Scroll Top

Ekrem İmamoğlu’nun İngiliz Büyükelçi ile görüşmesinden sorular

Ekrem İmamoğlu'nun İngiliz

Ekrem İmamoğlu’nun İngiliz Büyükelçi görüşmesi ortalığı karıştırdı

Ekrem İmamoğlu’nun İngiliz Büyükelçi Dominick Chilcott ile yaptığı balıkçı görüşmesi Türkiye kamuoyunun gündemine oturdu. İstanbul karla mücadele ederken, Ekrem İmamoğlu’nun balıkçıya gittiği haberi sosyal medyada dolaşıma girdiğinde uzunca bir süre inkar edildi. Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’dan başlayarak CHP’liler Ekrem İmamoğlu’nun balıkçıdaki görüntülerinin eski olduğunu iddia ettiler. Ancak önce balıkçının sonra da Ekrem İmamoğlu’nun yemeği doğrulaması ile bu savunmaların nafile olduğu ortaya çıktı. Ekrem İmamoğlu’nun İstanbullular kar yüzünden mağdur olurken AKOM’u bırakıp balıkçıya gitmesi eleştirilerin merkezine oturmasına neden oldu. Bu eleştirilerin gölgesinde bazı soruların cevabı henüz verilmedi: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı bir büyükelçi ile neden makamında değil de balıkçıda görüştü? Bu kadar olağan dışı bir günde yapılan bu görüşmede hangi konular görüşüldü?

Ekrem İmamoğlu’nun İngiliz Büyükelçi ile ilk görüşmesi değil

Ekrem İmamoğlu'nun İngiliz Büyükelçi

Ekrem İmamoğlu İngiliz Büyükelçi Dominick Chilcott ile 7 Aralık 2021’de İBB’de bir görüşme gerçekleştirmişti. 24 Ocak 2022’deki balıkçı görüşmesinin kararının bu buluşmada alındığı tahmin ediliyor. 7 Aralık’taki bu buluşmadan sonra 21 Ocak’ta Birleşik Krallığın İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo ile bir görüşme yapan Ekrem İmamoğlu’nun 3 gün sonraki randevuyu neden iptal etmediği henüz bilinmiyor. Burada İmamoğlu taraftarlarının gerçeklikten koparak, yemeğin gerçekleşme tarihinin eski olduğunu iddia etmeleri yemeğin kendisini gölgeledi. Türkiye’de siyaset yaptığını iddia edenlerin yalanı bir silah olarak kullanmaları ülkemizin ilk kez karşılaştığı bir durum değil. Peki ya yalan olduğu ayan beyan ortada olan ve açığa çıkması kaçınılmaz olan bir meselenin bu denli ateşli savunulmasının nedeni dikkatleri başka yere çekmekse?
Bu soruların komplo teorileri olarak değerlendirmesi muhalefet partilerinin kolaylıkla başvuracağı bir yöntem olacaktır. Ancak başta Ekrem İmamoğlu’nun partisi Cumhuriyet Halk Partili yetkililerin halka açık beyanları, bu soruların komplo teorisi olarak değerlendirilemeyeceğinin kanıtı olarak karşımıza çıkıyor. Bunlardan ilki Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Şahin’in Cumhurbaşkanı adaylığına dair açıklaması: “Cumhurbaşkanı adayı sadece başarı ve birikimle olmuyor. Ulusal ve uluslararası karar vericilerin işaret edeceği bir insanı yapacaklar.” Bu açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un söylediği “Başka bir egemen gücün müdahalesine gerek kalmadan parlamenter sistemi yeniden inşa etmeliyiz” açıklaması da eklenince muhalefet partilerine mensup siyasetçilerin yaptıkları her uluslararası görüşme, detaylıca incelenmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor. “Şeffaflık ve hesap verebilirliği” sürekli vurgulayan Ekrem İmamoğlu katıldığı görüşmelerin mahiyetini kamuoyu ile paylaşarak kafalardaki soru işaretlerini gidermelidir.

Orhan Aydın

Benzer gönderiler