şirket var. Bunların 30 Haziran 2020 itibarıyla öz kaynak büyüklüğü 26,7 milyar lira. Şirketlerin aktif büyüklüğü de 63,4 milyar lira, çalışan sayıları da 40 bin 373. Devralınan günden bu yana şirketler aktif olarak yüzde 50 seviyesinde büyüdü.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, gruba ait 43 şirkete Eylül 2016’da TMSF’nin kayyum olarak atandığını, bu şirketlerin içerisinde gayri faal olanların da olduğunu, 8-9 aktif şirketin olduğu yapıya hemen kayyum olarak göreve başladıklarını anlattı.

Göreve geldiklerinde bu fabrikaların kapalı olduğunu, işçilerin maaşlarının ödenmediğini, işletme sermayesi açığının bulunduğunu belirten Gülal, bunlara rağmen fabrikaları çalıştırdıklarını ve buraların ekonomiye değer katmaya başladığını dile getirdi.

Bu grubun Naksan Plastik, Royal Halı gibi önemli firmalarının ihalesini yapacaklarını ve bunları ekonomiye kazandırmayı arzuladıklarını anlatan Gülal, şöyle konuştu:

“Bu grup, içi boşaltılmış bir gruptu. Yani bugün itibarıyla 2,8 milyar lira bankalara borcu var. Bunların içerisine adüleryadan kaynaklı 433 milyon avro kredi dahil değil. Bunu da dahil ettiğimizde yaklaşık 7,2 milyar lira borcu var. Yani aslında finansal olarak bu yapının sürdürülebilir olma ihtimali yok. Biz devraldığımızda burası aktif olarak 8,4 milyar lira seviyesindeydi grup olarak, bugün itibarıyla da 12,6 milyar lira seviyesinde. Burası hemen hemen yüzde 50 seviyesinde büyüdü ama şunun altını çizmek istiyorum, biz burayı TİP koruması altında çalıştırdık. Yani özel bir yetkiyle sürdürdük. Bu yetkiyle yönettiğimizde aktif olarak büyüyor ama borçlarını ödemediğimiz için öz kaynakları da ister istemez eriyor. Dolayısıyla şu anda elimizde negatif bir öz kaynağa sahip bir grubumuz var. Burada an itibarıyla 3 bin 578 kişi çalışıyor. Bu grubun 30 Haziran 2020 itibarıyla cirosu yaklaşık olarak 995 milyon lira.”

TMSF’nin devraldığı şirketler yüzde 50 büyüdü yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Küresel devler salgından yüzünden 200 bin kişiyi işten çıkardı https://yekvucut.com/utanc-gunlugu/kuresel-devler-salgindan-yuzunden-200-bin-kisiyi-isten-cikardi/ Fri, 04 Sep 2020 14:35:03 +0000 http://yekvucut.com/?p=33754 Küresel şirketler son haftalarda 200 binden fazla kişiyi işten çıkardılar ya da gönüllü emekliye ayırdılar. Asıl endişe verici olan ise...

Küresel devler salgından yüzünden 200 bin kişiyi işten çıkardı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>
Küresel şirketler son haftalarda 200 binden fazla kişiyi işten çıkardılar ya da gönüllü emekliye ayırdılar. Asıl endişe verici olan ise salgının başlarında uygulamaya koyulan ücretsiz izin uygulamalarının kalıcı işten çıkarmalara dönüşme ihtimali.

MGM Resorts International ve Coca Cola geçen hafta Cuma açıkladıkları işten çıkarmalarla bunun son örneklerinden biri oldu.

Goldman Sachs Group’un tahminlerine göre ABD’deki geçici olarak işten çıkarılan çalışanların neredeyse dörtte biri bir daha işlerine geri dönemeyecek. İşten çıkarmalar, Covid-19 tehdidi hala devam ediyorken ve birçok ülkenin teşvik programlarında sona yaklaşılırken, kırılgan olan toparlanma üzerine gölge düşürüyor.

ABD’de ücretsiz izne gönderilen çalışanların işlerine yeniden alınması iş gücü piyasasının toparlanması için kilit rol oynuyor.

ABD’de koronavirüs krizinden dolayı ilk işten çıkarma yapan sektör hava yolları oldu, sonrasında perakende, eğlence ve kozmetik sektörlerinden gelen işten çıkarmalar bunu takip etti.

Küresel devler salgından yüzünden 200 bin kişiyi işten çıkardı yazısı ilk önce Yekvucut üzerinde ortaya çıktı.

]]>