Scroll Top

36 yıl boyunca saklanmışlar

TSK-asker

FETÖ’nün darbe girişimiyle ilgili hazırlanan 2 bin 581 sayfalık iddianameden çarpıcı ayrıntılar çıkmaya devam ediyor. Orduya sızmaya çalışan örgüte yönelik ilk soruşturmalar 1980’li yıllarda askeri okullarda başlatıldı. Soruşturmaların sonucunda hakkında yeterli bilgi edinilemeyen bazı öğrencilerin yaşlarının küçük olması da göz önüne alınarak askeri okulla ilişiği kesilmedi.

İlk olarak  Mayıs 1982 tarihinde yürütülen soruşturma sonrası  Kuleli Askeri Lisesinde tespit edilen Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarının TSK ile ilişkisi kesilmişti. FETÖ ilişkisi kesilen örgüt üyelerini sivil görünümlü yapılarında istihdam ederek örgütle bağlarının kopmasına engel olmuştu.

İddianameye göre bu tarihten sonra örgüt üyelerinin açığa çıkmaması için bir takım kurallar getiren Fetullahçı Terör Örgütünün getirdiği yasaklar şunlar.

1-Okulda birbirleriyle görüşmek, aleni olarak namaz kılmak, oruç tutmak, abdest almak ve Sızıntı dergisi ve örgütle alakalı diğer yayınları bulundurmak.

2- Örgütün askeri okula soktuğu öğrenciler ikişerli üçerli gruplara ayırarak farklı abilerin sorumluluğuna verilmiş, değişik evlere gönderilmiştir. Bu sayede okul içerisinde fark edilmelerini zorlaştırmıştır.

3- FETÖ, öğrencilerin askeri okula girmeden önce devam ettikleri okul ve dershanelerin araştırılarak tespit edilmelerini önlemek maksadıyla da tedbirler almıştır. Örgüt mensubu öğrencileri başka dershanelere kayıt yaptırtarak takip edilmelerinin önüne geçmiştir.

4- Müteakip yıllarda da her türlü usulsüzlüğü deneyerek binlerce askeri lise öğrencisini ortaokulu yurtdışında okumuş gibi göstermiş, böylece askeri liselere giren öğrencilerin ortaokul döneminin araştırılarak örgütle ilişkilerinin tespit edilmesini önlemiştir. 1986 yılında askeri liseler sınavında bazı derslerden tüm soruları doğru yaparak askeri öğrenci olanlar 1994 yılında teğmen naspedilmiş, daha sonra bu öğrencilerden büyük bir çoğunluğunun kurmay olduğu tespit edilmiştir.

İddianameye göre hakkında soruşturma açılan öğrencilerin hepsi 15 Temmuz’daki darbe girişiminde albay ve general rütbesiyle ön saflarda yer aldı. 15 Temmuz’dan sonra tutuklanan Tuğgeneral Eyyüp Gürler, Tuğgeneral Şener Topuç, Tuğgeneral Hidayet Arı, Tuğgeneral Murat Yetkin, Tuğgeneral Erdem Kargın ve Tuğgeneral Mehmet Nuri Başol hakkında 80’li yıllarda soruşturma açılmış ancak ancak hiçbirinin TSK ile ilişiği kesilmemişti.

Tuğgeneral Eyyüp Gürler

15 Temmuz darbe girişiminde aktif rol oynayan İstanbul 1. Ordu Komutanlığı Harekat Başkanı Tuğgeneral Eyyüp Gürler, emniyette darbeyi 3-4 gün önce öğrendiğini ve harekatı koordine etmeye çalıştığını anlattı. Gürler ifadesinde Genelkurmay’dan gelen sıkıyönetim bildirisini birliklere dağıttığını, tüm birliklerin İstanbul’a destek sağlamaları için gelmesini istediğini söyledi. Darbecilerin Whatsapp grubunda kendi komutanı olan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın alınması için de talimat verdi.

Tuğgeneral Erdem Kargın

Ardahan Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında darbe girişiminde yer aldığı belirtilen Ardahan Garnizon ve 25. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Kargın 16 Temmuz sabahı yakalanmıştı. Beraberindeki 18 askerle tutuklanan Kargın ve anayasal düzeni ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ile silahlı terör örgütüne (FETÖ/PDY) üye olmakla suçlanıyor.

Tuğgeneral Şener Topuç

Darbe girişimi gecesi görevli olduğu Afganistan’da bulunan Kabil Eğitim, Yardım ve Danışma Komutanı Tuğgeneral Şener Topuç, Dışişleri Bakanlığı ve MİT’in girişimleri ve Birleşik Arap Emerlikleri’nin işbirliği sayesinde Dubai Havaalanı’nda yakalanarak Türkiye’ye getirildi. Şener Topuç’un o gece görev yaptığı Kabil’den ayrılmadan önce Almanya’ya sığınmak için girişimde bulunduğu ancak Alman makamlarının bu talebe olumlu karşılık vermediği öğrenildi.

Tuğgeneral Hidayet Arı

Edirne’de konuşlu 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı’nın o gece tankları kışladan çıkartıldığı iddia edildi. Arı, mahkemede, kısa bir tereddüt geçirdikten sonra 5 dakika içinde geri çektiğini söyledi. Arı’nın soyadını değiştiren ağabeyinin ise örgüte mali destek sağladığı gerekçesiyle kayyum atanan Kaynak Holding’te üst düzey yönetici olduğu ortaya çıktı.

Tuğgeneral Murat Yetkin

Kars Valiliği’nin açıklamasına göre 15 Temmuz gecesi Sarıkamış 9’uncu Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Yetkin emriyle kışladan çıkan tanklarla işgal edildi. Uyarılara rağmen geri dönmeyen Sarıkamış’taki tankların darbe girişimi devam etti. Ertesi sabah Tuğgeneral Murat Yetkin ve Kars 14’üncü Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı ile toplam 31 rütbeli asker gözaltına alındı.

Tuğgeneral Nuri Başol

İzmir, Bornova’da yer alan 57’nci Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Nuri Başol’un adı İzmir ve Manisa sıkıyönetim komutan yardımcısı olarak geçiyordu. Darbe gecesi gözaltına alınan Başol tutuklandı. Başol geçtiğimiz günlerden İzmir’in Aliağa ilçesindeki Yeni Şakran Cezaevi Kampüsü’nde görülen duruşmada hakkındaki suçlamaları reddetti.

 

Benzer gönderiler