Scroll Top

Ekrem İmamoğlu ve Murat Ongun’un 5 iddiası da asılsız çıktı

murat_ongun_ekrem_imamoglu

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, korona günlerinde otobüsün yoğun olduğunu gösteren fotoğrafı paylaştığı gerekçesiyle iki vatandaş hakkında suç duyurusunda bulundu.

Başsavcılık, İBB Hukuk Müşavirliğinden gönderilen kamera kayıtlarını, geçmişe yönelik 3 aylık veri dökümlerini ve yolcu listelerini inceledi. Ayrıca 90 yolcunun ifadesini aldı.

Suç duyurusuna ilişkin takipsizlik kararı veren Başsavcılık, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile İBB Sözcüsü Murat Ongun’un suç duyurusunda yer alan 5 iddianın asılsız olduğunu tespit etti.

Yalan 1: “Fazilet durağından bir anda 47 yolcu bindi”

Başsavcılık, İBB’nin 29 Mart 2020 Pazar günü 62 No’lu Kağıthane Kabataş hattında çalışan otobüse Fazilet durağından bir anda 47 yolcunun bindiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını tespit etti. Araç içi kamera kayıtlarına göre bu duraktan otobüse hiç yolcu alınmadı.

62 No’lu Kağıthane-Kabataş Hattı’nın otobüs şoförü Ertuğrul Aslan da verdiği ifadede; “Fazilet durağından hiç yolcu almadım. Sonrasında kontrol ettiğimde bu duraktan saatte 29 km hızla geçtiğimi gördüm” dedi.

Yalan 2: “22 Mart günü yalnızca 1 yolcu bindi”

Başsavcılık, İBB’nin “62 No’lu Kağıthane Kabataş hattında çalışan otobüse 22 Mart Pazar günü toplamda 1 yolcu, 29 Mart Pazar günü toplamda 71 yolcu binmiştir” iddiasının asılsız olduğunu tespit etti.İBB’nin gönderdiği verilere göre bahsi geçen gün otobüse 1 yolcu değil, 57 yolcu bindi.

Yalan 3: “Organize bir şekilde ve zorla otobüse bindiler”

Başsavcılık, otobüs içerisinde gözüken kişilerin organize bir şekilde ve zorla otobüse bindikleri iddiasının da gerçeği yansıtmadığını belirledi.

62 nolu Kağıthane Kabataş hattında seyahat eden ve ifadeleri alınan yolculardan bir kısmının özel veya kamu sektörde işçi veya esnaf olduğu, büyük bir kısmının vardiyalı olarak çalışan kişiler oldukları ve vardiya saatlerine tekabül ettiğinden ise gitmek için veya evlerine dönmek için bu hattı kullandıkları bildirildi.

Söz konusu kişilerin ikametgah ve işyeri bilgilerinin bindikleri duraklarla uyumlu olduğu ve birbirleriyle irtibatlı olduklarına veya organize şekilde hareket ettiklerine dair herhangi bir veriye rastlanmadığına dikkat çekildi.

Yalan 4: “İki durakta toplam 41 kişi bindi”

Başsavcılık, İBB’nin 72 duraklı 146 No’lu Boğazköy-Bakırköy hattında 29 Mart Pazar günü toplam 65 yolcu bindiği ve Pazar sabahı 06:15’te sadece 2 duraktan 41 kişinin otobüse bindiği iddiasından da yalan olduğunu ortaya çıkardı.

Başsavcılık kararında, “İddia edildiği gibi 2 durakta toplam 41 kişinin bindiğine ilişkin görüntü kaydı olmadığı anlaşılmıştır” denildi.

Yalan 5: “22 Mart günü 31 yolcu otobüse bindi”

İBB’nin Boğazköy-Bakırköy hattında 15 Mart Pazar günü aynı saatlerde toplam 51 yolcu, 22 Mart Pazar günü toplam 31 yolcu ve 29 Mart Pazar günü toplam 65 yolcu bindiği, 29 Mart Pazar günü binen yolcu sayısının önceki tarihlere göre oldukça fazla olduğu iddiasının da gerçeği yansıtmıyor.

İBB Hukuk Müşavirliğinin yolladığı belgelere göre, 22 Mart Pazar günü aynı saatte toplam 31 yolcunun değil, 134 yolcu bindiğinin anlaşıldığı, 31 yolcu rakamının ne şekilde bulunduğunun anlaşılamadığı bildirildi.

İBB’nin iddiaları ile gerçek veriler uyuşmuyor

Başsavcılığın takipsizlik kararında şöyle denildi:

“Bizzat İBB Hukuk Müşavirliği tarafından gönderilen veri içerikleriyle de teyit edildiği üzere, 30 duraklı 62 Nolu Kağıthane-Kabataş hattında ve 72 duraklı 146 No’lu Boğazköy-Bakırköy hattında, 29 Mart Pazar günü yaşandığı iddia edilen yoğunluğun yolcular veya 3. kişiler tarafından organize ve bilinçli bir şekilde oluşturulduğuna ilişkin herhangi bir veri elde edilemedi. Bu kapsamda şikayet dilekçesi ve basın açıklamalarında ifade edilen bilgiler gerçek verilerle uyuşmuyor.”

Benzer gönderiler