Scroll Top

Ataşehir Belediyesi’nin yeni başkanı da yolsuzlukla yargılanıyor

1757640_940x531

İstanbul Ataşehir Belediyesi’nde CHP’li İlgezdi’nin yerine gelen İlhami Yılmaz da, ihaleye fesat karıştırma davasının bir numaralı sanığı çıktı. İlhami Yılmaz’ı yargılandığı davada FETÖ’cü hâkim duruşmaya bile çıkarmadan tahliye ettirmiş. İlhami Yılmaz, usulsüz tahliyesinin bozulması sonrası, tekrar yargılanıyor.

İstanbul Ataşehir Belediyesi’nin CHP’li başkanı Battal İlgezdi, rüşvet ve yolsuzluk suçlamaları nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılınca, 16 Aralık’taki seçimde yerine yardımcısı CHP’li İlhami Yılmaz seçildi. Ancak Yılmaz’ın da bir dönem İlgezdi gibi ihaleye fesat karıştırmaktan yargılandığı ortaya çıktı. İşte detaylar:

Çocukluk Arkadaşı

Ataşehir Belediyesi’ndeki tüm ihale işlerini yürüten Destek Hizmetleri Müdürlüğü ile İhale Bürosu, belediye başkan yardımcısı İlhami Yılmaz’a bağlıydı. Battal İlgezdi’nin çocukluğundan beri en yakın aile dostu ve hemşerisi olan İlhami Yılmaz tüm ihale süreçlerini yönetiyordu. Ataşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 8 Temmuz 2011’de parklarda kullanılmak üzere 30 kalemden oluşan park donanım ihalesi açtı. İlhami Yılmaz, ihaleyi kendilerine yakın olan Doğa Park adlı firmaya vermek istedi.

CHP’li belediyelerde, başkanların çocukluk arkadaşlarının yosuzlukları daha önce Şişli Belediyesi’nde gündeme gelmişti. Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün çocukluk arkadaşı Hasnun Bayram, Şişli Belediyesini milyonlarca lira dolandırıp Kanada’ya yerleştirmişti.

Adrese teslim ihale düzenledi

İhale şartnamesi de bu firmaya göre düzenlendi. “Çocuk oyun grupları, kauçuk zemin kaplaması, açık alan spor aletleri, park, bahçe, satranç takımı” adlı ihale için 3 firma teklif şartnamesi alırken sadece bu firmanın teklifi geçerli sayıldı. “Puzzle kalpli kauçuk zemin kaplama” şartı vardı. Bu kaplamanın, ihaleyi kazanan Doğa Park’ın lisanslı ürünü olduğu ortaya çıkınca, ‘ihale adrese teslim yapıldı’ iddiaları gündeme geldi.

Usulsüzlüğü imzalamayan avukat belediyeden atıldı 

İhale Komisyonu’nda görevli hukuk işleri müdürü avukat Erdal Iılıkgöz, ihale kararını imzalamadığı gerekçesiyle görevden alındı ve belediyeyle ilişkisi kesildi. İhaleye katılıp şartnameye itiraz eden diğer şirketler durumu adliyeye taşıyarak şikâyetçi oldu. Erdal Ilıkgöz savcıya, baskılara rağmen ihale kararını imzalamadığını hatta şerh koyduğunu anlattı. Kendisine gösterilen evraktaki imzaların kendisine ait olmadığını söyleyince de kriminal inceleme yapıldı ve imzaların sahte olduğu, ihale evrakının da değiştirildiği ortaya çıktı. Firmaların itirazı üzerine ihale komisyon üyeleri hakkında, ‘ihaleye fesat karıştırmak’ iddiasıyla dava açıldı.

Kamu görevinden men talebi

İlhami Yılmaz, İstanbul Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki iddianamede ‘1 numaralı sanık’ olarak yer aldı. Diğer sanıklar ise sahte imzalarla ihaleyi kazanan Doğa Park’ın iki ortağı Erol Ayaz ve Birol Ayaz, ihale komisyonu üyeleri Ataşehir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Mehmet Ali Çağnıs, Destek Hizmetleri Müdürü Birsen Özlevent, memur Murat Aşçı, orman mühendisi Saliha Dilek Aral ve ziraat mühendisi Serap Karamahmutoğlu’ydu.

İddianamede, sanıkların suçlu bulunması durumunda herhangi bir kamu görevi yapması konusunda da yasak getirilmesi talep edildi.

FETÖ’cü hâkim beraat ettirdi

2012’de İstanbul Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada İlhami Yılmaz ifadesi dahi alınmadan 2013 Kasım’da şaibeli şekilde beraat etti. O dönem beraat kararında imzası olan hâkim Ali Erbıyık, bir süre önce FETÖ’den ihraç edildi. Başsavcılık kararı temyiz etti. Karar temyizden bozuldu ve İlhami Yılmaz ile diğer sanıkların yargılamasına 8. Ağır Ceza’da yeniden başlandı.

 

Bilirkişi raporunda usulsüzlük vurgusu

Sekizinci Ağır Ceza’ya 7 Aralık 2017’de gönderilen bilirkişi raporunda; Ataşehir Belediye Başkanvekili İlhami Yılmaz ve 7 sanığın ihalede usulsüzlük yaptığı ifade edildi. İhale hukuku bilirkişisi Nesrin Özkaya, sınai mülkiyet hukuku bilirkişisi avukat Canan Yırgın Yılmaz ve sinai mülkiyet uzmanı Birsen Ok’un hazırladığı raporun özeti şöyle:

“Heyetimiz bahse konu tasarım tescilindeki ürünün ve kalp kulakçıklı şeklinin, idarenin ihtiyacı olan hizmetin yerine getirilmesi açısından tek seçenek olmaması ve tescil sahibinden alınan yetki ile tek firmanın teklif sunmuş ve neticede ihalenin onun üzerine bırakılmış olması hususları dikkate alındığında; kalp şeklinde puzzle kauçuk zemin kaplama malzemesi teknik şartnamesinde belli bir -tescilli tasarımın/ modelin belirtilmiş olmasının (Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği madde 14, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu madde 12/3) fırsat eşitliğini sağlamadığı, ihaleye katılım dolayısıyla rekabeti artırıcı değil kısıtlayıcı bir etkisi olduğu görüşündedir.”

 

Benzer gönderiler