Scroll Top

Nusret Muğla üzerinden yaratılan algı oyunları bozuldu

nusret-mugla-kim-feto

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilen Nusret Muğla, 13 Şubat’ta yaşamını yitirdi. Uzun zamandır terör örgütünün propagandalarının başrolünde olan Muğla, FETÖ üyeliğinden 6 yıl 3 ay hapis cezası almıştı. FETÖ’cüler, örgütün finans sorumlusu Muğla’nın yaşı ve çeşitli hastalıkları nedeniyle cezaevinden tahliye olması gerektiğini ve tutuklu kalmasının insanlık suçu olduğunu ileri sürerek algı yaratıyordu. FETÖ’nün ilk dönem kurucularından Muğla’nın koronavirüs sebebiyle vefat etmesinin ardından terör örgütünden kara propaganda gecikmedi. Üstelik, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, DEVA Parti’li Mustafa Yeneroğlu ve eski TBMM Başkanı Bülent Arınç da Muğla için destek paylaşımları yaparak bu algı operasyonuna dahil oldu. Firari FETÖ’cüler, Muğla’nın ölümünde ihmal olduğunu iddia ederek türlü iftiralarla devleti suçladı. Peki gerçekte ne oldu?

Muğla’nın tedavisi için gereken tüm imkânlar sağlandı

Nusret Muğla, hastanede tedavi görürken koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Devlet, Muğla’ya hastalıklarıyla ilgili her türlü önlem, bakım ve tedaviyi sundu. Muğla, 11 Aralık’a kadar 11 ayda 32 kez cezaevi revirine alınarak muayene edildi. Hipertansiyon, romatizma, koroner arter hastalığı rahatsızlıkları dolasıyla reçete edilen ilaçlar kendisine elden ulaştırıldı. Muğla’nın sağlık kontrolleri düzenli aralıklarla gerçekleştirildi. Hipertansiyon, karında şişlik ve kalp rahatsızlıkları nedeniyle süreç boyunca 6 defa Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi, Manisa Şehir Hastanesi ve Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Kardiyoloji, Dahiliye ve Acil Polikliniklerine götürüldü. Gerekli tetkik ve muayenelerinin yapılmasının ardında reçete edilen ilaçları ceza infaz kurumunca kendisine iletildi.

 

nusret-mugla-feto-kim
Nusret Muğla

Cezavinde öldüğü iddiaları gerçek değil

Nusret Muğla, FETÖ’cülerin iddia ettiği gibi cezaevinde vefat etmedi. 11 Şubat 2022 saat 23:00 dolaylarında Muğla’nın kaldığı koğuşta dengesini kaybedip düşmesi üzerine 112 Acil Servis ekipleri çağrıldı ve Manisa Şehir Hastanesi Acil Polikliniğine götürüldü. Acil serviste yapılan muayene sonucunda, kafa travması nedeniyle nörolojik muayenesi olağan olan Muğla’nın gerekli tüm tetkik ve tedavi işlemleri yapıldı, tomografisi çekildi. Koronavirüs bulgularına rastlanmasıyla Muğla’ya PCR testi yapıldı. Test sonucunun pozitif çıkması üzerine ileri tetkik ve tedavileri için Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesinde sevk edildi.

Hayati tehlikesi bulunan Muğla, Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi Anestezi Yoğun Bakım 3. Basamak Servisinde tedavisi sürerken 13 Şubat 2022 günü saat 10.54’te entübe edildi.

Sağlık durumu kötüye giden Muğla’nın, aynı gün saat 11.35’te kalbinin durduğu kaydedildi. Kalp masajı ile ilaç enjeksiyonu uygulanan Muğla’nın kalbi, saat 11.50’de tekrar atmaya başladı. Saat 12.18’de yeniden kalbinin durması üzerine kalp masajı ve ilaç enjeksiyonu ile saat 12.33’de kalbi tekrar attı. Son olarak saat 12.45’de kalbi duran Muğla, bu kez kalp masajı ile ilaç enjeksiyonuna cevap vermedi.

Hastane tarafından hazırlanan raporda Muğla’nın ölüm saati 13:30 olarak belirtildi.

Nusret Muğla tedaviyi reddetmiş

Nusret Muğla, 23-26 Mart 2021 tarihleri arasında Katip Çelebi Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Tedavisi yapılan Muğla hakkında Kardiyoloji Anjiyo Ünitesi epikriz raporunda şu ifadelere yer verildi:

“Hastanın aterosklerotik kalp hastalığı ve aterosklerotik kardiyovasküler hastalık teşhisleriyle ve 2017 yılında yapılan anjiyografi sonucuna göre ciddi KAH+LMCA lezyonu saptandı.”

Raporda Muğla’nın kalp bypass ameliyatını reddettiği belirtildi. Rapora göre, Muğla’nın heyet raporu açısından kabul etmemesi nedeniyle tıbben gerekli bu işlemler gerçekleştirilemedi. Üstelik Muğla, bu işlemleri reddettiğine dair imza verdi, bu nedenle tıbbi tedavisi düzenlendi, reçeteci yazılarak taburcu edildi. Ayrıca 24 Mayıs 2021’de Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi’ne tedavi ve yatış için sevk edildi ve kendisine bypass ameliyatı önerildi. Ancak yine tedaviyi reddetti.

Cezasının ertelenmesini engelledi

Nusret Muğla hakkında Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 16. maddesi kapsamında ceza erteleme işlemine başlandı. Hükümlü Muğla hakkında İstanbul Adli Tıp Kurumu raporunda da Muğla’nın yatarak tedavi görmesi gerektiği belirtildi. Muğla, 22 ve 30 Aralık 2021, 5 Mayıs 2022 tarihlerinde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. 11 Ocak 2022’de yatış işlemlerine başlandı. Ancak Muğla yine tedaviyi reddetti. Verdiği dilekçede, ölüm dahil tüm riskleri aldığını belirten Muğla’nın epikriz rapor sonucunda 13 Ocak 2022’de hastaneden taburcu edildiği ve ceza erteleme işlemlerine devam edilemediği ifade edildi. Vefatından bir gün önce 12 Şubat 2022’de, ceza infaz kurumu tarafından resen ceza erteleme işlemi başlatıldı.

KAYNAK: SABAH

Benzer gönderiler