Scroll Top

Ümit Horzum hakkındaki işkence iddiaları çürütüldü

umit-horzum-kimdir

Gerekçeli karar açıklandı

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) emniyet mahrem imamı olarak görev yapan Ümit Horzum, 16 Mayıs 2018 tarihinde saklandığı gaybubet evinde yakayı ele verdi. Emniyete vermiş olduğu ifadesinde, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak itirafçı oldu. Ardından, adli kontrolle serbest bırakıldıktan sonra yasa dışı yollarla Yunanistan’a kaçmaya çalışırken yakalanan Horzum, işkence gördüğünü ileri sürmüştü. Gözaltına alındıktan sonra itirafçı olarak çok sayıda örgüt üyesini deşifre eden, yargılama aşamasında ise bu beyanlarını inkâr eden Horzum hakkında, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 28 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edilmesine ilişkin gerekçeli karar açıklandı. Horzum hakkında hazırlanan gerekçeli kararda, işkence iddialarının gerçeği yansıtmadığı deşifre edildi.

Önce itiraf, sonra inkâr

Ümit Horzum, 2018’de saklandığı evde, 9 ayrı sahte kimlik, sürücü belgesi ve ruhsat fotokopileri ve 2 otomobil anahtarıyla enselendi. Emniyete verdiği bilgiler sebebiyle sulh ceza hâkimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Horzum’un, bu süreçten sonra Ankara’daki adresinde kalmaya devam ettiği ve örgütsel faaliyetleri terk etmediği saptandı. Gerekçeli kararda, sanığın FETÖ’den mahkum edilen sanıklar Suat Bozkurt ve İlker Değirmenci ile dışarıda kaldığı 5 aylık süreçte, firari örgüt mensuplarına para karşılığında 272 adet sahte kimlik belgesi hazırladığı ifade edildi. Ayrıca, sanık Horzum’un, gaybubet evlerinde saklanan FETÖ’cülere para desteği sağladığı, ihtiyaçlarını karşıladığı bilgisine de yer verildi. Tekrar yakalanacağını anlayan sanık, bir grup FETÖ’cüyle beraber Yunanistan’a yasa dışı yollarla kaçma girişiminde bulundu. Ancak 18 Ekim 2018’de yakalandı. Örgüt içerisinde “Emir” kod adını kullanan Horzum, yakalandıktan sonra klasik bir FETÖ’cü taktiği olan inkâra başvurarak itiraf içeren beyanlarını reddetti. ByLock kullanıcısı olduğunu kabul etmeyen Horzum, örgütün emniyet mahrem imamı olduğunu da inkâr etti. Kendisine Bank Asya hesabının sorulması üzerine, elebaşı Fetullah Gülen’in talimatından sonra bankada hesap açtırdığını ancak 34 hesabındaki yüksek miktardaki para hareketlerinin olağan olduğunu iddia etti.

umit-horzum-kimdir
Ümit Horzum

Ümit Horzum hakkındaki işkence iddiaları yalanlandı

Sanık Ümit Horzum hakkındaki, beyanlarını baskı altında verdiği ve işkence gördüğü yönündeki iddialar, gerekçeli kararda çürütüldü. Kararda, sanığın işkence iddialarına rağmen kendisi ya da avukatı aracılığıyla herhangi bir suç duyurusunda bulunmadığı, mahkemeye yazılı bir başvurusunun olmadığı kaydedildi. Kararda şu ifadelere yer verildi:

 “Sanık Edirne’de yakalandıktan sonra ifadesini değiştirmiş, kaçırıldığını ve işkenceye uğradığını iddia etmiştir. Sanığın samimi olmayan, gerçeklikten uzak, kaçırılma, kötü muamele, hürriyeti tahdit iddialarına itibar edilmemiştir. Şöyle ki, hukukumuzun temel prensiplerinden bir tanesi ‘müddei iddiasını ispatla mükelleftir’ kaidesidir. Kötü muamele, hürriyeti tahdit, tehdit, yaralama iddiasını ispatla mükellef sanık, üniversite mezunu ve ortalama bir birey olarak haklarının farkındadır.

Sanık işkenceye uğradığını iddia etmesinden üç yıldan uzun bir zaman geçmesine rağmen işkence yaptığını iddia ettiği kişiler hakkında şikayette bulunmamış, herhangi bir kuruma ihbarda dahi bulunmamıştır. Mahkememize bu konuda bilgi vermemiş, dosyamıza yansıyan bilgi ve belge olmamıştır. Sanık gerçekten kötü muameleye uğrasaydı buna ilişkin, Anayasa Mahkemesi dahil yargı yollarında şikayet hakkını kullanabilecekken böyle bir yola gitmemiştir. Sanığın yakalandığı ve gözaltına alındığı tarihteki doktor raporlarında işkence izine rastlanmamıştır. Sanığın kollukta ifade verirken hazır bulunan avukatı da işkence iddialarıyla ilgili sanığı doğrulamamıştır. Sanık iddialarına ilişkin destekleyici somut bir bilgi ve belge sunmamıştır. Sanık, tanık olarak dinlediği Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde de işkence iddialarından bahsetmemiştir.”

Ayrıca, gerekçeli kararda sanığın FETÖ’nün hiyerarşik yapısında yer aldığı, örgüt talimatları doğrultusunda hareket ettiği, bu nedenle “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçunu işlediği, bunun yanı sıra “resmi evrakta sahtecilik” de yaptığı da vurgulandı.

KAYNAK: FETÖ GERÇEKLERİ